Meny Stäng

Kulinarisk vintervandring i Österrike – i härliga Vorarlberg

Annons

Vi har gjort en kulinarisk vintervandring i Österrike, närmare bestämt i Bregenzerwald i Vorarlberg. Detta blev en heldag med en fantastiskt vacker vandring i Alperna och god österrikisk mat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kulinarisk vintervandring i Österrike – upptäck Bregenzerwald i Vorarlberg

En trevlig upplevelse som de erbjuder i regionen Bregenzerwald, i det österrikiska förbundslandet Vorarlberg, är ”kulinarisk vintervandring”. Det finns ett gäng olika vandringsleder att välja mellan, och längs med rutten kan man njuta av frukost, lunch och eftermiddagsfika. Den vandringsleden vi följde ligger i Damüls, som du kan se på kartan nedan.

Kulinarisk vintervandring i Österrike

Vi gick den vandringsled som heter ”Culinary Winter Hike – Damüls”, i samarbete med Visit Vorarlberg, och fick med oss vouchers för de tre restaurangerna längs vägen. Vi fick också med oss en liten broschyr med en karta, som beskrev vandringsleden och de olika stoppen.

Kulinarisk vintervandring i Österrike

Dags för kulinarisk vintervandring i Österrike

Vi utgick från Hotel Rössle i byn Au, där vi just denna morgon valde att hoppa över frukosten. Istället gick vi rakt ut till lokalbussen, som tog oss till Damüls.

Med facit i hand vet vi att det finns flera busshållplatser i Damüls, och det hade varit smart att fråga busschauffören om råd för att gå av på exakt rätt ställe. Vårt lilla misstag gick dock enkelt att rätta till, genom att hoppa på nästa buss och åka två stationer till, för att komma till frukostrestaurangen och starten på vandringen.

Buss i Au i Bregenzerwald, Vorarlberg
Peter vid busshållplatsen i Au på morgonen

Frukost på Hotel Alpenstern

Den första restaurangen på den kulinariska vintervandringen var Hotel Alpenstern, där frukosten stod uppdukad. Det här hotellet känns fantastiskt fräscht och lyxigt och har en otrolig utsikt över de omgivande bergen (se översta bilden i artikeln).

Frukosten var också mycket god. Vi plockade från buffén och njöt bland annat av ovanligt god äggröra, kallrökt lax, goda ostar och yoghurt med krispig granola. Om vi hade velat hade vi också kunnat beställa exempelvis omelett eller fattiga riddare från menyn.

Vandring från frukost till lunch

Efter frukosten var vi redo att påbörja vår vintervandring, som långsamt skulle ta oss mot lunchen. Vi gick ut på baksidan av Hotel Alpenstern och hamnade direkt på vandringsleden ”Winterwanderweg”. Detta är en plogad vandringsled uppe i alperna, vilket gör att man kan gå med vanliga vinterskor, utan att sjunka genom snön.

Kulinarisk vintervandring i Österrike - Bregenzerwald i Vorarlberg

Landskapet är helt otroligt vackert. Runt om sig är man omgiven av vit snö och höga spetsiga alptoppar.

Kulinarisk vintervandring i Österrike - Bregenzerwald i Vorarlberg

Då och då passerar man en skidlift eller en nerfart för skidåkare.

Kulinarisk vintervandring i Österrike - Bregenzerwald i Vorarlberg

Efter en stunds vandring hamnade vi vid en vacker plats som kändes som ett naturligt ställe för en paus. Här finns ett litet kapell och ett kors, en gunga, en sittplats i form av en sektion av en skidlift och, framför allt, en helt makalös utsikt. Vi slog oss ner för en paus och hamnade bredvid en svenska. Det blev både ett trevligt samtal och en riktigt njutbar stund i solen.

Vi fortsatte sedan vandringen i riktning mot lunchrestaurangen, och landskapet fortsatte bjuda på fantastiska vyer.

Bregenzerwald i Vorarlberg - Damüls

Lunch på Alpgasthof Jägerstüble

Lunch åt vi på en restaurang med namnet ”Alpgasthof Jägerstüble”. Även det här stället bjöd på vacker utsikt, och inne i lokalen var stämningen på topp. Det var lite svårt att hitta en ledig sittplats, men en tysk familj trängde ihop sig så att vi skulle få plats. Sedan fick vi en trevlig pratstund med dem under lunchen!

Med våra vouchers kunde vi välja mellan wienerschnitzel och käsknöpfle (spätzle med ost). Vi beställde in varsin rätt och delade. Det var både gott och rejält kan vi lova!

Vandring från lunch till fika

Efter lunchen vänder man och vandrar tillbaka mot Damüls, men man går nu en annan väg, lite längre ner på berget. Det var fortfarande vitt och vackert, och vi passerade höga berg, små stugor med söta fönsterluckor och skidåkare som hejade glatt.

Kulinarisk vintervandring i Österrike

Vi kände att det var bra med en promenad efter lunchen, och hoppades att vi skulle hinna skaka ner schnitzeln och knöpflen tillräckligt innan det var dags för fika …

Kulinarisk vintervandring i Österrike

Fika på Damülser Hof

Det sista stoppet på denna kulinariska vintervandring i Österrike är en fika på Damülser Hof i Damüls. Här kunde man välja mellan apfelstrudel och topfenstrudel, och vi valde en av varje så vi kunde dela och testa båda. Med facit i hand tyckte vi kanske att apfelstrudeln var strået vassare men topfenstrudeln, som är fylld med färskost, var också mycket god.

En härlig kulinarisk vintervandring i Österrike

Summa summarum kan vi säga att denna kulinariska vintervandring i Österrike var en riktigt härlig upplevelse. Enligt broschyren vandrade vi 10,6 kilometer, men trots att vissa sträckor var i lätt uppförsbacke kändes det kortare. Kanske för att det var så otroligt vackert och för att det fanns gott om tid för vila – både utomhus i solen och inomhus på restaurang. Efter avslutad dag var vi båda dock väldigt trötta, på ett skönt sätt!

Var kan man bo?

Vi utgick från Hotel Rössle i byn Au, och detta hotell kan vi varmt rekommendera. Detta är ett väldigt mysigt och hemtrevligt hotell, med fantastisk personal och mycket bra mat.

Hotel Rössle i Au

Mer att se och göra i närheten

När du avklarat en kulinarisk vintervandring i Österrike, eller närmare bestämt i Bregenzerwald i Vorarlberg, finns det förstås mycket annat att se och göra i närheten. Här kan du ägna dig åt olika vintersporter såsom utförsåkning, längdskidåkning, snöskovandring eller kanske tobogganing (kälke).

Bregenzerwald bjuder också på intressant arkitektur och i Bregenz – som är huvudstad i Vorarlberg – kan du besöka Bodensjön. Läs gärna alla våra tips om Vorarlberg här. Nedan hittar du alla våra tips om Österrike.

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Har du gjort en kulinarisk vintervandring?

Har du testat något liknande koncept, som denna kulinariska vintervandring i Österrike? Berätta gärna!

Fakta om kulinarisk vintervandring i Österrike – Bregenzerwald i Vorarlberg

 • Plats: Bregenzerwald i Vorarlberg
 • Land: Österrike
 • Tidpunkt: Möjligt under ett flertal dagar i veckan under vintersäsong (cirka mitten av december till mitten av april). Bokning i förväg är nödvändigt.
 • Olika vandringar: För närvarande finns fyra vintervandringar i Bregenzerwald: Damüls, Mellau – Bezau-Bizau, Sibgratsfäll – Schönenbach samt Sulzberg (2023).
 • Pris: 47 – 69 euro/person beroende på vandringsrutt. (2023)
 • Service inkluderad: Beskrivning av rutt inklusive karta, vouchers för 3 rätter och vid behov biljetter för lokal buss.
 • Bokning: Online (se webbplats nedan) eller på lokal turistbyrå.
 • Läs mer: Du hittar mer info om vandringarna på regionens webbplats.

Culinary Winter Hike – Damüls

 • Starttid: Klockan 9:00
 • Vandringstid: Cirka 3,5 timme
 • Total tid inklusive pauser: Cirka 6,5 timme
 • Startplats: Busshållplats/parkeringsplats Oberdamüls
 • Avslutningsplats: Busshållplats/parkeringsplats Oberdamüls
 • Stigning: 328 höjdmeter
 • Vandringssträcka: 10,6 kilometer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev