Meny Stäng

Gränder och basarer i Tunis – shopping och folkliv

Vi befinner oss fortfarande på plats i Tunisien, men vår resa börjar närma sig sitt slut. Här kommer ett första reportage om våra upplevelser från gränder och basarer i Tunis, Tunisiens huvudstad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tunis i Tunisien

Tunis är huvudstad i Tunisien. Här finns dels en gammal stadsdel, den så kallade medinan, och dels en nyare stadsdel. Medinan är en av Nordafrikas största och bjuder på en labyrint av trånga gränder, stora basarer, moskéer och kyrkor. Den här gamla stadsdelen är sedan 1979 ett världsarv på Unescos världsarvslista.

gränder och basarer i Tunisien

Tunis ligger i den norra delen av Tunisien, strax intill Medelhavets kust.

Promenad längs med ”Les champs Elysées de Tunis”

Den stora avenyn i Tunis heter egentligen Avenue Habib Bourguiba, men kallas ibland ”Les champs Elysées de Tunis”, för att föra tankarna till paradgatan i Paris. Här promenerade vi en sväng, innan det var dags att hitta gränder och basarer i Tunisiens huvudstad.

Först kikade vi förresten in i en butik som vi hittade i ena änden av avenyn. Här visade hantverkare från olika delar av landet upp sitt hantverk, allt från kläder och mattor till korgar och keramik.

gränder och basarer i Tunisien
gränder och basarer i Tunisien

Marché Central de Tunis – matmarknad i Tunis

Vi tog oss sedan vidare till en matmarknad med namnet Marché Central de Tunis (Municipal Market). Här kan man kika runt bland alla stånd där det framför allt säljs grönsaker och frukt, samt fisk och skaldjur. Vi gillar verkligen att kika runt på matmarknader, och se vilka produkter som erbjuds i olika länder.

Vi såg gott om seabream, men också svärdfisk, bläckfisk, jätteräkor och en del fiskar som vi inte känner till namnet på. Dessutom kröp stora mängder levande sniglar runt i plastbunkar.

Frukt och grönsaker finns i överflöd, och bland annat ser man gott om clementiner, plommon, granatäpplen och – förstås – dadlar. Om det är någon frukt vi frossat i under denna resa i Tunisen så är det just dadlar. Här finns massor av dadelpalmer och just nu är det dessutom säsong för att skörda frukten.

Basarer i Tunis Medina

Sist men inte minst kikade vi runt i basarer i Tunis medina (médina de Tunis). Här finns ett myller av trånga gränder som ideligen svänger av åt alla håll. Om man inte håller lite uppsikt är det lätt att villa bort sig, eller kanske tappa bort sitt resesällskap … Men framför allt är det roligt att spana på allt vad som finns i butikerna, eller bara insupa atmosfären och folklivet.

basarer i Tunis

Vad man hittar i basarer i Tunis medina? Allt möjligt! Här kan man till exempel shoppa traditionella eller moderna kläder, skor, smycken, sjalar, handvävda mattor, korgar, keramik, souvernirer eller kryddor.

basarer i Tunis

I vissa gränder märker man att butikerna specialiserat sig på vissa typer av varor. Vi kom till exempel in på en gata där nästan alla butiker verkade vara inriktade på traditionella bröllop, med allt vad som behövs inför dessa.

WIFI.se

Bland basarer i Tunis medina – Butiken Ed Dar

En butik i Tunis medina som vi måste nämna specifikt är en butik med namnet Ed Dar (8 Rue Sidi Ben Arous / 7 Ettrouk). Detta är ett traditionellt gammalt hus från 1600-talet, och bara att kika runt i byggnaden är fascinerande. Huset fungerar för övrigt både som butik och utställning, med ett stort urval av produkter till salu, men en del som man bara kan kika på. Många av prylarna här är antika, och bär på en hel del historia.

Det finns också gott om vackra handvävda mattor, i olika prisklasser.

Vi blev dessutom erbjudna att kika upp på husets takterrass, varifrån man har en fin utsikt över den här delen av staden. Vi bjuder på några foton!

Mer att se och göra i närheten

Inte så långt från Tunis ligger den charmiga blåvita staden Sidi Bou Said, med mysiga gränder, caféer, gallerier och boutiquehotell. Det här heller inte långt till arkeologiska platser för att se ruiner från den forntida staden Karthago. För den som vill uppleva sol och bad finns förstås också platser som Hammamet, Sousse och Monastir.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Har du besökt Tunis?

Har du besökt Tunisien, och har du kanske också kikat runt i basarer i Tunis? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev