Meny Stäng

Karthago i Tunisien – arkeologisk plats och världsarv

Karthago är en arkeologisk plats i Tunisien, och en stadsdel utanför huvudstaden Tunis. Idag kan man se resterna av det som en gång var ett mäktigt feniciskt rike under antiken – innan romarna bestämde sig för att jämna staden med marken – och som senare blev en plats i det romerska riket.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den arkeologiska platsen Karthago

Enligt traditionen grundade fenicierna staden Karthago år 814 före Kristus, även om de troligen använde platsen redan tidigare. Staden växte till ett mäktigt handelscentrum i det feniciska riket, tillsammans med andra feniciska städer såsom Hadrumetum, Kerkuan, Leptis Magna och Utica.

Karthago i Tunisien

Framgångssagan varade i drygt 600 år, innan staden förstördes under våldsamma former. Idag kan man fortfarande se ruinerna, strax utanför Tunisiens huvudstad Tunis. Observera att du bara ser bottenplanet på byggnaderna, som en gång var betydligt högre och mäktigare.

Karthago i Tunisien

Karthago ligger i norra Tunisien, strax norr om huvudstaden Tunis, nära den charmiga lilla blåvita staden Sidi Bou Said.

Karthagos uppgång och fall – en dramatisk historia

Efter att Karthago bildats blev staden snabbt ett handelsimperium och politiskt centrum. Från början var området underlydande den feniciska staden Tyros i nuvarande Libanon, men snart blev Karthago självständigt, med flera underlydande feniciska städer.

Karthago i Tunisien

Staden låg i ständig strid med sina grannar, dels med grekerna på Sicilien, men framför allt med de mäktiga romarna. Under de långa puniska krigen ockuperade Karthago territorier som tillhörde Rom, men romarna såg till att hämnas, och det med kraft.

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.

Cato den äldre

Marcus Porcius Cato, ofta kallad Cato den äldre (234-149 före Kristus) var en romersk statsman som var känd för sitt motstånd mot Karthago. Enligt berättelserna lär han ha avslutat alla sina senatstal med orden ”Ceterum/Praeterea censeo Carthaginem esse delendam” (För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras) oavsett vad han pratade om i övrigt.

Det var bland annat på grund av Cato den äldre som romarna åter förklarade krig mot Karthago år 149 före Kristus, under det tredje puniska kriget. Staden raserades totalt och befolkningen såldes till slaveri. Därefter tog romarna själva över staden. Cato själv fick dock inte uppleva den slutliga upplösningen, eftersom han dog samma år som kriget bröt ut.

Karthago i Tunisien

Ett Unesco världsarv

Den arkeologiska platsen Karthago är idag, sedan 1979, upptagen som ett världsarv på Unescos världsarvslista. Platsen berättar om flera kulturer och hade en central roll under antiken, och är därför en viktigt kulturell och historisk plats med betydelse för mänskligheten.

Karthago i Tunisien

Att besöka Karthago

Om du besöker Tunisiens huvudstad Tunis är det väl värt att göra en utflykt till Karthago, som bara ligger strax utanför huvudstaden. Trots att detta under antiken var en mycket mäktig stad är området inte alltför stort, och det kan räcka med en halvdag för att ströva runt bland de olika ruinerna.

Karthago i Tunisien

Vi spenderade mest tid vid Antoninus badhus. Även om det bara är ruiner kvar är det uppenbart att detta en gång var ett mycket stort badhus, faktiskt det allra största utanför Rom. En ritning visar hur de olika lokalerna en gång var placerade, med varma och kalla rum, pooler och träningslokaler. På den tiden var byggnaden betydligt högre, och det man ser idag är de understa utrymmena, där framför allt tjänstefolket höll till.

WIFI.se
Karthago i Tunisien

Förutom badhuset finns flera andra intressanta ruiner på platsen. Man kan till exempel se resterna av en amfiteater, en teater, en gravplats, ett torn och ett bostadsområde. I närheten finns också ett arkeologiskt museum och The Acropolium, som också är känd som Saint Louis katedral.

Film från Karthago

Här kan du också se en film från Karthago, som Peter har klippt ihop.

Hotellet Golden Tulip Carthage Tunis

Inte så långt från Karthago ligger ett hotell med en passande stil för den som gillar antika feniciska ruiner. Vi åt lunch här, och passade på att spana in det coola poolområdet. Lunchen, som var buffé, smakade för övrigt riktigt bra.

Mer att se och göra i närheten

Inte långt från Karthago ligger den charmiga lilla blåvita staden Sidi Bou Said, som du inte vill missa. Det är också intressant att upptäcka huvudstaden Tunis med dess basarer och gamla medina, som också är upptagen på Unescos världsarvslista. För den som vill uppleva sol och bad finns förstås också platser som Hammamet, Sousse och Monastir.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Har du besökt Karthago?

Har du besökt den arkeologiska platsen Karthago i Tunisien? Gillar du historiska sevärdheter?

Fakta om Karthago

 • Land: Tunisien
 • Läge: Platsen ligger i norra Tunisien, strax norr om huvudstaden Tunis.
 • Namn: Karthago eller Kartago. På franska: Carthago. På engelska: Carthage.

Karthagos historia

 • 814 före Kristus: Karthago grundades. Från början var området underlydande den feniciska staden Tyros.
 • 650 före Kristus: Staden blev självständig, och upprättade en hegemoni (ledande ställning) över andra feniciska bosättningar vid Medelhavet.
 • 200-talet före Kristus: Stadens mäktiga välde varade fram till denna period. När staden var som mest mäktig hade den politiskt inflytande över större delen av västra Medelhavet. Under en stor del av tiden låg staden i strid med grekerna på Sicilien och den romerska republiken, vilket ledde till de grekisk-puniska krigen och puniska krigen. Staden tvingades också förhålla sig till berberna, urpsrungsbefolkningen i området.
 • 146 före Kristus: Efter det tredje och sista puniska kriget förstördes Karthago och ockuperades av romerska styrkor. Nästan alla övriga feniciska stater som tidigare varit underlydande staden, hamnade i romerska händer.

Byggnader i Karthago

Några av de viktigaste ruinerna som kan ses från den antika staden är:

 • Antoninus badhus, från 145-165, anses vara det största i Nordafrika.
 • Hamnen ligger vid en kanal och har återuppbyggts av romarna.
 • Amfiteatern som till stora delar är förstörd.
 • Gravplatsen Tophet är en grottliknande religiös helgedom tillägnad guden Baal-Hammon.
 • Teatern som är restaurerad.
 • Byrsakullen med torn och ruiner från bostadshus.
 • Kolumnbyggnaden visar ruiner från en byggnad med okänt ursprung, kanske Gargilius badhus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev