Meny Stäng

Världens största språk – språken med flest talare

Annons

Vilka är världens största språk egentligen? Vi blev nyfikna och har kollat upp vilka språk i världen som har flest talare. Här är listan på de tio största språken i världen. Är det något av språken på listan som överraskar?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur många språk finns det?

Det finns många tusen språk i världen och det är svårt att avgöra det exakta antalet, eftersom det till exempel beror på hur man definierar språk och dialekt. Enligt språkkatalogen “Ethnologue” anges siffran 6909 språk i världen. Imponerande, eller hur!?

världens största språk

Världens största språk

När vi talar om världens största språk menar vi de språk som har flest modersmålstalare. Siffrorna som anger antal talare skiljer sig lite i olika källor, och vi har utgått från siffror från Ethnologue från 2015.

Världen största språk, från 10 till 1

Här listar vi världens största språk, med start på nummer tio. Nummer 1 är alltså världens allra största språk. Vi kan också avslöja att tyska kommer på plats 11, med 78 miljoner talare.

10. Punjabi

Punjabi talas av runt 88,7 miljoner människor, främst i delstaten Punjab i Indien och provinsen Punjab i Pakistan. Punjabi används bland annat av folkgruppen sikher och i musikformen Bhangra. Trots att punjabi är det största språket i Pakistan och används av 44 procent av befolkningen så är det inte officiellt språk i landet. Det officiella språket är istället urdu.

Lahore i Pakistan, foto: Pixabay

9. Japanska

Japanska talas av cirka 128 miljoner människor, vilket huvudsakligen motsvaras av befolkningen i Japan. Japanska är officiellt språk i landet och är uppdelat i två dialekter: östjapanska och västjapanska. Språket anses tillhöra den japoniska språkfamiljen som också omfattar ryukyu-språken, som talas på Ryukyuöarna i Östkinesiska havet.

Tokyo
Tokyo i Japan, foto: Pixabay

8. Ryska

Runt 166 miljoner människor pratar ryska, vilket gör det till ett av världens största språk. Språket talas framför allt i Ryssland, men delvis också i andra forna Sovjetrepubliker som till exempel Moldavien, Kazakstan, Ukraina, Vitryssland, Georgien och de baltiska länderna. Eftersom många har emigrerat finns det också stora rysktalande grupper i bland annat Israel och Tyskland.

Tunnelbana Moskva
Tunnelbanan i Moskva

7. Bengali

Språket bengali talas av cirka 189 miljoner människor i framför allt Bangladesh och i de indiska delstaterna Västbengalen och Tripura. Det finns också människor som har bengali som modersmål i de indiska delstaterna Assam, Jharkhand och Andamanerna och Nicobarerna, samt i Nepal. Den mest kände författaren på bengali är Rabindranath Tagore, som fick Nobelpriset i litteratur 1913.

Dhaka
Dhaka i Bangladesh, foto: Pixabay

6. Portugisiska

Hela 203 miljoner människor beräknas tala portugisiska. Dessa bor i Portugal (cirka 10,3 miljoner invånare) samt i ett flertal andra länder runt om i världen såsom Brasilien, Angola, Kap Verde, Östtimor, Guinea Bissau, Macao, Moçambique, Ekvatorialguinea och São Tomé och Príncipe. Språket spreds runt världen på 1400- och 1500-talen, då Portugal hade ett stort kolonialt imperium.

Lissabon
Spårvagn i Lissabon

5. Arabiska

Arabiska talas av cirka 242 miljoner människor i många olika länder i Nordafrika och Mellanöstern. Länder där arabiska talas är bland annat Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Syrien, Egypten, Marocko, Libanon, Sudan, Irak och Jemen. Arabiskan skiljer sig åt mellan de olika länderna och delas grovt upp i tre huvudvarianter: modern standardarabiska, klassisk arabiska samt dialekter.

Vattenman Marocko
Vattenman i Marocko

4. Hindi

Hindi talas av runt 260 miljoner människor, främst i de centrala och norra delarna av Indien. Indien är, med sina 1,3 miljarder invånare, ett enormt stort land med många officiella språk. Hindi kan dock sägas vara det viktigaste officiella språket i landet. Språket tillhör språkfamiljen hindustani, tillsammans med till exempel urdu som talas i Pakistan.

Hindi, ett av världens största språk
Taj Mahal i Indien, foto: Pixabay

3. Engelska

Runt 335 miljoner människor har engelska som modersmål, vilket gör det till världens tredje största språk. De flesta som har engelska som modersmål bor i USA, Australien, Storbritannien, Irland, Kanada och Nya Zeeland, men också i till exempel Indien och Sydafrika.

Förutom att många människor i världen har engelska som modersmål så är engelska världens mest spridda språk, som ofta fungerar som “lingua franca“, det vill säga ett språk som kan användas när människor har olika modersmål.

Engelska är ett av världens största språk
Musiker i Galway, Irland

2. Spanska

Spanska talas av 399 miljoner människor, runt om i Sydamerika samt i Spanien och USA. Spanska är officiellt språk i Argentina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Kuba, Dominikanska republiken, Ecuador, Ekvatorialguinea, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, Uruguay och Venezuela. Språket kom till den amerikanska kontinenten under den spanska koloniseringen på 1500-talet.

Spanska är ett av världens största språk
Spanska män under Las Fallas i Valencia

1. Världens största språk: Mandarin (Kinesiska)

Mandarin, som är en grupp av kinesiska dialekter, talas av 848 miljoner människor i världen. Dessa bor framför allt i Kina och i Taiwan, men också i Singapore, Indonesien och Malaysia. Mandarin pratas också av kinesiska emigranter över hela världen. Språket mandarin kan delas upp i ett flertal olika dialekter, som språkmässigt skiljer sig på flera sätt.

Kinesiska är världens största språk
Den förbjudna staden i Beijing

Talar du något eller några av världens största språk?

Pratar du något eller några av världens största språk? Eller skulle du vilja lära dig något av dem? Vi pratar engelska och har även pluggat en del spanska och ryska. Tyvärr pratar vi inte något av dessa språk, men vissa kunskaper i språken kan ändå vara en hjälp på vägen!

Benidorm Spanien
Storstadskänsla i Benidorm i Spanien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev