Meny Stäng

Vinterresa till Vorarlberg i Österrike -våra 8 bästa tips

Sugen på att göra en vinterresa till Vorarlberg i Österrike? Vi besökte nyligen detta härliga österrikiska område, som bjuder på mysiga byar, god mat och fantastiska möjligheter för härlig vintersport. Här har vi samlat våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vorarlberg i Österrike

Vorarlberg är ett förbundsland i västra Österrike, dit man bland annat kan resa för skidåkning eller andra naturupplevelser. Huvudstad i förbundslandet är Bregenz, även om Dornbirn är den största staden.

Vinterresa till Vorarlberg

Vorarlberg ligger längst västerut i Österrike och gränsar till Tyskland, Schweiz, Liechtenstein och förbundslandet Tyrolen.

Vinterresa till Vorarlberg – våra bästa tips

Är du sugen på att göra en vinterresa till Vorarlberg? Här har vi samlat våra bästa tips.

1. Mysiga byar

I förbundslandet Vorarlberg finns sex regioner att semestra i: Alpenregion Vorarlberg, Bodensee-Vorarlberg, Bregenzerwald, Kleinwalsertal, Lech Zürs am Arlberg och Montafon. I varje region finns många olika byar, som man kan utgå från eller besöka.

I Bregenzerwald, som exempel, finns 23 byar, som du kan läsa om på regionens webbplats. Här kan du uppleva vacker natur, men också arkitektur och lokalt hantverk. Bilderna nedanför är från den mysiga byn Au, där vi bodde under vår vistelse.

2. Hotell Rössle i Au

Det finns förstås många olika hotell i Vorarlberg och säkert många som är trevliga. Vi kan varmt rekommendera hotell Rössle i byn Au, där vi bodde, och varifrån man enkelt tar sig till olika liftsystem med buss.

Detta är ett lite mindre och mysigt hotell, med traditionell alpkänsla samtidigt som inredningen är modern. Dessutom är personalen otroligt trevlig och service-minded.

Vi hade halvpension och åt både frukost och middag på hotellet. Här fick vi ett ”eget” bord, vilket kändes väldigt trivsamt. Frukostbuffén var också mycket god, med allt man kan önska sig, inklusive överraskningar som kunde variera från morgon till morgon.

Vid middagstid serveras varje dag en fyrarätters-meny: sallad från salladsbuffé, soppa, huvudrätt (med tre alternativ att välja mellan) och efterrätt. Maten här var riktigt god och kreativ, ofta med traditionella råvaror, men tillagade på moderna och innovativa sätt.

3. Skidåkning – utförs och på längden

Vorarlberg passar utmärkt för alpin skidåkning, och det finns många olika skidområden för den som vill åka slalom eller snowboard. Dessutom finns det gott om längdspår, om du vill njuta av skön längdskidåkning i vackra miljöer.

WIFI.se
Vinterresa till Vorarlberg

4. Toppen på Diedamskopf

Diedamskopf är en mindre skidort i Schoppernau i Vorarlberg, som bjuder på riktigt vackra vyer från toppen. De flesta tar liften upp för att åka skidor eller snowboard nerför pisterna. Vi tog liften upp i vanliga vinterkängor, för att njuta av utsikten.

Vinterresa till Vorarlberg

Liften går upp till 2020 meter över havet. För att komma upp till den absoluta toppen på 2090 meter får man vandra den sista lilla biten. Det är verkligen ingen lång vandring, men i uppförsbacke och djup snö kändes det ändå i benen och i hjärtat. Men skam den som ger sig!

Och nog är det värt att ta sig upp till toppen. Vyerna här uppifrån, en solig dag, är fantastiska.

Från toppen kan man se åt precis alla håll, både mot skidliftar och dramatiska bergstoppar. En riktigt härlig känsla att vara här uppe!

Vinterresa till Vorarlberg
Vinterresa till Vorarlberg

Strax intill liften, på 2020 meters höjd, finns också en restaurang. Här passade vi på att pausa med en öl innan vi gav oss av nedåt med liften igen.

Öl i Österrike

5. Guidad rundvandring i Bregenzerwald

Om du är intresserad av kultur, historia och arkitektur ska du inte missa att gå en guidad tur. Turistorganisationen i regionen Bregenzerwald har gjort i ordning en riktigt snygg liten ask med guidning till regionens olika byar.

Man kan gå helt på egen hand – med hjälp av foldrarna som är på tyska och engelska – eller boka in sig när en guide håller i en visning. Observera att de guidade turerna vanligtvis hålls på tyska, men om du är ute i god tid kan du fråga om det finns möjlighet till guidning på engelska.

Schoppernau guidning

Vi följde med en guide på rundvandring i byn Schoppernau. Detta var riktigt trevligt och intressant, då vi fick lära oss mer om de traditionella husen och det hårda livet förr i världen.

Guiden berättade också den intressanta historien om Franz Michael Felder, som växte upp i Schoppernau som en vanlig bondson, men som under sitt korta liv utvecklades till en socialt engagerad författare.

Franz Michael Felder

6. Kulinarisk vintervandring

I regionen Bregenzerwald, i Vorarlberg, erbjuds också flera varianter av kulinarisk vintervandring. Man köper ett färdigt paket med karta och vouchers, och längs med vandringsleden kan man sedan njuta av härliga vyer, samt frukost, lunch och eftermiddagsfika. Väldigt trevligt!

Vinterresa till Vorarlberg

7. Österrikisk och regional mat

På tal om mat vill du förstås passa på att uppleva österrikisk och regional matkultur. Schnitzel, som ofta serveras med någon form av potatis samt lingon, är nästan ett måste. Samma sak gäller förstås för apfelstrudel, den österrikiska smarriga varianten av äppelkaka.

Du kan också prova käsknöpfle, som är en variant av spätzle (centraleuropeisk pasta) med ost. Dessutom kan vi tipsa om att kika efter regional ost, som du kan handla i delikatessbutiker runt om i byarna.

8. Bregenz och Feldkirch

Bregenz ligger fint vid Bodensjön och är, trots att staden bara har runt 30 000 invånare, huvudstad i Vorarlberg. På sommaren lockas många besökare till stadens stora operafestival, men staden bjuder också på konst, en historisk gammal stadsdel, en kabinbana upp på berget Pfänder samt ett härligt läge vid Bodensjön.

En annan stad som kan vara värd att besöka är Feldkirch, som bland annat bjuder på historiska byggnader och borgen Schattenburg.

Vinterresa till Vorarlberg - Bregenz

Fler tips inför en vinterresa till Vorarlberg

Vad kan man göra mer under en vinterresa till Vorarlberg? Hade vi haft mer tid hade vi velat testa snöskovandring och tobogganing (pulkaåkning). Dessutom finns det förstås många ställen där man kan njuta av wellness och spa.

Vinterresa till Vorarlberg

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Vorarlberg hittar du Tyrolen i Österrike, och dessutom är det nära till Tyskland, Schweiz och Liechtenstein. Fler tips till Österrike hittar du om du klickar på bilden nedan.

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Har du gjort en vinterresa till Vorarlberg i Österrike?

Gillar du att vintersemestra? Har du gjort en vinterresa till Vorarlberg? Vilka platser besökte du? Berätta gärna!

fakta om vorarlberg i österrike

 • Land: Österrike
 • Läge: Den västra delen av landet
 • Huvudstad: Bregenz
 • Största stad: Dornbirn
 • Distrikt: Bregenz, Dornbirn, Feldkirch, Bludenz
 • Invånare: Cirka 390 000 (2019)
 • Högsta punkt: Piz Buin (3 312 meter över havet)
 • Sjö: Bodensjön
 • Läs mer: Du hittar mer information på förbundslandets webbplats.

Resa till Vorarlberg

 • Flyg: Du kan flyga till Zürich i Schweiz och därifrån kan du ta tåg till Bregenz (en timme och 15 min) eller hyrbil. Ett annat alternativ är att flyga till München.
 • Bil: Att köra med bil från Rostock i Tyskland till Vorarlberg tar cirka 9 timmar, om man räknar ren körsträcka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev