Meny Stäng

15 saker att göra i Salzburg – från linbana till Mozartkonsert

I samarbete med Austria Tourist Board

Idag tipsar vi om 15 saker att göra i Salzburg i Österrike. Vi har spenderat några intensiva dagar i den här vackra staden, och har hunnit med allt från linbanor och borgar till öl, shopping och en Mozart Candle Light Dinner. Här är våra bästa tips för ett besök i den vackra österrikiska staden!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Se och göra i Salzburg

Salzburg i Österrike är en fantastisk stad och bjuder på massor att se och göra, oavsett om du föredrar kultur och historia eller härliga naturupplevelser. Här är våra 15 bästa tips på saker att göra i Salzburg.

Bro Salzburg
Många har låst fast sin kärlek i denna bro i Salzburg

1. Skaffa Salzburg Card

Vi upplevde det som mycket prisvärt att skaffa ett Salzburg Card. Kortet kan köpas för 24, 48 eller 72 timmar och ger fritt inträde till många museer och attraktioner samt innebär att man kan åka bussar, bergbanor etc. utan extra kostnad. Dessutom kunde vi med detta kort flera gånger gå förbi köer!

Göra i Salzburg med Salzburg card
Vi hade stor nytta av Salzburg Card

2. Följ med på en guidad tur

Vi gillar guidade turer eftersom man på ett enkelt sätt får en massa intressant information. Vi gick på en två timmars guidad stadsvandring, vilket var väldigt intressant. Andra sätt att upptäcka stan är till exempel genom Hop On Hop off-bussar, amfibietur eller City Cruises. Du kan läsa mer på Salzburg Info.

Salzburg gyllene kula
Vår guide berättade till exempel om det här konstverket …

3. Besök Mozarts födelsehem

Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg, i det gula huset på bilden. Han skrev sitt första musikstycke för klaver redan som 3-åring, och som 6-åring började han även spela violin. Underbarnet Mozart hann producera över 600 verk innan han dog i Wien, endast 35 år gammal. Idag kan man besöka både födelsehemmet och Mozart Wohnhaus – det hus Mozart bodde i mellan 1773 och 1787.

Mozarts födelsehus Salzburg
I det här huset föddes Amadeus Mozart
Mozarts födelsehus
Köket när Mozart var liten
Mozart Wohnhaus
Här bodde familjen Mozart

4. Se Salzburg förr – på panoramaduk

Om du har Salzburg Card, och därmed gratis inträde, är det värt att gå in och kika på Panorama museum, som visar upp hur Salzburg såg ut förr i tiden, på en stor panoramaduk. Resten av museet handlar om den stora brand som ödelade stora delar av staden för cirka 200 år sedan.

Göra i salzburg museum
En liten bit av den stora panoramaduken

5. Ta bergbana till fortet Hohensalzburg

Fortet Hohensalzburg är den största fullt bevarade borgen i Centraleuropa och tronar högt över staden Salzburg. Borgen byggdes redan 1077 och rekonstruerades till sitt nuvarande utseende runt år 1500. Man kan promenera hit upp om man vill, eller göra det lite enklare för sig och ta en trevlig tur upp med bergbana.

Bergbana Salzburg
Du kan se bergbanan skymta mellan husen och borgen

Uppe vid Hohensalzburg kan man strosa runt på borggårdarna, äta på någon av uteserveringarna eller kanske besöka något av museerna som ligger här, som till exempel marionettmuseet.

Utsikt över Salzburg
Utsikt över Salzburg från Hohensalzburg
Dockteater
Marionettmuseet i fästningen Hahensalzburg

6. Besök Mirabell Gardens

Slottet Mirabell byggdes på 1600-talet och klarade sig undan den svåra branden i staden. Idag kan du ta dig hit för att strosa i de vackra trädgårdarna, fyllda med blommor och fontäner. Här finns också en fantastiskt vacker trappa, ”the Angel Staircase” som leder upp till marmorhallen. Här kan man boka in sig på olika konserter med klassisk musik.

Mirabell slottsträdgård
Fantastisk slottsträdgård!
marmortrappa
Missa inte marmortrappan!
Göra i Salzburg: konserter
Här kan man lyssna på olika konserter

7. Gå in i katakomberna vid St Peters kyrkogård

St Peters kyrkogård är en mycket vacker kyrkogård mitt i Salzburg, där många kända salzburgare liggare begravda, såsom Mozarts syster. Här finns också katakomber som är uthuggna direkt ur berget, inklusive ett litet kapell inne i bergrummet. Fascinerande att man byggt på detta sätt!

St Peters kyrkogård i Salzburg
St Peters kyrkogård i Salzburg
Göra i Salzburg: krypta
Ett kyrkorum inne i berget!

8. Promenera längs Mönchs berg

Området runt Mönchs berg är grönskande vackert, och här kan man promenera ovanför staden med otaliga tillfällen till fantastisk utsikt. Detta är ett utmärkt tillfälle att ta sig lite utanför stan, uppleva naturen och hitta ut från de mest turisttäta områden.

WIFI.se

Man kan ta sig upp till Mönchs berg genom att promenera upp, i närheten av St Peters kyrkogård, eller genom att ta liften vid Moderna museet. Om man vill kan man stanna för en bit mat, tillsammans med fantastisk utsikt, på restaurangen Stadt Alm.

Göra i salzburg: Mönchs berg
En grön promenad i historiska områden
Utsikt över Salzburg
Fantastisk utsikt över Salzburg!
Göra i salzburg: Stadt Alm
Kanske en paus på Stadt Alm?

9. Res i Sound of Musics fotspår

Om man gillar musikalen Sound of Music ska man definitivt resa till Salzburg. Familjen Trapp, som musikalen handlar om, bodde just här en gång i tiden, och den klassiska filmen spelades dessutom in här.

Besöket i Sound of Music-museet var inte riktigt värt pengarna för vår del (man får rabatt med med Salzburg Card, men det är inte kostnadsfritt), men det kan kanske vara värt för den som har ett stort intresse av filmen. Om man vill kan man också gå speciella guidade turer som tar en till filmens inspelningsplatser.

Göra i Salzburg: Sound of Music-museet
Sound of Music-museet i Salzburg

10. Shoppa kläder och choklad

Gamla stan (Altsadt) i Salzburg kryllar av butiker som säljer österrikiska kläder, såsom lederhosen och kvinnornas klänning dirndl. Kläderna finns i alla prisklasser – allt från dyrare plagg i bra kvalitet till lite billigare souvenirer. Dessutom är det en upplevelse att gå på Getreidegasse, där alla butiksskyltar är i gammal traditionell stil.

Blev det någon shopping för oss då? Ja, Peter shoppade faktisk med sig en svart hatt! Man kan förstås också köpa med sig choklad, som de klassiska Mozartkulorna, och om man vill ha äkta vara – då är det de blå förpackningarna (med texten ”original”) som gäller!

Österrikiska kläder
Peter provar österrikiska kläder
Ny hatt Österrike
En hatt fick följa med tillbaka till husbilen
Drindl
Nej, det blev ingen sommardirndl för mig (Helena)
Göra i salzburg: Mozartkulor
Den riktiga Mozart-chokladen förpackas i blått

11. Häng på stadens caféer

Salzburg kryllar av trevliga caféer och staden är också känd för flera olika sötsaker, bland annat efterrätten Nockerl (en söt sufflé) och olika bakverk. Vi är inte så mycket för sötsaker, så för vår del blev det en öl på ett café istället …

häst och vagn
Café i Salzburg – och ett ekipage med häst och vagn
Café vid Mirabell Garden
Peter på ett café nära Mirabell Garden

12. Drick öl på klostret Augustiner Bräu

Bryggeriet Augustiner Bräu är ett trevligt och avslappnat bryggeri med ölhall och ”biergarten”. Här får man sin öl påfylld i stora krus och man kan handla enkel mat i ett antal stånd. I den stora ölhallen inomhus har stammisarna skyltar som visar vilken tid de bokat vilket bord. Utomhus finns en stor trädgård där man kan njuta av öl och mat i avslappnad miljö.

Bryggeri Österrike
Inne på bryggeriet finns olika stånd med mat
Göra i Salzburg: öl
Vi serveras öl på Augustinerbräu
Biergarten
På sommaren kan man sitta ute, på Biergarten

13. Njut av Mozart Candle Light dinner

Om du vill få en riktigt Mozart-upplevelse kan du boka en ”Mozart Dinner Concert”, som arrangeras i barockhallen i St Peters Stiftskeller. Vi var på denna en kväll, och det var en speciell upplevelse!

Vi serverades en trerätters middag (som är baserad på historiska recept) och mellan varje rätt bjöds på klassisk musik och sång av musiker i traditionella kläder. En härlig helhetsupplevelse som tog oss med till en annan tid! Dessutom fick vi väldigt trevligt sällskap vid bordet av ett ungt australiensiskt par som rest runt Europa under ett antal veckor.

Mozart Dinner Salzburg
Candle Light dinner med levande musik
Göra i Salzburg: Mozart Candle Light Dinner
Som att vara i en annan tid
Mozart konsert
Vacker sång!
Förrättssoppa med smak av citron
Förrättssoppa med smak av citron

14. Ta linbana till toppen av Untersberg

I utkanten av Salzbzurg ligger berget Untersberg och du kan ta dig upp till toppen med en lift för svindlande utsikt, och eventuellt för vidare vandring. Läs gärna mer i vårt inlägg om att ta linbana till toppen av Untersberg.

Göra i Salzburg: Untersberg
Toppen av Untersberg utanför Salzburg

15. Ta dig upp till världens största isgrotta

Ungefär en halvtimme söder om Salzburg, med bil, ligger orten Werfen. Här kan man besöka världens största isgrotta! Läs gärna mer i vårt inlägg om Eisriesenwelt.

Världens största isgrotta
Ingången till isgrottan!

Fler saker att göra i Salzburg?

Vi har haft flera fina dagar i Salzburg, men hann förstås inte med allt. Förutom det vi har gjort kan man besöka slottet Hellbrunn, se stadens fina teatrar, ta sig upp på Kapuzinerberget eller kanske ta sig till ölbryggeriet Stiegl. Bland annat.

Det finns mycket att göra i salzburg
Typiskt för Salzburg: Stiliga hus och hästar

Bo i Salzburg?

Om du reser med husbil eller husvagn kan vi varmt rekommendera Camping Panorama, som ligger i utkanten av Salzburg. Detta är en välskött camping med bra service och fin utsikt, och härifrån åker man enkelt in till stan med buss.

Camping Panorama i Salzburg

Om du kommer med flyg finns förstås massor av olika möjligheter. Ett lite intressant alternativ som vår guide berättade om är klostret St Benedikts Kolleg. Här bor man mycket centralt – utan TV, men med en bibel vid sängkanten.

Klostret St Benedikt
Klostret St Benedikt

Se och göra i Salzburg – en film

Peter har också klippt ihop en film från vårt besök i Salzburg. Kolla gärna in den!

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Austria Tourist Board. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev