Menu Close

Mitä tehdä Grännassa - 9 vinkkiä Vättern-järven rannalla sijaitsevaan pilkkukaupunkiin

Mitä voit tehdä Grännassa? Monet varmaan vastaisivat "syödä karkkikeppejä", ja se on totta, mutta on myös muuta koettavaa. Voit esimerkiksi oppia Andréen naparetkestä, patikoida kauniissa luonnossa tai lähteä laivalla Visingsöön.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Gränna

Gränna on ihastuttavan viehättävä pikkukaupunki, jonka Per Brahe perusti lähes 400 vuotta sitten. Nykyään kaupunki houkuttelee matkailijoita viehättävällä ympäristöllään, sokerimakeilla leivonnaisillaan ja kauniilla luonnollaan.

Göra i Gränna

Gränna sijaitsee Vättern-järven itärannalla, lähes neljä kilometriä Jönköpingistä pohjoiseen. Kaupunki kuuluu Jönköpingin kuntaan ja Smålandin maakuntaan.

Mitä voit tehdä Grännassa?

Mitä Grännassa voi tehdä? Voit ennen kaikkea nauttia kauniista ympäristöstä, mutta tarjolla on myös paljon aktiviteetteja ja retkiä. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

1. Kävele viehättävien kaupunginosien läpi

Gränna on erittäin viehättävä pikkukaupunki, jossa on historiallisia taloja viehättävissä väreissä. Turistina päädyt usein ensin Brahegatanille, jossa voit kävellä ylös ja alas yrittäessäsi saada tarpeeksesi söpöistä taloista.

Vielä viehättävämmäksi sen tekee se, että monet talot on suunnattu matkailuun. Siellä on ravintoloita, kahviloita, jäätelökioskeja, lahjatavarakauppoja ja, eikä vähiten, pilkullisia keittimiä.

Göra i Gränna - charmiga gränder

Keskustassa voit myös käydä katsomassa Grännan kirkkoa, joka on erittäin hieno. Grännan ensimmäinen kirkko rakennettiin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui tulipalossa vuonna 1889. Nykyinen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1895.

Göra i Gränna - kyrkan

2. Karkkikeppien syöminen ja karkkikeppituotannon tarkastaminen.

Gränna tunnetaan ehkä parhaiten karkkikeppeistään. Karkkikepin tarina alkoi Amalia Erikssonista, joka syntyi Jönköpingissä vuonna 1824. Kun hän oli vain kymmenenvuotias, suurin osa hänen perheestään kuoli koleraan, ja hän aloitti kovan elämän piikana. Hän seurasi työnantajaansa Grännaan, jossa hän löysi rakkauden räätäli Anders Erikssonista. Pariskunta sai tyttären, mutta pian sen jälkeen Anders kuoli kurkkumätään.

Miten Amalia nyt elättäisi itsensä ja tyttärensä? Tuohon aikaan naisten oli vaikea saada toimilupaa yritystoiminnan aloittamiseen, mutta Amalian hakemus sokerileipomon perustamisesta hyväksyttiin "erityisten sosiaalisten syiden" perusteella. Polkkatäplät tekivät Amaliasta rikkaan, ja nykyään ne ovat valtava turistimagneetti.

Ei ole olemassa "karkkikepin tehdasta". Itse asiassa karkkikeppejen valmistaminen on käsityöläisammattia, joten siellä on paljon pieniä ruoanlaittokeskuksia. Kurkkasimme Johanin karkkikeittitehtaaseen, kun "ruoanlaitto käynnissä" -kyltti oli pystyssä. Silloin saimme nähdä, miten karkkia keitettiin ja pakattiin lasilevyn takana. Joihinkin keittämöihin voi myös varata aktiviteetin, jossa voi itse kokeilla olla karkkikepin leipoja.

Karkkikeppejä myydään kauniissa lahjapakkauksissa eri kaupoissa, kuten Polkaprinsen, Polkagrisbagar'n ja Franssons polkagrisar & konfektyr. Itse valitsimme sen sijaan Tomtar & Trollin myymälän, jossa on karkkikepin ripotteluja, ja ostimme jokaiselle pehmeän jäätelön. Todella hyvä valinta!

WIFI.se
Göra i Gränna - polkagrisglass

3. Vieraile Grennan museossa - jossa on Polaarikeskus ja Andrée-retkikunta.

Yksi asia, jota et halua jättää väliin Grännassa, on vierailu Grennan museossa. Se kertoo Grännan pojasta Salomon August Andréesta ja dramaattisesta polaariretkestä, jonka hän teki Nils Strinbergin ja Knut Frænkelin kanssa kuumailmapallolla. Heinäkuun 11. päivänä 1897 vetypallo Örnen lähti Huippuvuorilta lentämään pohjoisnavalle.

Matka ei sujunut suunnitelmien mukaan, ja kolme tutkimusmatkailijaa joutuivat tekemään pakkolaskun jäälle, 90 mailin päähän pohjoisnavasta. Vasta 33 vuotta myöhemmin heidän jäänteensä ja leirinsä löydettiin epäsuotuisalta Valkoiselta saarelta. Heidän päiväkirjamerkintöjensä ja valokuviensa perusteella tiedetään paljon heidän viimeisistä vaikeista päivistään.

Vastaanotto Tukholmassa, kun HMS Svensksund -alus toi miehet kotiin, oli mahtava, ja lähes 100 000 ihmistä seurasi arkkuja hautajaisiin. Museossa voit nyt nähdä kaikki miesten tavarat sekä mielenkiintoisen elokuvan, joka herättää tarinan eloon.

Kun poistut museosta, käy katsomassa taloa, jossa Andrée syntyi vuonna 1857, osoitteessa Brahegatan 37. Talo toimii nykyään asuinrakennuksena, joten sitä voi katsella vain ulkopuolelta.

Göra i Gränna - Andrées hus

4. Hengailu satamassa

Grännan satama ja satama-alue on erittäin kaunis, varsinkin kesäkuukausina. Täältä löydät useita ravintoloita, kahviloita ja jäätelökioskeja.

Göra i Gränna - hamnen

Alueella on myös paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten Gränna-seikkailuminigolf, skeittipuisto ja boule. Alueella on myös asuntovaunualue ja leirintäalue.

Göra i Gränna - äventyrsminigolf

5. Auringonotto ja uinti

Yksi asia, jota voit tehdä Grännassa, jos on aurinkoista ja lämmintä, on nauttia auringosta ja uimisesta. Tutustuimme Gränna Badlaguniin, joka on aivan sataman ja leirintäalueen vieressä. Ranta näytti todella mukavalta, ja veden lämpötilan pitäisi olla täällä myös hieman lämpimämpi. Ravintolat, vessat ja jäätelökioskit ovat aivan vieressä.

Etelässä on lisää uimarantoja merenrannalla. Voit myös uida Bunn-järvessä (Bunnströms badplats) ja Ören-järvessä (Örserumsbadet). Visingsössä on myös useita uimarantoja, kuten Rökinge Brygga, Näs ja Sandudden. Kumlabybadetissa on myös lauhkeat ulkoaltaat.

Göra i Gränna - strand

6. Lähde lautalla Visingsöhön.

Grännan satamasta lähtee lautta Visingsöhön. Lautta kulkee säännöllisesti ja kestää noin 25 minuuttia. Voit kulkea yli kävellen, pyörällä tai autolla, mutta kesäkuukausina kannattaa tehdä varaus, jos haluat tuoda auton tai matkailuauton.

Visingsö tarjoaa kauniita maisemia, rauhallista maaseutua ja paljon historiallisia nähtävyyksiä, kuten Visingsborgin linnan rauniot, Näsin linnan rauniot, Brahen kirkko, Kumlabyn kirkko ja useita muinaismuistomerkkejä. Voit myös tutustua viehättävään nostalgiamuseoon, tehdä remmalag-ajelun (hevoskärryajelun) tai vierailla saaren hienojen alpakoiden luona. Saarella on myös useita ravintoloita ja kahviloita.

7. Tee retki Västanån luonnonsuojelualueelle ja Röttlen kylään.

Västanån luonnonsuojelualue sijaitsee Grännan eteläpuolella ja tarjoaa vaihtelevan maiseman, jossa on rehevää lehtimetsää. Vättern-järven rinteiden alapuolella ovat niin sanotut "ristikot", jotka muodostavat kapean kaistaleen maata. Halutessasi voit seurata erinomaista Röttlestigenin polkua.

Göra i Gränna - Röttlestigen

Alueella sijaitsevat myös Jerusalemin mylly ja Rasmuksen mylly, jotka molemmat kuuluvat Grennan museosäätiölle. Jerusalemin mylly on peräisin varhaiskeskiajalta, joten se on yksi Ruotsin vanhimmista ei-uskonnollisista rakennuksista.

Rasmuksen mylly rakennettiin vuonna 1662 poramyllyksi, ja se muutettiin myllyksi noin vuonna 1700. Mylly kunnostettiin 1970-luvulla, ja kolmea vesipyörää käytetään jälleen viljan jauhamiseen. Kesäkuukausina täällä järjestetään toisinaan opastettuja kierroksia.

Luonto Röttlen kylän ympärillä on upea ja lähes maagisen kaunis. Vesi syöksyy eteenpäin "pauhaavissa koskissa" tasaisena virtana ja tarjoaa jatkuvan ihastuttavan taustaäänen. Halutessasi voit kävellä alas Röttlen laiturille, josta avautuu hieno näkymä Vättern-järvelle.

8. Pelaa golfia (tai lounasta) Gränna Golf Clubilla.

Pyöräilimme Grännan golfklubille matkalla "Ölands brygga" -matkalle, koska meille oli kerrottu, että siellä olisi erittäin kaunista. Kun ohitimme golfklubin, käytimme tilaisuutta hyväksenne ja otimme kuvan Västanån linnasta, joka on aivan vieressä. Linna on rakennettu vuonna 1590, ja sitä on vuodesta 1948 lähtien pidetty Ruotsin ensimmäisenä linnahotellina.

Göra i Gränna - Västanå slott

Valitettavasti emme koskaan löytäneet Öölannin laituria pitkästä ja mutkaisesta pyöräilymatkasta huolimatta. Google Mapsin paikka nimeltä "Ölands brygga" ei näyttänyt vastaavan todellisuutta, ja sen sijaan yritimme luottaa (äärimmäisen harvoihin ja sekaviin) kyltteihin ja satunnaisiin tiellä tapaamiimme ihmisiin. Kilometrimerkkejä ei ollut missään, ja olimme yhä kauempana Googlen osoittamasta paikasta. Olimme oikeassa? Kuinka paljon matkaa oli vielä jäljellä? Riittäisivätkö sähköpyöriemme akut?

Seikkailu päättyi siihen, että käännyimme ympäri ja pyöräilimme takaisin golfklubille. Golfravintolassa tilasimme kukin päivän lounaan, ja se maistui hyvältä. erittäin hyvä auringossa.

9. Tutki Brahehusin linnan raunioita.

Brahehusin linnanraunio sijaitsee Grännan pohjoispuolella, ja se näkyy selvästi E4-moottoritieltä ohi ajettaessa. Jos haluat nähdä sen lähemmin, voit pysähtyä Brahehusin levähdyspaikalla ja kävellä ylös rauniolle.

Göra i Gränna - Brahehus
Vanha kuva Brahehusista, matkalla alas Saksaan.

Per Brahe nuorempi rakennutti rakennuksen vuosien 1638 ja 1651 välisenä aikana. Talo olisi ollut leskenasunto hänen ensimmäiselle vaimolleen Kristina Katarina Stenbockille, mutta tämä kuoli ennen talon valmistumista. Myöhemmin huvimajaa käytettiin vierastalona, eikä Per Brahe todennäköisesti käyttänyt sitä paljon itse. Brahe kuoli vuonna 1680, ja vuonna 1708 Brahehus tuhoutui rajussa tulipalossa. Näkymä on kuitenkin yhä yhtä upea!

Göra i Gränna - Brahehus
Näkymä Brahehusista Vättern-järven yli

Lisää nähtävää ja tehtävää Grännassa luonnon ystäville

Grännassa on tietysti vielä enemmän nähtävää ja koettavaa kuin ehdotuksemme. Tässä on lisää vinkkejä luonnon ystäville.

 • Grännaberget on virkistysalue aivan kaupungin yläpuolella. Siellä on myös ulkoilmamuseo, jossa on vanhoja rakennuksia ja Oscarshöjdin näköalapaikka.
 • John Bauer jäsenet on Huskvarnan ja Grännan välinen polku, jonka sanotaan olevan erittäin kaunis. Polku on nimetty kuuluisan jönköpingiläisen taiteilijan John Bauerin mukaan.
 • Tegnérin torni on 27 metriä korkea torni, jossa on 144 askelmaa. Hyvällä säällä sieltä avautuvat näkymät neljään maisemaan: Smålandiin, Östergötlantiin, Västergötölantiin ja Närkeen.
 • Taikaveneretket vie matkailijoita Bunn- ja Ören-järvien välisellä kanavalla. Venematkoja järjestetään kesäisin, ja ne kestävät kaksi tuntia ja 45 minuuttia.

Lisää nähtävää ja koettavaa Grännassa kulttuurin, ruoan ja historian ystäville

Seuraavassa on lisää vinkkejä Grännassa tehtävistä asioista niille, jotka pitävät kulttuurista, ruoasta ja historiasta.

 • Björkenäsin mopo- ja moottoripyörämuseo on Grännan ulkopuolella sijaitseva kausimuseo, jossa on suuri kokoelma vanhoja mopoja ja moottoripyöriä.
 • Kultainen saukko on hotelli, jossa on ravintola historiallisessa ympäristössä, aivan Grännan ulkopuolella.
 • Hallska Farm on sisäpiha, jossa on kauppoja ja kahvila kaupungin keskustassa.
 • Luonnonmukaisten talojen parantaminen tarjoaa kahvia ja kasvihuoneympäristöä, Grännan pohjoispuolella.
Göra i Gränna - Gyllene Uttern
Hotelli Gyllene Uttern

Missä voit yöpyä tai pysäköidä matkailuautosi?

Grännassa on tietenkin paljon hotelleja, kuten Grenna Hotell ja Hotell Amalias Hus. Me itse olemme tällä hetkellä matkalla matkailuautolla, ja olemme seisoneet sataman pysäköintialue. Täältä saat käyttöösi tarvitsemasi palvelut. Monet ihmiset seisovat myös parkkipaikalla aivan sivuston ulkopuolella.

Ställplats i hamnen
Grännan sataman parkkipaikalla

Olemme myös viettäneet muutaman yön Bauergården Bunnissanoin 13 kilometriä Grännasta lounaaseen. Täältä saat kaikki tarvitsemasi palvelut. Sijainti on mukava Bunn-järven rannalla, ja täällä on ravintola ja sauna. Tässä on lisää vaihtoehtoja matkailuauton tai -vaunun kanssa matkustaville:

 • Gränna camping sijaitsee sataman rannalla, ja täällä on myös mökkejä.
 • Getingaryds camping & mökit sijaitsee Grännan pohjoispuolella.
 • Visingsön pysäköintialue sijaitsee Ekskogenissa aivan Visingsön lauttaterminaalin vieressä.

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Gränna

Ei kaukana Grännasta on Huskvarna ja Husqvarna-museo, Smedbyn ja Utsikten. Se ei myöskään ole kaukana Jönköping jossa voit nähdä kauniin Sofian kirkon, kävellä kaupungin puistossa tai vierailla mielenkiintoisessa kaupunkipuistossa. Tulitikkumuseo. Jos sen sijaan matkustat pohjoiseen, voit vierailla kohteessa Alvastran luostarin rauniot ja Rökstenen Rökissä, ja hieno Vadstena.

Kaikki parhaat vinkkimme Smålandin lomalle

Lisää vinkkejä tekemistä Grännassa?

Olemme todella nauttineet päivistämme Grännassa ja voimme suositella vierailua täällä. Oletko käynyt Grännassa? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla vielä hyviä vinkkejä?

Tietoja Grännasta

 • Kunta: Jönköpingin kunta
 • Maakunta: Jönköpingin lääni
 • Maisema: Småland
 • Väestö: Noin 2700 (2020)
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa jkpg.com

Grännan historia

 • 1200-luvulla: Kaupungin ensimmäinen kirkko perustettiin.
 • 1652: Brahe-Grännan perusti kreivi Per Brahe nuorempi.
 • 1824: Amalia Eriksson, joka myöhemmin loi karkkikepit, syntyi Jönköpingissä.
 • 1854: Salomon August Andrée, joka myöhemmin johti Andrée-retkikuntaa pohjoisnavalle, syntyi Grännassa.
 • 1895: Grännan uusi kirkko valmistui.
 • 1971: Grännan kaupungista tuli osa Jönköpingin kuntaa.

Tilaa uutiskirjeemme