Meny Stäng

Varnhem – Varnhems kloster och klosterkyrka

Annons

Varnhem ligger i Västergötland och här hittar du Varnhems klosterkyrka och ruinerna av Varnhems kloster, som grundades redan 1150. Förutom att kyrkan är ovanligt vacker är platsen proppfylld av svensk historia.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varnhem och Varnhems klosterkyrka

Redan innan munkarna kom på 1100-talet var Varnhem en betydelsefull plats, och man har hittat gravar som berättar om inflytelserika familjer. På 1200-talet fungerade Birger Jarl som byggherre här och på 1600-talet tog Magnus Gabriel de la Gardie över klosterområdet. Mycket historia har utspelat sig på platsen, och om du läst Jan Guillous böcker om Arn vet du också att det var här, i Varnhem, som Arn fick sin utbildning av munkarna.

Varnhem - Varnhems klosterkyrka

Varnhem med Varnhems kloster ligger i Västerhötland, mellan Skara och Skövde.

Till Varnhem via charmiga Vallevägen

Innan vi kom till Varnhem hade vi precis ”avklarat” en husbilsresa längs med Göta kanal. Vi hade planerat att åka ner mot kyrkan och fick tips om att följa Vallevägen, som enligt flera källor ska vara ”Sveriges vackraste väg”. Vi vågar inte gå i god för detta, men vi kan hålla med om att detta är en ovanligt charmig och mysig väg.

Vallevägen

Vallebygden ligger mitt emellan Vänern och Vättern och du hittar rätt om du kör vägarna mellan Timmersdala och Varnhem, antingen förbi Öglunda eller förbi Eggby. Här kan du bland annat spana efter ett stort orange ”V” som står för Vallevägen.

Längs med vägen finns en hel rad naturreservat, såsom till exempel Lycke Lilla Höjen naturreservat. Här finns också ett vattenfall (Silverfallet) och en grotta (Jättadalen – Öglunda grotta). Man kan också nöja sig med att snirkla långsamt framåt och exempelvis stanna vid gårdsbutiker och gallerier. En fantastiskt mysig väg! Du kan läsa mer på Vallevägens webbsida.

Varnhems klosterkyrka

Så kom vi då fram till Varnhems klosterkyrka, där vi hade turen att få guidning av två par vänner som bor i närheten. Kyrkan är både ståtlig och vacker, och det är fascinerande att ett sådant imponerande byggnadsverk reser sig i en så liten ort som Varnhem. Man kan säga att kyrkan skvallrar om tiderna då Varnhem var en betydelsefull plats i Sverige. Här kommer lite historia i korthet:

 • 1098: Cisterciensorden grundas i Citeaux i Frankrike.
 • 1150: En grupp munkar etablerar Varnhems kloster. Marken hade skänkts av den rika och förnäma kvinnan Sigrid, och man började bygga en kyrka i romansk stil.
 • 1234: Kyrkan skadades svårt i en brand. Man började istället bygga upp den i unggotisk stil, med koromgång och kapellkrans. Birger Jarl var byggherre (den enda man känner till).
 • 1260: Klosterkyrkan invigdes som Sveriges största kyrka.
 • 1500-tal: Reformationen och det Nordiska sjuårskriget medförde förfall för kyrkan.
 • 1600-tal: Magnus Gabriel de la Gardie fick hela klosteranläggningen av drottning Kristina. De la Gardie restaurerade kyrkan och gjorde den till sin gravkyrka. Han inredde med predikstol, altaruppsats och läktare med en barock orgel. Utanpå lät han bygga strävpelarsystem, centraltorn och två torn på västgaveln. Han skänkte sedan kyrkan till församlingen.
 • 1918-1923: Den senaste restaureringen gjorde. Man lät bland annat återställa altaret över Birger Jarls grav i lekbrödrakoret.
 • 2002: Birger Jarls grav öppnades igen, för att göra en vetenskaplig analys av de tre skeletten som finns i graven. Undersökningen bekräftade att det troligen är Birger Jarl som ligger i graven, tillsammans med sin son hertig Erik och sin andra fru drottning Mechtild av Danmark.
 • Nutid: Klosterkyrkan är församlingskyrka med gudstjänster och förrättningar. Kyrkan besöks också varje år av ett stort antal turister.

Många kyrkor ser man ganska snabbt invändigt, men i Varnhems klosterkyrka kan man spendera en bra stund. Här finns mycket att titta på! Något av det första man lägger märke till är Birger Jarls grav. Lockhällen är prydd med en bild på Birger Jarl, sonen Erik och hustrun Metchild.

Birger Jarls grav i Varnhems klosterkyrka

Kyrkan är riktigt vacker, med en predikstol och altaruppsats från 1600-talet. Man kan bland annat titta på De la Gardieska minneshallen med statyer av Magnus Gabriel de la Gardie och hans pappa Jacob de la Gardie. Här finns också ett gravrum för Magnus och hans fru Maria Euphrosyne, samt för sonen Gustav Adolf de la Gardie och Elisabet Oxenstierna.

Det finns detaljer precis överallt i kyrkan. Man kan till exempel lägga märke till Birger Jarls huvud med hertigkrona högt upp på en pelare. En annan detalj där vi fastnade med blicken var två döskallar över en port och texten ”Idag konung imorgon död”.

Varnhem - Varnhems klosterkyrka

När man går in i gången bakom altaret kommer man till munkarnas bönekapell, som på 1600-talet gjordes om till minnesrum för kungarna Knut Eriksson, Erik Knutsson, Erik Eriksson, Erik Eriksson läspe och halte, Inge den äldre samt Birger Jarl.

WIFI.se
Varnhem - Varnhems klosterkyrka

Varnhems kloster

Precis utanför kyrkan ligger ruinerna efter Varnhems kloster. Tydliga skyltar finns uppsatta så man ser vilka funktioner de olika rummen hade en gång i tiden. Vill man så kan man även fortsätta vandringen i området, genom att gå den 2 kilometer långa Rosenstigen.

Varnhems kloster

Kata gård – från tiden före munkarna

På höjden bakom Varnhems kloster har arkeologer gjort sensationella fynd som berättar om Varnhem från tiden innan munkarna kom. Här finns ruinen av en av Sveriges allra äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Man har byggt ett tak över platsen, och genom glas kan man titta ner på det som kanske är Sveriges äldsta bevarade rum. Fascinerande!

På platsen finns också en kristen gravplats från 900-talet. Här har man hittat en kvinnas grav, och tack vare en runsten med inskriptioner känner man till namnen: kvinnan heter Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils. Den fina kistan och runristningen visar att Kata tillhörde samhällets elit. Troligen ägde hon storgården Varnhem under 1000-talets första hälft.

Naturum Hornborgarsjön

Efter besöket vid Varnhems klosterkyrka tog våra vänner med oss till Naturum Hornborgarsjön, som ligger knappt 9 kilometer sydväst om Varnhem. Fågelsjön är förstås framför allt känd för tranorna som kommer på våren, men det finns också många andra fågelarter här. På Naturum finns fina utställningar som berättar om tranorna, fågellivet och om historien kring bevarandet av djurlivet.

I Naturum lilla butik hittade Peter också gäddan Jedi, som han blev väldigt förtjust i. Gäddan fick följa med ”hem” till husbilen där han nu har en hedersplats längst fram.

Gäddan Jedi vid Naturum Hornborgarsjön

Vid Naturum finns också restaurang Doppingen. Här blev det en (riktigt god!) lunch med våra vänner tillika lokalguider. Britt-Marie och Lars bloggar på bm.lars.reseblogg och Maria och Göran skrev tidigare på bloggen Magnolia Magis. Väldigt trevligt och mycket skratt!

Vid Naturum Hornborgarsjön

Ny ställplats i Axvall

Våra vänner Britt-Marie och Lars kände till en helt ny ställplats i Axvall, som precis öppnat och håller på att utvecklas. Vi blev nog några av de allra första gästerna! Vi fick också träffa de supertrevliga ägarna som gärna ville ha tips om hur vi husbilister vill ha det på en ställplats, för att kunna ordna så bra som möjligt.

Ställplatsen ligger vid Axvall IF, med platser både innanför staketet (nära en fotbollsplan) och på utsidan av staketet. Än så länge fanns bara el på platserna på insidan, men det kommer ordnas också på utsidan. Det finns också tillgång till toaletter, duschar, vatten och latrintömning. Man står på gräs, och underlaget är hårt och stabilt. Priset är 200 kr/dygn inklusive el.

Ställplats i Axvall

Ställplatsen har ett utmärkt läge om man till exempel ska besöka Varnhems klosterkyrka (cirka 5 km och det finns cykelväg). När vi var här var skyltarna lite små och otydliga, men ägarna antecknade noga våra synpunkter, så det är mycket möjligt att skyltarna redan är tydligare! För oss blev det en väldigt trevlig kväll på ställplatsen tillsammans med Britt-Marie och Lars!

Ställplats i Axvall

Se mer i närheten

Inte långt från Varnhem ligger Gudhem med sin kyrka och klosterruin. På vägen dit kan man också stanna vid Ekornavallen, där man kan se en stor mängd mäktiga forngravar av olika modeller. Det är heller inte alltför långt att ta sig till det fantastiska Läckö slott, och Spikens fiskehamn som ligger strax intill. Ytterligare ett förslag är att upptäcka fina Vänersborg.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Fakta om varnhem

 • Kommun: Skara kommun
 • Län: Västra Götalands län
 • Befolkning: Cirka 700
 • Sevärdheter: Varnhems klosterrkyrka, Varnhems klosterruin och Kata gård

Fakta om Varnhems klosterkyrka

 • Invigd: 1150-talet
 • Stift: Skara stift
 • Församling: Valle församling
 • Sevärdheter i kyrkan: Lekbrödraaltaret med Birger Jarls grav, predikstol från 1600-talet, stiftarbild med Birger Jarl i hertigkrona på pelare, dopfunt från 1200-talet, De la Gardieska minneshallen, minnesrum för kungar, högaltare med altaruppsats från 1600-talet med mera.
 • Sevärdheter runt kyrkan: Varnhems klosterruin, Kata gård och Rosenstigen (2 km vandringsled runt klosterområdet).
 • Service: Café med smörgåsar och bakverk ligger intill kyrkan. På Ryttargården finns information.
 • Öppettider och guidning: För information om öppettider och guidning, se Varnhems webbsida.

Hitta till Varnhem

 • Bil: Varnhem ligger längs med väg 49, mellan Skara och Skövde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev