Menu Close

Ruotsalaiset viinitilat - 4 maatilaa, joilla on ruotsalaista viiniä

Onko ruotsalaisia viinitarhoja olemassa? Kyllä, niitä on, ja ruotsalainen viini on nousussa kansainvälisellä viinikentällä. Vierailimme neljällä eri viinitilalla Etelä-Ruotsissa. Tässä on raportti ruotsalaisista viineistä ja ruotsalaisilla viinitiloilla vierailusta.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Ruotsalaiset viinitarhat

Ruotsin viinitarhoilla ei ehkä ole pitkää historiaa, mutta Ruotsi on ollut virallinen viinimaa vuodesta 1999 lähtien. Aluksi tuotanto oli suhteellisen vaatimatonta, mutta nyt voidaan melkein puhua buumista. Systembolagetin ruotsalaisen viinin myynti kasvoi 225 prosenttia vuosina 2015-2019.

Viiniä ruotsalaisilta viinitarhoilta

Kun puhumme ruotsalaisesta viinistä, tarkoitamme Ruotsissa kasvatetuista rypäleistä valmistettua viiniä. Ruotsin suhteellisen viileän ilmaston vuoksi siellä on helpointa tuottaa valkoviiniä, ja suosituin rypälelajike on solaris, vaikka myös muita rypäleitä käytetään.

Valkoviinin lisäksi kuohuviinin tuotanto on lisääntymässä, ja myös tässä yhteydessä käytetään yleisesti solaris-valmistetta. Vähemmässä määrin tuotetussa punaviinissä ja roséviinissä käytetään muun muassa rondo-rypäleitä.

Svenskt vin på svenska vingårdar
Peter ruotsalaisen punaviinin kanssa Arildsin viinitarhalla, joka on yksi ruotsalaisista viinitiloista, joilla vierailimme.

Vierailu neljällä ruotsalaisella viinitilalla

Viimeisimmällä hubsil-matkallamme vierailimme neljällä ruotsalaisella viinitilalla, jotka tuottavat omaa ruotsalaista viiniä, kolme Skånessa ja yksi Hallandissa. Kaikilta näiltä viinitiloilta voit varata viininmaistiaisia paikallisista ruotsalaisista viineistä, ja osa tarjoaa myös esimerkiksi opastettuja kierroksia, ravintoloita, hotelleja, glamping- tai kylpylätiloja. Tässä kokemuksiamme neljältä suunnittelemattomalta vierailulta.

1. Kullabergin viinitarha

Kullabergs vingård sijaitsee Kullan niemimaalla Länsi-Skånessa, runsaat seitsemän kilometriä Höganäsista pohjoiseen. Tämä on viehättävä ruotsalainen viinitila, jossa on laatuviinejä ja ihastuttava viinibaari sekä mahdollisuus sekä opastettuihin kierroksiin että viininmaisteluun.

Kullabergin viinitila oli ensimmäinen ruotsalainen viinitila, jossa vierailimme, ja siitä tuli myös yksi ehdottomista suosikeistamme, koska siellä yhdistyvät upeat viinit, mukava kohtelu ja ihana ympäristö, jossa viinejä voi nauttia.

Täällä saimme tietää, että Etelä-Ruotsin ympäristö, ainakin täällä länsipuolella, on itse asiassa todella suotuisa viininvalmistukselle, kunhan valitsee oikeat rypäleet. Kullabergin viinitilalla panostetaan paljon, ja viinejä myydään sekä tähtiravintoloissa että viedään esimerkiksi Japaniin. He ovat myös saaneet useita arvostettuja palkintoja.

Viihtyisässä pienessä viinibaarissa "Skänken", joka sijaitsee kasvihuoneen näköisessä tilassa, voit sekä syödä että maistella viinejä. Pidimme erityisesti siitä, että voit tilata niin sanottuja "lentoja", eli maistella kolmea 4 cl:n viiniä yhdessä leivän ja öljyn kanssa.

Tarjolla on muutamia eri hintavaihtoehtoja riippuen siitä, mitä viinejä valitset, mutta kaiken kaikkiaan voit kokeilla useita lajikkeita kohtuulliseen hintaan. Kun yksi henkilö ajaa autoa ja voi vain siemailla hyvin varovasti, on myös täydellistä, että voi tilata pieniä määriä.

Kokeilimme klassista lentoa, jossa oli viinejä Lyckeri, Skäret ja Askesäng. Maistoimme myös lippulaiva Immeleniä. Me olimme erittäin ihastunut viineihin täällä, ja ehdoton suosikki oli valkoviini Askesäng. Jos se olisi ollut mahdollista, olisimme mielellämme ostaneet pullon mukaan. Nyt täytyy pitää silmät auki, milloin Kullabergin viinejä on saatavilla Systemetissä, mitä he ovat aika ajoin tehneetkin.

WIFI.se

Ruotsalainen viinitarha #1: Kullabergin viinitarha

 • Osoite: Lyckerisvägen 52, Nyhamnsläge.
 • Sijainti: Kullan niemimaa Luoteis-Skånessa.
 • Vieraile: Skänkenin viinibaari, opastetut kierrokset viinitarhassa, viininmaistiaiset etukäteen varatuille ryhmille ja päiväkonferenssit pienemmille ryhmille.
 • Omat juomat: Valkoviini, roseeviini, kuohuviini, jalo tisle ja omenasiideri.
 • Ruokalistalla: Juustolautanen, leikkelelautanen, ruotsalaista mustaa kaviaaria, maissikana-klubi ja paljon muuta.
 • Maista/osta juomia: Juomia voi nauttia paikan päällä ja joissakin ravintoloissa. Joskus joitakin viinejä on saatavilla Systembolagetissa.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa kullabergs.se

2. Arildin viinitarha

Arilds vingård sijaitsee Kullan niemimaalla Länsi-Skånessa, reilut 12 kilometriä Höganäsistä pohjoiseen ja lähellä Kullabergin viinitarhaa. Tämä on erittäin mukava ruotsalainen viinitila, josta löytyy myös hotelli, ravintola ja todella herkullinen glamping.

Kävelimme ympäri aluetta, ja Arildin viinitarha tarjoaa todella viihtyisän ympäristön, jossa viiniköynnökset ovat pitkissä riveissä ja suurella alueella on mukavia glamping-telttoja. Harkitsisimme ehdottomasti yöpymistä täällä yön tai useamman!

Arildin viinitilalla maistelimme neljää eri ruotsalaista viiniä: Solaris, Solaris Muscaris, Solaris Barrique ja Pinot Noir. Pidimme eniten tammitynnyreissä kypsytetystä Solaris Barriquesta ja punaviinistä. Jopa minä (Helena), joka en yleensä juo punaviiniä, pidin tästä melko kevyestä punaviinistä.

Myös tällä viinitilalla meidät toivotettiin tervetulleiksi, ja arvostimme ihanaa ympäristöä. Jos kuvissa ei näy niin paljon ihmisiä ulkona, se johtuu siitä, että tänä päivänä oli hieman koleaa - suurin osa ihmisistä istui sisätiloissa ravintolassa. Voimme lämpimästi suositella vierailua täällä, ja voit myös löytää joitakin Systembolagetin viinejä joko myymälästä tai tilauksesta.

Ruotsalainen viinitarha #2: Arildin viinitarha

 • Osoite: Lilla vägen 71, Nyhamnsläge
 • Sijainti: Kullan niemimaa Luoteis-Skånessa.
 • Vieraile: Ravintola, viininmaistelu, kävelykierrokset, hotellit, glamping ja erilaisia paketteja häihin, konferensseihin ja muuhun.
 • Omat juomat: Valkoviini, punaviini ja kuohuviini.
 • Ruokalistalla: Katkarapuvoileipä, juustoja ja leikkeleitä, kalakeittoa, savulohta, viinissä paistettua kukkoa, hitaasti paistettua rintafileetä ja paljon muuta.
 • Maista/osta juomia: Viinejä voi nauttia paikan päällä, ja monia niistä voi myös ostaa tai tilata Systembolagetista.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa arildsvingard.se

3. Vejbyn viinitarha

Vejbyn viinitarha sijaitsee Vejbystrandissa Vejbystrandin rannalla. Bjären niemimaa Skånessa, hieman yli 12 kilometriä luoteeseen kohteesta Ängelholm. Vierailumme täällä oli lyhyin. Meillä oli vaikeuksia päästä sisään matkailuauton kanssa kapealla ajotiellä ja kun saavuimme, kävi ilmi, että et voinut ostaa puoli lasia tai maistiaisia / lentoa.

Vejbyn viinitilalta voi ostaa kokonaisia laseja vain 200 kruunun kappalehintaan. Tämä ei sopinut meille kovin hyvin, koska toinen meistä ajoi autolla ja koska olimme halunneet maistaa useampaa kuin yhtä lajiketta, joten täällä ei valitettavasti ollut maistiaisia.

Ruotsalainen viinitarha #3: Vejbyn viinitarha

 • Osoite: Västra Ljungbyvägen 319, Vejbystrand
 • Sijainti: Vejbystrandissa Bjären niemimaalla Luoteis-Skånessa.
 • Vieraile: Viininmaistelu ja tapahtumat
 • Omat juomat: Valkoviini, punaviini ja kuohuviini.
 • Ruokalistalla: Tiedot puuttuvat.
 • Maista/osta juomia: Viinejä voi maistella paikan päällä. Muita tietoja ei ole saatavilla.
 • Lue lisää: Lisätietoja löydät osoitteesta vejbyvingaard.com.

4. Ästadin viinitarha

Ästadin viinitarha sijaitsee keskellä kaunista Åkulla Bokskogarin luonnonsuojelualuetta Varbergin kunnassa Hallandissa. Tämä on viinitarha, jossa saatat vierailla ensisijaisesti kokonaisvaltaisen kokemuksen vuoksi. Ästad ei ole vain ruotsalainen viinitila, vaan myös hotelli, kylpylä ja konferenssikeskus fantastisen kauniissa ympäristössä.

Svenska vingårdar - Ästad

Saimme tutustua tiloihin, ja tämä näyttää loistavalta ympäristöltä konferensseja, kokouksia ja erilaisia tapahtumia varten. Ympäristö on erittäin moderni, mutta luonto tuntuu olevan jatkuvasti läsnä.

Ästadin viinitilalla on kolme eri ravintolaa, ja sieltä voi myös varata viininmaistiaisia. Pelkkä piipahtaminen ja muutaman viinin maistelu ei kuitenkaan onnistunut. Ymmärtääksemme tuotanto on suhteellisen vähäistä ja se pidetään varattuja viininmaistiaisia yms. varten.

Alueen pienet talot, jotka ovat lähes kokonaan vehreiden kasvien ympäröimiä, ovat uskomattoman viehättäviä.

Ästad vingård

Ehkä vaikuttavin asia kylpylässä on sen satumainen ympäristö. Kuvittelemme, että se on loistava paikka tulla viettämään viini- ja kylpyläviikonloppua.

Ruotsalainen viinitarha #4: Ästadin viinitarha

 • Osoite: Ästad 10, Tvååker
 • Sijainti: Åkulla Bokskogarin luonnonsuojelualueella Varbergin kunnassa Hallandissa.
 • Vieraile: Useita ravintoloita, viinitilakävely, viininmaistelu, kylpylä, konferenssi, majoitus ja erilaisia paketteja, kuten kylpyläpaketteja.
 • Omat juomat: Erityisesti kuohuviini.
 • Ruokalistalla: Viinitarhalounas ja keittiömestarin tilamenu (Logen), välipalat ja kevyet ateriat (Smakbaren) ja skandinaavinen maistelumenu (ÄNG).
 • Maista/osta juomia: Paikan päällä voi nauttia juomia.
 • Lue lisää: Lisätietoja osoitteessa astadvingard.com.

Lisää ruotsalaisia viinitiloja?

Onko ruotsalaisia viinitiloja, jotka tuottavat ruotsalaista viiniä, enemmän? Kyllä, niitä on itse asiassa melko paljon. Tässä on muutamia muita, jotka vaikuttavat kiinnostavilta vierailukohteilta:

 • Blaxstan viinitarha, Södermanlandin lääni
 • Flädie mat & vingård, Skåne
 • Frillestadin viinitarha, Skåne
 • Gute-viinitarha, Gotlanti
 • Rygga-viinitarha, Halland
 • Skepparpsin viinitarha, Skåne
 • Särtshögan viinitarha, Östergötlanti

Oletko käynyt ruotsalaisilla viinitiloilla?

Oletko käynyt ruotsalaisilla viinitiloilla tai juonut ruotsalaista viiniä? Kerro meille kokemuksistasi!

Tilaa uutiskirjeemme