Menu Close

Läckön linna - De la Gardien satulinna Vänern-järven rannalla

Advertisement

Läckön linna heijastuu Vänern-järvestä torneineen ja torneineen ja tuntuu melkein kuin satukirjan linnalta. Magnus Gabriel De la Gardie suunnitteli 1600-luvulla linnan sen ajan barokin ihanteiden mukaisesti, ja nykyään kävijät voivat matkustaa mielessään ajassa taaksepäin kävellessään kauniissa huoneissa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Läckön linna

Läckön linna eli 1700- ja 1800-luvuilla hiljaiseloa. Kun De la Gardien linna riistettiin 1600-luvun lopulla sen vuoksi, että valtio veti pois aiemmin jakamansa omaisuuden, linna vuokrattiin ihmisille, joilla ei ollut varaa ylläpitää sitä.

Vaikka oli surullista, että linna rappeutui, oli tavallaan onnekasta, ettei kenelläkään ollut varaa rakentaa sitä uudelleen. Tästä syystä se on nyt säilynyt 1600-luvun muodossaan.

Läckö slott

Läckön linna sijaitsee Kållandsön saarella Vänern-järven eteläpäässä, Lidköpingistä pohjoiseen.

Pysäköinti linnan luona - ja pyöräretki

Saavuimme Kållandsöhön illalla yhdessä ystäviemme Britt-Marien ja Larsin kanssa ja pysäköimme asuntovaunumme linnan edustalla sijaitsevalle asuntovaunualueelle. Täällä maksat 130 kruunua / päivä, ja sitten saat myös pääsyn vessoihin. Heti parkkeerattuamme pyöräilimme alas Spikenin kalasatamaan, joka on alle 3 kilometrin päässä linnasta, jos lähtee pyörätietä pitkin. Matkalla löysimme puun, joka näytti siltä, että se oli ollut siellä jo jonkin aikaa!

Trädkramare

Spikensin kalasatama

Spikenin kalasatama on järvikalasatama, joka on kesällä fantastisen viihtyisä. Täällä on paljon veneitä vedessä, ja aivan vieressä on asuntovaunualue matkailuautoille.

Spikens fiskehamn

Maalla sijaitsevissa pienissä punaisissa hökkeleissä on kauppoja, joissa myydään tuoretta ja savustettua kalaa tai vaikkapa paikallisia käsitöitä, ja ravintoloita, joissa tarjoillaan kalaa kiloittain.

Spikens fiskehamn

Kuljeskelimme pientä katua pitkin, emmekä voineet olla ostamatta savustettua siikaa. Sitten söimme iltapalaa veden äärellä - katkarapuvoileipää tai kuumaa savulohta perunasalaatin ja kylmän oluen kera. Olipa upea ilta!

Viikinkilaiva Sigrid Storråda

Seuraavana päivänä oli aika tutustua linnaan, ja aloitimme katsomalla viikinkilaiva Sigrid Storrådaa, joka on aivan sen ulkopuolella. Legendan mukaan Sigrid Storråda oli kaunis, rikas ja voimakas nainen, joka asui Västergötlannissa 900-luvulla. Tarina on ristiriitainen ja hieman epäselvä, mutta hänen kerrotaan olleen naimisissa kahden viikinkiajan tärkeimmän kuninkaan, Erik Segersällin ja Sven Tveskäggin, kanssa, ja hän oli Olof Skötkonungin ja Knut Suuren äiti.

Sigrid Storråda

Sigrid Storråda -alus perustuu norjalaiseen Gokstad-laivaan, ja se on yksi maailman suurimmista viikinkilaivoista, joilla on täysi matkustajalisenssi. Kesäisin laivalla on mahdollista tehdä elämysmatkoja. Lisätietoja saa Lidköpingin matkailutoimistosta tai Läckön linnassa sijaitsevasta Victoriahuset Naturumista. Me tyydyimme ihailemaan. Eikö se olekin kaunis?

Sigrid Storåda

Vierailu Läckön linnassa

Sitten oli aika käydä Läckön linnassa! Saavuimme paikalle aurinkoisena heinäkuisena päivänä, ja lipputoimiston ulkopuolella oli melko pitkä jono, mutta sisäänpääsy ei kestänyt kauaa. Kesällä 2020 kaikki opastetut kierrokset on peruttu pandemian vuoksi, ja sen sijaan linnaan voi tutustua omin päin. Useissa huoneissa on kuitenkin oppaita, jotka kertovat mielellään linnasta tai vastaavat kysymyksiin.

Linna on upean kaunis ulkoapäin, mutta et pety, kun tutustut siihen sisältä. Päinvastoin! Linna on suuri, ja siellä on sisäpihoja, paljon huoneita, kirkko, kellari ja jopa puutarha.

Läckö slott
Läckö slott

Läckön linna - muinaiset juuret

Läckön linna rakennettiin vuonna 1298. Tuohon aikaan nopein tapa matkustaa oli vesiteitse, joten sijainti Vänern-järven rannalla oli hyvä. Koska linna oli sijoitettu niemekkeelle, sitä oli myös helppo puolustaa.

Uskonpuhdistuksen myötä vuonna 1527 Läckö lakkasi olemasta piispanlinna, ja siitä tuli pian De la Gardien suvun omaisuutta. Nykyisen muotonsa linna sai 1600-luvulla, kun Magnus Gabriel De la Gardie oli linnan herra.

De la Gardie oli yksi maan rikkaimmista miehistä (hän omisti yhdeksän muuta linnaa ja tuhansia maatiloja), ja hänellä oli useita arvovaltaisia arvonimiä, kuten kenttämarsalkka, kreivi, neuvos ja ritari. Hän ei kuitenkaan ollut yhtä varakas kuin hänen vaimonsa, Pfalzinin prinsessa Maria Eufrosyne, minkä vuoksi hänet on kuvattu isommalla rintakuvalla kuin hänen vaimonsa.

Historia på Läckö slott

Valtiovarainministeriö

Linnassa on paljon erilaisia huoneita ja näyttelyitä. Aarrekammiossa voit nähdä vanhoja esineitä, kuten juoma-astioita, posliinia ja koriste-esineitä.

Skattkammaren

Läckön linnan kattohuoneisto

Ehkä mielenkiintoisinta on nähdä eri huoneet, erityisesti paraatikerros. Täällä voit nähdä upeita kattomaalauksia, koristeita ja huonekaluja.

paradvåningen på Läckö slott

Kaikki huoneet ovat vaikuttavia, mutta kun astut Kuninkaan saliin, leuka menee helposti irti ja seisot siinä hetken aikaa tuijottaen. Tämä oli aikoinaan palatsin tärkein juhlasali, ja siellä on juomatiskit ja tilaa orkesterille. Katto ja seinät on koristeltu teemalla Ruotsin menestys 30-vuotisen sodan aikana.

Palvelijoiden elämä

Kaikki eivät tietenkään eläneet linnassa ylellisyydessä, ja voit oppia myös palvelijan elämästä. Linnan pyörittämiseen tarvittiin suuri joukko ihmisiä, kuten hovimestareita, kirjanpitäjiä, leipureita, hevostenhoitajia, kotirouvia, maatalon työntekijöitä, pesijättäriä ja keittotyttöjä.

Luolastot

Keittäminen ei kuitenkaan ollut pahin kohtalo. Ylivoimaisesti pahinta lienee ollut päätyä linnan tyrmään.

Fängelse på Läckö slott

Linnan kirkko ja puutarha

Linnassa on myös linnakirkko ja linnan puutarha. Puutarha oli alun perin suunniteltu sekä hengellisiin tarkoituksiin että viljelykasvien kasvattamiseksi muurien suojassa (1600-luku tunnetaan "pienenä jääkautena"). 1990-luvun alussa pieni puutarha luotiin uudelleen, ja se on ihanan vihreä ja rehevä.

Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset

Läckön linnan vieressä on Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset. Keskus toimii Vänerskärgårdenin luontoalueen lähtöpisteenä, ja täällä voit oppia lisää eläimistä, luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Siellä on myös ravintola Hvita Hjorten ja yöpymispaikkoja. Tämä paikka jäi meiltä väliin, mutta ehkä se on silti mainitsemisen arvoinen!

Katso lisää naapurustossa

Läckön linnan lähistöllä sijaitsevat Lidköping ja myöskin Mariestad meidän 10 vinkkiä, Vänersborg ja 5 elämystä, joita ei kannata jättää väliin ja Trollhättanissa on 10 upeaa nähtävyyttä. Jos pidät historiallisista rakennuksista, voit myös vierailla kohteessa Varnhemin luostarikirkko ja Gudhemin luostarin raunio.

Gudhems klosterruin
Gudhemin luostarin raunio
göra i Västergötland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Västergötlantiin.

Oletko käynyt Läckön linnassa? Millainen oli kokemuksesi? Oletko kenties käynyt naturumissa, joka meiltä jäi näkemättä?

Tietoja Läckön linnasta

 • Sijainti: Kållandsö
 • Kunta: Lidköpingin kunta
 • Maakunta: Västergötland
 • Perustettu: 1298
 • Tyyli: Barokki
 • Materiaali: Kalkkikivi
 • Omistajat: Valtion kiinteistövirasto
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto

Aukioloajat ja hinnat

 • Aukioloajat: Kesällä 2020 (13. kesäkuuta - 30. elokuuta) linna on avoinna päivittäin klo 10:00-18:00. Linnan aukioloajat muina vuodenaikoina löytyvät linnan verkkosivuilta.
 • Hinnat: Pääsymaksu sesonkiaikana (puutarha ja näyttelyt mukaan luettuina) on 120 kruunua aikuisilta. Lapset ja alle 26-vuotiaat nuoret pääsevät ilmaiseksi. Matalasesongin aikana lippu maksaa 8o kruunua.
 • Maksu: Läckön linna on käteisvapaa kohde.

palvelu ja käytännön tiedot

 • Ruokapalvelu: Ravintola Vita Hjorten (Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset) ja Café Stallet (rannalla).
 • Majoitus: Yöpyminen Naturum Vänerskärgården - Victoriahusetissa, Läckön linnan leirintäalueella, Läckön vierassatamassa ja pysäköintipaikka linnan ulkopuolella sijaitsevalla parkkipaikalla.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Näyttää: Kesällä 2020 nykyisestä pandemiasta johtuen opastetut kierrokset perutaan ja linnaa esitellään eri tavalla. Voit tutustua linnaan omatoimisesti, ja useissa huoneissa on oppaita, jotka voivat kertoa linnasta.
 • Tapahtumat: Konsertteja, perhetapahtumia, näyttelyitä, kävelyretkiä, kursseja, oopperaa, aaveilta ja paljon muuta. Katso lisätietoja linnan tapahtumakalenterista.
 • Pakkaus: Paketteja, joihin sisältyy erilaisia aktiviteetteja, kuten golfia, melontaa, oopperaa ja paljon muuta.
 • Konferenssi: Konferenssi- ja kokoustilat historiallisessa ympäristössä ja mahdollisuus erilaisiin konferenssitoimintoihin.

Läckön linnan löytäminen

 • Auto: Läckön linna sijaitsee vajaat 25 km pohjoiseen Lidköpingistä. Aja tietä 44 Lidköpingiin ja käänny sitten pohjoiseen kohti linnaa.

Tilaa uutiskirjeemme