Meny Stäng

Safari i Kenya och Tanzania – att uppleva ”The big five”

I samarbete med Safariresor.se

Har du varit på safari i Kenya eller Tanzania? Eller drömmer du kanske om att se ”the big 5” på en afrikansk safari? Vi har besökt både Kenya och Tanzania, men än så länge har vi inte gjort någon safariresa. Afrikansk safari står högt upp på vår bucket list, och här är några av de platser vi skulle vilja besöka.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att uppleva safari

Vi har upplevt flera olika sorters safari under våra resor, allt från bäversafari i Grövelsjön till nordnorsk safari med örnar och sälar. Den mest ”riktiga” safari vi upplevt var nog vinterns safari i Sri Lanka då vi såg riktiga stora elefanter. Det var en fascinerande och intressant tur, men ändå måste vi erkänna att vi har kvar att uppleva en riktig afrikansk safari. Denna upplevelse finns helt enkelt kvar på vår bucket list!

Vinterns safari i Sri Lanka

Hur kunde vi missa safari i Kenya och Tanzania?

Om man reser till Kenya eller Tanzania, då vill man ju uppleva safari, eller hur? Vi har varit i Kenya två gånger och Tanzania en gång, och vi har fortfarande inte upplevt en afrikansk safari.

Den första gången vi reste till Kenya (2007) hade vi planerat för safari, men vi råkade resa mitt i ett val som blev turbulent, och vi förflyttade oss till Tanzania. Här blev det strandliv på Zanzibar (vilket i och för sig var helt fantastiskt!), men det blev ingen safari. Nästa resa till Kenya var för ett bröllop, och då fanns ingen tid över …

Zanzibar
Zanzibars underbara stränder

The big five

När man pratar om ”The Big Five” så menar man lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Många tycker att detta är de ”finaste” djuren att få syn på under en safari, men om man ska vara ärlig så finns det ju många, många fler intressanta djur. Jag skulle minst lika gärna vilja se gepard, flodhäst eller giraff till exempel. Oavsett vilka djur man drömmer om att se så får man ju konstatera att Afrika är det bästa stället.

lejon
Lejon på den afrikanska stäppen, foto: Safariresor.se

Safari i Kenya

Det är populärt att åka på safari i Kenya, vilket man bland annat kan göra med Safariresor.se. I Kenya kan man till exempel uppleva safari på savannen i Masai Mara, som är känt för sitt rika djurliv och sin stora population av lejon. I parken finns också chans att se strimmiga gnuer, giraffer, zebror, elefanter, afrikansk buffel, leopard, babian, grön markatta och många andra djur.

masai mara
Masai i Kenya, foto: Safariresor.se

Andra populära ställen för safari är Lake Nakuru med sina flamingos och den stora nationalparken Amboseli, som bland annat är hem åt elefanter, afrikanska bufflar, impala, lejon, geparder, fläckiga hyenor, giraffer, zebror och strimmiga gnuer.

giraffer kenya
Giraffer på savannen, foto: Safariresor.se

Om man vill kan man kombinera safariresan med andra intressanta resmål i landet, som till exempel huvudstaden Nairobi. Vi spenderade några dagar i Nairobi när vi var i Kenya 2012, och upplevde staden som oväntat spännande och intressant.

Nairobi
Peter i Nairobi 2012

Safari i Tanzania

Det är kanske minst lika lockande att åka på safari i Tanzania. Här finns flera kända safaridestinationer, som exempelvis Serengeti och Ngorongoro. I Serengi finns bland annat många rovdjur, som lejon, leopard, fläckig hyena, gepard, schakal och krokodil. I Ngorongorokratern kan man se gnuer, afrikanska bufflar, olika gaseller, zebror, vårtsvin, babianer, flodhästar och olika bockar.

flodhäst
Flodhästar, foto: Safariresor.se

Ytterligare nationalparker är Tarangire, som är känd för sina elefanthjordar och sina lejon, leoparder, babianer och pytonormar, Lake Manyara, som bjuder på elefanter, kattdjur och fågelliv samt vilreservatet Selous där det finns gott om elefanter, svarta noshörningar, geparder, giraffer, flodhästar och krokodiler.

I kombination med safariresan kan man förstås med fördel besöka den underbara ön Zanzibar, med sina vackra sandstränder, fina kryddodlingar och härliga båtturer.

WIFI.se
Zanzibar
Hus på Zanzibar där vi bodde några dagar 2012

Vilka djur står på din bucket list?

Jag (Helena) älskar verkligen djur, och att se djur i det vilda är något av det mest fantastiska man kan vara med om tycker jag. En favorit är alla slags apor (kanske för att de är så lika oss?) så olika apor vill jag gärna se. En annan favorit är olika slags kattdjur. Dessutom är det förstås imponerande med stora djur som noshörning och flodhäst.

Har du varit på safari i Kenya eller Tanzania någon gång, eller kanske någon annanstans i Afrika? Vilka vilda djur har du sett, och vilka står på din bucket list?

safari i Kenya
Solen safari i Kenya
Solen sjunker över den afrikanska stäppen, foto: Safariresor.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev