Meny Stäng

Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips

Annons

Vad kan man göra i Vänersborg? Vi kom hit med husbil efter att vi följt Göta kanal, och därefter planerade vi att följa Trollhätte kanal från Vänern mot Kattegatt. Vi spenderade två dagar i staden, och här är våra bästa tips på saker att göra i Vänersborg som turist. Kom gärna med fler tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På besök i Vänersborg

Förra gången vi besökte Vänerbsorg med husbil (mer än tio år sedan!) var det höst och ruggigt, och vi var enbart här för att jag (Helena) skulle hålla en föreläsning. Den här gången reste vi till Vänersborg för att staden utgör starten för Trollhätte kanal. Nu hade vi lite mer tid och vi var nyfikna på vad staden hade att erbjuda.

Göra i Vänersborg

Vänersborg ligger i Västra Götalands län, vid den allra sydligaste änden av Vänern.

Vad kan man göra i Vänersborg?

Vad man kan göra i en stad beror ju delvis på vädret, och vi kan knappast säga att vi hade tur på den fronten. Trots det spenderade vi två fina dagar i Vänersborg, och här är våra fem bästa tips på saker att se och göra.

1. Promenera eller cykla i Skräckleparken

Skräckleparken är en fin park vid Vänern med promenadstråk, grönområden, dammar och olika utstmyckningar. Här kan man promenera eller cykla, och kanske fika på Skräcklestugan. Om det är fint väder kan man också passa på att bada vid någon av badplatserna.

Birger Sjöbergs namn dyker upp flera gånger när man går igenom parken, både som gatunamn och vid statyer. Sjöberg var en svensk skald, kompositör, vissångare, författare och journalist, som föddes i Vänersborg 1885. Han blev kär i den vackra Karin, och när hon svarade nej på hans frieri tog det honom hårt.

Birger Sjöberg flyttade från Vänersborg, och på distans skaldade han om barndomsstaden som ”Lilla Paris”. 1922 gav han ut ”Fridas bok” vars visor blev omåttligt populära. Idag kan man se Fridastatyn av konstnären Axel Wallenberg i parken, från 1955.

Göra i Vänersborg - Skräckleparken

Frida var i själva verket ett annat namn för ungdomskärleken Karin. Och vad hittar vi mer i parken? Jo, Karins bro!

Göra i Vänersborg - Skräckleparken

2. Besöka Vänersborgs museum

Något som passar bra att göra en regnig dag är att besöka Vänersborgs museum. Det här museet kan skryta om att vara Sveriges äldsta museimiljö, och visar upp flera utställningar så som de såg ut redan på 1800-talet.

Dessutom finns en modern utställning som berättar om livet i Vänersborg förr i tiden, då många levde under enkla förhållanden. Man kan lyssna på intressanta berättelser om tiden det när var lite ”finare” att jobba i skofabriken än i tändsticksfabriken.

På 1800-talet fyllde museet en viktig funktion vid undervisning av studenter, och här passade man på att visa upp egyptiska sarkofager, kinesiskt porslin, mineraler och europeisk konst.

WIFI.se

De flesta utställningarna har restaurerats, men utställningen om afrikanska fåglar har man aldrig vågat röra eftersom fåglarna ansetts för känsliga. Därför finns den kvar i sitt ursprungliga skick. Ett trevligt litet museum tyckte vi! Kom vi ihåg att säga att det är gratis?

3. Uppleva Brinkebergskulle sluss

Söder om centrala Vänersborg ligger kanalen Karls grav, som är en 3,6 kilometer lång kanal som man grävt för sjöfart för att kringgå forsarna i Vargön. Här ligger också Brinkebergskulle sluss, som är den översta av sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Kattegatt.

Enligt turistbyrån finns här trevliga gång- och cykelvägar och ett sommaröppet café, och i närheten ska stadsdelen Restad Gård finnas, där man bland annat hittar en skulpturpark.

Vi nöjde oss med att kolla på slussningen. Efter att ha följt Göta kanal var det intressant att se dessa stora slussar. Slussarna i Göta kanal är måhända charmigare, men detta är å andra sidan mäktigt att se. Trollhätte kanal tar båtar som är max 87 meter långa, 12,6 meter breda och 4,7 meter djupa. Enorma fartyg med andra ord!

4. Se Byklevsfallet

Byklevsfallet är ett vattenfall i Vargön, i Vänersborgs kommun. Vattenfallet ligger strax intill de stora platåbergen Halleberg och Hunneberg, och det går bra att ta sig nästan ända fram till fallet med bil. Vi stannade här på vägen till Vänersborg, och visst är det alltid härligt att höra vatten forsa!

5. Vandra i Halle- och Hunnebergs rasbranter

Halle- och Hunnebergs rasbranter är ett naturreservat, som är känt för de storslagna bergen Halleberg och Hunneberg. Här finns vandringsleder, utsiktsplatser samt ek- och tallskog med 350-åriga träd.

Göra i Vänersborg - Vandra i Halle- och Hunnebergs rasbranter

Människor har rört sig i området under lång tid, och Halleberg utgör också Skandinaviens största fornborg, som är nästan helt naturligt befäst genom bergets branta stup. Fornborgen anlades under folkvandringstiden (400- och 500-talet), och människor flydde hit också under till exempel de svensk-danska krigen (1400-1600-talet) och Gustav III:s ryska krig 1788.

Vi gick inga vandringar här, utan nöjde oss med att beskåda vattenfallet och de dramatiska rasbranterna som man också kan se från bilvägen.

Göra i Vänersborg - Vandra i Halle- och Hunnebergs rasbranter

Mer att göra i Vänersborg

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Vänersborg! Enligt turistbyrån kan man till exempel också shoppa i centrum, uppleva äventyrsbadet Vattenpalatset, hyra båt, fiska med mera. Kanske har du också fler tips?

Ställplats i Vänersborg

Det finns en ställplats i Vänersborgs gästhamn (Vänerparken 12). Platsen ligger centralt, och här har man bra service i form av toaletter, duschar, latrintömning, vatten och el. Här finns också ett bemannat kontor/butik där man kan få broschyrer och information.

Det vi uppskattade mest var att personalen här var så oerhört trevliga, hjälpsamma och tillmötesgående. Sådant uppskattas och vi tyckte absolut att platsen var värd sina 240 kronor/dygn. Det finns också vanliga parkeringsplatser i Vänersborg där man kan stå kostnadsfritt med husbil, men då får man förstås inte samma service.

Se mer i närheten

Inte långt från Vänersborg ligger Trollhättan, där du kan uppleva massor av slussar. Det är heller inte så långt att ta sig till vackra Läckö slott, och Spikens fiskehamn som ligger strax intill. Ytterligare ett tips är att ta sig till vackra och intressanta Varnhems klosterkyrka. Eller varför inte köra norrut mot Dalslands kanal och fina Dals Långed?

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Fler tips på saker att göra i Vänersborg?

Har du kanske fler tips på vad man kan se och göra i Vänersborg? Berätta gärna!

Fakta om Vänersborg

 • Kommun: Vänersborgs kommun:
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Västergötland
 • Folkmängd: Cirka 24 000 (2019)

Se och göra i Vänerbsorg

 • Sevärdheter: Brinkebergskulles sluss, Skräckleparken med mera.
 • Museum: Vänersborgs museum, Vänersborgs idrottshistoriska museum, Vänersborgs konsthall och Kungajaktmuseet Älgens berg i ekopark Halle-Hunneberg.
 • Aktiviteter: Båtuthyrning, kanot, fiske, golf, bäversafari, upplevelser med alpackor, äventyrsbadet Vattenpalatset med mera.
 • Naturupplevelser: Naturreservatet Halle- och Hunneberg rasbranter, Pilgrimsleden Dalsland med mera.
 • Läs mer: Du hittar mer information hos Västsverige.

Vänersborgs historia

 • 1544: De tidigaste kända planerna på en stad i Vassända härrör från denna tid.
 • 1580-talet: Marknadsplatsen Brätte, mellan Onsjö och Brättered, fick stadsprivilegier.

1600-talet

 • 1641: Vänersborg grundades.
 • 1644: Drottning Kristinas förmyndarregering gav Vänersborg stadsprivilegier. Samma år anföll Hannibal Sehestad och brände ned staden, under kriget mellan Danmark-Norge och Sverige.
 • 1645: Trupper under överste Henrik Bjelke anföll, men gav upp efter tre misslyckade försök (Sammandrabbningen vid Vänersborg).
 • 1676: Norska trupper anföll under ståthållare Ulrik Frederik Gyldenlöve, och svenskarna satte staden i brand. Sverige kapitulerade och Gyldenlöve släckte elden, som inte ställt till så stor skada eftersom gatorna var så breda (Slaget vid Vänersborg). Senare samma år lämnade Gyldenlöve staden med en kyrkklocka som krigsbyte (finns idag i Vor Frelsers Kirke i Köpenhamn).
 • 1679: Vänersborg blev residensstad i Älvsborgs län.
 • 1685: Västgöta-Dals regemente förlade sin mötesplats till Nygårdsängen, strax söder om Vänersborg.

1700-talet

 • 1752: Brinkebergskulles sluss invigdes.
 • 1777: En brand förstörde en tredjedel av staden, inklusive kyrkan och skolan.
 • 1788: Danskarna ockuperade under generalmajor Johan Fredrik von Mansbach, men ortsborna var förvarnade och hade utrymt staden. Ockupationen hävdes samma år.

1800-talet

 • 1800: Trollhätte kanal invigdes och därmed fick Vänersborg sjöfartsförbindelse med Göteborg.
 • 1834: Staden förstördes av en brand.
 • 1848: Tändsticksfabriken grundades.
 • 1860: A F Carlssons Skofabrik grundades, vilket blev Sverige största skofabrik.
 • 1864: Man började bygga järnväg Uddevalla – Vänersborg – Herrljunga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev