Meny Stäng

Europas äldsta städer – 10 i topp

Annons

Vet du vilka som är Europas äldsta städer? Vi älskar historia och att besöka antika platser, och började diskutera vilka som är Europas äldsta städer. Det är en fråga som inte är helt självklar att besvara, men här är en lista med 10 europeiska städer som har många år på nacken. Har du besökt någon eller några av dem?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Europas äldsta städer

Europa är fyllt av historia och antika städer, som grundades för många tusen år sedan. Vi blev nyfikna på att ta reda på vilka som är Europas, fortfarande bebodda, äldsta städer.

Vilka är Europas äldsta städer … egentligen?

Det är svårt att avgöra vilka av Europas städer som är äldst. För det första har man inte alltid all historisk fakta, och för det andra är det svårt att avgöra vad som ska räknas som ”stad” eller som ”fortfarande bebodd”.

Av dessa anledningar ser listningar lite olika ut, och vi har valt att följa engelskspråkiga Wikipedias lista över äldsta bebodda städer. Enligt denna hamnar till exempel den spanska staden Cádiz på nummer tio, även om den i vissa fall har beskrivits som Europas äldsta stad. Den exakta ordningen kan alltså tas med en nypa salt, men alla dessa städer har lång historia.

Lissabon Portugal
Lissabon är en gammal stad – men fortfarande väldigt livlig!

Europas äldsta städer, från 10 till 1

Vi listar Europas äldsta fortfarande bebodda städer, från 10 och ner till nummer 1, som alltså är den allra äldsta staden.

10. Cádiz, Spanien

Cádiz är en hamnstad i Andalusien i södra Spanien och har runt 120 000 invånare, eller cirka 650 00 invånare om man räknar förorter. Staden grundades runt år 1100 före Kristus av fenicier, som bedrev handel med stadsstaten Tartessos. Cádiz hamnade senare under Kartago och därefter under Rom, innan den erövrades av morerna år 711. År 1262 blev staden spansk.

Cadiz en av Europas största städer
Cádiz i Spanien, foto: Pixabay

9. Lissabon, Portugal

Lissabon är huvudstad i Portugal och har runt en halv miljon invånare i de centrala delarna och runt 2,8 miljoner invånare i hela storstadsområdet. Staden grundades 1200 år före Kristus av fenicier och kallades Ulissipo. Senare erövrades staden av greker och därefter av kartager innan romarna tog överår 205 före Kristus. Efter romarrikets fall styrdes staden bland annat av morer innan Alfonso II tog över år 789.

Lissabon, Portugal, en av Europas äldsta städer
Portugals huvudstad Lissabon

8. Chalkis, Grekland

Chalkis är en stad på ön Euboia i Grekland med runt 75 000 invånare. Staden har varit befolkad sedan cirka 1200 år före Kristus. I forntiden drevs här en blomstrande handel, och emigranter från Chalkis deltog också i grundandet av staden Naxos på Sicilien cirka år 735 före Kristus. År 506 före Kristus tvingades staden att underkasta sig Aten.

Chalkis, en av Europas äldsta städer
Chalkis i Grekland, foto: Pixabay

7. Trikala, Grekland

Trikala är en av Europas äldsta städer och ligger i nordvästra Thessalien i Grekland. Staden har runt 81 000 invånare, eller 131 000 om man räknar hela regionen. Trikala har varit befolkad sedan cirka år 1200 före Kristus, men i området finns även grottor som visar att människor bott i området långt tidigare än så. Den antika staden grundades som Trikke efter nymfen Trikke.

Agia Paraskevi Brand Trikala, foto: Pixabay

6. Larnaca, Cypern

Larnaca är idag den tredje största staden på Cypern med runt 77 000 invånare, eller 144 000 om man räknar hela storstadsområdet. Här har människor bott sedan cirka år 1400 före Kristus, och på den tiden kallades området och kungadömet för Kition. Staden var en viktig handelshamn under den romerska tiden, men plundrades av araberna på 600-talet.

Larnaca
Larnaca på Cypern, foto: Pixabay

5. Thebe, Grekland

Thebe ligger nordväst om Aten och är idag en liten stad med drygt 23 000 invånare. Området har varit befolkat sedan cirka år 1600 – 1250 före Kristus. Under den inledande mykenska tiden fick staden en ringmur med sju portar, och staden kallades därför ”sjuportsstaden”. I övrigt vet man inte så mycket mer än att staden ägdes av en jordägande aristokrati.

WIFI.se
Kloster i Thebe i Grekland, källa: Holy Orthodox Monastary – flickr.com

4. Chania på Kreta, Grekland

Chania är den näst största ön på den grekiska ön Kreta och har idag en befolkning på cirka 54 000 invånare, eller 108 000 om man räknar hela kommunen. Arkeologiska utgrävningar indikerar att detta är en av Europas äldsta städer, med befolkning sedan år 1700 före Kristus. Under minoisk tid fanns en större bosättning här, vilket kan ha motsvarat den antika staden Kydonia.

Chania
Chania på Kreta i Grekland, foto: Pixabay

3. Aten, Grekland

Athen är huvudstad i Grekland och har idag runt 753 000 invånare, eller fyra miljoner om man räknar förorterna. Staden har varit kontinuerligt bebott i åtminstone 7000 år, och härstammar alltså från cirka år 6000 – 5000 före Kristus. De första bosättningarna byggdes på klippan Akropolis. Enligt grekisk mytologi namngavs staden av Athena, visdomens gudinna.

Aten, en av Europas största städer
Akropolis i Aten, foto: Pixabay

2. Argos, Grekland

Argos är en liten stad på halvön Peloponnesos i Grekland, med runt 22 ooo invånare. Det finns spår som tyder på att området varit befolkat kontinuerligt sedan 6000 – 5000 år före Kristus. Argos var bland annat ett starkt fäste under mykenisk tid, runt år 1500 – 1000 före Kristus.

Argos
Argos i Grekland, källa: Theatre Argos – Andy Hay – flickr.com

1. Plovdiv, Bulgarien

Plovdiv är den näst största staden i Bulgarien med en befolkning på cirka 347 000 människor, eller 675 000 om man räknar hela storstadsregionen. Stadens historia sträcker sig över mer än 8000 år, och flera olika imperier har lämnat sina spår i stadens 12 meter djupa lager.

De första spåren av bosättningar är från 6000 år före Kristus, och Nebet Tebe, en av kullarna i Plovdiv, har varit befolkad ända sedan dess. Staden blev befäst runt år 1200 före Kristus och bytte då namn till Evmolpia, efter kung Evmolp. Runt år 342 före Kristus erövrades staden av Phillip II och bytte då namn till Philippopolis. Dagens namns Plovdiv är förmodligen en språklig förvandling av detta namn

Plovdiv, Europas största stad
Plovdiv i Bulgarien, foto: Pixabay

Har du besökt någon eller några av Europas äldsta städer?

Har du besökt någon eller några av Europas äldsta städer? Den enda av de här gamla städerna som vi har besökt är Lissabon. Larnaca blev vi lite nyfikna när vi nyligen skrev ett inlägg om Cypern. Grekland måste förstås också vara intressant att resa runt i om man är intresserad av historia!

Lissabon
På besök i Lissabon 2015

Prenumerera på vårt nyhetsbrev