Meny Stäng

Bloggare och journalister i historisk sammanslagning

Annons

I måndags kväll hände en nästan historisk grej i Stadshuskällaren i Stockholm. Föreningen Sveriges Turistjournalister, med ordförande Maria von Gegerfeldt som arrangör, bjöd in Sveriges största resebloggare att göra gemensam sak. Varför historiskt tänker du? Det ska vi förklara!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Föreningen Sveriges Turistjournalister

Sveriges Turistjournalister är en intresseförening för journalister, författare och fotografer som bevakar rese- och turistindustrin. Föreningen bildades 1979 och syftet är att främja kontakter mellan journalister och företag, främja information om resor  och att arrangera träffar och resor för medlemmarna.

Sveriges turistjournalister

Swedish Travel Bloggers

Swedish travel bloggers

Gruppen Swedish Travel Bloggers bildades tidigare i år av Christian Muda från Matochresebloggen, och består av några av Sveriges största resebloggare.

Det som knyter oss samman är att vi satsar seriöst på våra bloggar, att vi tycker att det är viktigt att vara ärliga och transparenta mot både läsare och samarbetspartners och att vi vill hjälpa varandra att utvecklas och få till bra samarbeten.

En lång väg

Både resejournalister och resebloggare skriver om resor. Journalisterna skriver vanligtvis för tidningar och bloggare vanligtvis för en blogg. Men ibland skriver journalisterna också på en blogg och ibland publicerar bloggarna artiklar i tidningarna. Våra vägar möts. Vi träffas på pressresor och events. Och ändå tittar vi misstänksamt på varandra. Varför?

Det finns historiska förklaringar och jag kan till viss del förstå journalisternas oro. De har en utbildning i botten och de bär med sig journalistetiken som en högt buren fana. Vilka är de där bloggarna egentligen? Fotar de bara sin frukost och skriver dagbok? Låter de sig mutas av företagare som ger dem en klänning mot att den visas upp på Instagram? Vem kontrollerar etiken och riktigheten i deras inlägg om det inte finns en ansvarig redaktör?

Samtidigt förändras medievärlden, och det i en rasande takt. Sanningar som gällde förr gäller inte längre och alla måste försöka hitta sin plats i detta nya. Två personer som inte är rädda för att ge sig in i något nytt, och som under ett halvår jobbat hårt för att göra detta samarbete möjligt, är Peter från FREEDOMtravel och Maria von Gegerfeldt, ordförande för Sveriges Turistjournalister.

Peter och Maria von Gegerfeldt, ordförande i Sveriges Turistjournalister
Peter  från FREEDOMtravel och Maria von Gegerfeldt, ordförande i Sveriges Turistjournalister

En historisk sammanslagning

Det är förstås lätt att som journalist avfärda bloggare som oseriösa dagboksskribenter, och bloggare kan på samma sätt lockas att se bort från journalisterna som “gammelmedia”-skribenter som inte hänger med. Men vad är det bästa vi kan göra? Samarbeta förstås!

Journalisterna i Sveriges Turistjournalister har massor av erfarenhet från medievärlden, kunskap om journalistik och kontakter inom turistindustrin. Vi bloggare kan det här med sociala medier och har koll på sånt som vloggande, poddande, sökmotoroptimering, och hur man driver sin egen plattform. Detta är en sammanslagning som kan bli spännande!

Resebloggare
Några av kvällens deltagare

Fantastisk mat på Stadshuskällaren

Från och med nu inkluderar Sveriges Turistjournalister bloggare från Swedish Travel Bloggers i sin förening och i måndags kväll firades detta historiska ögonblick med fantastisk mat och fantastiska viner på Stadshuskällaren i Stockholm. Faktum var att kockarna överraskade oss så hårt att det helt enkelt måste bli ett eget inlägg om detta ställe. Följ bloggen så missar du inte!

Kockar
De här killarna alltså – de kan trolla!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev