Meny Stäng

Vad äter man på Island? – 15 isländska specialiteter

Annons

Vad äter man på Island egentligen? Vi listar 15 isländska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av isländsk mat. På Island hittar man allt från fårtestiklar till färska skaldjur. Häng med och smaka på Island!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man på Island?

Jag (Helena) bodde ett läsår på Island 1992/1993 och har sedan varit tillbaka inte mindre än fem gånger. Den senaste gången var nu nyligen, när vi besökte matfestivalen Food and Fun Reykjavik. Så, vad äter man på Island egentligen?

Vad äter man på Island? Isländsk mat!
Frukost på hotell Hilton Reykjavik Nordica

Isländsk mat – förr och nu

En del av de traditionella isländska rätterna (särskilt den så kallade ”Þorramaten” som man äter under en högtid i februari) väcker kanske mer förskräckelse än matlust. Att maten inte uppfattas som så aptitlig beror kanske på de ålderdomliga sätten att få maten att hålla över de långa vintrarna, med hjälp av torkning, rökning, saltlag och mjölksyra.

Idag tillagar man, liksom förr, mycket fisk och lamm, men på sätt som passar de flesta av oss betydligt bättre. Grönsaker har blivit mer vanligt, och odlas i stor utsträckning i växthus i södra Island. Självklart är det också vanligt med internationell mat, som pizza, pasta och hamburgare. Men det är ju inte det som är det mest intressanta. Vi presenterar 15 annorlunda specialiteter i det isländska köket!

Det isländska köket

1. Fisk och skaldjur

Med tanke på allt hav som omsluter Island är det förstås inte konstigt att man äter mycket fisk och skaldjur. När jag bodde på Hemön på Island (1992/1993) åt vi nästan bara kolja. När vi var på Island senast verkade torsk vara det absolut hetaste. Annan vanlig havsmat är till exempel lax, hälleflundra, spätta, långa, havsabborre, röding, räkor och havskräftor.

Vad äter man på Island? Torsk förstås!

2. Lammkött

Lammkött är en viktig del i den isländska matkulturen, och återfinns både i traditionella och mer moderna maträtter. Förr åt man kanske hángikjöt (rökt fårkött) eller svið (fårhuvud), men idag är det troligare att man får lammfilé eller lammsadel. Har jag förresten berättat att fårhuvud förr var ett klassisk inslag på picknicken …?

Isländsk mat: lamm

3. Hángikjöt – rökt lammkött

Hángikjöt är rökt lammkött, som kan serveras varmt eller kallt. Ibland serveras köttet i tunna skivor på rågbröd eller ”flatkaka” (ett slags tunnbröd), så som vi senast fick det på snittar i den isländske presidentens residens. Hángikjöt är en traditionell festrätt och kan serveras vid olika högtider, som till exempel vid Þorrablót.

Isländsk mat: hangikjöt

4. Harðfiskur – torkad fisk

Harðfiskur är torkad fisk, som under århundraden varit populärt som ”snacks”. Fotot är från Saltrömmen i Norge, där vi serverades ett liknande tilltugg förra året. Hur det smakar? Helt ok, men man får ta i ordentligt för att bita sig igenom det träiga och hårda köttet …

vad äter man på Island? Torrfisk

5. Valkött

Valkött är inget som serveras på islänningarnas tallrikar till vardags, men flera restauranger har valkött på menyn. Den val som serveras är vikval, som inte är rödlistad. Vi provade på restaurang Fish Market, inte dumt alls!

valkött

6. Lunnefågel

Lunnefåglar är inte bara söta, utan kan också ätas. Lunnefågel är ingen vanlig vardagsrätt, men vi har fått det på buffé och på avsmakningsmeny. Smaken är lite speciell, men god. Det är också vanligt att köttet serveras rökt.

Vad äter man på Island? Lunnefågel

7. Fågelägg

På Island äter man inte bara ägg från höns, utan även olika sjöfågelägg. Vi har inte testat detta, men det anses vara en delikatess och säsongen är förstås på våren. På restaurang har vi däremot provat små ägg från minihöns.

Fågelägg

8. Skýr

Skýr är en traditionell isländsk mjölkprodukt som man kan äta till frukost eller mellanmål. Skýr är ett proteinrikt och fettsnålt livsmedel som kan liknas vid kvarg, och som ibland säljs med olika fruktsmaker. Traditionella skýr är lite torr i konsistensen och äts ofta tillsammans med mjölk och kanske socker. Smakar alldeles utmärkt!

skyr
Portionsförpackad skýr med vaniljsmak
Isländsk mat: Skýr
Skýr med mjölk vid sidan av, på restaurang Efstadalur II

9. Lýsi – fiskleverolja

Islänningarna älskar, av någon anledning, sin lýsi, det vill säga sin fiskleverolja. Vilken riktig islänning vill inte starta sin morgon med en hutt av denna vederkvickande dryck? Om du vill testa så är det bara att ta in på valfritt hotell i landet. Lýsi är en självklar produkt på frukostbordet. Hur det smakar? Nja, det finns väl sådant som är godare …

Vad äter man på Island? lysi

10. Þorramatur

Þorrablót är från början en hednisk offerfest som hålls i den fornnordiska månaden Þorra, det vill säga runt februari. Det är inte säkert att dagens unga islänningar älskar ”delikatesserna” under den här festen, men jag kan i alla fall skryta med att ha smakat de viktigaste maträtterna: hákarl (surhaj/fermenterad haj), svið (kokt fårhuvud), hangikjöt (rökt fårkött), blóðmör (en slags blodpudding), lifrapylsa (leverkorv), hrútspungar (fårtestiklar), rúgbrauð (rågbröd) och flatbrauð (ett slags tunnbröd).

Isländsk mat: Thorramatur
Þorramatur, Foto: Iceland.is

11. Hákarl – surhaj

Den fermenterade surhajen har vi ju egentligen redan nämnt, men den förtjänar att nämnas igen. Människor som smakat både surströmming och hákarl brukar mena att surstömming är rena barnmaten, och jag är beredd att hålla med. Hajen innehåller ett gift när den fångas, men genom att låta den fermentera och torka försvinner giftet. Smaken (och stanken) är ammoniak. Bara för de allra tuffaste!

hákarl
Får man fresta med lite fermenterad haj?, Foto: Iceland.is

12. Brännvinet ”Svarta döden”

För att svälja ner den ruttna hajen och en del av den andra Þorramaten behöver man brännvin – tro mig! Den klassiska isländska varianten heter Brennivín. När den började tillverkas 1935, efter det isländska alkoholförbudet upphört, fanns en varningssymbol i form av en döskalle på etiketten. Idag har döskallen bytts ut mot en karta över Island, men spriten har fortfarande smeknamnet ”Svarti dauðinn” (Svarta döden).

brännvin

13. Opal – halstabletter

De isländska halstabletterna Opal uttalas med betoning på o:et och inte på a:et (alltså med betoning på första stavelsen som i alla isländska ord). Det är inte helt lätt att förklara smaken, men Islandsbloggen beskriver (den svarta varianten) väldigt träffande: ”Rökig, svart, begärlig, förbannat salt, som att gå ut och tjära taket i ett askregn”.

halstablett

14. Lakrits med choklad

Islänningarna har en stark förkärlek för lakrits och för choklad – samtidigt. Idag kan man hitta den här kombinationen på fler ställen i världen, men det skulle inte förvåna mig om islänningarna var först. Lakrits och choklad var i alla fall en stor hit redan när jag bodde där 1992/1993.

choklad

15. Bollur, kleinur och … mer

Till sist vill vi avsluta med att berätta att islänningar gillar söta bakverk. Precis som vi svenskar har vår fettisdag så har de en ”bolludagur”, då de äter söta bullar med olika fyllningar, som sylt, grädde och choklad. Kleinur (bakverket klenäter) är också populärt liksom enormt stora bullar med smält choklad över. Om du gillar sötsaker … ge dig av till närmaste isländska bageri! Tyvärr har vi ingen bild, så det får bli en bild på en isländsk glass istället!

isländsk glass

Isländsk öl

Öl var förbjudet på Island mellan 1915 och 1989, och kanske är det därför öl är så populärt på Island. Vad är godare än det förbjudna liksom? Den 1 mars är datumet då ölen släpptes fri och firas nu som ”Beer Day”. Idag finns det många goda ölsorter på Island. Vi provade bland annat Einstök och Úlfur, som vi gillade.

Isländsk öl

Isländsk mat på restaurang

Så, vad äter man på Island på restaurangerna? Den traditionella hårdföra maten i all ära, men dagens isländska kök har utvecklats till att bli både modernt och spännande. På många restauranger i Reykjavik använder man lokala råvaror, samtidigt som man hämtar influenser från många håll i världen. Vi har till exempel haft väldigt bra matupplevelser på restaurangerna Fish Market, Fish Company och Meat.

Vad äter man på Island? Isländsk mat

Ytterligare ett bevis på islänningarnas moderna matintresse är festivalen Food and Fun Reykjavik, som arrangeras varje år i februari eller mars. Då bjuds kockar in från hela världen för att servera kreativa menyer, baserade på isländska råvaror.

Har du några erfarenheter av isländsk mat? Vill du berätta om något mer man äter på Island?

Vad äter man i …?

Läs om mat och matkultur i fler europeiska länder.

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev