Meny Stäng

Kosta julmarknad – härlig julstämning i Glasriket

Annons

Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva julhandel, juleljus i massor och en hel del andra juliga aktiviteter, såsom hyttsill och julbord. Vi är här med vår husbil, i samarbete med Glasriket. Välkommen till julstämning deluxe!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kosta julmarknad

Kosta julmarknad är en klassisk marknad i juletid, fylld av charmiga marknadsbodar med hantverk och delikatesser. Det som är speciellt här är att man också har all glaskonst, alla miljoner juleljus och förstås alla speciella småländska matupplevelser.

Man kan också besöka Tomtens värld, och vägen dit leder genom en vackert snöbeklädd skog. Som vuxna uppskattade vi kanske den finstämda skogen bäst, men för barn är det säkert roligast att komma fram till tomten och alla rörliga julinstallationer i hans närhet.

Invigning av Kosta julmarknad

Kosta julmarknad invigdes i år lördagen den 13 november. Klockan 17:00 samlades lokalbor och turister för att se när Måns Zelmerlöw både invigningstalade och sjöng, och när det sedan var dags att tända alla 6 miljoner (!) juleljus.

På fotot nedanför tycker vi att vi lyckats fånga stämningen, även om det är svårt att ana att den glödande pricken på podiet faktiskt är allas vår Måns. Vi skrattar fortfarande när vi ser bilden – inte det mest lyckade artistfotot i världshistorien, men att glittra i guld kan ju inte vara fel!

Finalen på invigningen firades genom att fylla himlen med färgstarka fyrverkerier.

6 miljoner juleljus

Det vintermörka Kosta tändes upp med fascinerande 6 miljoner juleljus. Det kändes som att varenda träd och varenda fasad lyste mot den mörka kvällshimlen. Detta är verkligen precis vad man behöver i ruggiga november. Fantastiskt mysigt och fint!

Även senare på kvällen, när julmarknaden hade stängt för dagen, var det fint att promenera förbi den. Vilket härligt ljus i natten!

Hyttsill

Vi firade premiärdagen på Kosta Julmarknad med att testa den lokala traditionen “hyttsill”. Hyttsill är en gammal sed i Glasriket som går tillbaka till den tid då hyttan var bygdens samlingspunkt.

När glasblåsarna var klara med dagens arbete kunde ugnarna användas för matlagning, och man grillade då salt sill och potatis i askhögarna. Runt maten träffades arbetslaget och deras familjer, men också jägare och luffare från trakten. Fortfarande idag är traditionen att hyttsill ska serveras i en glashytta.

Klassisk hyttsillsmat inkluderar salt sill lagad med lök och grädde, samt isterband, saltfläsk och bakad potatis. Nu i juletider var det hela kompletterat med några julklassiker som ägghalvor, julskinka, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad och Janssons frestelse. Till efterrätt serverades traditionsenlig ostkaka med sylt och grädde.

Den största behållningen är kanske ändå inte maten, utan snarare underhållningen. När vi var här underhöll två trevliga trubadurer, och om man bokar noga kan man också pricka in stora artister, som i år till exempel Tommy Körberg, Hasse “Kvinnaböske” Andersson, Robert Wells eller Lasse Kronér.

Själva uppskattade vi mest underhållning av den glasblåsare som under kvällen blåste glas, berättade och lät hugade gäster prova … Riktigt bra stämning var det!

Kosta lodge

Vi besökte Kosta julmarknad med husbil och vi stod på natten vid Kosta lodge, där det finns en fin ställplats. Nu i november, vid öppningen av julmarknaden, var vi nog runt 20 husbilar här. Det finns el, toaletter, duschar och jacuzzi. Vad vi förstod var service med tömning avstängd denna tid på året, men året runt-öppen service håller på att utvecklas.

Det finns också gästrum i huvudbyggnaden samt boende i stugor.

Flera av våra ställplatsgrannar berättade att de badat eller skulle bada och lät exalterade över detta. Vi blev sugna på att bada vi med, men när vi kom tillbaka till lodgen efter kvällen på hyttsillen hade de stängt. Vi fick i alla fall ta några foton. mysigt!

Video från Kosta julmarknad

Mer att se och göra i närheten

Det finns otroligt mycket att se och göra i Kosta och i övriga Glasriket. När det gäller Kosta kan vi varmt rekommendera besök vid Kosta Boda Art Hotel (missa inte den coola Glasbaren!), delikatessbutiken Kosta Delikatess, Kosta Art Gallery samt att själv prova att blåsa glas vid Kosta Glascenter. Kolla också gärna in den lilla charmiga lilla leksaks- och samlarbutiken Margarethas dockskåp.

Om du gillar natur och äventyr kan vi rekommendera ett hisnande zipline-äventyr hos Sweden Zipline. Vi kan också tipsa om hundvänliga Vidinge gård, där man kan bo i rum eller med husbil samt uppleva naturen med cykel eller packraft (uppblåsbar kanot). Dessutom finns förstås ännu fler glasbruk, samt även ett handpappersbruk …!

Den nyöppnade delikatessbutiken Kosta Delikatess
Glasbaren vid Kosta Boda Art Hotel
Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Kosta julmarknad? Gillar du den här typen av julevenemang?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev