Meny Stäng

Bo i en fyr – Tranoy fyr i Nordnorge

Annons

Tänk att bo i en fyr! När vi fick chansen att bo i Tranoy fyr i Nordnorge blev vi eld och lågor. Kan det bli mer vilt och vackert, än att bo längst ut på en udde, med det brusande havet precis utanför?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tranoy Fyr i Nordnorge

Tranoy fyr, eller Tranøy fyr som den egentligen heter, ligger i Tranøy strax söder om Lofoten. En fyr byggdes här redan på 1860-talet, och förnyades sedan på 1930-talet, då man också byggde flera hus för dem som arbetade vid fyren.

Idag fungerar fyren som ett litet hotell med tillhörande café/restaurang. Utanför kan man se fåglar som havsörn och ejder, och vid sällsynta tillfällen har man även sett val och späckhuggare här.

Tranoy fyr Norge
Tranoy fyr i Nordnorge

Att bo i en fyr

Ska vi bo där ute? Det kändes nästan helt osannolikt! Vi rullade våra små kabinväskor längs gången, medan blåsten blev hårdare och hårdare. Och ja, där ute fanns ett litet hus till oss, med utsikt mot havet.

Bo i en fyr - Tranoy fyr i Nordnorge
Vägen fram till Tranoy fyr i Nordnorge
Bo i en fyr i Norge
Dörren till vårt rum!

Restaurang på Tranoy fyr

Det finns en liten restaurang på Tranoy fyr. Här träffade vi ett trevligt svensk par som bilade runt, och som valt att stanna en natt mer än tänkt. Vi förstår dem, för i den här miljön kan man komma ner i varv!

I restaurangen åt vi också en riktigt god middag. Vi valde varsin rätt och sedan delade vi: lax med mango och färska räkor med bröd. Sååå gott, och perfekt tillsammans med en lokal IPA. Nästa morgon blev det frukost i samma restaurang och lite trevligt snack med ägarinnan, innan vi blev tvungna att rulla vidare.

Middag Tranoy fyr
Lax med mango, och färska räkor

Konst i Tranoy

Vad gör man mer i Tranoy då? Inte så långt härifrån ligger Hamsunsenteret, som definitivt är värt ett besök. Men det finns också saker att se betydligt närmare!

I Tranoy hittar du både galleri och skulpturer. Vädret var inte det bästa när vi kollade in konsten längs stranden, men trots det måste vi säga att skulpturerna och målningarna gör sig vid havet. Om du har vägarna förbi – missa inte detta ställe!

Tranoy skulpturpark
Med utsikt över havet
Tranoy konstutställning
Konst vid havet i Tranoy
Tranoy
Tranoy – vackert även utan konst

Denna resa var en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev