Menu Close

Kyrkö mosse autohautausmaa - epätavallinen nähtävyys

Kyrkö mosse -autohautausmaa Rydin ulkopuolella Tingsrydin kunnassa on vähintäänkin epätavallinen näky. Keskellä Smålandin metsiä lojuu noin 150 romuautoa 1900-luvun puolivälistä. Autot lojuvat maastossa kuin ruosteiset luurangot, ja luonto on vähitellen valtaamassa aluetta.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Auton hautausmaa Kyrkö mosse

Kyrkö Mossen autohautausmaa voidaan nähdä romuttamona, historiallisena kulttuuriperintökohteena tai kenties aavemaisena paikkana, joka herättää mielikuvituksen. Paikka herättää varmasti erilaisia ajatuksia ja tunteita, mutta yksi asia on varma, nimittäin se, että se herättää kiinnostusta. Kun olimme täällä, vierailijoiden parkkipaikka oli täynnä, ja kuulimme kävijöiden puhuvan sekä ruotsia että saksaa.

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Kyrkö mossen autohautausmaa sijaitsee Rydin ulkopuolella Tingsrydin kunnassa Smålandissa.

Tarina "Åke suolla".

Autohautausmaan kirjoittaja on Åke Danielsson, tai Åke suolla, kuten hänet tunnettiin. Åke syntyi Tröjemålassa vuonna 1914, ja koulun ja rippikoulun jälkeen hän työskenteli maataloustyöntekijänä Skånessa ja Smålannissa.

Vuonna 1935 Åke osti turvesuon ja lapion. Turpeen kuivikkeella, josta saattoi tulla haluttua lannoitetta, oli mahdollista tienata rahaa. Åke oli teknisesti taitava ja rakensi turvetehtaan, jossa oli vanhojen autojen moottoreilla toimiva silppuri.

Åke på myren

Toisen maailmansodan jälkeen autoja oli yhä enemmän kaikkien autotalleissa, ja kun auto oli kulkenut loppuun, se hylättiin joskus jollekin autiolle metsätielle. Åke näki nopeasti tilaisuuden ja alkoi kerätä näitä vanhoja hylättyjä autoja. Hän purki ja myi varaosia, ja jäljelle jäivät ... usein pyörättömät korit.

Vuonna 1974 Åke osti viimeisen romuautonsa, ja vuonna 1992 hän muutti eläkekotiin Rydiin. Kun alueen tulevaisuudesta oli käyty useita keskusteluja, kunta päätti vuonna 2001, että romuautot jäisivät ja että luonto saisi hiljalleen vallata alueen takaisin.

Vierailu Kyrkön mosse-auton hautausmaalla

Nykyään Kyrkö mossen autohautausmaasta on tullut lähes kulttimaineessa oleva nähtävyys, ja kun saavuimme tänne, lähin parkkipaikka oli täynnä. Jouduimme pysäköimään hieman kauemmas ja kävelemään viimeisen matkan.

Vierailu autohautausmaalla on täysin maksutonta, ja kun saavut paikalle, sinua tervehtii infokyltti ja leveä sorapolku metsään. Polku on aluksi täynnä autonrenkaita, ja vähitellen näet yhä enemmän sitä, mitä odotitkin näkeväsi: vanhoja romuautoja.

Autot lojuvat luonnossa kuin luiset luurangot, ja luonto tekee parhaansa saadakseen ne haltuunsa. Joskus ajoneuvot ovat sammaleen peitossa, tai oksat ja risut pääsevät sisään ikkunoiden ja konepeltien kautta.

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Ketkä matkustivat näillä autoilla aiemmin? Käytettiinkö autoja työssä vai kenties perheen lomamatkoilla?

Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Jotkut ihmiset puhuvat malleista ja automerkeistä. Toisia kiinnostaa enemmän oikean kuvakulman saaminen. Toiset taas näyttävät vain kiehtovilta, hämmästyneiltä ... tai kenties kauhistuneilta?

Bilkyrkogården Kyrkö mosse - buss

Jotenkin paikka kutittaa mielikuvitusta, mutta herättää samalla monia ajatuksia ja huolia. Paikka on hyvin erikoinen, mutta ei sen erikoisempi kuin se, että Ruotsissa on ainakin yksi toinenkin autohautausmaa, nimittäin Båstnäsin autohautausmaa Årjängin kunnassa.

bilskrot

Video Kyrkö Mossen autohautausmaalta

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Kyrkö mossen autohautausmaalta on alle tunnin ajomatka kohteeseen Växjö, jossa voit vierailla Teleborgin linna ja Kronobergin linnan rauniot. Voimme myös suositella vierailuja IKEA-museo tai Husebyn mylly. Toinen vaihtoehto on suunnata rannikolle ja vierailla joissakin kauniissa rannikkoseuduilla. Ronnebyn kaivo.

Kaikki parhaat vinkkimme Smålandin lomalle

Oletko käynyt Kyrkö mosse -autohautausmaalla? Millainen oli kokemuksesi? Mitä pidät tällaisesta "erilaisesta" nähtävyydestä?

Tietoja Kyrkö mossen autohautausmaasta

 • Maisema: Småland
 • Maakunta: Kronobergin lääni
 • Kunta: Tingsrydin kunta
 • Osoite: Värendsgatan, 360 10 Ryd
 • Sijainti: Heti Rydin ulkopuolella, maantie 119:n varrella kohti Hässleholmia.
 • Nimi: Kyrkö Mossen autohautausmaata voidaan kutsua myös nimellä "Åken autonromuttamo" tai vain "autohautausmaa".

Käytännön tietoja

 • Pysäköinti: Pieni pysäköintialue on aivan sisäänkäynnin vieressä. Lisää pysäköintitilaa on tien varrella.
 • Aukioloajat: Aina auki
 • Hinta: Maksuton
 • Saavutettavuus: Parkkipaikalta lähtevä sorapolku on leveä ja suhteellisen tasainen. Polun ulkopuolella on metsää.
 • Ajattelemaan: Pukeudu sään mukaan ja käytä tukevia kenkiä. Ole varovainen - kaikkialla on metalliromua ja metalliosia. Älä unohda kameraa!

Tilaa uutiskirjeemme