Meny Stäng

Att uppleva sommar i St Johann in Tirol

Annons
I samarbete med Österrikes turistbyrå

Varför inte uppleva sommar i St Johann in Tirol i Österrike? Efter förra sommarens husbilsresa, när vi bland annat besökte Österrike, har vi fått mersmak på det här landet. Tillsammans med Österrikes turistbyrå har vi kikat på vad man skulle kunna göra på en sommarsemester i St Johann in Tirol. Och visst blir man sugen!?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att uppleva sommar i Österrike

Förra sommaren reste vi genom flera länder i Europa med husbil, och ett av dem var Österrike. Efter detta kan vi varmt rekommendera Österrike som ett land att besöka på sommaren! Vi tog oss bland annat till vackra Zell am See som både bjuder på dramatiska naturupplevelser högst uppe på berget Kitzsteinhorn, och på njutbart semesterliv med båtturer på Zellersjön. Och ja, detta lockade till att uppleva mer av Österrike!

Kitzsteinhorn
Svindlande vackra vyer från berget Kitzsteinhorn
Freedomtravel Zellersjön
Njutbart semesterhäng på Zellersjön

St Johann in Tirol

St Johann in Tirol ligger i förbundslandet Tyrolen, cirka fem mil nordväst om Zell am See. Hit reser många turister på vintern för att åka skidor, men det går minst lika bra att komma hit på sommaren.

Sommar i St Johann in Tirol

På sommaren lockas många till St Johann för att vandra eller cykla. Här finns 200 kilometer vandringsleder och knappt 200 kilometer cykelleder. För den som vill finns också möjlighet till mer äventyrliga aktiviteter, som till exempel klättring. Det finns också gott om restauranger, barer och caféer där man kan njuta av österrikiska delikatesser.

Sommar i St Johann in Tirol
St. Johann in Tirol, Angerer Alm © Tirol Werbung / Bauer Frank

Vandra i St Johann

I St Johann in Tirol finns gott om vandringsleder med olika svårighetsgrad. Här är några exempel:

 • Ludwig-Scheiber-leden – Man börjar med bergbana upp till Harschbichl och följer sedan en utstakad led. Här ska panoramautsikten vara fantastisk, och vid klart väder ska man på toppen kunna ha utsikt över 70 bergstoppar.
 • Hüttenweg – Denna vandring startar vid mellanstationen och fortsätter runt alpsjön Angereralm och vidare till Schlossbergsee, innan det är dags att vända tillbaka på en fin skogsväg.
 • Långvandringar – Sist men inte minst finns flera långvandringar att välja på, för dig som är mer erfaren eller vill vandra i flera dagar.
Sommar i St Johann in Tirol
Vandring i Tyrolen © Tirol Werbung, foto: Laurin Moser

Mountainbike i St Johann

Vi har testat mountainbike i de schweiziska alperna, och det gav verkligen mersmak. Man hyr en mountainbike hos någon av alla uthyrare (i St Johann finns flera!) och tar med sig cykeln med liften upp på någon av topparna, för att sedan susa neråt. I St Johann kan man ta med cykeln upp i Harschbichl-liften, och därifrån finns en cykelled att följa. För den som vill finns även elcyklar att hyra.

Sommar in St Johann in Tirol
Mountainbiking i Österrike © Österreich Werbung, fotograf: Leo Himsl

Fler aktiviteter i St Johann

För den som vill göra mer än att “bara” vandra, cykla och njuta av god mat finns det gott om aktiviteter på sommaren. Här är några exempel:

 • Geocaching – Det har blivit populärt att ge sig ut på modern skattjakt med GPS, och även i St Johann.
 • Äventyrspark Hornpark äventyrspark passar för den som vill boosta adrenalinet. Här kan man prova höghöjdsbana eller en dramatisk zipline.
 • Klättring – Färdiga klättringsleder finns för den som vill ha utmaning på hög höjd.
 • Paragliding – På Mountain High Adventure Center kan man testa tandem paragliding tillsammans med en erfaren guide. Gissar att utsikten är grym!
 • Bad – På Badewelt finns både inomhus- och utomhusbad samt en bastuanläggning med olika sorters bastubad.
Tandemflygning
Paragliding i Österrike

Njuta av österrikisk mat

En av de saker som överraskat oss när vi rest i Österrike, både på vintern och sommaren, är att maten är riktigt bra. Här är det oftast rustik och vällagad mat som gäller, som schnitzel eller soppa med knödel.

Om vi ska vara ärliga är nog knödel egentligen inte vår favorit, men helt ok och kul att testa! Förra sommaren provade vi däremot riktigt goda rätter med överflöd av kantareller och blåbär. I St Johann in Tirol anordnas varje vecka också en matmarknad med frukt, ostar, bröd och kryddor.

Tyrolsk soppa med knödel och vitkåssallad
Tyrolsk soppa med knödel och vitkåssallad

Evenemang på sommaren

När man kollar in programmet i St Johann in Tirol ser man att det händer saker under hela sommarhalvåret. Här är några exempel på evenemang sommarsäsongen 2019:

 • 1 juni Dirndl- och Lederhosenfest – Vad vore en sommar i Österrike utan de traditionella österrikiska plaggen? Under festen vankas förstås också österrikiska delikatesser.
 • 13 juni Vinvandringsdag – Att vandra i vacker natur kan ju vara nog så trevligt, men kanske blir det extra trevligt om man stannar på olika stationer för vinprovning?
 • 23 juni TT Wandercup – Gemensam vandring för alla åldrar. Efteråt bjuds på mat och underhållning.
 • 3 juli – 28 augusti Lang & Klang shoppingkvällar – Varje onsdag mellan 3 juli och 28 augusti förlängs öppettiderna i butiken och artister intar gatorna.
 • 24-31 augusti VM i cykling – Världseliten kämpar om VM-titeln när världsmästerskapen går av stapeln i St Johann in Tirol.
 • 21 september Knödeltisch – Vad sägs om knödelfest med världens längsta knödelbord? Bordet är 500 meter, och här serveras 26 000 knödlar.
Dirndl, sommar i St Johann in Tirol
Kollade på dessa förra sommaren, men nej, vi shoppade inte loss …

Sommar i St Johann in Tirol – Var kan man bo?

Det finns gott om hotell och stugor att välja på i St Johann in Tirol – läs gärna mer om boende i St Johann in Tirol. Om du reser med husbil eller husvagn finns Michelnhof camping. Övernattning i husbil eller husvagn utanför campingplatser är i huvudsak otillåtet, och enda undantaget är i nödfall när till exempel trötthet gör att det är förenat med fara att köra vidare.

Camping Zell am See
Husbilen FREEDOM på camping i Zell am See i Österrike förra sommaren

Spana in Facebook-gruppen “Semester i Österrike”

Vi vill också passa på att tipsa om Facebook-gruppen “Semester i Österrike”. Vi gick med där för något halvår sedan och det är en superbra grupp om man vill ställa frågor eller få tips av andra inför semestern i Österrike.

Har du varit i Österrike på sommaren, eller har du kanske till och med upplevt sommar i St Johann in Tirol?

Sommar i St Johann in Tirol
Getter i Österrike © Tirol Werbung, fotograf: Markus Jenewein 
Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Vandringsled i Österrike © TVB-Innsbruck, fotograf: Mario Webhofer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev