Meny Stäng

Att lära sig ett språk inför resan – vi testar babbel

Annons
I samarbete med Babbel.se

Hur gör man för att lära sig ett språk inför resan? Det finns förstås många olika sätt. Vi har testat appen Babbel, som bjuder på ett pedagogiskt, lustfyllt och enkelt inlärningssätt. Dessutom bjuder vi på våra övriga tips för att lära sig ett språk inför resan. Kanske har du några fler bra tips?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att kunna språk är en nyckel

Språk är nyckeln för att kunna resa. När vi nyligen var i nordöstra Tyskland förvånades vi av att väldigt få kunde prata engelska. Vi lyckades oftast kommunicera ändå, på en blandning av enkla engelska och tyska ord, men naturligtvis blir kommunikationen lite mer begränsad. Framför allt tänkte vi på deras situation – vågar de någonsin resa till andra länder än tyskspråkiga länder?

Båttur Wismar
Den trevliga båtturen i Wismar var guidad på tyska

Att lära sig ett nytt språk

Vår erfarenhet är att man klarar sig på engelska på de flesta resmål (mer eller mindre bra), men i vissa fall skulle man ju få mer ut av resan om man kunde prata det lokala språket. Jag (Helena) har läst franska i högstadiet, spanska i gymnasiet samt isländska och danska på universitetet. Peter och jag har tillsammans tagit kvällskurser i ryska.

Det enda av dessa språk jag kan prata är isländska, men min erfarenhet är att även små kunskaper i ett språk hjälper väldigt långt. I Ryssland underlättade det enormt när vi kunde stava oss fram till stationernas namn i tunnelbanan, och i Frankrike hjälpte det att jag förstod veckodagarna när vi skulle boka tid för reparation av husbilen. Som exempel.

Bilverkstad i Frankrike
Några franska ord hjälpte oss på bilverkstaden i Frankrike

Appen Babbel

Vi har nu testat appen Babbel, som kan användas antingen på dator eller på en mobiltelefon. Man skapar enkelt ett konto, och väljer sedan bland 13 olika språk. Inspirerad av vår senaste Tysklandsresa valde jag tyska samt att börja på grundläggande nivå.

Att lära sig språk på det här sättet kändes, i alla fall initialt, ganska enkelt. Ett antal enkla fraser läses upp och visas i text, och man får kombinera det med rätt fras på svenska. Sedan återkommer samma fraser i en annan ordning, och efter ett tag får man själv läsa upp dem. Om man får till uttalet rätt blir det en grön bock (istället för ett rött kryss) och man får gå vidare. Enkelt, och faktiskt ganska roligt!

Appen Babbel

Priset för Babbel är 99 kronor för en månad, men bara 50 kronor per månad om man tecknar ett 12-månaders abonnemang.

Vilket eller vilka språk vill du lära dig?

Jag har en förkärlek för franska, och skulle gärna vilja lära mig att tala franska. När vi rest i Sydeuropa har vi också insett att det vore praktiskt att kunna lite italienska eller några fler spanska ord. Spanska är ju dessutom ett bra val om man vid tillfälle skulle vilja besöka och resa runt i Sydamerika.

För egen del känner jag mig ganska trygg med engelskan, men om jag var osäker på engelska skulle jag nog i första hand välja en engelska kurs. Vår erfarenhet är att engelska funkar väldigt bra både i Asien och i Afrika, och dessutom för det mesta skapligt runt om i Europa.

Rom Italien
Engelska funkar någorlunda i Italien – men italienska underlättar!

Fler tips för att lära sig ett språk inför resan

Om man verkligen vill lära sig ett språk krävs det oftast att man tränar ganska intensivt, och på flera sätt. Här är några fler tips för dig som vill lära dig ett nytt språk:

  • Läs barnböcker på språket – Detta gjorde jag när jag lärde mig isländska. Jag valde barnböcker som jag kände till (t.ex. Emil i Lönneberga) och det funkade bra för mig!
  • Titta på filmer på språket – Ett bra sätt att lyssna och öva är att se film på det språket du vill lära dig. Beroende på nivå kan du välja svensk text, text på språket i fråga eller ingen text alls.
  • Använd post it-lappar – När vi övade ryska satte vi upp post it-lappar med ryska ord överallt i hemmet. Det var ett bra sätt att gång på gång se orden och påminnas om dem.
  • Utmana dig att lära dig några ord per dag – Hur många ord kan du klara per dag? Fem, eller kanske tio? Sätt upp ett mål som är utmanande, men inte omöjligt.
  • Res till landet där språket talas – Detta är kanske det mest uppenbara tipset, men också ett av de bästa. Att använda språket och öva på plats slår det mesta.
ryska
När Peter och jag pluggade ryska var köket fullt av post it-lappar …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev