Annons

Vad kan man göra i Småland – vad kan man se och uppleva? Vi har varit i Småland flera gånger och vi har en hel del kvar att uppleva. Allt vi vet skriver vi ner här på sidan om att göra i Småland, för att ha och få idéer om allt det fina som finns i landskapet. Häng med

Småland

I småland finns så mycket för alla i alla åldrar och här kommer våra tips i vackra Småland.

Göra i Småland

Småland är ett landskap i södra Sverige som i norr gränsar till Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland och Västergötland. Från Småland tar du dig vidare till Öland via Kalmar.

Göra i Småland – upptäck vackra städer

Göra i Småland

Kalmar

Vad kan man göra i Kalmar? Här kan man njuta av semesterkänsla vid kusten och strosa i charmiga historiska kvarter. Kalmar är en stad med lång historia. Redan på 1100-talet byggde man ett kastal (ett försvarstorn) intill staden och på 1200-talet växte Kalmar slott fram.  

kalmar
 • Kalmar slott ska du inte missa vid ditt besök
 • Kalmar stadspark är en härligt lummig park utanför slottet
 • Gamla stan med lyckor och kalmars gamla kyrkogård
 • Krusenstiernas gård och drick kaffe i bersåerna
 • Storholmen är fantastiskt med stortorg, larmtorg och lilla torget
 • Stadsportarna Västerport, kavaljersporten och Jorbroporten
 • Klapphuset som är det enda i Skandinavien
 • Kattrumpan eller kalmarsundsbadet där du solar och badar
Göra i Småland

Jönköping

Jönköping är en intressant och fin stad vid Vätterns strand, och inom kommunen hittar du också Huskvarna och Gränna. Jönköping ligger vid Vätterns södra strand, i landskapet Småland. Staden ligger cirka 15 mil öster om Göteborg. Här hittar du den väldigt vackra Sofiakyrkan, Stadsparksvallen och idylliska friluftsbyn. Cykla längs med munksjön och mycket mer. Häng på!

Göra i Småland

växjö

Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder på många spännande historiska platser samt på glaskonst och vacker natur. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Växjö!

Göra i Småland – spana in sevärdheter

Göra i Småland
Göra i Småland

bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Upphovsmannen till bilkyrkogården är Åke Danielsson, eller Åke på myren som han kallades. Åke föddes i Tröjemåla 1914 och efter skolgång och konfirmation väntade jobb som dräng runtom i Skåne och Småland.

Efter andra världskriget blev bilar alltmer vanliga i var mans garage, och när bilen gjort sitt hände det att man övergav den på någon öde skogsväg. Åke såg snabbt en möjlighet och började samla in dessa gamla övergivna bilar. Han plockade loss och sålde reservdelar, och kvar blev … de ofta hjullösa karosserna.

Göra i Småland

Vilhelm Mobergs fotspår – utvandrarbygden i Småland

Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Här växte också författaren Vilhelm Moberg upp, och här kan man hitta de platser som inspirerat till romanen, eposet och filmen Utvandrarna.

Göra i Småland

glasriket

Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i området med vår husbil, och här har vi nu samlat våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser. Du hittar tips på allt från glasbruk och konst till delikatesser och naturupplevelser.

Göra i Småland

Huseby bruk

Huseby bruk fungerade under lång tid som järnbruk och var också platsen för “Husebyaffären”. Idag är det Kronobergs läns mest besökta turistmål, med cirka 150 000 besökare per år. Huseby bruk ligger i Småland, cirka 22 kilometer söder om Växjö.

Göra i Småland

Kosta Julmarknad

Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva julhandel, juleljus i massor och en hel del andra juliga aktiviteter, såsom sång, glasblåsning, hyttsill och julbord.

Göra i Småland

Gränna

Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara “äta polkagrisar” och det är ju sant, men det finns också mer att uppleva. Här kan du till exempel lära dig om Andrées polarexpedition, vandra i härlig natur eller ta båten till Visingsö.

Visingsö

Visingsö

Visingsö som är Vätterns störta ö skapades enligt legenden av jätten Vist, när han kastade ut en tuva i sjön åt sin fru, som varit på fest i Västergötland och skulle ta sig hem till Småland. Det här är 100 % svenskt lantligt och mycket vackert med slottsruinerna Näs och Visingsborg, Brahekyrkan, Ryssgravar och forntidsgravar med nostalgimuseum och tempelgård.

Göra i Småland

Kronobergs slottruin

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och Dackefejden. Häng med på en spännande resa till 1500-talet! Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, i Växjö kommun, i Småland.

Göra i Småland – gå på museum

Göra i Småland

James Bond museum i Nybro

James Bond Museum i Småland är det enda James Bond museum i världen. Mannen som står bakom denna imponerande samling av filmprylar heter idag, tillsammans med sina övriga namn, James Bond, och allting började med att hans pappa försvann.

Göra i Småland

Husqvarna museum

Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet och idag är världsledande inom bland annat skogs- och trädgårdsprodukter.

Göra i Småland

Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om Ivar Kreugers fascinerande tändsticksimperium som erövrade världen innan det kraschade. Om du besöker Jönköping – missa inte det fängslande tändsticksmuseet!

Göra i Småland

Kalmar läns museum

Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län, med både profilutställningar (fasta utställningar) och tillfälliga utställningar. Detta är ett intressant och trevligt museum både för vuxna och barn!

Sjöfartsmuseet i Kalmar

Sjöfartsmuseet i Kalmar på kvarnholmen och i detta museum kan man se samlingar av olika nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska föremål som tagits hem under resor till fjärran länder. Här fick vi också se en intressant film om den första svenska Antarktisexpeditionen, som genomfördes under ledning av Otto Nordenskjöld i början av 1900-talet

Göra i Småland - IKEA i Älmhult
Göra i Småland

IKEA Museum i Älmhult

IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av den då blott 17-årige Ingvar Kamprad i Småland. Historien är fascinerande, så naturligtvis ville vi kika in i museet!

Göra i Småland – upplev häftig natur

Vidinge gård

Bo på Vidinge gård

Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt för naturupplevelser och packraft, med läge mitt i de småländska skogarna. Vi rullade hit med husbilen, i samarbete med Glasriket, och fick uppleva både publiv och en härlig cykeltur längs Alsterån.

Göra i Småland

Åsnen nationalpark

Åsnens nationalpark ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner i Kronobergs län. Här finns delar av naturreservaten Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens ö-värld med omkringliggande vatten, öar och skogar. 

Göra i Småland

Store mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark är belägen i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommun i Småland. Med sina 78,5 kvadratkilometer räknas den som södra Sveriges största mosse.

Naturreservat

 • Horsö – Värsnäs naturreservat ligger i norra delen av Kalmar. Här finns skogsstigar, motionsspår och badplatser.
 • Svinö naturreservat ligger vid Ölandsbrons fäste. Här finns promenadstigar, badplatser och fina överraskningar som två stora minnesstenar, med inristningar när Gustav Vasa landsteg här år 1520, och Ludvig XVIII av Frankrike år 1804.
Göra i Småland

Vandringsleder

 • Kalmarsundsleden är en natur- och kulturstig som går från Slakmöre i norr till Bröms i söder.
 • Östra Sigfridsleden är en 30 km lång pilgrimsled som startar i Södermöres kustlandskap och slutar i Källebäcksmåla väster om Kalmar.
Göra i Småland

Ödevata gårdshotell och ställplats

I växthuset vid Ödevata gårdshotell driver man en akvaponisk odling. Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar konventionellt vattenbruk (odling av fisk, skaldjur eller alger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö.

Malin och Magnus brinner för att rädda världen, och en huvudingrediens för att lyckas med detta är biokol. Biokol har nämligen en fantastisk potential för ett klimatsmart och hållbart samhälle. ta in på hotellet eller stå på ställplatsen. 

campingar och ställplatser

Det blir naturnära och härliga minnen med campingar och ställplatser om du har tillgång till ett sådant fordon.

Campingar

 • First camp på Stensö I Kalmar

Ställplatser

 • Elevatorskajen i Kalmar

Göra i Småland – fasineras av slott och kyrkor

Göra i Småland

Teleborgs slott i Växjö

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de fantastiska omgivningarna, eller varför inte äta lunch eller dinera i slottsrestaurangen? Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.

Göra i Småland

Kalmar slott

Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. Kanske är det inte så konstigt att slottets webbplats marknadsför det som “ett riktigt slott”. Trots att Kalmar slott har en 800-årig historia på nacken är det välbevarat och fortfarande enastående vackert.

Kalmar slott ligger på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg.

Göra i Småland

Granhults kyrka

Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde mot alla odds och är idag en fascinerande sevärdhet. Granhults kyrka ligger i Norrhult i Småland, cirka fyra mil nordost om Växjö.

Göra i Småland

Bottnaryd kyrka

Precis som i Habo så byggdes den första kyrkan i Bottnaryd redan på medeltiden. På 1600-talet revs kyrkan och en ny uppfördes år 1667. Dopfunten i Bottnaryds kyrka det allra äldsta föremålet. Dopfunten är från 1200-talet och användes redan i den medeltida kyrkan. Den fantastiska altaruppsatsen är förmodligen ett nordtyskt arbete. Här finns bland annat en skulptur som visar nattvardens instiftande.

Kalmar domkyrka

Kalmar domkyrka, som invigdes 1682, är ett av barockens främsta byggnadsverk i Sverige, ritat av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Domkyrkor är kopplat till stift, men så är det inte i fallet med Kalmar domkyrka.

Riksdagen ville begränsa kostnaderna och man ville därför slå ihop Kalmar och Växjö stift. Man beslöt 1901 att den biskop som levde längst fick leda stiftet, och biskopen i Växjö ”vann”.

Göra i Småland – ta del av konsten

Göra i Småland

Kosta Art Gallery i glasriket

Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av olika kända formgivare. Man behöver inte ha ett specifikt intresse för glas eller konst för att uppskatta detta. Vi blev helt fascinerade!

Konstmuseum (konsthall) i Kalmar

Museet visar upp svensk och internationell samtidskonst. När vi var här hade utställningarna tema ”Havet”. När du kommer hit kan det självklart vara andra utställningar som är aktuella.

Göra i Småland – inspireras av glasblåsare

Göra i Småland

glasblåsning

Vi har varit runt och träffat glasblåsarna i hytterna och sett de fantastisk hantverken. I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin egen kreation i glas under handledning. Vi provade att blåsa varsin produkt (en skål och en vas) och berättar om våra erfarenheter och alla övriga hytter i Småland.

Göra i Småland – prova på äventyr

Göra i Småland

Lessebo handpappersbruk

Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man tillverkar papper på traditionellt vis med holländare, kyp och formeringsramar. Idag är man även välkommen som turist för guidade visningar – eller kanske för att själv prova att göra papper.

Göra i Småland

Europas längsta Zipline

Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är det fascinerande!? Vi åkte till Sweden Zipline, Little Rock Lake med husbilen, och Peter gav sig ut på äventyr ovan trädtopparna. Vilken häftig upplevelse!

Göra i Småland – besök kulturreservaten

Foto: Boberger via Wikimedia commons

Åsens by Haurida I Aneby kommun

Åsens by Haurida I Aneby kommun i Sålands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här kan du ströva runt på egen hand eller delta i olika aktiviteter. Du får uppleva 1900 med jordbruk, hästkraft, arbetet med djuren, brödbak och stortvätt i brygghuset.

Göra i Småland
Göra i Småland, foto: Boberger via Wikimedia commons

Högarps by I Vetlanda kommun

Högarps by I Vetlanda kommun i landskapet småland med gårdsmiljö och odlingslandskap. Med anor från 1400-talet består byn av fem gårdar, varav en är i aktivt bru, gamla åkrar med stenblock, odlingsterrasser och rösen kantas av stenmurar och gärdesgårdar.

Foto: Jorchr via Wikimedia commons

Linnés Råshult i Älmhults kommun

Linnés Råshult i Älmhults kommun i Smålands Landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Råshult Södregård är komministergården mellan Diö och Älmhult, där Carl von Linné föddes den 23 maj 1707, och här kan du uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet.

Foto: Jorchr via Wikimedia commons

Stensjö by i Oskarshamn kommun

Stensjö by är Kalmar läns första kulturreservat. Rödmålade hus i klunga, små åkerlappar, vidsträckta beteshagar, blomrika vägrenar och gärdesgårdar. Här får du en levande bild av hur man levde i en skogsby i Småland kring sekelskiftet 1900.

Mer att se och göra i Småland

Sveriges längsta bänk

Sveriges längsta bänk är 222 meter lång och finns i Kalmar, inte långt ifrån slottet. Bänken finns längs med den nedre delen av kyrkogården, som bär namnet Gustav Vasa-bänken, uppfördes den 15 juli 2015. 

Golf i Småland

Älgparker

Smålands stadsvapen på 1600-talet – Suecia verket

Fakta om Småland

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Hallands län, Östergötlands län
 • Stift: Växjö stift, Lindköpings stift och Skara stift
 • Residensstad: Kalmar
 • Största sjö: Bolmen, Vättern
 • Största ö: Bolmsö
 • Högsta punkt: Tomtabacken – 377 m ö.h.
 • Yta: 29 400 km 2
 • Folkmängd: 774 177 (2019)
 • Titulär: Hertigdöme
 • Grundämne: Kalium
 • Insekt: Bålgeting
 • Landskapsfisk: Mal
 • Landskapsmossa: Lysmossa
 • Landskapssten: Röd Växjögranit
 • Landskapssång: Röd lyser stugan, Smålandssången
 • Landskapsblomma: Linnea
 • Landskapsdjur: Utter
 • Landskapssvamp: Koralltaggsvamp
 • Landskapsäpple: Hornsberg
 • Stjärnbild: Skorpionen
 • Stjärna: Antares
 • Största vattendrag: Emån

smålands landsvapen

I gyllene fält ett rött lejon med blå beväring, därest sådan skall förekomma, och hållande i tassarna ett uppåtvänt rött armborst med pilspets av silver samt båge och strängar svarta.

Största städerna

Jönköping, Växjö, Kalmar, Västervik, Värnamo

Landskapsrätt

Ostgratinerad gösfilé med potatismos eller småländsk ostkaka, Honungsglaserad vildsvinsstek, Isterband. Ostkaka. Mer om svensk mat mat här.

Största sevärdheterna

Största sevärdheterna: Kalmar slott, Visingsö, Gränna, Ön Garpen i Kalmarsund, Store mosse nationalpark, Ångaren Thor, Hasselö, Eksjö, Teleborgs slott

Kända personer

 • Författaren Astrid Lindgren
 • Sångerkan Lena PH
 • Entreprenören Ingvar Kamprad (IKEA)
 • Konstnären John Bauer
 • Entreprenören Amalia Eriksson
 • Botanikern Carl von Linné
 • tecknaren Jenny Nyström
 • Sångerskan Agneta Fältskog
 • Författaren Vilhelm Moberg
 • Tecknare Albert Engström

sägner

För att skydda sig mot ”det onda ögat” går det enligt ett gammalt småländskt recept att använda sig av sju sorters blommor plockade på midsommarnatten, i hopkok med vådeldskol, nio önskningar skrivna med stulet bläck, talg från julljuset i kyrkan samt dödas ben.

Det har uppenbarligen existerat äldre idéer om att djur kunde få talförmåga under midsommarnatten. I Bäckaby i Småland kunde befolkningen smyga sig in i en lämplig ladugård och lägga sig för att lyssna till djuren som också var synska. Vad djuren sa skulle nämligen hända under resten av året.

gamla Småland

På järnåldern fanns flera små land i skogarna där idag Småland ligger. Alla små land tog man sig till via ridstigar, och alla kunde ha olika dialekter eller olika regler i sina byar, för de flesta var bönder. Det fanns också de mäktiga med pampiga byggnader, och mycket mark och idag har man hittat väldigt vackra föremål från det fina folket. Runt sjön Bolmen finns flera vapengravar med pärlor, guldföremål i. I Småland hittar vi också gravhögen Inglinge hög i Ingelstad som visar på de rikas leverne.

Förr fanns bara ortnamn som vi stöter på genom livet från Små länderna som Handbörd, Möre, Aspeland, Sevede, Ydre, Tjust, Vedbo, Vista, Tveta, Kinda, Njudung, Finnveden och Värend. Under medeltiden som var en osäker tid slogs de små länderna ihop till landskapet Småland.

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare