Meny Stäng

Att göra i Trollhättan – våra 10 bästa tips

Vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi kom hit med husbil direkt efter vårt besök i Vänersborg eftersom vi bestämt oss för att följa Trollhätte kanal och Göta älv. Förutom att vi planerat att se slussar hade vi inga speciella förväntningar, men Trollhättan överraskade verkligen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På besök i Trollhättan

Trollhättan har vuxit fram vid Göta älv och de mäktiga Trollhättefallen. Här har man byggt slussleder i tre omgångar, drivit industrier och tillverkat Saab-bilar. Vi kom hit helt förutsättningslöst och började med att leta upp en ställplats för vår husbil, vilket vi hittade nära slussområdet.

Selfie

Trollhättan ligger i Västergötland, knappt 15 kilometer söder om Vänersborg.

Vad kan man göra i Trollhättan som turist?

Ja, vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi spenderade två dagar i staden, och här är våra bästa tips. Fyll gärna på med en kommentar!

1. Hänga i slussområdet

Slussområdet är ett trevligt område med både nya och gamla slussar, gästhamn, båtar, slusscafé och glasskiosk. Så här på sommaren är det riktigt skön semesterstämning här, och man kan lätt spendera några timmar med att titta på båtar, fika och äta glass. I vanliga fall kan man också besöka Kanalmuseet här, men sommaren 2020 håller museet stängt på grund av pandemin.

2. Se de gamla slusslederna

I Trollhättan finns inte bara en slussled, utan tre. Här finns nämligen också två äldre slussleder, som inte längre används. Den äldsta slussleden är byggd 1794-1800, och inkluderar totalt 8 slussar. Slussleden betraktades på sin tid som världens åttonde underverk.

Äldsta slussen i Trollhättan
Helena

Efter en tid blev den första slussleden för liten, och man insåg att man behövde bygga en ny led för större båtar. Slussled nummer 2 byggdes under åren 1838-1844, efter samma mått som Göta kanals slussar.

3. Titta på slussning

Efter ytterligare en tid blev även den andra slussleden för liten, och man fick bygga en tredje. Denna är från 1916, och ersatte de båda äldre slusslederna. Här slussar både fritidsbåtar och stora fraktfartyg, och på något sätt sugs blicken ideligen mot skådespelet.

Den sluss som används idag tar båtar som är 90 meter långa, 13,7 meter breda och 5,7 meter djupa. Det är riktigt fascinerande att se de här stora fartygen slussa. Mäktigt!

Göra i Trollhättan - se slussning

4. Ta en båttur på Göta älv

Under sommarmånaderna gör M/S Elfkungen turer längs Göta älv. Våra husbilsgrannar på ställplatsen bokade in sig på en räkkryssning, och vi var bra sugna på att hänga på. Sedan insåg vi att vi behövde jobba vid datorerna på kvällen, så det blev ingen kryssning. Men trevligt verkar det!

5. Upptäcka staden med cykel

Trollhättan passar bra att upptäcka på cykel. Vi tog våra elcyklar runt slussområdet, till Trollhättefallen och till centrum. Större delen av tiden cyklar man längs vatten (det flyter verkligen vatten överallt genom Trollhättan!) och det är fint att cykla.

WIFI.se

Vi cyklade bland annat förbi Trollhättans kyrka, som ligger väldigt vackert omgiven av vatten.

6. Uppleva fallpåsläpp och fallområdet

Trollhättan är omtalat för de mäktiga Trollhättefallen, som brakar loss vid specifika tider då man öppnar vattenportarna för fallpåsläpp. Sommaren 2020 är fallpåsläppen inställda, så detta kunde vi tyvärr inte se. Vi har, med tillåtelse, lånat en bild från Visit Trollhättan Vänersborg, som visar hur det kan se ut.

Fallpåsläpp i Trollhättan, foto: Visit Trollhättan Vänersborg

Vi tog oss dock till Oskarsbron där man har utsikt över fallområdet. Varför Peter pekar på Christopher Polhem? Vetenskapsmannen Polhem (1661-1751) ritade två slussleder, en vid Brinkebergskulle och en förbi de 30 meter höga Trollhättefallen. Det senare projektet var en stor utmaning som stötte på stora problem och olyckor, och senare övergavs för en helt ny slussled.

Strax intill fallen hittar man Kungsgrottan, som kan sägas vara Trollhättans egen gästbok för kungabesök genom tiderna.

Kungsgrottan

7. Beundra utsikten från Kopparklinten

Om du vill ha en riktigt häftig utsikt ska du ta dig till Kopparklinten, som ligger strax ovanför Trollhättefallen, om man följer bilvägen och sedan promenerar. Vi hade både bra och dåligt väder i Trollhättan, och som du ser råkade vi ta oss till Kopparklinten när det var riktigt uselt väder.

Göra i Trollhättan - Kopparklinten

Vi lyckades ändå ta en hyfsad bild på utsikten. (Ja, bilden är redigerad för bättre och gladare färger!).

Göra i Trollhättan - Kopparklinten

8. Besöka SAAB car museum

En perfekt aktivitet när det regnar är att besöka Saabmuseet. Det spelar egentligen ingen roll om man är intresserad av bilar eller inte, det här är svensk historia! På museet kan man se allt från de äldsta modellerna till de nyaste. Man kan också se modeller som utvecklades men aldrig tillverkades för försäljning, racerbilar och olika udda objekt som båtar och postbilar.

9. Utforska Innovatum-området

Saab Car Museum ligger i det som kallas Innovatumområdet. Här står industribyggnaderna från verkstadsföretaget NOHABs glansdagar, men idag är lokalerna fyllda med annat. Förutom bilmuseet hittar du Trollhättans konsthall här, samt en bevarad smedja från NOHAB-tiden. Barnfamiljer uppskattar kanske också Innovatums Science Center.

Tåg

10. Promenera längs Walk of Fame

Trollhättan är för många känt som Trollywood, tack vare att ”Film i Väst” har sin inspelningsstudio här. Flera stora svenska och nordiska filmer har spelats in här, och många kända skådespelare har besökt Trollhättan. Man kan inte besöka inspelningsstudion, men man kan däremot promenera längs ”Walk of Fame” på Storgatan. Precis som i Hollywood finns stora stjärnor i marken, som visar filmstjärnor som varit på besök.

Jag (Helena) såg till att fotografera mig tillsammans med min namne Helena Bergström (ja, jag heter Bergström i efternamn). Andra kända namn vi lade märke till var bland annat Pernilla August, Rolf Lassgård, Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård, Lena Olin och Nicole Kidman.

Mer att göra i Trollhättan

Det finns förstås mer att se och göra i Trollhättan! Turistbyrån nämner bland annat att man kan vandra i naturområdet Älvrummet, som kopplar samman fallområdet med slussarna. Man kan också fiska i Göta älv och i vanliga fall kan man gå guidade turer på den tidigare Olidans vattenkraftstation (inställt 2020). Turistbyrån gör också reklam för Trollhättan som ”lekplatsstad”, med olika spännande lekplatser för barn. Kanske har du fler tips?

Vattenfall

Ställplatser i Trollhättan

Det finns en ställplats alldeles intill slussområdet, och här stod vi. Vi tyckte att detta var en utmärkt plats med fin utsikt över kanalen och bra service i form av el, möjlighet att fylla vatten och tömma grå- och svartvatten, samt toaletter (dock på andra sidan slussen). Härifrån har man gångavstånd till slussområdet och Innovatum-området, samt cykelavstånd till centrum. Priset är 200 kronor/dygn, vilket vi tyckte var helt ok.

Om du inte behöver service, eller om det är fullt, finns numer också en enkel och kostnadsfri ställplats med några platser inom slussområdet. Platsen heter ”Gården Åker”.

Se mer i närheten

Inte långt från Trollhättan hittar du Vänersborg. Det är heller inte alltför långt till Västkusten, med platser som Orust, Lysekil eller Hamburgsund. Om du hellre vill resa mot Vänern kan du besöka vackra Läckö slott.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Fler tips på saker att göra i Trollhättan?

Trollhättan överraskade verkligen positivt! Har du också varit här? Vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Trollhättan?

Fakta om Trollhättan

 • Kommun: Trollhättans kommun (en mindre del ligger i Vänersborgs kommun)
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Västergötland
 • Folkmängd: Cirka 60 000 (2020)
 • Namnet: Namnet Trollhättan kommer från själva fallet och användes från början bara för fallet. På Slottsön i Göta älv fanns under medeltiden en fästning som kallats Edsborg, Ekholms slott eller Ekeholms slott. Idag finns namnet ”Edsborg” som namn på fotbollslagets FC Trollhättans hemmaarena. Ett annat tidigt namn på orten är Stora Edet, för att skilja platsen från Lilla Edet.

Att göra i Trollhättan

 • Sevärdheter: Fallpåsläpp i Trollhättefallen (inställt 2020), gamla och nya slussleder, utsikt från Kopparklinten, Walk of Fame, Skulpturrundan med mera.
 • Museum: Saab Car Museum, Kanalmuseet (stängt 2020), Innovatum Science Center, Trollhättans konsthall, Olidan kraftstation (guidningar inställda 2020), Höljebacka brandmuseum, friluftsmuseet Forngården med mera.
 • Aktiviteter: Vandra, cykla, fiska, se slussning, åka båtturer på Göta älv med mera.
 • Naturupplevelser: Naturområdet Älvrummet med olika vandringsleder (t.ex. Kärlekens stig)
 • Läs mer: Du hittar mer information hos Västsverige.

Trollhättans historia

 • 1000-talet: I harald Hårdrådes saga nämns att norska flottans båtar drogs förbi fallen, med hjälp av dragrännor, vintern 1063/1064.
 • Medeltid: Kvarn- och sågverksamhet bedrevs där centrum nu ligger.
 • 1752: Kanalen Karls grav färdigställdes.
 • 1753: Polhems slussled stod klar.
 • 1754: Ekeblads sluss stod klar och invigdes av kung Adolf Fredrik.
 • 1844: Större slussar, som byggdes under Nils Ericson, stod klara.
 • 1847: Nydqvist & Holms mekaniska verkstad (senare Nohab) etablerade sig och drog nytta av kraften i älven.
 • 1860: Orten blev så stor att Trollhättans socken bildades. Namnet Stranna byttes mot Trollhättan.
 • 1905: Staten köpte Trollhätte Kanal AB vilket senare blev Vattenfall.
 • 1914: Olidans kraftstation stod klar.
 • 1916: De ne nuvarande slussarna stod klara, och de båda äldre slussystemen togs ur bruk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev