Meny Stäng

Vandra i Nordnorge – bland fjäll och stränder

Sugen på att vandra i Nordnorge? Naturen i de norra delarna av Norge är vild och vacker, med höga fjäll, spegelblanka sjöar, gröna skogar och vackra stränder. Här kan man möta både vilda och tama djur, som renar och örnar, eller kanske hitta fram till ett gammalt och riktigt mysigt café.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vandra i Nordnorge

Vi är inga vandrare egentligen. I alla fall inte såna där inbitna vandrare som kränger på oss tunga ryggsäckar och vandrar dagar i sträck, i utmanande terräng. Men att vara ute i naturen gillar vi! Därför var vi glada när vi fick en guide som kunde visa oss till några vackra platser i området runt Bodö.

Northern Norway
Vackra vidder, strax norr om Bodö

En av dessa platser är enkel att ta sig till på egen hand, om man bara vet hur man ska hitta den. Om man däremot vill ge sig ut på lite mer utmanande vandringar, med till exempel toppbestigning, klättring, glaciärvandring eller turer i grottor – då behöver man förstås en guide. Kika in på Nordland Turselskap för mer info.

Vandra i Nordnorge
Vår guide Ivar Sandland, från Nordland Turselskap, och Peter

Mjelle friluftsområde

Mjelle friluftsområde ligger vackert vid havet, och om du bara vill gå längs kusten till den vackra sandstranden är det en kort och enkel liten tur som bjuder på vacker utsikt. Mjelle friluftsområde ligger en bit norr om Bodö, strax söder om Festvåg.

Mjelle
Vid Mjelle friluftsområde
Hav Nordnorge
Vackert när solen tittar fram!

Mjelle strand

Mjelle strand är en vacker strand med intensivt röd sand, omgiven av branta gräsbeklädda berg. Den röda färgen beror på att sanden består av granat, som kan användas som smyckessten. Dessutom finns det klippor av marmor här.

Mjelle strand
Mjelle strand
Röd sand
Fantastisk färg på stranden!

Renar vid stranden

Vi var inte helt ensamma vid stranden. Vi träffade ett litet sällskap från Åland, som lyckats hitta hit på egen hand. Dessutom träffade vi två renar. Djur av olika slag finns det gott om i det här landet!

Renar Norge
Två renar promenerar genom det höga gräset
Renar Nordnorge
När man går över vägen måste man se sig om!

Besök på Löp gård

Efter våra korta vandringsturer gjorde vi ett besök på Löp Gård, som ligger på nordsidan av Bodöhalvön, ca en mil från Bodö centrum. Här finns under sommarmånaderna ett café, som har öppet på lördagar och söndagar. Man kan också få kika runt i det gamla huset, som är flera hundra år gammalt och längre drevs av två driftiga ensamstående systrar.

Café Nodö
Löp Gård utanför Bodö
Löp
Ett av rummen på Löp Gård

Gillar du att vandra? Har du vandrat i Nordnorge?

Vandring Bodö
Berg reser sig bakom Mjelle strand
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa är en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev