Meny Stäng

Islandsfeber – 5 anledningar att älska Island

Jag är inte ens intresserad av fotboll och ändå satt jag som klistrad framför matchen England – Island häromkvällen. Varför? Svaret stavas: Islandsfeber! Många har blivit fascinerade av underdog-laget från den lilla nationen med bara drygt 300 000 invånare som tagit sig ända till kvartsfinal. Jag har dessutom en speciell relation till Island. Idag bjuder vi på 5 anledningar att besöka den lilla önationen i Atlanten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Islandsfeber – ända sedan tonåren

Som 17-åring var jag utbytesstudent på Island och bodde nästan ett helt år på den lilla ön Hemön, på Islands södra sida. Antagligen var det då min Islandsfeber startade! Jag lärde mig isländska och pratar faktiskt fortfarande språket, även om jag får medge att jag börjat glömma lite.

Efter detta har jag varit tillbaka i landet fyra gånger, senast 2012 då jag och Peter besökte Reykjavik tillsammans. Här kommer våra bästa tips för dig med Islandsfeber, tillsammans med länkar till ännu mer läsning hos andra resebloggare.

1. Naturen

Nakna svarta lavalandskap, karga vidder utan träd och vidsträckta glaciärer. Det isländska landskapet kan knappast kallas frodigt, utan har en annan, hårdare skönhet. Lägg till vilda vattenfall, sprutande gejsrar och rykande områden som stinker av svavel så har du en natur som känns otämjd och dramatiskt, och får dig att känna dig som att du är med i en fantasyfilm.

Den Gyllene Cirkeln är en klassisk turistrutt som inkluderar gejsrarna Geysir och Strokkur, nationalparken Þingvellir och vattenfallet Gullfoss. Visserligen turistigt, men är absolut ändå värt tiden! Mina personliga favoriter är Hemön (där jag bodde) med den aktiva vulkanen Eldfell, den vattenfyllda kratern Krafla i Húsavik, lavaområdet Dummuborgir på norra Island och den magiskt vackra issjön Jökulsárlón söder om glaciären Vatnajökull.

Gullfoss vattenfall

2. Äventyren

Om du gillar äventyr är Island landet för dig! Upplev det dramatiska landskapet från hästryggen, bada i naturligt varma källor, ge dig ut på valskådning eller vandra över glaciärer. Eller njut av härliga bad i Blå Lagunen! Ett enkelt sätt att uppleva äventyr är att hyra en bil och ge sig runt för att på egen hand uppleva den fantastiska naturen!

Senast när vi besökte Island red vi ut på en heldagstur i Hveragerði med företaget Eldhestar. De hämtade upp vid hotellet i Reykjavik, vilket var väldigt smidigt. Vi valde turen som går genom det geotermiska området där det ryker och bubblar överallt (rekommenderas!).

Det var september och blåste hårt och de små hästarna fick verkligen kämpa hårt i motvinden och uppförsbackarna. Själva förfrös vi nästan fingrarna, men som tur var fanns det naturligt varma bäckar när vi kom fram till rastplatsen. Grym tur!

Islandshästar

3. Maten

Vi blev positivt överraskade vid vårt senaste besök på Island. Reykjavik har verkligen en hel del spännande att erbjuda för den som gillar god mat. Här finns förstås fräscha råvaror i form av fisk, skaldjur och lamm. Men här finns också många moderna restauranger som vågar experimentera och blanda det lokala med influenser från andra delar av världen.

Senast vi var på Island hann vi med att besöka flera olika restauranger och den absoluta favoriten blev Fishmarket – det var så gott att vi gick dit och åt deras avsmakningsmeny två gånger! Vi rekommenderar framför allt att äta fisk när man är på Island, och man kan också prova spännande lokala specialiteter som valkött och lunnefågel.

Jag som bott på Island har också varit med om traditionellt Þorrablót som firas i februari varje år. Det är kanske en mer spännande än god upplevelse, men nog var det intressant att prova svið (svedda lammhuvuden), blóðmör (en slags blodpudding) hákarl (rutten haj) och hrútspungar (fårtestiklar).

WIFI.se
Restaurang Island

4. Kulturen

Vad kan ett så litet land ha att bjuda på rent kulturellt? Massor faktiskt! Reykjavik är en liten stad fylld av musik, konst, teater och nattliv. Här finns allt från mäktiga sevärdheter till udda museum. Dessutom är det kul att shoppa i Reykjavik.

Precis som när det gäller maten vågar islänningarna kombinera sina lokala produkter (i det här fallet sånt som lava, tagel och ull) med moderna influenser utifrån. Varje år anordnas till exempel festivalen Food and Fun Reykjavik, då man bjuder in kockar från hela världen.

Min erfarenhet från Island är att islänningar festar mycket och länge. Nattklubbarna har öppet sent (om än inte så sent som förr kanske) och inhyses ofta på oväntade ställen. På kvällen kan till exempel tvätteriet eller bokhandeln omvandlas till nattklubb.

Det som är bra är att ställena har gratis inträde och att allting ligger nära – man kan lätt gå från ställe till ställe! Det där med udda museum förresten… Ja, det mest udda vi har skrivit om är ett snoppmuseum med (ja, just det!) från en himlans massa olika djurarter.

Reykjavik

5. Språket

Sist men inte minst måste jag ju tala mig lite varm för det underbara språket. Det är kanske ingenting man tänker så mycket på som turist, eftersom islänningarna oftast pratar bra engelska, men i alla fall. Har man Islandsfeber så har man! Här kommer några ord som kan vara bra (?) att kunna. Du som vill läsa mer kan läsa vårt inlägg om det isländska språket.

  • Knattspyrna = fotboll (man kan även säga fótbolti, men knattspyrna är mer formellt)
  • Sjónvarp = TV (betyder mer exakt ”synkastning”)
  • Tölva = dator (en blandning av orden ”tal” och ”völva”, det vill säga en kvinna i fornnordisk mytologi som utövade magi)
Islandsfeber - 5 anledningar att älska Island
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev