Meny Stäng

Ribbåt i Nordnorge – på ribsafari i Saltströmmen

Vårt sista äventyr under Norgeresan blev en ribsafari i Saltströmmen. Häng med oss på tur med ribbåt i Nordnorge, bland höga vågor, starka strömmar och havsörnar. Blött, fartfylld och väldigt roligt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Explore Salten i Bodö

Företaget Explore Salten ligger i hamnen i centrala Bodö, strax intill de stora hotellen. Om du vill hitta dem är det bara att kika efter det vita flytande kontoret som det står ”Explore Salten” på. Företaget arrangerar ribsafari, men också bland annat fisketurer och midnattssolsturer.

Ribbåt Bodö
Peter är redo för att hoppa ner i båten!

Vi kom i god tid till vår tur och fick på oss hela outfiten medan vi väntade på våra medresenärer, ett stort gäng från ett norskt företag. Tillsammans fyllde vi två ribbåtar.

Explore Salten - ribbåt i Nordnorge
Resten av gänget gör sig redo för tur med ribbåt i Nordnorge!
Ribbåt
Beredd med overall, flytväst och … skidglasögon

Full fart i höga vågor

Så var det dags att ge oss av! Det blåste 9-10 sekundmeter (på Atlantkusten) och vågorna gick höga. Hur skulle det här bli egentligen? Vi drog mössorna över öronen och satte på oss solglasögonen/skidglasögonen och gjorde oss beredda …

Rib-safari Bodö
Dags för avfärd!
Peter Bodå
Peter i ribbåten …

Så kom vi då ut bland de höga vågorna! Ribbåtarna flög verkligen fram över havet och när vi kikade på den andra båten såg vi hur den stack upp högt i luften, och ibland nästan tappade kontakten med vattenytan. Antagligen gick vår egen båt likadant, men det var svårt att tro med tanke på hur mjukt det faktiskt kändes. De här båtarna går verkligen bra i höga vågor!

Rib-safari Nordnorge
Full fart framåt!

Ribsafari i Saltströmmen

Efter att ha kört i full fart genom vågorna saktade vi in när vi kom fram till Saltströmmen, som är världens starkaste tidvattenström. Vi har kollat in strömmen från land tidigare, men nu kunde vi se de starka virvlarna på plats i vattnet! Guiden berättade att flera stora fartyg gått under i strömmarna här, men att just ribbåtar klarar strömmarna bra.

På ribsafari i Saltströmmen
På ribsafari i Saltströmmen
Rib-båt
Full fart genom strömmen!
Saltströmmen
Strömt vatten!

Guidning bland örnar och klippor

Vi åkte inte bara fort, utan stannade också flera gånger och fick guidning från allt om strömmar till örnar och klippformationer. Jag vet inte hur många havsörnar vi såg under vår resa runt Bodö, men många var det! Några dagar tidigare hade de även sett grindval på en av turerna, men sådan tur hade vi inte …

Guidning Saltstraumen
Vår guide berättar om strömmar, örnar och klippformationer
Havörn
En av många havsörnar vi sett …
Stenformer Bodö
Väldigt speciella klippformationer
Stenformationer
Berget ser nästan ut som om det lever …

När det var dags att vända tillbaka förvarnade guiden om att jag måste packa ner min kamera mycket noga, och det var tur! Vattnet fullkomligt forsade mot oss medan vi i hög fart körde tillbaka in till Bodö centrum. En väldigt, väldigt rolig tur!

Freedomtravel Bodö
FREEDOMtravel, på ribbåt i Nordnorge
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev