Meny Stäng

Att göra i Glasriket – 25 tips på sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i området med vår husbil, och här har vi nu samlat våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser. Du hittar tips på allt från glasbruk och konst till delikatesser och naturupplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Glasriket i Småland

Glasriket är det område i Småland som sedan 1700-talet är känt för sina glasbruk. Vad som varit populärt och ekonomiskt gångbart har varierat över tid, men det som är fascinerande är att fokus fortfarande, efter flera hundra år, ligger på glas.

Göra i Glasriket i Småland

För några decennier sedan var det väldigt populärt att resa till Glasriket för att fynda glas. Senare drabbades glasindustrin av stora utmaningar, och i och med att produktionen förlades till låglöneländer gick flera stora företag i graven, såsom Orrefors 2013.

Idag håller Glasriket på att utvecklas till något nytt och spännande. I ett flertal små hyttor görs konstglas, med fokus på den konstnärliga processen snarare än på massproduktion. När man nu välkomnar turister är det med inriktning på konst och hantverk, i kombination med mat- och naturupplevelser.

Vad kan man se och göra i Glasriket?

Det finns mycket att se och göra i Glasriket i Småland. Vi reste hit med vår egen husbil, och upptäckte området i samarbete med Glasriket. Vi har därmed fått tips och guidning, men hela inlägget baseras på våra egna erfarenheter och tankar!

Här hittar du 25 tips på sevärdheter och upplevelser, uppdelat på olika intresseområden: glas och glasbruk, konst och hantverk, delikatesser och drycker, kultur och historia samt natur och äventyr.


Göra i Glasriket – glas och glasbruk


1. Prova att blåsa glas i Kosta Glascenter

Att blåsa glas är ett historiskt hantverk som har runt 2000 år på nacken. I Kosta Glascenter kan man själv prova på glasblåsning under handledning, oavsett om man är barn eller vuxen. Under en workshop får man skapa sin egen skål eller vas, som man sedan får ta med sig hem. En väldigt intressant upplevelse!

Adress: Stora Vägen 96, Kosta

Göra i Glasriket i Småland - Blåsa glas

Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av olika kända formgivare. Man behöver inte ha ett specifikt intresse för glas eller konst för att uppskatta detta. Glaskonsten här är fascinerande! Före eller efter kan du också passa på att ta del av en guidad visning i hyttan, som ligger strax intill, för att se när glasblåsarna arbetar.

Adress: Stora Vägen 96, Kosta

Göra i Glasriket i Småland - Kosta Art gallery

3. Fynda glas på Kosta Outlet

Om du vill handla glas under din resa i Glasriket finns det många alternativ. All glashyttor har butiker, och i Kosta Outlet hittar du dessutom 20 000 kvadratmeter shopping. Här kan du fynda glas, men också till exempel kläder och inredning.

Adress: Stora Vägen 77, Kosta

4. Gör en glasrunda till olika glasbruk

En sak du inte vill missa att göra i Glasriket är att göra en glasrunda, och ta dig runt till olika glasbruk och glashyttor. Överallt finns butiker, och om man kommer under arbetstid kan man oftast också kika in i hyttorna, se arbetet igång och prata med glasblåsarna. Här hittar du tips på några.

Persson & Persson

Morgan och Elin Persson driver en glashytta hemma på gården i Ösjöbol. Här görs högklassigt konstglas, men också återbrukat glas från vanliga tomflaskor.

Adress: Ösjöbol 5, Åseda

Målerås glasbruk

På Målerås glasbruk kan man kliva in i en butik fylld av vacker och speciell glaskonst, av flera olika glaskonstnärer. Under högsäsong erbjuds också guidade hyttshower, och det finns möjlighet att själv prova på. I Målerås finns även en glasrestaurang med panomramafönster mot hyttan, samt hyttsillspaket. Strax intill ligger en liten hantverksbutik.

Adress: Mackamålavägen 7, Målerås

Orranäs glasbruk

Orranäs glasbruk är ett fint och trevligt glasbruk som ligger strax intill det gamla Orrefors. Här kan man se när glasblåsarna arbetar i hyttan, besöka den vackert inredda glasbutiken samt Utställningshallen och Orrefors Museum, som visar upp Orrefors glasproduktion från olika tidsepoker.

Adress: Bruksområdet 1, Orrefors

Göra i Glasriket i Småland - Orranäs glasbruk

Pukeberg glasbruk

Det mest intressanta att veta om Pukeberg glasbruk är kanske att man här hittar Riksglasskolan, Nordens enda utbildning för att bli glasblåsare. Här finns också en butik med produkter från brukets glasblåsare.

Adress: Pukebergarnas väg 59, Nybro

Mickejohans konstglas

Om du vill fascineras av konstnärligt skapande kan vi rekommendera ett besök vid Mickejohans konstglas. Micke Johansson blev mästare redan när han var 24 år och har idag utvecklat tekniker som ingen annan i världen behärskar. Du är välkommen att kika in i hyttan och i butiken, och ibland anordnas särskilda shower, som brukar vara mycket populära och välbesökta.

Adress: Örsjö 134, Örsjö

Göra i Glasriket i Småland - Mickejohans konstglas

Skrufs glasbruk

Skrufs glasbruk är känt för sin stilrena och avskalade design. Hyttan i Skruf, liksom butiken, håller vanligtvis öppet för besökare året runt.

Adress: Kajvägen 4, Skruv

Bergdalahyttan

Bergdalahyttan kallas ibland för ”Bruket med blå kant” eftersom man här producerar den kända serien Blå kant. Dessutom görs nyskapande konstglas. Du kan kika in i hyttan, besöka butiken och kika in i den fina utställningen.

Adress: Bergdala Glasbruk, Hovmantorp

5. Besök The Glass Factory i Boda

Om du vill lära dig ännu mer om glas är det en bra idé att besöka The Glass Factory – Sveriges enda renodlade glasmuseum. Här kan man lära sig om hantverkets utveckling, se glasblåsare in action och ta del av olika utställningar, event och shower. Museet har dessutom ett konstglassamling som omfattar 50 000 föremål från olika glasbruk.

Adress: Storgatan 5, Boda Glasbruk


Göra i Glasriket – konst och hantverk


6. Shoppa belysning hos BSweden Belysningsbolaget

Mitt ute i de småländska skogarna hittar man företaget BSweden och dess Factory Outlet. Företaget grundades 1993 av Gunnel Svensson, och har idag vuxit till ett namn som står för kvalitet och som tilldelats många olika utmärkelser. Exempelvis hittar man en specialtillverkad lampa från företaget Harrod’s i London. I fabriksbutiken säljs andrasortering till förmånligt pris.

Adress: Holma, Lenhovda

Göra i Glasriket i Småland - BSweden

7. Träffa nallar i Margarethas dockskåp

Den lilla butiken Margarethas dockskåp ligger i Kosta och bjuder in till en härlig sagovärld med nallar och dockor av högsta kvalitet. Butiken lockar såväl barn som samlare, och alla med barnasinner i behåll. Man kan också lämna in sin trasiga älskling till Dock- & Nalledoktorn, eller bo över i Nallepensionatet – en tvåa med nalletema.

Adress: Stora Vägen 66, Kosta

8. Gör papper i Lessebo handpappersbruk

Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man tillverkar papper på traditionellt vis med holländare, kyp och formeringsramar. Idag är man även välkommen som turist för guidade visningar – eller kanske för att själv prova att göra papper. En intressant och annorlunda upplevelse!

Adress: Storgatan 79, Lessebo

Göra i Glasriket i Småland - Lessebo handpappersbruk

9. Handla tavlor på Emmaboda konst

I lilla Emmaboda hittar du konstbutiken som kanske har Sveriges allra största utbud av tavlor. Här finns runt 3500 tavlor, målade av 400 olika konstnärer. Vi pratade med ägaren Göran Björkqvist, som berättade att han bland annat har stort fokus på unga svenska konstnärer, som är på väg uppåt i sin karriär. Vi rekommenderar absolut ett besök här!

Adress: Nygatan 24, Emmaboda


Göra i Glasriket – drycker och delikatesser


10. Njut av kaffe på Tadah kafferosteri

Tadah kafferosteri i Lenhovda är ett litet småländskt kafferosteri som erbjuder nyrostat specialkaffe enligt hantverksmetoden ”slow roast”. Man kan köpa med sig bönor eller avnjuta kaffet på plats, i det nostalgiskt inredda caféet. I ett angränsande rum finns till och med ett litet nostalgimuseum. Ett väldigt charmigt ställe!

Adress: Romarliden 2, Lenhovda

11. Botanisera bland godsaker i Kosta Delikatess

Kosta Delikatess är både butik och restaurang på samma gång. I butiken finns massor av delikatesser att köpa med sig, och i restaurangen kan man beställa rätter med råvaror från skog, mark och hav.

Adress: Holsteins väg 7, Kosta

12. Prova en gindrink i Smålands största ginbar

Vid Kosta Delikatess hittar du också en ginbar med Smålands största utbud av gin. Ambitionen är dock att växa, så snart finns kanske Sveriges största utbud av gin här.

Göra i Glasriket i Småland - Smålands största ginbar

Vi testade en alkoholfri gin & tonic på flaska. Förvånansvärt god och fräsch!

Göra i Glasriket i Småland - Smålands största ginbar

13. Ta en drink på Glasbaren, Kosta Boda Art Hotel

Kosta Boda Art Hotel är ett spännande designhotell, som inretts av Kosta Bodas formgivare, och där glaset bidrar till att smycka varje hörn av hotellet. Du kan till exempel beundra glaskonst i hotellets pool och prova spabehandling med uppvärmt glas. Du kan också leta upp den coolt designade Glasbaren, och ta en drink i denna läckra miljö.

Adress: Stora Vägen 75, Kosta

14. Upplev en kväll med hyttsill

Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket. När glasblåsarna var klara med dagens arbete kunde ugnarna användas för matlagning, och man grillade salt sill och potatis i askhögarna. Fortfarande idag serveras hyttsill i en hytta, och förutom sill serveras sådant som isterband, saltfläsk och ostkaka.

Under kvällen bjuds inte bara på mat utan också på underhållning, både med artister och glasblåsare, och stämningen brukar vara på topp. Hyttsill kan bokas både på Kosta och flera mindre glasbruk. På Kosta kommer ibland stora artister, som Tommy Körberg, Robert Wells eller Lasse Kronér.

Göra i Glasriket i Småland - hyttsill

15. Ta del av julstämningen på Kosta julmarknad

Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva julhandel och juleljus i massor, och du kan också besöka Tomtens Värld. Varje år, när julmarknaden öppnar, kan du räkna med uppträdanden och andra evenemang. När vi var här var det Måns Zelmerlöw som stod för öppnandet!

Göra i Glasriket i Småland - Kosta julmarknad

16. Bli nostalgisk på konditori Fenix

Vill du drömma dig tillbaka till svunna tider för en stund? Då ska du absolut ta en kaffe och ett bakverk på konditori Fenix i Emmaboda. På detta nostalgicafé kan man välja att sätta sig i 50-, 60- eller 70-talsavdelningen. När vi var här blev det snabbt att vi började prata med de andra gästerna, och alla föll in i samtal om vilka föremål de kände igen och hade minnen till …!

Adress: Kyrkogatan 3, Emmaboda


Göra i Glasriket – kultur och historia


17. Fascineras av Granhults kyrka

Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde mot alla odds och är idag en fascinerande sevärdhet. Inte minst är det fantastiskt att se alla gamla målningar och dekorationer i trä.

Adress: Granhult 2, Norrhult

Göra i Glasriket i Småland - Granhults kyrka

18. Res i Vilhelm Mobergs fotspår

Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Här växte också författaren Vilhelm Moberg upp, och här kan man hitta de platser som inspirerat till eposet Utvandrarna. Du kan till exempel besöka Klasatorpet som är känt som ”Korpamoen”, Duvemåla och Moshulta gamla skola, där Moberg gick som barn.

Göra i Glasriket i Småland - res i Vilhelm Mobergs fotspår

19. Kolla in James Bond Museum

James Bond Museum i Nybro är ett fantastiskt ställe för alla som älskar James Bond-filmerna, och kanske också för alla andra. Mannen som står bakom denna imponerande samling av filmprylar heter idag, tillsammans med sina övriga namn, James Bond, och allting började med att hans pappa försvann.

Adress: Emmabodavägen 20, Nybro

Göra i Glasriket i Småland - James Bond Museum

20. Besök Hönsalottas Luffarmuseum

Hönsalottas Luffarmuseum, som ligger vid The Glass Factory i Boda, berättar om luffare som Hönsalotta, Smålands-Pelle, Stolla-Hedda och Långe målaren. Museet har fått utmärkelse som ett av Sveriges roligaste museer, och har för närvarande endast öppet för förbokade grupper.

Adress: Storgatan 4, Boda Glasbruk

Göra i Glasriket i Småland - Hönsalottas luffarmuseum

Göra i Glasriket – natur och äventyr


21. Åk Europas längsta zipline

Europas längsta zipline bana finns i Sverige, Vid Little Rock Lake, djupt inne i de småländska skogarna. Sammanlagt finns 4,6 kilometer bana, och att uppleva denna är ett riktigt äventyr för alla som gillar adrenalin och vacker natur i kombination.

Adress: Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, Klavreström

Göra i Glasriket i Småland - Europas längsta zipline - Sweden zipline

22. Ta med hunden till Vidinge gård

Vidinge gård är ett hundvänligt boende i i de småländska skogarna, som också erbjuder ställplats för husbilar. Här kan man ge sig ut på cykelturer, fiska eller testa packraft – turer med uppblåsbar kajak. På gården finns också en mysig bar.

Adress: 364 95 Älghult

Göra i Glasriket i Småland - Utflykt från Vidinge gård

23. Bada i badtunna på Kosta Lodge

Kosta Lodge erbjuder boende i form av stugor, rum i huvudbyggnaden samt ställplatser för husbilar. Här kan man också njuta av poolområdet, där det finns pooler, jacuzzi, vedeldade badtunnor och vedeldad bastu. Kosta Lodge ligger på cykelavstånd från Kosta, och boendet är också en bra utgångspunkt för vandring, cykling, fiske och älgsafari.

Adress: Stora Vägen 2, Kosta

24. Ge dig ut på älgsafari

Om du vill se älgar och andra djur finns det flera safariparker i Glasriket. Vi besökte Kosta Safaripark med husbilen. Här kör man i max 10 km/h samtidigt som man spanar efter djur som visent, vildsvin, mufflonfår, dovhjort, kronhjort och älg. Vi fick se alla djuren på lite avstånd, och en älg valde att komma riktigt nära. Här är några olika parker att välja mellan:

25. Koppla av på Ödevata gårdshotell

Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är välkommen med husbil. Här kan du vandra, paddla, fiska eller bara njuta av lugnet. Du kan också inspireras till en hållbar livsstil, genom gårdens akvaponiska odling och produktion av biokol.

Adress: Ödevata 104, Emmaboda

Göra i Glasriket i Småland - Ödevata gårdshotell

Fler saker att se och göra i Glasriket

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Glasriket, än vad vi har tipsat om här. Här är ytterligare några tips och förslag:

 • Bergdala glastekniska museum visar glasproduktionens utveckling och maskiner som förr var vanliga på glasbruk.
 • Cykla dressin kan man göra med utgångspunkt i Åseda. Rutten är upp till 54 km tur och retur.
 • Golf, i form av Emmaboda Golfklubb, Nybro Golfklubb eller Uppvidinge Golfklubb.
 • Gårdsbutiker finns flera, till exempel Jossans gårdsbutik & café, och Rugstorps lantgård, café och butik.
 • Rida islandshäst vid Hägnens islandshästar.
 • Vandra, cykla och paddla kan man göra på många ställen.
 • Ännu fler glashyttor såsom Carlos Art Glass, Erikshyttan, Nybro Crystal och Transjö hytta.
 • Ännu fler restauranger och fik såsom Don Camillo och Café Hos Oss.
Järnladan, en bit från Vidinge gård i Älghult

Var kan man stå med husbilen?

Det finns gott om ställplatser och campingar i Glasriket. Här är några förslag:

 • Vidinge gård, Älghult
 • Uvaparkens ställplats, Skolgatan 23, Fröseke
 • Kosta Lodge ställplats, Stora vägen 2, Kosta
 • Lessebo camping, Djurhultsvägen 18-22, Lessebo
 • Skruvs vildmarkscamping, Gåsamåla 149, Skruv
 • Broakulla ställplats & camping, Åbyvägen, Broakulla
 • Ödevata gårdshotell, Ödevata, Emmaboda

Mer att se och göra i närheten

Nedanför hittar du artiklar med ännu fler tips på saker att se och göra i Småland, i närheten av Glasriket.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Fler tips på saker att se och göra i Glasriket?

Har du besökt Glasriket i Småland? Gillar du hantverk och glaskonst? Har du kanske ännu fler tips på vad man kan se och göra i Glasriket? Berätta gärna!

Fakta om Glasriket i Småland

 • Landskap: Småland
 • Län: Kalmar län och Kronobergs län
 • Kommuner: Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge
 • Företag: AB Glasriket är en marknadsföringsorganisation, som ägs av glasbruken och kommunerna tillsammans.
 • Historia: På 1700- och 1800-talen gjordes politiska satsningar för att utnyttja området för glasproduktion.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Glasrikets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev