Menu Close

Tekemistä Hjossa - 12 vinkkiä Vättern-järven rannalla sijaitsevaan puukaupunkiin

Mitä tehdä Hjossa? Tämä kaunis pieni puukaupunki Vättern-järven rannalla on todellinen helmi, jossa on kauniita puuhuviloita, höyrylaivamatkoja ja jäätelöä ämpärikaupalla. Olemme nyt keränneet parhaat vinkkimme Hjon elämyksiin ja nähtävyyksiin.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Hjo - puukaupunki Vättern-järven rannalla

Hjon vanhakaupunki on hyvin säilynyt, ja vuonna 1990 kaupungille myönnettiin Europa Nostra -palkinto "Hjon yhtenäisen puukaupungin huomattavasta säilymisestä, joka on säilyttänyt omaleimaisen luonteensa ja viehätyksensä". Nykyään kaupunki on osa "Kolme puukaupunkia", yhdessä Eksjö ja Nora.

Kaupungille on ominaista myös se, että viime vuosisadan vaihteen tienoilla se toimi suhteellisen lyhyen aikaa kylpylä- ja hoitokeskuksena, jonne rikkaat turistit kerääntyivät kesäisin. Nykyään Hjo on jälleen suosittu matkakohde, varsinkin kesäisin.

Att göra i Hjo

Hjo sijaitsee Vättern-järven länsirannalla Västergötlandissa.

Mitä voit tehdä Hjossa?

Mitä Hjossa voi nähdä ja tehdä? Tämä on todella viehättävä ja historiallinen puukaupunki, jossa on mukava vain kävellä, mutta siellä on myös muuta tekemistä. Tässä ovat parhaat vinkkimme siitä, mitä Hjossa kannattaa nähdä ja tehdä.

1. Tee kävelykierros vanhassakaupungissa.

Yksi asia, jota et halua jättää väliin Hjossa, on kävelykierros vanhassakaupungissa. Vanhankaupungin talot ovat paljon tiiviimpiä kuin muualla kaupungissa, ja siellä on paljon viehättäviä puutaloja. Halutessasi voit kävellä ympäriinsä omin päin, esimerkiksi Tre Trästäder -sovelluksen avulla.

Jos haluat saada kierroksesta vielä enemmän irti, voit osallistua opastetulle kaupunkikävelylle. Tällöin pääset paikkoihin, joita et ehkä olisi löytänyt omin päin, ja saat selville, mitä sisäpihoilla ja muurien takana piilee.

Svenskt Tenn -yhdistyksen perustajan Estrid Ericsonin muistomerkkiä ei kannata jättää väliin, sillä hän varttui Hjon entisessä Hotel Royalissa. Opastettuja kierroksia järjestetään pääasiassa kesäisin, joten tarkista asia matkailutoimistosta. Huomaa, että joskus järjestetään myös interaktiivisia kaupunkikierroksia lapsille.

2. tutustu pedagogiikan kulttuurikeskuksen näyttelyihin.

Pedagogiikan kulttuurikeskuksessa on esillä sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä. Täällä ollessamme saimme nähdä näyttelyitä Hjon historiasta, kylpylän kylpykulttuurista (pienen kuvan koneella voi hieroa selkää!) ja Svenskt Tennin perustaneesta suunnittelijasta Estrid Ericsonista. Kulttuurikorttelissa on myös Visit Hjo, josta saat lisätietoja ennen vierailuasi.

3. Kävely Hjon satamassa

Yksi Hjon viihtyisimmistä paikoista on epäilemättä kaunis satama. Täällä voit katsella veneitä tai vain nauttia auringosta ja näkymistä, jos olet onnekas sään suhteen. Täällä sijaitsee myös Hjo Sik, joka myy ja tarjoilee tuoretta ja savustettua kalaa.

Satamassa on myös juna, joka muistuttaa Stenstorpin ja Hjon välillä aikoinaan kulkeneesta rautatiestä.

Att göra i Hjo - hamnen

4. Syö jäätelöä Elin-tädillä.

Erittäin suosittua Hjossa, satamassa, on syödä jäätelöä Moster Elinsissä. Jäätelövalikoima on täysin valtavasti pitkä, ja valinnanvaraa on varmasti paljon. Se on myös herkullista! Jos et ole saanut jäätelöstä tarpeeksi tämän jälkeen, Hjossa on vielä kaksi jäätelökioskia: Gula Paviljongen ja Österhagen Glass.

Moster Elns glass
Moster Elins glass

5. Tee matka höyrylaivalla Liikenne

Kesällä Hjossa kannattaa tehdä matka höyrylaiva Trafikilla. Ennen kaikkea voit tehdä päiväretkiä Hjon kauniille saarelle. Visingsö Vättern-järvellä, mutta tarjolla on myös muita matkoja, kuten lyhyempiä kiertomatkoja.

Att göra i Hjo - ångbåten Trafik

6. Ui Guldkroksbadetissa.

Aivan satama-alueen vieressä on Guldkroksbadet, jossa voit uida joko Vättern-järvessä tai lämmitetyssä ulkoaltaassa.

Att göra i Hjo - Guldkroksbadet

Voit myös tutustua aivan rannalla sijaitseviin viehättäviin uimamökeihin. Joitakin niistä vuokrataan kausittain, kun taas toisia voi vuokrata päiväksi.

Att göra i Hjo - Guldkroksbadet

7. Kävely Hjon kaupungin puistossa

Hjon kaupunginpuisto perustettiin 1870-luvulla, ja se muistuttaa ajasta, jolloin puistoa käyttivät vedenpuhdistuskeskuksen asiakkaat. Tuohon aikaan vieraat saattoivat kävellä täällä hoitohuoneiden, salonkien, ravintoloiden ja hotellirakennusten välillä. Nykyään puisto tarjoaa yhä upean ympäristön, eikä vähiten kauniiden puuhuviloiden ansiosta.

8. Juo olut Biergartenissa

Kaupunginpuistossa on Biergarten-ravintola - klassinen saksalaistyylinen olutpuutarha. Täällä voit istahtaa alas oluelle ja ehkä schnitzelille, hampurilaiselle tai bratwurstille. Ravintola panostaa paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin, ja liha on peräisin maatilateurastamo Lilla spännefalla. 

Valitettavasti saavuimme juuri ennen kuin he avasivat ovensa, mutta kokeilemme tätä paikkaa ensi kerralla. Biergartenissa voit myös vuokrata kajakkeja, SUP-lautoja (Stand Up Paddle-board) ja polkupyöriä.

Att göra i Hjo - Biergarten

9. Syö parsaa Känsla-ravintolassa.

Toinen ravintola, jota voimme suositella, on ravintola Känsla, joka tarjoaa myös saksalais-ruotsalaisia makuja. Ravintola tunnetaan ennen kaikkea valkoisesta Vättern-parsastaan erilaisilla lisukkeilla. Me puolestamme söimme täällä lounaan, eikä se ollut parsaa vaan Wallenbergare, joka maistui erinomaiselta.

restaurang Känsla

10. Osta juustoa Almnäsin kylässä

Jos pidät herkuista, et halua jättää kokeilematta Hjossa sijaitsevan Almnäs Brukin juustoja. Voit itse asiassa ajaa tilalle ja tehdä ostoksia itsepalvelukeskuksessa. Valitset vain juuston jääkaapista ja pamautat! Me ostimme molemmat Wrångebäck Ruotsi ja Almnäsin tiiliMolemmat ovat hämmästyttävän hyviä, ja niissä on paljon makua. Jos et pääse ostoksille myllyyn tai jos itsepalvelu lopetetaan, juustoja voi ostaa myös paikallisista kaupoista.

11. Osta herkkuja Delikatezza Biancasta.

Herkuista pitäville voimme suositella myös viihtyisää pientä Delikatezza Bianca -kauppaa, josta löydät italialaisia, ranskalaisia ja paikallisia herkkuja. Löydät esimerkiksi hyvin valittuja oliiviöljyjä ja esimerkiksi hyviä juustoja, salamia ja pastaa.

Delikatezza Bianca

12. Kokeile Ruotsin pisintä penkkiä.

Hjolla on ollut Ruotsin pisin penkki vuodesta 2022 lähtien. Strandpromenadenin varrella sijaitseva penkki on 265 metriä pitkä ja päihittää näin sekä Kustaa Vaasan penkin Hjössä että mustekala (222 metriä) ja pitkä penkki vuonna Karlskrona, Ruotsi (260 metriä).

Sveriges längsta bänk

Lisää tekemistä Hjossa niille, jotka pitävät kulttuurista ja historiasta

Hjossa on tietysti vielä paljon muutakin nähtävää ja koettavaa ehdotuksiemme lisäksi. Tässä on vielä muutamia vinkkejä kulttuurista ja historiasta pitäville.

 • Hjo kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa ja on noin 200 vuotta vanha.
 • CLAY on keramiikkapaja Hjon kaupungin puistossa, jossa järjestetään työpajoja ja kursseja.
 • Norra Fågelåsin kirkko on Hjon vanhin kirkko, joka on peräisin 1200-luvulta.
kyrka

Lisää tekemistä Hjossa lasten ja nuorten kanssa

Matkustatko lasten tai teini-ikäisten kanssa? Tässä on lisää ideoita siitä, mitä tehdä Hjossa ja sen ympäristössä perheen kanssa.

 • Gaten biisonitila tarjoaa biisonisafarin, biisonisalongin, maatilamyymälän ja yöpymismahdollisuuden (Mobolet's farm).
 • Cattusin perhekävely on opastettu perhekävely, joka on saatavilla Kolme puukaupunkia -sovelluksessa.
 • Koekeskus on pieni tiedekeskus, jonka tarkoituksena on herättää kiinnostusta tieteeseen ja teknologiaan (Stadsparken).
 • Hjoån laakso on kaupungin keskustassa sijaitseva luonnonsuojelualue.
 • Lok-Hjo-motiivi on kiertoajelu, joka järjestetään kesäisin.
 • Minigolf löytyy kaupungin puistosta kesäkuukausina.
minigolf

Tekemistä Hjossa - elokuvassa

Täältä voit myös saada inspiraatiota Hjossa nähtävistä ja tehtävistä asioista Peterin kokoaman pienen elokuvan avulla.

Missä voit yöpyä tai pysäköidä matkailuautosi?

Hjossa on tietenkin paljon hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja. Kaupungin keskustassa, esimerkiksi Bellavue Hotel ja hostelli STF Villa Eira.

Jos matkustat matkailuauton kanssa ja haluat sijaita keskeisellä paikalla, voit valita seuraavat vaihtoehdot Hjo Camping tai parkkipaikalla Veturitallit. Asuimme jälkimmäisessä, jonka sijainti oli hyvä ja jossa oli erinomainen palvelu sähkön, veden ja roskien keräyksen osalta.

Lokstallet ställplats

Lisää nähtävää ja tehtävää Hjon lähistöllä

Hjon lähistöllä on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Hjosta etelään löydät esimerkiksi seuraavat paikat. Brandstorpin paikallishistoriallinen keskus, kalastusleiri Ensimmäinen leiri Hökensås - Tidaholm ja kaunis Habon kirkko. Jos sen sijaan matkustat pohjoiseen, voit vierailla kohteessa Karlsborgin linnoitus ja Forsvikin mylly. Alta löydät vielä lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Västergötlandissa.

göra i Västergötland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Västergötlandissa

Vielä enemmän ehdotuksia siitä, mitä nähdä ja tehdä Hjossa?

Meillä oli todella mukavia päiviä Hjossa ja voimme suositella vierailua täällä. Oletko sinä käynyt täällä? Millaisia kokemuksia teillä oli? Onko sinulla vielä hyviä vinkkejä, mitä Hjossa kannattaa nähdä ja tehdä?

usein kysyttyjä kysymyksiä Hjosta

Mitä Hjo tarkoittaa?

Suosittu selitys nimelle Hjo on, että munkki huuhtoutui rannalle myrskyn jälkeen ja huusi "Hic Jacet Otium" (Täällä on rauha), mutta tämä on luultavasti myytti. Toinen selitys on, että veden sanottiin olevan sameaa (tai "sameaa").

Milloin Hjo perustettiin?

Uskotaan, että Hjolle myönnettiin kaupungin etuoikeudet 1400-luvun alussa. Kaupunki mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisesti Pommerin Erikin verokirjassa vuodelta 1413. Vuonna 1586 kaupungin etuoikeudet vahvistettiin ja niitä laajennettiin.

Mistä Hjo tunnetaan?

Hjo tunnetaan nimellä "puukaupunki Vättern-järven rannalla". Kaupunki on tunnettu hyvin säilyneistä puutaloistaan, ja se kuuluu yhdessä Eksjön ja Noran kanssa "kolmen puukaupungin" verkostoon.

Tietoja Hjosta

 • Maisema: Västergötland
 • Maakunta: Västra Götalandin lääni
 • Kunta: Hjon kunta
 • Piirikunta: Hjon alue, Västra Fågelåsin alue, Västra Fågelåsin alue.
 • Väestö: Hieman yli 9000 (2023)
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto ja lataamalla Three Wooden Cities -sovelluksen.

Historia Hjossa

 • Keskiaika: Kaupunki oli tärkeä satama, josta oli yhteydet Hästholmenin ja Vadstenan kaupunkeihin.
 • 1400-luvun alku: Kaupunki sai todennäköisesti kaupungin etuoikeudet tänä aikana.
 • 1586: Kaupungin etuoikeudet vahvistettiin ja niitä laajennettiin.
 • 1800-luvun alku: Hjo oli vielä vuonna 1805 pieni kaupunki, jossa oli vain 350 asukasta.
 • 1854: Uusi satama avattiin, ja sitä pidettiin Vättern-järven parhaana.
 • 1873: Hjo-Stentorpin kapearaiteinen rautatie avattiin läntisellä pääradalla.
 • 1877: Hjon kaupunkipuiston suunnitteli puutarha-arkkitehti Johan Joseph Sternemann.
 • 1878: Hjo Vattenkuranstalt avattiin, ja kesäisin alkoi tulla turisteja. Kylpylän perustivat Harald Röhss Munkebergin kartanosta, kreivi Gustaf Sparre Almnäsistä, tukkukauppias Gustaf Sjöstedt ja lääninlääkäri Wilhelm Baggstedt.
 • 1932: Vattenkuranstalten (Hjo Badanstalt) meni konkurssiin. Kaupunki otti organisaation haltuunsa, ja se suljettiin vuonna 1935.

Tilaa uutiskirjeemme