Meny Stäng

Avsmakningsmeny på Stadshuskällaren

Annons

I måndags kväll fick vi chansen att prova en avsmakningsmeny på Stadshuskällaren i Stockholm, för att fira sammanslagningen mellan Sveriges Turistjournalister (STJ) och resebloggarna i Swedish Travel Bloggers.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Träffen ordnades på Stadshuskällaren, av STJ:s ordförande Maria von Gegerfeldt, där vi bjöds på helt fantastisk mat och fantastiska viner. Vi överraskades verkligen av kvaliteten på maten, och dessutom fick vi veta att man kan beställa och äta Nobelmenyn här.

Till skogs på Stadshuskällaren

Stadshuskällaren ligger, som det låter, i källaren på Stadshuset. Här finns också restaurangen Ragnars skafferi samt bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen. Alla verksamheterna drivs sedan 2012 av Stadshusrestauranger Stockholm AB med Maria Stridh i spetsen.

Matfilosofin på Stadshuskällaren handlar om att ta vara på det som den svenska naturen ger. Köksmästaren Magnus Santesson och hans team skapar maträtter som är inspirerade av den svenska vilda skogen. Man anpassar menyn efter årstiderna och köper vilt kött direkt från svenska jägare.

Stadshuskällaren
Teamet bakom vår underbara kväll var från vänster källarmästare Robert Andersson, kock Magnus Åkerström tillika årets unga kock, vd Maria Stridh, köksmästare Magnus Santesson, platschef Madeleine Björk och marknads- och pressansvarige Elin Bergqvist

Avsmakningsmeny på Stadshuskällaren

Vi serverades en avsmakningsmeny som var helt fantastisk. Rätterna bestod av en krämig svampsoppa med picklade gula kantareller, en tartar på pilgrimsmussla och havskräfta, sotad röding, tartar på kossa och kronhjort med variation på jordärtskocka.

Det är svårt att säga vad som var godast när allt smälte i munnen! Just den här menyn var speciell för kvällen tror jag, men det finns en avsmakningsmeny på Stadshuskällaren även i vanliga fall.

Röding-och-gurka
Sotad röding med gurka och dill
Tartar på kossa med bränd hömajonnäs, svartrot och granskott

Avsmakningsmeny i köket

Om du vill ha en speciell upplevelse kan du beställa din avsmakningsmeny i köket, vid det lilla bordet som du ser nedan. En annorlunda grej att sitta mitt bland kockarna medan de fixar all mat!

Avsmakningsmeny i Stadshuskällaren
Äta avsmakningsmenyn i köket?

Nobelmenyn

En av de coolaste upplevelserna man kan få på Stadshuskällaren är att man faktiskt kan beställa Nobelmiddagen, serverad på originalservisen som använts sedan starten 1901. Det senaste årets Nobelmiddag, inklusive vinpaket, mineralvatten och kaffe kostar från 1865 kr per person, och bokas helst några dagar i förväg.

Man kan även beställa Nobelmenyer från valfritt tidigare år, men då måste man vara ett lite större sällskap och man får kontakta restaurangen för prisförfrågan. Häftigt att det är möjligt! Dessutom finns det förstås andra menyer, inklusive lunch och a la carte.

Nobelmenyn på Stadshuskällaren
Nobelmenyn på Stadshuskällaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev