Meny Stäng

Med linbana till toppen av Untersberg i Salzburg

Annons

Vi har åkt med linbana till toppen av Untersberg i Salzburg. Härifrån har man en helt fantastisk utsikt över bergen och vidderna runt omkring. Linbanan i sig var också en upplevelse! En av oss tittade ut och var hänförd över vyerna och en annan av oss tittade spänt ner i golvet …

Untersberg i Salzburg

Untersberg är en bergskedja i Österrike, på gränsen till Tyskland. Den högsta toppen heter Salzburger Hochtron och har en höjd på 1853 meter över havet. Kabinliften, som går strax söder om Salzburg, tar en med upp till bergsstationen Geiereck på 1776 meter över havet.

Lift Untersberg
Här startar kabinliften – och dit upp ska man!

Linbana till toppen av Untersberg

Det var faktiskt mitt (Helenas) förslag att ta linbana till toppen av Untersberg. Men det var ju i och för sig innan jag fattade hur högt upp den där linbanan faktiskt går. Jag hade läst att utsikten är fantastiskt och tänkte att ”detta ska man inte missa”, vilket också är helt sant. Men huh, jag som till och med är rädd för vanliga linbanor …

Med linbana till toppen av Untersberg
Med linbana till toppen av Untersberg

Linbanan har transporterat människor upp till toppen sedan 1961, och runt 100 000 människor gör färden varje år. Inte mycket att oroa sig för alltså, men logik har ju inget med höjdrädsla att göra. Jag ställde mig i mitten och tittade ner i golvet hela resan. Samtidigt hörde jag hur Peter sa ”waow” gång på gång. Så tydligen är utsikten från kabinliften helt fantastisk!

Untersberg i Salzburg
Fantastisk utsikt – om man vågar titta!

Äntligen uppe på toppen!

Ingen var mer glad än jag när vi, efter tio minuters färd, äntligen var uppe på toppen. Nu kunde också jag njuta av den fantastiska utsikten. Himlen var blå (i de flesta riktningar), det var 12 grader varmt och det kändes verkligen som att man kunde se hur långt som helst.

Lift Untersberg i Salzburg
Här har vi precis kommit upp med liften
Utsikt Untersberg
Skönt att ha fast mark under fötterna!

Fantastisk utsikt

Utsikten från toppen var verkligen svindlande! Man kunde se ett grönt landskap och bergstoppar i alla riktningar, och bland annat kunde man se Berchtesgaden i Tyskland, där Örnnästet ligger.

Salzburg lift
Austria mountain Untersberg
Utsikt Untersberg i Salzburg
Österrikiska alper: Untersberg
Helena Untersberg i Salzburg

Vad kan man göra på toppen?

Från bergsstationen där liften stannar kan man om man vill vandra upp till toppen på 1853 meter, eller kanske vandra vidare i någon annan riktning. Vi nöjde oss med att promenera runt en stund för att få utsikt i olika riktningar. Helt fantastiskt vackert här uppe! Om man är sugen på något att äta eller dricka finns det också en restaurang vid stationen, och tydligen ännu fler matställen runt om i bergen.

Berg Österrike
Österrike Salzburg berg
Untersberg i Salzburg
Salzburg högsta berg

Att ta sig till Untersberg

Att ta sig till Untersberg från Salzburg är väldigt enkelt. Man tar buss 25 mot Untersberg och hoppar av på sista stationen. Om du har skaffat Salzburg Card åker du utan extra kostnad både med bussen till Untersberg, och med linbana till toppen av Untersberg. Du kan också läsa mer om linbanan och bergskedjan på Salzburgs officiella webbsida.

Visst är det vackert!? Skulle du vilja åka upp på toppen?

Untersberg i Salzburg
Untersberg i Salzburg

Film från Untersberg i Salzburg

Peter har klippt ihop en film från vårt besök vid Untersberg i Salzburg. Kolla gärna in den!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev