Idag kommer det att handla om isländska traditioner här på FREEDOMtravel. För ett tag sedan skrev vi om att resa Island runt med bil, och nu tänkte jag följa upp med att berätta om två viktiga högtider på Island, nämligen jul och Þorrablót (utt: thorrablot).
Isländska traditioner: julen
När jag (Helena) som 17-årig utbytesstudent bodde på Island fick jag tidigt höra berättelsen om de två elaka trollen Grýla och Leppalúði. Dessa två hemska varelser är föräldrar till inte mindre än 13 (!) isländska jultomtar.
Grýla och Leppalúði äter barn som inte uppför sig ordentligt, och många isländska barn genom tiderna har nog blivit skrämda av de här läskiga varelserna. Och som om det inte vore nog med detta så har de en katt, jólakötturinn, som också äter upp folk som inte beter sig eller arbetar som de ska …
13 jultomtar
De 13 tomtarna då? De är som tur är inte fullt lika elaka, utan mest lite besvärliga i största allmänhet. De har namn i stil med Slevslickaren, Dörrsmällaren, Fönsterkikaren och Ljustjuven, vilket kanske ger en beskrivning av deras karaktärer. Tretton dagar före jul börjar de komma ner från bergen, en i taget, och efter jul försvinner de tillbaka i samma hastighet, så att den sista är borta den 6 januari.

Julfirande och julmat
Precis som i Sverige firar man på Island jul den 24 december, och precis som här delar man ut julklappar och äter julmat tillsammans med släkt och vänner. Den isländska julmaten påminner inte om den svenska alls egentligen. Istället för julbord äter man en middag vid dukat bord.
Den julmiddag jag upplevt på Island bestod av lammkött, kokt potatis och rödkål, men som alternativ har jag läst att man också kan serveras rökt skinka eller ripa. Den 23 december firar man Þorláksmessa, och då kan man också äta rutten rocka, för att fira det som traditionellt var slutet på fastan.

Isländska traditioner: Þorrablót
Þorrablót är från början en hednisk offerfest som hålls i den fornnordiska månaden Þorra, vilket på ett ungefär överensstämmer med februari. Vid det här tillfället håller man stor fest, sjunger, dricker brännvin, äter (ganska konstig) mat och har roligt.
Maten då? Ja, den består bland annat av hákarl (surhaj/fermenterad haj), svið (kokt fårhuvud), hangikjöt (rökt fårkött), blóðmör (en slags blodpudding), lifrapylsa (leverkorv), hrútspungar (fårtestiklar), rúgbrauð (rågbröd) och flatbrauð (ett slags tunnbröd).
När jag bodde på Island sög de äldre farbröderna girigt i sig fårens ögon med ett njutande läte. Idag sägs det att ungdomarna inte vill ha den här maten. Lite synd tycker jag! Jag har deltagit på flera Þorrablót, både på Island och i Sverige, och även om jag inte tycker att allt på faten är fantastiskt så är det en häftig upplevelse att vara med om den här traditionen!
Jul och Þorrablót är de två traditioner som jag minns starkast från mitt år på Island, men om du vill läsa om ännu fler isländska traditioner kan du läsa mer på Iceland.is.


Översta bilden i inlägget: Foto: Iceland.is
Monet säger:
Gudars skymning! Nu får du förlåta men inte mycket av den maten hade jag kunnat få ner. Har en god vän – norrlänning och van vid surströmming – som serverades rutten haj och Svarta Döden-brännvin på Island och det blev en nära-döden-upplevelse för honom. Han tyckte han rapade den ruttna hajen en vecka efteråt! Men tack för intressant berättelse!
21 november 2017 — 9:12
Helena säger:
Vad kul att du använder uttrycket gudars skymning! Jag har en kollega som använder det uttrycket väldigt ofta 🙂 Rutten haj är ingen höjdare, möjligtvis en intressant upplevelse … 😉 Rökt fårkött däremot smakar bra!
21 november 2017 — 12:32
Solan säger:
Rutten rocka lockar! Bra läsning Helena…så mycket som man inte hatren aaaaaning om ?
21 november 2017 — 9:33
Helena säger:
Haha eller hur … lite rutten rocka till helgen …? 😉
21 november 2017 — 17:45
Sandra Lifsresor.se säger:
Inte riktigt min smak på mat men kul med 13 tomtar. Varför nöja sig med en..? 🙂
21 november 2017 — 10:07
Helena säger:
Förstår inte heller varför det bara ska vara en tomte 😉
21 november 2017 — 17:45
Steve säger:
Synnerligen intressant läsning du bjuder på.
Det verkar äventyrligt värre med julmaten på Island, men vi äter väl en del konstigheter här hemma oxå.
De där två trollen med sin katt var ett grymt gäng, men å andra sidan har dom ju 13 tomtar som verkar rätt oförargliga.
21 november 2017 — 11:13
Helena säger:
Jag antar att du syftar på thorramaten, som man äter i februari, den är verkligen speciell om man säger så!
21 november 2017 — 17:46
BP säger:
Vilket otroligt intressant inlägg! Love it! Gillar storyn om de 13 tomtarna, ingen ”father Christmas” och jesusbarnet i krubban där inte;-)
Vad gäller maten så är den inget ögongodis direkt, men då jag ätit fårtestiklar i Marocko så skulle jag nog testa det mesta på det isländska ”julbordet”, men skulle troligen avstå från att suga ut fårögon. I Frankrike är det ju en delikatess att äta kalvhuvud och där suger man också ut ögonen… Så himla roligt med sådana traditioner som håller på att dö ut.
21 november 2017 — 13:15
Helena säger:
Kul att du gillar dagens inlägg! 🙂 Maten är inte nödvändigtvis supergod, men jag tycker att det är väldigt intressant och roligt med såna här traditioner! Intressant att de äter kalvhuvud i Frankrike, det visste jag inte!
21 november 2017 — 17:48
annar aas säger:
Hej på er, kul att du berättar om Island. själv är jag gift med en Isländska som just blivit farmor, så vi åker dit nästa vecka och blir kvar fram emot jul. Känner igen all mat du skriver om och jag tycker att en del är OK att äta, men jag har även gått på ett vad där jag lite stöddigt antydde att ingen mat är mig främmande. Den syrliga och ruttna maten klarar jag inte. Om fårtestiklar steks med vitlök och lindas i bacon är de ätbara. Får se nu om vulkanen håller sig lugn så åker vi nästa onsdag.
22 november 2017 — 14:41
Helena säger:
Vad kul att du är gift med en isländska, Annar! Och kul att ni ska till Island nu snart! Håller helt med dig om maten. En del är helt ok att äta. Annat, särskilt rutten haj, är svårt. Intressant med fårtestiklar i bacon 😉 Hälsa Island!!!
22 november 2017 — 17:01
Henny säger:
Rutten haj, kanske smakar det som vår surströmming.? .Fick på Hawaii veta att de också åt en sorts fermenterad fisk. Det är väl nödnändigheten av att spara mat för kommande dagar som gjort att matvanorna kan likna varandra i olika delar av världen.
25 november 2017 — 15:39
Anonym säger:
Whaaaaat???
13 mars 2018 — 21:38
Marias Memoarer säger:
Rutten rocka och fårtestiklar känns väl sådär… Men vilka roliga traditioner de har på Island må jag säga, det där med tomtarna var speciellt intressant, aldrig hört om det förut! Jag tror att det i många länder finns saker som de yngre generationerna inte riktigt har smak för längre. I Finland kanske såna saker kan vara t.ex. lutfisk. Fast vissa saker kan också va sånt som man börjar uppskatta först när man blir äldre också.
23 december 2019 — 10:39