Menu Close

Mitä tehdä Visingsössä - 12 vinkkiä Vätternin suurimmalle saarelle

Mitä Visingsössä voi tehdä? Ensinnäkin voit rentoutua ja nauttia rauhallisesta ja maaseutumaisesta ilmapiiristä. Niille, jotka haluavat tehdä enemmän, on tarjolla useita historiallisia nähtävyyksiä ja hauskoja aktiviteetteja. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Visingsö

Legendan mukaan Visingsön loi jättiläinen Vist, kun hän heitti järveen köyden vaimolleen, joka oli ollut juhlissa Västergötlannissa ja oli palaamassa Smålantiin. Todellisuudessa tiedämme, että ihmiset ovat asuneet täällä hyvin pitkään. Vielä nykyäänkin saarella asuu ihmisiä, ja se on myös suosittu lomakohde.

Göra på Visingsö

Visingsö sijaitsee Vättern-järven eteläosassa, Jönköpingin läänissä, lähellä Grännaa.

Pääsy Visingsöhön

Visingsöhön pääsee lautalla Grännasta, ja matka kestää noin 25 minuuttia. Lautta kulkee säännöllisesti ympäri vuoden, ja lippu ostetaan satamasta tai netistä etukäteen. Voit tuoda mukanasi auton tai matkailuauton, mutta sesonkiaikana saatat joutua varaamaan paikan etukäteen.

Jalkaisin tai polkupyörällä kulkeminen on paljon halvempaa, ja koska olimme saarella vain päiväksi, päätimme jättää matkailuauton Grännan satamassa sijaitsevalle asuntovaunualueelle ja ottaa sähköpyörät mukaan. Maksoimme silloin 60 kruunua edestakaisesta matkasta per henkilö. Jos haluat viipyä pidempään, saarella on sekä parkkipaikkoja että hotelleja.

Mitä Visingsössä voi tehdä?

Mitä Visingsössä voi tehdä? Se osoittautui aika paljon! Olimme täällä kauden alussa, ja jotkut asiat olivat kiinni, mutta siitä huolimatta meillä oli ihana ja mielenkiintoinen koko päivä. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

1. Maaseudun rauhasta nauttiminen

Tärkeintä Visingsössä on nauttia rauhasta. Heti kun astut saarelle lautalta, tunnet rennon ilmapiirin. Kaunis luonto, maatilat, eläimet ja viehättävät talot maaseutuympäristössä - ei stressiä!

Mulperipuut Visingsössä
Mukava talo, joka toimi aikoinaan säästöpankkina. Nykyään täällä oli muutama pieni kauppa.

2. Pyöräily saaren ympäri

Saari on ihanteellinen pyöräilyyn. Voit joko ottaa pyörän mukaan lautalle (sama hinta kuin jalan) tai vuokrata pyörän lauttaterminaalista.

Göra på Visingsö - cykla

3. Visingsborgin linnan rauniot ovat kiehtovia

Aivan lauttasataman vieressä on Visingsborgin linnan rauniot, joka on ehkä saaren tärkein nähtävyys. Se oli aikoinaan Per Brahe nuoremman mahtava kartano. Linnan kukoistuskaudella siellä sijaitsi suuri määrä maatiloja ja kartanoita, ja linnan olemassaolon loppuvaiheessa se toimi vankilana. Mutta mitä tapahtui seuraavaksi?

Myöhään illalla 22. joulukuuta 1718, kun suurin osa aliupseereista nukkui, työnjohtaja Johan Rasch päätti sytyttää piipun. Palon tarkkaa leviämistapaa ei tiedetä, mutta vaikka sotilaat yrittivät sammuttaa sitä, sitä ei saatu pysäytettyä. He eivät myöskään saaneet apua vangeilta, jos heidän myöhemmissä kuulusteluissa esittämiään valituksia on uskominen.

Göra på Visingsö - Visingsborgs slottsruin

Visingsborgin linna on nykyään pelkkä raunio, mutta se on vaikuttava ja mielenkiintoinen. Lähistöllä on myös 1700-luvulla rakennettu Kungsladugårdarna, joka tunnetaan myös nimellä "Ryssladorna".

WIFI.se

4. Ihaile Brahen kirkkoa ja sen kattoa.

Brahen kirkko on peräisin keskiajalta, ja se rakennettiin uudelleen 1600-luvulla Visingsborgin linnakirkoksi. Kirkko näyttää melko lailla samalta kuin 400 vuotta sitten, joten se on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen barokkikirkko. Valitettavasti kirkko oli suljettu, kun olimme täällä, mutta jos se on avoinna, voit tutustua kaikkiin koristeisiin ja maalattuun kattoon.

5. Tule nostalgiseksi Nostalgia-museossa.

Jos pidät nostalgisista asioista, kannattaa ehdottomasti poiketa Nostalgia-museossa. Kun saavuimme paikalle, ovi oli auki, ja 20 kruunun maksua vastaan (laatikossa tai shekillä) sai tutustua pieneen museoon.

Göra på Visingsö - Nostalgimuseet

Museon sisältä löydät paljon nostalgisia esineitä moottoriajoneuvoista ja keittiötarvikkeista vaatteisiin ja lääkkeisiin. Aivan vieressä on viehättävä pieni BP-huoltoasema, joka on kunnostettu alkuperäiseen asuunsa, sellaisena kuin se näytti ennen vuotta 1958.

6. Kumlabyn kirkon näkymistä nauttiminen

Toinen mielenkiintoinen kirkko on Kumlabyn kirkko, joka on rakennettu 1200-luvulla. Kirkko on suurelta osin säilynyt tältä ajalta, mutta 1600-luvulla kirkon huippu päätettiin katkaista, jotta siihen voitiin asentaa parveke tähtitieteellisiä tutkimuksia varten. No, miksipä ei? Valitettavasti kirkko oli suljettu, kun olimme täällä, mutta kun se on avoinna, voit kiivetä torniin ja nauttia Visingsön ja Vätternin näköalasta.

Göra på Visingsö - kumlaby kyrka

7. Katso taidetta temppelin pihalla

Tempelgården on yksityinen temppelimäinen rakennus, jossa voit nähdä Visingsön taiteilijan Olle Krantzin töitä, kävellä puiston patsaiden seassa tai istahtaa kahville. Temppeli rakennettiin teosofien maailmankongressin yhteydessä yli sata vuotta sitten rouva Tingleyn aloitteesta. Tila ei valitettavasti ollut avoinna, kun olimme täällä, mutta se avataan todennäköisesti sesonkiaikana.

Göra på Visingsö - Tempelgården

8. Tutustu alpakoihin

Pidätkö eläimistä? Pysähdyimme spontaanisti, kun näimme alpakkaryhmän, ja uteliaisuus oli molemminpuolista. Halusimme katsoa alpakoita, ja alpakat olivat yhtä kiinnostuneita katsomaan meitä.

Göra på Visingsö - alpackor

Alpakka on kameli, ja näkemämme alpakat olivat uskomattoman söpöjä ja ystävällisiä.

Visingsö Alpacassa voit kokea alpakkasafareita tai alpakkavaelluksia. Tilalla on myös pieni tilamyymälä, josta voit ostaa esimerkiksi alpakkalankaa ja alpakasukkia.

Göra på Visingsö - alpackor

9. Näsin linnan raunioihin tutustuminen

Näsin linna rakennettiin 1200-luvulla, ja se oli yksi Ruotsin ensimmäisistä kuninkaanlinnoista. Linnalla oli strateginen sijainti Visingsön eteläkärjessä, ja tänne sijoitetusta aarrekammiosta kerrotaan tarinoita.

Linna poltettiin kuninkaallisesta vallasta käydyn taistelun aikana vuonna 1318. Historia on mielenkiintoinen, mutta jos menet tänne, ota huomioon, että linnasta on jäljellä vain suhteellisen pieni osa.

Göra på Visingsö - slottsruinen i Näs

10. Kävely tai pyöräily tammimetsässä

Visingsölle istutettiin 1830-luvulla valtava tammimetsä turvaamaan Ruotsin laivaston tuleva laivanrakennuspuun tarve. Metsää suunniteltiin pitkällä aikavälillä, ja se oli tarkoitus korjata 2000-luvun alussa.

Göra på Visingsö - ekskogen

Mutta 2000-luvulla puolustusvoimat eivät enää ole kiinnostuneita sota-alusten rakentamiseen tarvittavasta puusta, joten metsä pysyy koskemattomana. Tämä tarkoittaa, että nykyään voit kävellä tai pyöräillä suuren, kauniin lehtimetsän läpi.

Göra på Visingsö ekskogen

Metsässä on myös hopeakuusi, joka on merkitty kyltillä, koska se on niin vaikuttava. Jos katsot tarkkaan, voit nähdä Pietarin puun juurella. Laajakulmaperspektiivistä huolimatta emme saaneet koko puuta kuvaan ...

Göra på Visingsö - silvergranen

11. Muinaisen historian oppiminen

Visingsöllä on hyvin pitkä historia ihmisasutuksena, ja siellä on runsaasti muinaisjäännöksiä sekä kivikaudelta että pronssikaudelta. Voit nähdä pohjoisen hautausmaan ja eteläisen hautausmaan, joissa on paljon hautakumpuja.

Göra på Visingsö - fornlämningar

Siellä on myös muita muinaismuistomerkkejä, kuten alla oleva kiviarkku. Se rakennettiin noin 4000 vuotta sitten, ja se oli useiden ihmisten hauta.

Göra på Visingsö - Hällkista

12. Vierailu venäläisellä hautausmaalla

Toinen erityinen paikka Visingsössä on niin sanottu "Rysskyrkogården". Vuosina 1715-1718 saarella pidettiin noin 2000 sotavankia. Suurin osa heistä oli Kaarle XII:n sotaretken venäläisiä, ja noin 200 heistä kuoli ja haudattiin tänne metsään.

Göra på Visingsö - Rysskyrkogården

Lisää tekemistä Visingsössä

Visingsössä on tietenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Seuraavassa on muutamia ehdotuksia ja vinkkejä.

 • Maatilamyymälät niitä on paljon. Yksi esimerkki on Persgården, jossa on kahvila ja luomumysliä.
 • Ratsastus voi tehdä Roempken tallilla saaren pohjoisosassa.
 • Visingsön museo on pieni museo, jossa on vain yksi huone.
 • Wisingsborgin puutarha on puutarha, jossa on yrttejä, kukkia ja hedelmäpuita. Kesällä siellä on myös kahvila.
 • Melonta voi tehdä OutdoorDaysin kautta.
 • Ravintolat ja kahvilat sijaitsevat eri paikoissa, myös lauttaterminaalissa.
Göra på Visingsö

Lisää tekemistä Visingsössä lasten kanssa

Seuraavassa on lisää vinkkejä Visingsön nähtävyyksistä ja aktiviteeteista, jotka sopivat erityisesti lapsille.

 • Kumlabybadet on ulkouima-allas, jossa on kaksi lauhkeaa uima-allasta. 
 • Visingsön leikkipaikka on nuoremmille lapsille tarkoitettu leikkipaikka, jossa on muun muassa pomppulinna, seikkailugolf ja sähköautoja.
 • Remmalagen on klassinen tapa liikkua Visingsössä hevoskärryillä. Istut selkä keskelle ja näet sivulle.
 • Visingsön lelumuseo sijaitsee Säbyssä ja on avoinna kesäisin.
 • Visingsön juna alkaa remmalagetista ja kulkee kohti Näsiä. Retki kestää tunnin ja 15 minuuttia, ja sinua opastetaan matkan varrella.

Missä voit asua tai asua matkailuautosi kanssa?

Visingsössä voit valita hotellien, majatalojen, hostellien ja mökkien välillä. Siellä on myös asuntovaunualue matkailuautoille. Asuntovaunualueen voi varata etukäteen, ja jos on sesonki, kannattaa varata paikka myös lautalta.

Lisää tekemistä lähellä kohdetta Visingsö

On myös mukava käydä Gränna, jossa voit syödä karkkikeppejä tai vierailla Grenna-museossa, joka kertoo Andreen retkikunnasta. On myös mukava käydä Husqvarna-museo tai Jönköping kanssa tulitikkutehdas.

Kaikki parhaat vinkkimme Smålandin lomalle

Lisää vinkkejä Visingsössä tehtäviin asioihin?

Oletko käynyt Visingsössä? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla muita vinkkejä, mitä nähdä ja tehdä Visingsössä?

Tietoja Visingsöstä

 • Kunta: Jönköping
 • Maakunta: Jönköpingin lääni
 • Maisema: Småland
 • Sijainti: Vättern-järvi
 • Alue: Noin 25 neliökilometriä
 • Pituus: 14 kilometriä
 • Leveys: 3 kilometriä (leveimmillään)
 • Väestö: Yli 700 (2018)
 • Suurin kaupunki: Tunnerstad
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa jkpg.com

Visingsön historia

 • Varhaishistoria: Saarelta on löydetty sekä kivikautisia että pronssikautisia hautoja.
 • 1200- ja 1300-luvuilla: Visingsö oli Ruotsin kuninkaallisen vallan keskus. Näsin linna rakennettiin muun muassa Magnus Ladulåsin asuinpaikaksi.
 • 1600-luvulla: Mahtavan Braheättenin tukikohta oli Visingsborgin linnassa.
 • 1819: Majuri Johan Aron af Borneman sai tehtäväkseen inventoida Ruotsin tammet, jotta Ruotsin laivaston puutavaran saanti voitaisiin varmistaa.
 • 1828-1830: Bornemanin raportin perusteella Riksdag päätti, että kruunun olisi perustettava Visingsön alueelle useiden satojen hehtaarien suuruinen tammiplantaasi.

Tilaa uutiskirjeemme