Meny Stäng

Att göra i Hjo – 12 tips till trästaden vid Vättern

Vad kan man göra i Hjo? Denna fina lilla trästad vid Vättern är en riktig pärla med vackra trävillor, ångbåtsturer och glass i stora lass. Vi har nu samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Hjo.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hjo – trästaden vid Vättern

Hjos gamla stadsdel är väldigt välbevarad, och 1990 belönades staden med en Europa Nostra-utmärkelse ”för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”. Idag ingår staden i nätverket ”Tre Trästäder”, tillsammans med Eksjö och Nora.

Staden präglas också av att den – under en relativt kort period runt förra sekelskiftet – fungerade som kurort med bad och behandlingshem, dit rika turister strömmade om somrarna. Idag är Hjo återigen ett populärt besöksmål, inte minst på sommaren.

Att göra i Hjo

Hjo ligger vid Vätterns västra strand, i Västergötland.

Vad kan man göra i Hjo?

Så, vad kan man då se och göra i Hjo? Detta är en riktigt charmig och historisk trästad där det är mysigt bara att strosa runt, men det finns också mer att hitta på. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Hjo.

1. Gå på stadsvandring i Gamla stan

En sak som du förstås inte vill missa att göra i Hjo är att gå på stadsvandring i Gamla stan. I den gamla stadsdelen ligger husen betydligt tätare än i den övriga staden, och det finns gott om charmiga trähus. Om du vill kan du strosa runt på egen hand, till exempel med hjälp av appen ”Tre Trästäder”.

Om du vill få ut ännu lite mer av turen kan du följa med på en guidad stadsvandring. Då hittar man till platser som man kanske inte skulle ha hittat på egen hand, och upptäcker vad som döljer sig på innergårdar och bakom väggar.

Man missar förstås heller inte minnesmärket över Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn, som växte upp i tidigare Hotel Royal i Hjo. Guidningar ges främst under sommaren, så hör dig för på turistbyrån. Observera att det ibland också arrangeras interaktiva stadsvandringar för barn.

2. Se utställningar i Kulturkvarteret Pedagogien

I Kulturkvarteret Pedagogien visas både fasta och tillfälliga utställningar. När vi var här kunde vi bland annat se utställningar som berättade om Hjos historia, om badkulturen i kurorten (maskinen på den lilla bilden kan ge ryggmassage!) och om formgivaren Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn. I Kulturkvarteret hittar du för övrigt också Visit Hjo, där du kan få mer information inför ditt besök.

3. Strosa vid Hjo hamn

En av de mysigaste platserna i Hjo är utan tvekan den fina hamnen. Här kan man spana på båtar eller bara njuta av solen och utsikten, om man har tur med vädret. Här ligger också Hjo Sik, som både säljer och serverar färsk och rökt fisk.

I hamnen står också ett tåg uppställt, för att påminna om den järnväg som en gång i tiden gick mellan Stenstorp och Hjo.

WIFI.se
Att göra i Hjo - hamnen

4. Ät glass hos Moster Elins

En sak som är väldigt populärt att göra i Hjo, just i hamnen, är att äta glass hos Moster Elins. Glassmenyn är helt enormt lång och det finns verkligen massor av välja på. Gott är det också! Om du inte fått nog av glass efter detta så finns det för övrigt ytterligare två glasställen i Hjo: Gula Paviljongen och Österhagen Glass.

Moster Elns glass
Moster Elins glass

5. Åk på tur med ångbåten Trafik

En speciell sak att göra i Hjo på sommaren är att ta en tur med ångbåten Trafik. Framför allt kan man göra dagsturer till den fina ön Visingsö i Vättern, men det går också andra turer inklusive kortare rundturer.

Att göra i Hjo - ångbåten Trafik

6. Bada vid Guldkroksbadet

Strax intill hamnområdet ligger Guldkroksbadet där man kan bada antingen i Vättern eller i uppvärmd utomhusbassäng.

Att göra i Hjo - Guldkroksbadet

Här kan man dessutom spana in de charmiga badhytterna, som ligger precis vid stranden. En del av dessa hyrs ut per säsong, medan andra kan hyras över dagen.

Att göra i Hjo - Guldkroksbadet

7. Promenera i Hjo stadspark

Hjo Stadspark anlades på 1870-talet och påminner om den tid då parken användes av gästerna vid Vattenkuranstalten. På den tiden kunde gästerna promenera här, mellan behandlingsrum, sällskapssalonger, restauranger och hotellbyggnader. Fortfarande idag bjuder parken på en fantastiskt fin miljö, inte minst med de vackra trävillorna.

8. Ta en öl på Biergarten

I stadsparken ligger restaurang Biergarten – en klassisk ölträdgård i tysk stil. Här kan man slå sig ner för en öl och kanske en schnitzel, hamburgare eller bratwurst. Restaurangen har fokus på lokalproducerade råvaror och köttet kommer från gårdsslakteriet Lilla spännefalla. 

Vi kom tyvärr strax innan de öppnat för dagen, men detta ställe testar vi gärna nästa gång. Vid Biergarten kan du för övrigt också hyrakajak, SUP (Stand Up Paddle-board) och cyklar.

Att göra i Hjo - Biergarten

9. Ät sparris på restaurang Känsla

En annan restaurang vi kan rekommendera är restaurang Känsla, som faktiskt också bjuder på tysk-svenska smaker. Restaurangen är framför allt känd för sin vita Vättern-sparris med olika tillbehör. För egen del åt vi lunch här och det blev inte sparris utan Wallenbergare, vilket smakade utmärkt.

restaurang Känsla

10. Handla ost på Almnäs Bruk

Om du gillar delikatesser vill du inte missa att prova ostarna från Almnäs Bruk i Hjo. Faktum är att man kan köra in på gården och handla vid deras självservice. Man plockar helt enkelt en ost i kylen och swishar! Vi handlade på oss både Wrångebäck Sweden och Almnäs Tegel, som båda är fantastiskt goda, med väldigt mycket smak. Om du missar att handla på bruket, eller om de skulle upphöra med självservicen, kan ostarna också köpas i lokala butiker.

11. Shoppa godsaker på Delikatezza Bianca

För dig som gillar delikatesser kan vi också rekommendera den mysiga lilla butiken Delikatezza Bianca, där du hittar italienska, franska och lokala godsaker. Här hittar du till exempel väl utvalda olivoljor och sådant som goda ostar, salami och pasta.

Delikatezza Bianca

12. Provsitt Sveriges längsta bänk

I Hjo finns sedan 2022 Sveriges längsta bänk. Bänken, som ligger längs med Strandpromenaden, är 265 meter lång och slår därmed både Gustav Vasa-bänken i Kalmar (222 meter) och den långa bänken i Karlskrona (260 meter).

Sveriges längsta bänk

Mer att göra i Hjo för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Hjo, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

 • Hjo kyrka ligger mitt i stan och är runt 200 år gammal.
 • CLAY är en keramikverkstad i Hjo stadspark, med workshops och kurser.
 • Norra Fågelås kyrka är Hjos äldsta kyrka med anor från 1100-talet.
kyrka

Mer att göra i Hjo med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Hjo och omnejd med familjen.

 • Bisonfarmen i Gate erbjuder bisonsafari, bisonsaloon, gårdsbutik och möjlighet att övernatta. (Mobolets gård)
 • Cattus familjevandring är en guidad familjevandring som finns i appen ”Tre Trästäder”.
 • Experimenthuset är ett litet science center som vill väcka intresse för naturvetenskap och teknik. (Stadsparken)
 • Hjoåns dalgång är ett naturreservat som ligger mitt i stan.
 • Lok-Hjo-Motivet är en sightseeingtur som går på sommaren.
 • Minigolf finns i stadsparken under sommarmånaderna.
minigolf

Att göra i Hjo – på film

Här kan du också få lite inspiration till saker att se och göra i Hjo via en liten film, som Peter har klippt ihop.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Hjo. Mitt i centrala stan ligger till exempel Hotell Bellavue och vandrarhemmet STF Villa Eira.

Om du reser med husbil och vill stå centralt finns antingen Hjo Camping eller ställplatsen Lokstallet. Vi stod på den senare, som hade bra läge och utmärkt service i form av el, vatten och soptömning.

Lokstallet ställplats

Mer att se och göra i närheten av Hjo

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hjo. Strax söder om Hjo hittar du till exempel Brandstorps hembygdsgård, fiskecampen First Camp Hökensås – Tidaholm och vackra Habo kyrka. Om du istället åker norrut kan du besöka Karlsborgs fästning och Forsviks bruk. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Västergötland.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Hjo?

Vi hade verkligen fina dagar i Hjo och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Hjo?

vanliga frågor om Hjo

Vad betyder Hjo?

En populär förklaring till namnet Hjo är att en munk spolades upp på stranden efter ett oväder och utbrast ”Hic Jacet Otium” (Här vilar friden), men detta är troligtvis en skröna. En annan förklaring är att man sa att vattnet var grumligt (eller ”hjolmigt”).

När grundades Hjo?

Man tror att Hjo fick stadsprivilegier i början av 1400-talet. Staden nämndes första gången i skrift i Erik av Pommerns skattebok från 1413. År 1586 stadfästes och utvidgades stadens privilegier.

Vad är Hjo känt för?

Hjo är känt som ”trästaden vid Vättern”. Staden är känd för sina välbevarade trähus och är, tillsammans med Eksjö och Nora, med i nätverket ”Tre Trästäder”.

Fakta om Hjo

 • Landskap: Västergötland
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Hjo kommun
 • Distrikt: Hjo distrikt, Västra Fågelås distrikt
 • Folkmängd: Drygt 9000 (2023)
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats och genom att ladda ner appen ”Tre Trästäder”.

Historia i Hjo

 • Medeltiden: Orten utgjorde en viktig hamn, med förbindelser med städerna Hästholmen och Vadstena.
 • Början av 1400-talet: Orten fick troligen stadsprivilegier under denna tid.
 • 1586: Stadens privilegier stadfästes och utvidgades.
 • Början på 1800-talet: Hjo var fortfarande en liten stad, och hade år 1805 endast 350 invånare.
 • 1854: En ny hamn invigdes, som ansågs vara den bästa vid Vättern.
 • 1873: Den smalspåriga Hjo-Stentorps Järnväg invigdes, vid Västra stambanan.
 • 1877: Hjo stadspark ritades av trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann.
 • 1878: Hjo Vattenkuranstalt invigdes, och turister började komma på somrarna. Kuranstalten grundades av Harald Röhss på Munkebergs säteri, greven Gustaf Sparre på Almnäs, grosshandlaren Gustaf Sjöstedt och provinsialläkaren Wilhelm Baggstedt.
 • 1932: Vattenkuranstalten (Hjo Badanstalt) gick i konkurs. Staden tog över verksamheten, vilken lades ner 1935.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev