Menu Close

Tjolöholmin linna - vierailu satumaailmaan

Tjolöholmin linna on häikäisevän kaunis rakennus, jossa on upea arkkitehtuuri ja jännittäviä teknisiä mukavuusratkaisuja aivan 1900-luvun alusta. Tätä linnaa et halua jättää väliin!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Tjolöholmin linna

Tjolöholmin linnaa kuvaillessa ei oikein tiedä, mitä sanoja pitäisi käyttää. Omilla verkkosivuillaan he kirjoittavat, että linnan sanotaan olevan "yksi Ruotsin oudoimmista rakennuksista". No, ehkäpä? Se tuntuu aina vähän epäruotsalaiselta. Mutta ennen kaikkea olemme vaikuttuneita. Tämä on varmasti yksi Ruotsin kauneimmista linnoista, ja kun kävelee huoneissa, on vaikea muistaa sulkea suu...

Att besöka Tjolöholms slott
Kiehtova vierailu Tjolöholmin linnaan

Tjolöholms Slott sijaitsee Kungsbackafjordenin niemellä Hallandissa, noin 40 kilometriä Göteborgista etelään.

Linnan historia - brittiläinen tyyli ja ennenaikainen kuolema

Tjolöholmin kartano on tunnettu 1200-luvulta lähtien, ja maa on ollut useiden aatelissukujen omistuksessa. Vuonna 1892 Tjolöholmin osti ruotsalais-brittiläinen pariskunta James Fredrik ja Blanche Dickson. He rakensivat suuren siittolan täysiveristen hevosten kasvattamista varten.

Att besöka Tjolöholms slott

Vuonna 1897 Blanche Dickson järjesti arkkitehtikilpailun, jossa arkkitehdit saivat tehtäväkseen suunnitella Elisabetilaistyylisen linnan. Vaikka arkkitehti Lars Israel Wahlman sijoittui kilpailussa toiseksi "Hobgoblin" -nimisellä teoksellaan, juuri hän sai lopulta kunnian suunnitella Frederickin ja Blanchen linnan.

Att besöka Tjolöholms slott

Hän sai inspiraationsa Ison-Britannian Arts & Crafts -liikkeestä, joka keskittyi käsityöläisyyteen ja taidekäsityöhön vastareaktiona teolliselle vallankumoukselle.

Att besöka Tjolöholms slott

Sekä herra että rouva Dickson menehtyivät äkillisesti.

James Frederick Dickson ei nähnyt linnasta juuri mitään, sillä hän kuoli pian rakennustöiden aloittamisen jälkeen. Leikattuaan sormensa hän kietoi lyijypaperia pullosta vamman ympärille, mistä aiheutui verenmyrkytys, josta hän ei selvinnyt.

Blanche Dickson oli hyvin sitoutunut linnan rakentamiseen ja varmisti miehensä kuoleman jälkeen, että rakennus saatiin valmiiksi. Linna valmistui vuonna 1904, mutta Blanche ei ehtinyt nauttia siitäkään kovin pitkään. Kaksi vuotta myöhemmin hän matkusti Ceyloniin (nykyiseen Sri Lanka) tapaamaan veljiään, joilla oli siellä teeviljelmä. Pitkän laivamatkan aikana hän sairastui punatautiin ja kuoli keskellä Intian valtamerta.

Tjolöholmin linnalle uudet omistajat

Tjolöholmin peri Jaakob Fredrikin ja Blanchen tytär, jonka nimi oli myös Blanche ja joka meni naimisiin kreivi Carl Bonden kanssa. He asuivat linnassa yhdessä neljän poikansa kanssa vuoteen 1920 asti, jolloin he erosivat.

Blanche jatkoi linnan käyttöä kesämökkinä, ja hänen kuolemansa jälkeen Göteborgin kaupunki osti koko linnan. Vuodesta 1987 lähtien kartano on ollut säätiö, jonka pääomistaja on Kungsbackan kunta.

Att besöka Tjolöholms slott

Linnan puutarhat

Arkkitehti Lars Israel Wahlman ei saanut toimeksiantoa vain linnan suunnittelusta vaan myös puutarhojen suunnittelusta. Ja mikä menestys!

WIFI.se

Tjolöholmin linna sijaitsee kauniilla paikalla, ja linnasta ja puutarhasta on näkymät merelle.

Att besöka Tjolöholms slott och trädgårdar
Att besöka Tjolöholms slott och trädgårdar

Lisäksi on keittiöpuutarha ja kukkapenkkejä. Voit halutessasi tutustua puutarhaan omin päin tai osallistua opastetulle puutarhakierrokselle linnan puutarha-asiantuntijoiden johdolla.

Kierros linnassa

Vaikka linna on upea ulkoapäin ja puutarhat ovat upeat, todellinen kohokohta on Tjolöholmin linnan sisätiloissa vierailu. Linnan salit ja huoneet ovat vaikuttavia ja tarjoavat lukemattomia veistettyjä yksityiskohtia ja muotoiluyllätyksiä. Sinua kiehtovat myös kaikki teknisesti nokkelat ratkaisut, jotka ovat usein erittäin huipputeknisiä ja edistyksellisiä aikaansa nähden.

Att besöka Tjolöholms slott

Normaalisti siellä järjestetään opastettuja kierroksia, mutta pandemian vuoksi sinun on kuljettava omatoimisesti kirjallisen oppaan kanssa. Mutta siellä täällä huoneissa törmäsimme linnan henkilökuntaan, joka vastasi innokkaasti kaikkiin kysymyksiimme. Heidän innostuksestaan ei voinut erehtyä. Ja kukapa ei olisi sitoutunut ja innostunut, jos voisi työskennellä näin upeassa ympäristössä?

Att besöka Tjolöholms slott

Näytämme valikoiman valokuviamme, mutta vaikka niitä on paljon, älä anna sinun luulla, että olet jo nähnyt kaiken. Kaukana siitä! Linna on valtava, ja jokainen millimetri on koristeltu uudella kekseliäällä tavalla. Voit nauttia stukkien, maalausten ja erilaisten pienten hahmojen ilmeiden tutkimisesta.

Jopa yksityiskohdat, kuten lampun painikkeet, kahvat ja nupit, on koristeltu. Suuren portaikon kaiteessa on neljä hahmoa, joista kaksi on Mickel Fox ja Bock Bruse. Kaksi muuta ovat salaperäisiä... kuten niin moni muukin tässä talossa!

Pääsalissa on piano, mutta ei mikä tahansa piano. Yksi innokkaista työntekijöistä tarjoutui esittelemään. Sinun ei tarvitse tietää mitään pianonsoitosta. Valitset vain haluamasi kappaleen ja astut polkimille ... ja yhtäkkiä soittimesta tulee kauniita nuotteja!

Självspelande piano

Yllätyksenä ei kuitenkaan ole vain "itsestään soiva" piano. Entäpä käsin kudottu veitsen kiillotuskone? Tai kenties valokuvalla tuotettu hiustenkuivaaja, jonka asetat tuolisi taakse ja taittelet sitten hiuksesi sen päälle?

Linnan kylpyhuoneissa on pyöreä suihku, joka suihkuttaa vettä ylhäältä, sivuilta ja alhaalta. Tämä oli niin moderni kuin se vain voi olla vuonna 1904!

Näyttelyt Tjolöholmin linnassa

Tjolöholmin linnan kaikkien kauniiden huoneiden lisäksi siellä on myös erilaisia näyttelyitä. Tänä vuonna näyttely "Kuningatar Viktoria - pukeutuneena hallitsemaan valtakuntaa" kertoo 1800-luvun kuninkaallisesta muodista.

Att besöka Tjolöholms slott - viktorianskt mode

Lisäksi siellä on parhaillaan esillä näyttely viktoriaanisen ajan alusvaatteista.

Viktorianska underkläder

Tjolöholmin vaunumuseo

Ennen tai jälkeen vierailun voit myös tutustua vaunumuseoon. Täällä voit nähdä vaunuja ja rekiä, mutta myös esimerkiksi satuloita "aatelisnaisille" (eli naisille, jotka eivät saaneet tehdä jotain niin moraalitonta kuin istua hevosen selässä). Mielenkiintoisin asia täällä on kuitenkin pölynimuri, joka painaa tonnin (!). Näet imurin alla, ja eri suuttimet erillisessä kuvassa vasemmalla ...

Allmogebyn

Kun vierailet Tjolöholmin linnassa, älä jätä väliin tutustumista uskomattoman viehättävään Allmogebyniin. Blanche Dickson oli vahvasti mukana rakentamassa palvelusväen asuintiloja, joista tuli pieni kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu "ihanneyhteisö". Yksi mökeistä (Hemtrefnaden) on sisustettu museomökiksi, ja muita voi vuokrata majoitustiloiksi.

Blanche Dicksonilla oli vahva sosiaalinen sitoutuminen, ja hän varmisti, että jokainen koti oli tarkoituksenmukainen ja että siinä oli oma pieni keittiöpuutarha. Hän jopa palkitsi parhaiten hoidetut puutarhat, ja kun työläiskylään syntyi lapsi, vanhemmat saivat vauvanvaatteet ja viisi kruunua säästötilille.

Työväenkylässä oli myös sairastupa, Folkets hus (nykyinen Storstugan) ja hieno linnakirkko.

Kyrka Allmogebyn

Tjolöholmin linnaa ympäröivät luontoalueet

Tjolöholmin linna sijaitsee kauniilla paikalla meren ja vehreän luonnon ympäröimänä. Siellä on monia erilaisia kävelyreittejä niille, jotka haluavat nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta.

Att besöka Tjolöholms slott och naturområden

Vierailu Tjolöholmin linnassa

Kaiken kaikkiaan voimme todeta, että Tjolöholmin linna on upea vierailukohde, piditpä sitten luonnosta, kauniista puutarhoista, arkkitehtuurista, muotoilusta tai historiasta. Linna on avoinna joka päivä kesällä ja perjantaista sunnuntaihin muina vuodenaikoina. Joskus aukioloajat voivat muuttua tilapäisten tapahtumien vuoksi, joten tarkista linnan omat verkkosivut ennen vierailua.

Att besöka Tjolöholms slott

Vierailu linnassa maksaa tällä hetkellä 150 kruunua aikuisilta ja 75 kruunua lapsilta (2021). Linnan alueella on ruokapalveluja, kahvia ja toimintaa lapsille.

Att besöka Tjolöholms slott - café

Missä voit yöpyä tai pysäköidä matkailuautosi?

Majoitus on saatavilla Allmogebynissä. Matkailuauton/asuntovaunun kanssa matkustaville on linnan ulkopuolella sijaitsevalla suurella parkkipaikalla erillinen alue, joka on merkitty "Ställplats/Quick Stop" -viitalla. Tänne olet tervetullut matkailuauton tai -vaunun kanssa 185 kruunun päivämaksua vastaan. Alueella ei ole huoltopalveluja, mutta parkkipaikalla, noin 150 metrin päässä, on käymälät ja suihkut. Tämän paikan lisäksi leiriytyminen on kielletty koko Tjolöholmin niemimaalla.

Ställplats vid Tjolöholms slott

Video Tjolöholmin linnasta

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Jos pidät linnoista, voit myös vieraile Gunnebon linnassa ja puutarhoissajoka sijaitsee noin neljä kilometriä Tjolöholmista pohjoiseen. Lähistöllä voit vierailla myös Göteborgissa ja Öckerön ja Hönön kaltaisilla saarilla. Jos sen sijaan menet etelään, on noin 4,5 kilometriä matkaa kaunis Varberg, jossa Varbergin linnoitus ja kaikki ihanat rannat. Toinen vaihtoehto on tehdä retki taide- ja kulttuurikeskukseen. Boråsin tekstiilikaupunki.

Kaikki parhaat vinkkimme Hallandista. Klikkaa kuvaa!

Oletko käynyt Tjolöholmin linnassa?

Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla muita hyviä vinkkejä, mitä nähdä ja tehdä linnan lähellä?

Tietoja Tjolöholmin linnasta

 • Maisema: Halland
 • Maakunta: Hallandin lääni
 • Kunta: Kungsbacka
 • Sijainti: Pohjois-Hallandissa, Kungsbackan vuonon niemellä.
 • Kehittäjä: James Fredrik ja Blanche Dickson
 • Arkkitehti: Lars Israel Wahlman
 • Rakentamisen aloittaminen: 1898
 • Valmistuminen: 1904
 • Omistajat: Tjolöholmin säätiö
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Näyttää: Pandemian vuoksi Tjolöholmin linnassa voi tällä hetkellä vierailla omatoimisesti, mutta yleensä järjestetään opastettuja kierroksia. Myös puutarhakierroksia järjestetään.
 • Toimintaa lapsille: "Kadonneen Tjolöholmin metsästys", Tjolöholmin leikkikylä Manegenissa ja ranta, jossa on leikkilaiva "Montrose". Normaalioloissa järjestetään myös dramatisoituja lastennäytöksiä.
 • Luonnon kokeminen: Luonnonsuojelualueilla on mahdollisuuksia patikointiin, geokätköilyyn, lintujen tarkkailuun, uintiin, poimintaan, kajakin vuokraukseen ja muuhun.
 • Tapahtumat: Normaalioloissa linnassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten joulumarkkinat, sadonkorjuujuhlat, pääsiäisjuhlat, vintage-autonäyttely, kesäteatteri ja konsertteja.
 • Häät, juhlat ja kokoukset: Linnassa voidaan järjestää häitä, juhlia, kokouksia, konferensseja ja muita tapahtumia. Storstuganissa voidaan järjestää myös perheillallisia ja häitä.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Tjolöholmin linnassa voi vierailla ympäri vuoden, kesäisin päivittäin ja muina vuodenaikoina perjantaista sunnuntaihin. Aukioloajat voivat vaihdella tapahtumien ja muun toiminnan mukaan. Katso ajankohtaiset tiedot linnan verkkosivuilta.
 • Hinnat: Pääsymaksu linnaan on 150 kruunua aikuisilta ja 75 kruunua lapsilta (2021). Leikkipaikka maksaa 60 kr lapsille (2021).
 • Vessat: Käymälöitä on Manegenissa, Magasinetin ulkopuolella, Storstuganissa ja parkkipaikalla.
 • Ruokapalvelu: Ravintola Storstugan tarjoaa lounasta ja kahvia. Café Manegen tarjoaa kevyitä lounaita ja virvokkeita. Linnan puutarhaan ja luontoalueille voi tuoda piknikin.
 • Kauppa: Linnan myymälässä myydään lahjoja ja herkkuja.
 • Majoitus: Allmogebynissä on tarjolla majoitusta historiallisessa ympäristössä sijaitsevassa yksityistalossa.

Saavutettavuus

 • Pysäköinti: Jos sinulla on vammaisten pysäköintilupa, voit pysäköidä pysäköintiautomaattia lähimpänä olevalle soraparkkipaikalle, rannalle johtavan tien varrelle linnasta luoteeseen ja Storstuganin ulkopuolelle.
 • Sisäympäristöt: Linnan pääkerrokseen pääsee väliaikaisen luiskan kautta. Linnan ylempiin kerroksiin pääsee vain portaita pitkin. Jos haluat varata opastetun kierroksen näkövammaisille tai viittomakielentulkin kanssa, ota yhteyttä linnaan.
 • Ulkoympäristöt: Linnan, Allmogebynin, Storstuganin ja Slottskyrkanin ympärillä on leveät kävelytiet, joilla on hienoa soraa.
 • Vessat: Esteettömiä käymälöitä on linnan myymälässä, suuressa salissa ja parkkipaikalla. Linnan esteetön wc aukeaa tarvittaessa.

Etsi Tjolöholmin linna

 • Auto: Valitse E6/E20:ltä liittymä 58, Fjärås/Tjolöholm. Seuraa sitten opasteita. Linnan luona on noin 3000 pysäköintipaikkaa.
 • Kunnallinen: Ota Göteborgista lähijuna Kungsbackaan, sieltä bussi 732 kohti Frillesåsia. Torpa Smedjan pysäkiltä on noin 3,5 kilometrin kävelymatka. Joinakin kesäviikkoina Kungsbackan kunnassa kulkee myös "Hemesterbussen" eli Hop On-Hop Off -bussi.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme