Menu Close

Kalmar läns museo - kuninkaallisesta Kronan-laivasta

Kalmarin maakuntamuseo tarjoaa erittäin jännittävän näyttelyn kuninkaallisesta Kronan-laivasta, joka upposi Itämereen vuonna 1676. Täällä on myös muita mielenkiintoisia näyttelyitä - muun muassa salaperäisestä verilöylystä Öölannin muinaisessa Sandby Borgin linnassa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Kalmarin maakuntamuseo

Kalmar läns museum on Kalmarin läänin kulttuurihistoriallinen museo, jossa on sekä profiilinäyttelyitä (pysyviä näyttelyitä) että vaihtuvia näyttelyitä. Tämä on mielenkiintoinen ja hauska museo sekä aikuisille että lapsille!

Kalmar läns museum - Pippi

Museo sijaitsee Kvarnholmenilla Kalmarin keskustassa.

Kuninkaallinen laiva Kronan - uppoaminen kertoo 1700-luvun tarinaa

Kuninkaallisesta Kronan-laivasta kertova näyttely on yksi museon profiilinäyttelyistä, ja se oli se, joka houkutteli meidät museoon eniten. Heti museon sisäänkäynnistä lähtien sinua tervehtii joukko laivasta pelastettuja tykkejä, jossa se makaa 27 metrin syvyydessä.

Kronanin löytämisen jälkeen kesällä 1980 noin 120 tykistä on löydetty 44 kappaletta, joista painavin painaa 3360 kiloa. Tosiasia kuitenkin on, että 60 tykkiä löydettiin jo 1600-luvulla, vain muutama vuosi aluksen uppoamisen jälkeen. Tämä tapahtui 100 vuotta ennen hapen keksimistä, ja tehtävään käytettiin yksinkertaista sukelluskelloa. Vaikuttavaa!

Keskipäivällä 1. kesäkuuta 1676 kuninkaallinen Kronan-alus kaatui, räjähti ja upposi Ruotsin ja Tanskan ja Alankomaiden laivastojen välisessä taistelussa. Voisi luulla, että laiva upposi ammuttuaan, mutta näin ei ollut. Se joutui vain kääntymään kovassa tuulessa.

Ehkä purjeita oli pienennetty liian vähän, ja pitkä laiva kaatui ja räjähti sitten oman ruutikuormansa takia. Laivan näyttävään kauneuteen oli kiinnitetty paljon huomiota. Merikelpoisuuteen olisi ehkä pitänyt kiinnittää hieman enemmän huomiota.

Laivalla olleista 850 miehestä vain noin 40 selvisi hengissä.

Kalmar läns museum - Regalskeppet Kronan

Aluksella olleet esineet ovat säilyneet tähän päivään asti. Merenpohjasta on löydetty yli 35 000 esinettä, ja on melkein kuin 1700-luvulta olisi säilynyt. Vaatteet, kengät, korut, rahat, kotitaloustavarat - ja joissakin tapauksissa jopa elintarvikkeet - ovat säilyneet kiehtovan hyvin.

Kalmar läns museum
1600-luvun takki, joka löydettiin meren pohjasta!

Sandbyn linna - verilöyly, joka pysäytti ajan

Toinen näyttely, josta pidimme, kertoo muinaisesta Sandby Borgin linnasta Öölannilla. Näyttely kertoo verisestä verilöylystä, jonka uskotaan tapahtuneen täällä muinoin. Näyttely on erityisen mielenkiintoinen, jos olet hiljattain käynyt tai aiot käydä Öölannin muinaisissa linnoissa:

Kalmar läns museum
Kalmar läns museum

Jenny Nyström - ja muita näyttelyitä Kalmarin maakuntamuseossa

Tutustuimme myös Jenny Nyströmin näyttelyyn, Kalmarissa syntyneen taiteilijan, joka tunnetaan ehkä parhaiten joulukortteihin ja adventtikalentereihin tehdyistä tontuista sekä Viktor Rydbergin tarinan "Pikku Viggin seikkailut jouluaattona" kuvituksista. Tässä näyttelyssä voit tutustua myös muihin hänen töihinsä.

WIFI.se

Kalmarin maakuntamuseon muihin näyttelyihin, joihin emme ehtineet tutustua, kuuluu muun muassa puunveistäjästä kertova profiilinäyttely. Rugstorparn, perhenäyttely Superkronan-seikkailu - aluksen rakentaminen! ja Varuillaan supervallalta, kylmän sodan ja lämpimän arjen elämästä Kalmarin läänissä 1946-1991. Pippi Pitkätossua juhlistetaan myös näyttelyllä. Jee Pippi!Pippistä kertova kirja täyttää tänä vuonna 75 vuotta.

Kalmar läns museum
Koti tonttujen kanssa Kalmarin maakuntamuseon Jenny Nyströmistä kertovassa näyttelyssä.

Lisää nähtävää naapurustossa

Nähtävää ja koettavaa on paljon mustekala. Ensinnäkin, tietenkään, et voi olla huomaamatta Kalmarin linna. Voimme myös suositella kaunista kaupunkipuistoa tai kahvittelua viihtyisässä Krusenstiernska gårdenissa. Tietenkin on myös mukava tutustua Kvarnholmeniin kaikkine kujineen ja historiallisine taloineen. Lisäksi se on lähellä hienoja ja ihania Öölannin!

Kaikki parhaat vinkkimme Smålandin lomalle

Oletko käynyt Kalmarin maakuntamuseossa? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla muita vinkkejä kivoista vierailukohteista lähiseudulla?

Tietoa Kalmarin maakuntamuseosta

 • Osoite: Skeppsbrogatan 51
 • Kunta: mustekala
 • Maakunta: Kalmarin lääni
 • Maisema: Småland
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa museon verkkosivut.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Opastettuja kierroksia ryhmille: Ryhmät voivat varata opastettuja kierroksia eri näyttelyissä.
 • Toimintaa lapsille: Opastettuja kierroksia lapsille, kouluohjelmia ja lastenjuhlia eri ikäisille.
 • Tapahtumat: Järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten kaupunkikävelyjä. Katso tapahtumakalenteri museon verkkosivuilta.
 • Kokoelmat: Museossa on arkisto, kirjasto, esinekokoelma ja valokuvakokoelma. Lisätietoja on saatavilla museon verkkosivuilta.
 • Konferenssi: Museo voi järjestää konferensseja ja tapahtumia.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Katso museon verkkosivuilta senhetkiset aukioloajat.
 • Hinnat: Aikuiset 150 kruunua, opiskelijat ja eläkeläiset 120 kruunua ja lapset ja nuoret alle 19-vuotiaina ilmaiseksi (2021). Kulttuuriperintökortilla hinta on 75 SEK.
 • Kauppa: Museokaupassa myydään lahjoja ja Kalmarin tuotteita.
 • Ruokapalvelu: Ravintola & Café Ångkvarnen tarjoilee lounasta ja muita kevyitä aterioita sekä voileipiä.

Tilaa uutiskirjeemme