Meny Stäng

Att bestiga Kilimanjaro – drömmar om Afrika

I samarbete med Safariresor.se

Att bestiga Kilimanjaro – är det ens möjligt? Ända sedan vi besökte Kenya första gången har vi längtat tillbaka. Till Afrika. Det är något speciellt med den världsdelen som gör att alla andra upplevelser bleknar i jämförelse. Ingen annanstans i världen har vi sett så vackra stränder, upplevt så färgsprakande fester eller fått med oss så starka upplevelser hem. I samarbete med Safariresor.se skriver vi idag om att bestiga Kilimanjaro, om afrikansk safari och om våra egna minnen från våra resor till Kenya och Tanzania.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kilimanjaro

Kilimanjaro reser sig 5 895 meter över havet och är därmed Afrikas högsta berg. Berget ligger i norra Tanzania, nära gränsen till Kenya, och lockar människor från världens alla hörn. Gemensamt har de drömmen om att en gång stå på Uhuru Peak och glädjas åt bedriften att ha tagit sig uppför Kilimanjaro.

Vi har varit i närheten av Kilimanjaro två gånger. Under vår första resa till Kenya (2007/2008) flög vi till Nairobi, tog tåget till Mombasa och fortsatte sedan in i Tanzania, till Tanga, Dar es Salaam och Zanzibar. Under vår andra resa (2012) flög vi till Nairobi och reste med bil inåt landet, bland annat till Kisumu.

Afrika karta
Den röda ”pilen” visar Kilimanjaro

Afrika – upplevelser för livet

Båda våra resor i Afrika har inneburit upplevelser för livet. Under vår första resa till Kenya landade vi olägligt mitt i ett val, som var korrupt och ledde till oroligheter. Vi valde att lämna landet och kom, nästan av en slump, till ett magiskt vackert Tanzania.

Vi bodde några nätter i ett tält på ett bungalow-ställe vid stranden i Tanga. Varje morgon när vi öppnade vi tältduken kunde vi blicka ut över den milsvida tomma stranden och det stora blå havet, där man möjligtvis kunde se en ensam traditionell fiskebåt i trä. Därifrån fortsatte vi till Zanzibar, där vi bodde på små hotell vid stränderna, tog båtturer till olika öar och tittade på jättesköldpaddor.

Zanzibar
Zanzibar, Tanzania

Den andra gången reste vi med en kompis som kommer från Kenya. Vi bodde hos hennes kompis i Nairobi, följde med på bröllop på landsbygden, hälsade på vår kompis mamma i en liten by nära gränsen till Uganda och festade på nattklubbar i Nairobi. Behöver jag säga att den här resan var en upplevelse utöver det vanliga?

bröllop i kenya 2012
Härlig stämning på bröllop i Kenya 2012
Lunchstopp på ett kenyanskt gatukök på landsbygden, 2012

Drömmar om safari

Om man har varit i Kenya två gånger borde man ju ha varit på safari, eller hur? Varje gång vi besökt Kenya eller Tanzania har vi föreställt oss safari, men varje gång har någonting kommit emellan. Nästa gång måste det bli av helt enkelt!

Safariresor.se arrangerar flera olika safariresor, och det är även möjligt att kombinera resor till Kilimanjaro med safari. Om man till exempel besöker Tarangire nationalpark kan man vänta sig att se vilda elefanter, giraffer, zebror, flodhästar, antiloper, lejon, geparder, hyenor, strutsar, bufflar och många andra djur.

Giraffer
Foto: Safariresor.se

Är det möjligt att bestiga Kilimanjaro?

Att bestiga Kilimanjaro är en sådan där grej som nästan låter oöverstiglig, i alla fall för oss vanliga dödliga. Men är det det? Enligt Safariresor.se är bestigningen en tuff utmaning, men inkluderar ingen teknisk klättring. Alla rutterna är vandringsrutter, och det som krävs är god fysik och motivation. Dagsetapperna mot toppen varierar mellan 4-13 kilometer, vilket kan vara tuffare än det låter eftersom man vandrar uppåt, samtidigt som luften blir tunnare.

På Safariresors vandringar har man privat guide, privat kock och ett team med bärare under hela bestigningen. Alla guider är certifierade av Tanzanias parkmyndighet TANAPA vilket är ett krav för att få vara guide på Kilimanjaro.

Vandring Afrika
Foto: Safariresor.se
Bestiga Kilimanjaro
Foto: Safariresor.se

Drömmer du om Afrika?

Har du varit i Afrika eller drömmer du om att åka dit? Vad är det i så fall som lockar dig?

WIFI.se
Mungu area
Vandring i naturen i Kenya, med nyfunna vänner 2012

Prenumerera på vårt nyhetsbrev