Meny Stäng

Att göra på Visingsö – 12 tips till Vätterns största ö

Vad kan man göra på Visingsö? Först och främst kan man ta det lugnt och njuta av den rofyllda och lantliga stämningen. För den som vill göra lite mer finns en rad historiska sevärdheter och roliga aktiviteter. Här är våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Visingsö

Visingsö skapades enligt legenden av jätten Vist, när han kastade ut en tuva i sjön åt sin fru, som varit på fest i Västergötland och skulle ta sig hem till Småland. I verkligheten vet vi att människor bott här under mycket lång tid. Fortfarande idag bor människor på ön, som också en populär semesterdestination.

Göra på Visingsö

Visingsö ligger i sjön Vätterns södra del, i Jönköpings län, inte långt från Gränna.

Att ta sig till Visingsö

Man tar sig till Visingsö med färja från Gränna, en resa som tar cirka 25 minuter. Färjan går regelbundet, året om, och man köper biljett i hamnen eller online i förväg. Det går bra att ta med sig bil eller husbil, men under högsäsong kan man behöva boka i förväg för att få plats.

Att ta sig över till fots eller med cykel är betydligt billigare, och eftersom vi besökte ön över dagen valde vi att lämna husbilen på ställplatsen i Gränna hamn och ta med oss elcyklarna. Vi betalade då 60 kronor tur & retur per person. Om man vill stanna längre finns både ställplats och hotell på ön.

Vad kan man göra på Visingsö?

Vad kan man då göra på Visingsö? En hel del visade det sig! Vi var här tidigt på säsongen och en del var stängt, men trots det fick vi en härlig och intressant heldag. Här är våra bästa tips.

1. Njuta av lugnet på landet

Det man framför allt ska passa på att göra på Visingsö är ett njuta av lugnet. Så fort man kliver av färjan på ön känner man den avslappnade stämningen. Här möter vacker natur, odlingar, djur och charmiga hus i lantlig miljö. Ingen stress!

Mullbärsträd på Visingsö
Ett fint hus som en gång i tiden fungerat som sparbank. Idag låg några mindre butiker här.

2. Cykla runt ön

Ön passar utmärkt för att upptäckas med cykel. Du kan antingen ta med dig cykeln på färjan (samma pris som att åka över till fots) eller hyra cykel i färjeläget.

Göra på Visingsö - cykla

3. Fascineras av Visingsborgs slottsruin

Strax intill färjeläget hittar du Visingsborgs slottsruin, som kanske är öns allra viktigaste sevärdhet. En gång i tiden var detta en mäktig egendom som tillhörde Per Brahe den yngre. Under borgens glansdagar fanns här ett stort antal gårdar och herresäten, och mot slutet av borgens tid fungerade den som fängelse. Men vad hände sedan?

Sent på kvällen den 22 december 1718, medan de flesta av underofficerarna låg och sov, fick förridaren Johan Rasch för sig att tända en pipa. Exakt hur elden spred sig vet man inte, men trots att soldaterna försökte släcka den så gick den inte att hejda. Inte fick de någon hjälp av fångarna heller, om man ska tro deras klagomål i de senare förhören.

Göra på Visingsö - Visingsborgs slottsruin

Idag är Visingsborg inget annat än en ruin, men det är en imponerande och intressant sådan. Strax intill kan man också se Kungsladugårdarna, som även kallas ”Ryssladorna”, som uppfördes 1700-talet.

WIFI.se

4. Beundra Brahekyrkan och dess innertak

Brahekyrkan har sitt ursprung från medeltiden, och byggdes på 1600-talet om till slottskyrka för Visingsborg. Kyrkan ser i stort sett ut som den gjorde för 400 år sedan, vilket gör den till en unik och intressant barockkyrka. Tyvärr var kyrkan stängd när vi var här, men om den håller öppet kan du passa på att kolla in alla utsmyckningar och det målade taket.

5. Bli nostalgisk i Nostalgimuseet

Om du gillar nostalgiska prylar ska du definitivt stanna till vid Nostalgimuseet. När vi kom hit stod dörren öppen, och mot en avgift på 20 kronor (i låda eller med swisch) kunde man kika runt i det lilla museet.

Göra på Visingsö - Nostalgimuseet

Inne i museet hittar man massor av nostalgiska prylar, allt från motorfordon och köksutrustning till kläder och mediciner. Strax intill ligger en charmig liten BP-mack som är renoverad till sitt ursprungliga skick, så som den såg ut före 1958.

6. Njuta av utsikten från Kumlaby kyrka

Ytterligare en intressant kyrka är Kumlaby kyrka som uppfördes på 1100-talet. Kyrkan är till stor del bevarad från denna tid, men på 1600-talet bestämde man sig för att kapa kyrktoppen för att istället installera en altan för astronomiska studier. Ja, varför inte? Tyvärr var kyrkan stängd när vi var här, men när den håller öppet kan man kliva upp i tornet och njuta av utsikten över Visingsö och Vättern.

Göra på Visingsö - kumlaby kyrka

7. Se konst på Tempelgården

Tempelgården är en privat tempelliknande byggnad där man kan se Visingsökonstnären Olle Krantz konst, strosa bland statyer i parken eller slå sig ner för en fika. Templet uppfördes i samband med teosofernas världskongress för mer än hundra år sedan, på initiativ av Madam Tingley. Gården höll tyvärr inte öppet när vi var här, men öppnar troligen inför högsäsongen.

Göra på Visingsö - Tempelgården

8. Bekanta sig med alpackor

Gillar du djur? Vi stannade till helt spontant när vi såg ett gäng alpackor och nyfikenheten var ömsesidig. Vi ville titta på alpackor, och alpackorna var minst lika intresserade av att titta på oss.

Göra på Visingsö - alpackor

Alpackan är ett kameldjur och de vi såg var fantastiskt söta och snälla.

På ”Visingsö alpacka” kan man uppleva alpackasafari eller alpackatrekking. Vid gården finns också en liten gårdsbutik där man kan handla sånt som alpackagarn och alpackasockor.

Göra på Visingsö - alpackor

9. Upptäcka Näs slottsruin

Näs slott uppfördes på 1100-talet och var en av Sveriges första kungaborgar. Slottet hade ett strategiskt läge vid Visingsös södra spets och det finns bland annat berättelser om den skattkammare som placerades här.

Slottet brändes ner under stridigheter om kungamakten år 1318. Historien är intressant, men om du tar dig hit ska du vara beredd på att det är en relativt liten del av slottet som finns kvar.

Göra på Visingsö - slottsruinen i Näs

10. Promenera eller cykla i ekskogen

På 1830-talet började man plantera en enorm ekskog på Visingsö för att trygga den svenska flottans framtida behov av virke för skeppsbyggnad. Man gjorde en långsiktig planering och avsåg att avverka skogen i början av 2000-talet.

Göra på Visingsö - ekskogen

Men, så här på 2000-talet är försvaret inte längre så intresserade av virke för att bygga krigsfartyg, så skogen står kvar orörd. Det innebär att man idag kan promenera eller cykla genom en stor härlig lövskog.

Göra på Visingsö ekskogen

I skogen finns också en silvergran som markerats ut med skyltar eftersom den är så imponerande. Om du kollar noga ser du Peter vid trädets fot. Trots vidvinkelperspektiv fick vi dock inte med hela trädet på bild …

Göra på Visingsö - silvergranen

11. Lära sig om forntidens historia

Visingsö har en mycket lång historia som mänsklig boplats, och här finns gott om fornlämningar från både stenålder och bronsålder. Man kan bland annat se det Norra gravfältet och det Södra gravfältet, med massor av gravkullar.

Göra på Visingsö - fornlämningar

Det finns också andra fornlämningar, som till exempel hällkistan på bilden nedanför. Hällkistan byggdes för runt 4000 år sedan och var en grav för flera människor.

Göra på Visingsö - Hällkista

12. Besöka Rysskyrkogården

En annan speciell plats på Visingsö är den så kallade ”Rysskyrkogården”. Under åren 1715-1718 hölls runt 2000 krigsfångar på ön. De flesta var ryssar från Karl XII:s fälttåg, och runt 200 av dem dog och begravdes här i skogen.

Göra på Visingsö - Rysskyrkogården

Mer att göra på Visingsö

Det finns förstås mer att se och göra på Visingsö. Här hittar du ytterligare några förslag och tips.

 • Gårdsbutiker finns det gott om. Ett exempel är Persgården med café och ekologisk müsli.
 • Turridning kan man göra på stall Roempke, på öns norra del.
 • Visingsö museum är ett litet museum, med bara ett enda rum.
 • Wisingsborgs trädgård är en trädgård med kryddväxter, blommor och fruktträd. På sommaren finns också café.
 • Paddla kajak kan man göra via OutdoorDays.
 • Restauranger och caféer finns på olika ställen, bland annat vid färjeläget.
Göra på Visingsö

Mer att göra på Visingsö med barn

Här är ännu några tips på saker att se och göra på Visingsö, som passar extra bra med barn.

 • Kumlabybadet är ett utomhusbad med två tempererade bassänger. 
 • Leklandet Visingsö är ett lekland för yngre barn med sånt som hoppborg, äventyrsgolf och eldrivna bilar.
 • Remmalagen är ett klassiskt sätt att ta sig runt på Visingsö med häst och vagn. Man sitter med ryggarna mot mitten och har utsikt åt sidorna.
 • Visingsö leksaksmuseum ligger i Säby och håller öppet på sommaren.
 • Visingsötåget utgår från remmalaget och går mot Näs. Turen tar en timme och 15 minuter och man blir guidad längs vägen.

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

På Visingsö kan man välja mellan hotell, pensionat, vandrarhem och stugor. Det finns också en ställplats för husbilar. Ställplatsen kan bokas i förväg, och om det är högsäsong kan det vara bra att också tänka på att boka plats på färjan.

Mer att göra i närheten av Visingsö

Det är också fint att besöka Gränna, där du kan äta polkagrisar eller besöka Grenna museum om Andréexpeditionen. Det är också trevligt att besöka Husqvarna museum eller Jönköping med tändsticksfabriken.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Fler tips på saker att göra på Visingsö?

Har du varit på Visingsö? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra på Visingsö?

Fakta om Visingsö

 • Kommun: Jönköping
 • Län: Jönköpings län
 • Landskap: Småland
 • Läge: Vättern
 • Area: Cirka 25 kvadratkilometer
 • Längd: 14 kilometer
 • Bredd: 3 kilometer (som bredast)
 • Folkmängd: Drygt 700 (2018)
 • Största ort: Tunnerstad
 • Läs mer: Du hittar mer information på jkpg.com

Visingsös historia

 • Tidig historia: Gravar från både stenåldern och bronsåldern har hittats på ön.
 • 1100- och 1200-talet: Visingsö var centrum för den svenska kungamakten. Näs slott anlades som bostad åt bland annat Magnus Ladulås.
 • 1600-talet: Den mäktiga Braheätten höll till i borgen Visingsborg.
 • 1819: Majoren Johan Aron af Borneman fock i uppdrag att inventera Sveriges ekar för att säkra tillgången på timmer åt den svenska flottan.
 • 1828-1830: Bornemans rapport ledde till att Riksdagen bestämde att kronan skulle anlägga ett flera hundra hektar stor ekplanering på Visingsö.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev