Meny Stäng

Thalassoterapi i Tunisien – Besök på två Thalasso & spa

Vi har testat thalassoterapi i Tunisien, det vill säga behandling där man använder sig av havsvatten. Vi berättar om terapin, samt om våra egna erfarenheter av behandlingen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är thalassoterapi?

Det grekiska ordet ”thalasso” betyder hav, och ”terapi” betyder som bekant behandling. Detta beskriver ganska tydligt vad thalassoterapi är, det vill säga behandling där man använder havsvatten.

Både kallt och varmt havsvatten kan ingå, liksom havsluft, lera, sand och alger. Enligt många kan behandlingen vara bra för att bland annat minska stress och smärta, aktivera blodflödet och bidra till att hålla huden frisk.

Thalassoterapi i Tunisien
Pressbild från Ulysse Djerba Thalasso & Spa

Thalassoterapi är känt sedan 1700-talet, och förr i tiden inleddes ofta kurerna med att man träffade en thalassoläkare som utformade ett skräddarsytt behandlingsschema. Det hela påminde alltså på många sätt om klassiska thermalbad eller kurorter, men med fokus på havsvatten i behandlingarna.

Thalassoterapi i Tunisien
Pressbild från Ulysse Djerba Thalasso & Spa

Idag kombinerar man ofta terapin med spa, hamam och klassiska wellnessbehandlingar, som till exempel massage, och även olika skönhetsbehandlingar. Några exempel på behandlingar som kan ingå i thalassoterapi:

  • Vattentrycksmassage
  • Jet-spray dusch
  • Inpackning med lera
  • Havsvattenbad med alger
Thalassoterapi i Tunisien
Badkar för behandling med havsvatten på The Residence, Tunis

Thalassoterapi i Tunisien – The Residence, Tunis

När vi var i Tunis gjorde vi ett besök på det lyxiga hotellet The Residence, som erbjuder spa och thalassoterapi. Vi hade inte tid att prova några behandlingar här, men vi gjorde en liten rundvandring med guide.

Residence, Tunis

Den här spaanläggningen kändes otroligt fräsch och exklusiv. Det finns en stor härlig pool, som vi inte kunde fotografera eftersom människor badade där. Däremot kan vi bjuda på bilder från några av behandlinsgrummen.

Thalassoterapi i Tunisien
Thalassoterapi i Tunisien
Här inne står gästen/kunden vänd mot väggen, medan behandlaren riktar vattenstrålen mot personen rygg

För vår del blev det förvisso inga behandlingar här, men istället avslutade vi besöket med en supergod citrondryck samt ett gäng smarriga sötsaker. Det var inte så dumt det heller!

bakverk

Thalassoterapi i Tunisien – vi testade på Ulysse Djerba Thalasso & Spa

När vi kom till ön Djerba var det till slut dags för oss att testa på thalassoterapi själva. Spännande! Vi välkomnades till Ulysse Djerba Thalasso & Spa, där vi fick prova tre behandlingar var.

Ulysse Djerba Thalasso & Spa

Vi fick prova en slags peeling, en lerinpackning och en traditionell massage. Tillsammans tog behandlingarna runt två timmar, och vi leddes iväg åt olika håll. Efteråt kunde vi konstatera att vi hade liknande – men också olika – upplevelser.

Vi upplevde båda att behandlingarna var avslappnande och riktigt bra, och vi kände oss som helt ”nya” människor när vi gick härifrån. En skillnad var att Peter hade på sina badshorts under alla behandlingar, medan jag (Helena) upplevde att de kvinnliga behandlarna var snabba på att be mig ta av bikinin och byta till engångstrosor. Efteråt fick vi veta att man själv kan välja hur man önskar ha det under behandlingarna.

WIFI.se

Vi inledde med ångbad med efterföljande peeling. Därefter var det dags för lerinpackning. Förutom lera blev man insvept i plast och en filt, och allt värmdes sedan upp, så att det blev tungt och varmt runt kroppen. Efter 20 minuter var det dags att duscha. Sist men inte minst var det dags för traditionell helkroppsmassage. Sammantaget en riktigt härlig upplevelse!

Thalassoterapi i Tunisien

Peter hann dessutom med en liten stunds bad i poolen.

Thalassoterapi i Tunisien

Att tänka på inför thalassoterapi i Tunisien

Är du nyfiken på att prova thalassoterapi i Tunisien? Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Boka behandling i god tid, för att vara säker på att få den behandling du önskar. då kan du också fråga om råd om lämpliga behandlingar.
  • Berätta om du är gravid eller har någon sjukdom, så att behandlingen kan anpassas efter dina behov.
  • Kontrollera åldersgräns om du reser med barn/ungdomar. Vissa behandlingar kan ha åldersgräns, och barn kan ibland välkomnas i poolområden mellan vissa klockslag.
  • Kom i god tid till behandlingen, minst en halvtimme innan kan vara bra. Du kan behöva fylla i formulär om din hälsa och liknande.
  • Ta med badkläder, eftersom detta krävs i till exempel pool och bastu. Du får vanligtvis låna badrock, handduk och tofflor.
  • Tänk på ”spaetiketten”, som kan kräva lugn och ro, samt att man inte får fotografera i utrymmen med andra människor.
Thalassoterapi i Tunisien
Pressbild från Ulysse Djerba Thalasso & Spa

Mer att se och göra i Tunisien

Om du besöker Tunisiens huvudstad Tunis kan vi rekommendera att uppleva basarerna, samt att besöka den charmiga staden Sidi Bou Said och den intressanta arkeologiska platsen Karthago. Om du besöker ön Djerba vill du inte missa coola street art-kvarteren och den fina synagogan. Dessutom kan du förstås njuta av sol och bad!

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev