Meny Stäng

Isländska traditioner: julfirande och Þorrablót

Idag kommer det att handla om isländska traditioner här på FREEDOMtravel. För ett tag sedan skrev vi om att resa Island runt med bil, och nu tänkte jag följa upp med att berätta om två viktiga högtider på Island, nämligen jul och Þorrablót (utt: thorrablot).

Isländska traditioner: julen

När jag (Helena) som 17-årig utbytesstudent bodde på Island fick jag tidigt höra berättelsen om de två elaka trollen Grýla och  Leppalúði. Dessa två hemska varelser är föräldrar till inte mindre än 13 (!) isländska jultomtar. 

Grýla och  Leppalúði äter barn som inte uppför sig ordentligt, och många isländska barn genom tiderna har nog blivit skrämda av de här läskiga varelserna. Och som om det inte vore nog med detta så har de en katt, jólakötturinn, som också äter upp folk som inte beter sig eller arbetar som de ska …

13 jultomtar

De 13 tomtarna då? De är som tur är inte fullt lika elaka, utan mest lite besvärliga i största allmänhet. De har namn i stil med Slevslickaren, Dörrsmällaren, Fönsterkikaren och Ljustjuven, vilket kanske ger en beskrivning av deras karaktärer. Tretton dagar före jul börjar de komma ner från bergen, en i taget, och efter jul försvinner de tillbaka i samma hastighet, så att den sista är borta den 6 januari.

Isländska traditioner
Två av de tretton isländska tomtarna

Julfirande och julmat

Precis som i Sverige firar man på Island jul den 24 december, och precis som här delar man ut julklappar och äter julmat tillsammans med släkt och vänner. Den isländska julmaten påminner inte om den svenska alls egentligen. Istället för julbord äter man en middag vid dukat bord.

Den julmiddag jag upplevt på Island bestod av lammkött, kokt potatis och rödkål, men som alternativ har jag läst att man också kan serveras rökt skinka eller ripa. Den 23 december firar man Þorláksmessa, och då kan man också äta rutten rocka, för att fira det som traditionellt var slutet på fastan.

Jul på Island

Isländska traditioner: Þorrablót

Þorrablót är från början en hednisk offerfest som hålls i den fornnordiska månaden Þorra, vilket på ett ungefär överensstämmer med februari. Vid det här tillfället håller man stor fest, sjunger, dricker brännvin, äter (ganska konstig) mat och har roligt.

Maten då? Ja, den består bland annat av hákarl (surhaj/fermenterad haj), svið (kokt fårhuvud), hangikjöt (rökt fårkött), blóðmör (en slags blodpudding), lifrapylsa (leverkorv), hrútspungar (fårtestiklar), rúgbrauð (rågbröd) och flatbrauð (ett slags tunnbröd).

När jag bodde på Island sög de äldre farbröderna girigt i sig fårens ögon med ett njutande läte. Idag sägs det att ungdomarna inte vill ha den här maten. Lite synd tycker jag! Jag har deltagit på flera Þorrablót, både på Island och i Sverige, och även om jag inte tycker att allt på faten är fantastiskt så är det en häftig upplevelse att vara med om den här traditionen!

Nyhetsbrev

Jul och Þorrablót är de två traditioner som jag minns starkast från mitt år på Island, men om du vill läsa om ännu fler isländska traditioner kan du läsa mer på Iceland.is.

Isländska traditioner: Thorramatur
Þorramatur
Thorramatur
Ännu mer av samma vara! Till vänster: olika sorters blodpudding och leverkorv. I mitten: fårtestiklar. I skålarna i mitten: surhaj. Längst upp till höger: Fårhuvud.

Översta bilden i inlägget: Foto: Iceland.is

Prenumerera på vårt nyhetsbrev