Vad kan man göra i Småland – vad kan man se och uppleva? Vi har varit i Småland många gånger och vi skriver ner allt för att berätta vad som finns att göra i fantastiska Småland . Här kommer massor av tips!

Innehållsförteckning

Göra i Småland

I småland finns så mycket för alla i alla åldrar. Småland har en vacker skärgård för aktiviteter till sjöss och de djupa skogarna som Astrid lindgren fann till sina berättelser. Småland är känt för konstbältet i Sverige och här hittar du också alla glasblåsare i sin hyttor. Fyra nationalparker, Europas längsta Zipline och världens enda James Bond museum. Det här är bara lite av allt som du kan göra i Småland.

Göra i Småland

Småland är ett landskap i södra Sverige som i norr gränsar till Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland och Västergötland. Från Småland tar du dig vidare till Öland via Kalmar.

Göra i Småland

Göra i Småland: Ta del av charmiga Kalmar

Här kan man njuta av semesterkänsla vid kusten och strosa i charmiga historiska kvarter. Missa inte lummiga engelsk influerande stadsparken från 1880, Gamla stan, Krusenstiernas gård, Storholmen, de tre stadsportarna runt kvarnholmen och badet Kattrumpan mitt i stan. Provsitt också Sveriges tredje längsta bänk vid slottet som är 222 meter lång och ta sen ett dopp i Kalmarsundsbadet. 

Göra i Småland

Mysa i tändstickstaden Jönköping

Jönköping är en intressant och fin stad vid Vätterns strand. Här hittar du den väldigt vackra Sofiakyrkan, Den härliga Stadsparksvallen för hela familjen och idylliska friluftsbyn. Cykla längs med munksjön, tändsticksmuseet, Elmia, eller fladderhusmuseet.

Göra i Småland

Göra i Småland: Utforska vackra Växjö

Växjö är en trevlig stad som bjuder på många spännande historiska platser samt på glaskonst och vacker natur. Här hittar du utvandrarnas hus, Växjö domkyrka där en runsten hittades i en vägg som är från Tyke viking från 1000-talet, Linnèträdgården, vackra Granhults kyrka, Teleborgs vattentorn, Strosa i mysiga centrum och ta en glass eller en god kopp kaffe.

Göra i Småland
Göra i Småland

Se coola bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Upphovsmannen till bilkyrkogården är Åke Danielsson, eller Åke på myren som han kallades som föddes i Tröjemåla 1914. Efter andra världskriget blev bilar alltmer vanliga i var mans garage, och när bilen gjort sitt hände det att man övergav den på någon öde skogsväg.

Åke såg snabbt en möjlighet och började samla in dessa gamla övergivna bilar. Han plockade loss och sålde reservdelar, och kvar blev … de ofta hjullösa karosserna.

Göra i Småland

Gå i Vilhelm Mobergs fotspår vid utvandrarbygden i Småland

Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Här växte också författaren Vilhelm Moberg upp, och här kan man hitta de platser som inspirerat till romanen, eposet och filmen Utvandrarna.

Göra i Småland

Göra i Småland: Åk runt i unika Glasriket och se glaskonst

Ta lärdom och upplev alla glashytterna där de blåser allt glas i Glasriket i Småland.

 • Persson & Persson
 • Målerås glasbruk
 • Orranäs glasbruk
 • Pukebergs glasbruk
 • Mickejohans konstglas
 • Pukebergs glashus
 • Bergdalshyttan
 • The glass factory I Boda
Göra i Småland

Upplev härliga Huseby bruk i Småland

Huseby bruk fungerade under lång tid som järnbruk och var också platsen för “Husebyaffären”. Idag är det Kronobergs läns mest besökta turistmål, med cirka 150 000 besökare per år. Huseby bruk ligger i Småland, cirka 22 kilometer söder om Växjö.

Göra i Småland

Ha kul på Kosta Julmarknad

Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva julhandel, juleljus i massor och en hel del andra juliga aktiviteter, såsom sång, glasblåsning, hyttsill och julbord.

Göra i Småland

Göra i Småland: Njut av idylliska Gränna

Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara “äta polkagrisar” och det är ju sant, men det finns också mer att uppleva. Här kan du till exempel lära dig allt om galna och fantastiska Andrées polarexpedition, vandra i härlig natur eller ta båten till Visingsö. att strosa runt i Gränna är lite som att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden.

Visingsö

Upptäck underbara Visingsö

Visingsö som är Vätterns störta ö skapades enligt legenden av jätten Vist, när han kastade ut en tuva i sjön åt sin fru, som varit på fest i Västergötland och skulle ta sig hem till Småland. Det här är 100 % svenskt lantligt och mycket vackert med slottsruinerna Näs och Visingsborg, Brahekyrkan, Ryssgravar och forntidsgravar med nostalgimuseum och tempelgård.

Göra i Småland

Fascineras av Kronobergs slottruin

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och Dackefejden. Häng med på en spännande resa till 1500-talet! Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, i Växjö kommun, i Småland.

Göra i Småland

Spana in James Bond museum i Nybro

James Bond Museum i Småland är det enda James Bond museum i världen. Mannen som står bakom denna imponerande samling av filmprylar heter idag, tillsammans med sina övriga namn, James Bond. Här finns orginal flygplan, svävare, båtar, många av bilarna, kläder, motorcyklar ja allt du kan tänka dig från alla filmer .

Göra i Småland

Göra i Småland: Beskåda historiska Husqvarna museum

Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet och idag är världsledande inom bland annat skogs- och trädgårdsprodukter. Mopeder och motorcross i massor!!!

Göra i Småland

Cykla mountainbike och äventyra dig i Isaberg

Här är södra Sveriges största bike park med 25 olika leder. Du har också träningsbanor som pump track, stenkistor, doserade kurvor, hopp och step-up. Den ultimata MTB anläggningen.

Vill du ha mer att äventyra med . Utmana dig med discgolf i skidbacke med lift, 1 km rodelbanan med 67 utmaningar (19 ziplines) på 8 banor, Äventyrsgolf, utegym, hinderbana i militär stuk, fiske, bastuflotte, bada, kanot, sup, båt, tipspromenad, trailrunning, Geocaching, orientering, bollsportsarena, äventyrsbana, barnhinderbana och skidåkning på vintern.

Göra i Småland

Besök romantiska eksjö och gamla stan

Gå på guidad tur på Aschanska gården där allt är som förr, Gamla stan, Eksjö museum för att lära sig småländsk historia, Skullaryd älgpark, naturreservatet skurugata & Skuruhatt. Ta en selfie med statyn ”sittande flicka”.

När du är klar i stans hyr du cykel och upptäcker filmplatserna där Astrid Lindgrens filmer spelades in. Hyr cykel med matpaket.

Göra i Småland

Paddla kajak bland vackra skär runt Oknö i Mönsterås

Upplev omgivningen från vattnet som öar och skär, Ta matsäck med och bada och paddla längs med kustlinjen, eller varför inte ta ett nakenbad när det finns ett naturistbad inom kajakavstånd. Du hittar din kajak eller kanot på MLT Powersports.

Göra i Småland
John Bauer via Wikimedia Commons

Ta del av John Bauers trolska liv i Småland

John Bauer var en svensk konstnär, målare och illustratör. Han är känd för sina trolska målningar där hanns fru Esther ofta var modell. Han älskade kanalturer med näckrosen mellan Bunn- Ören och Kvarnsjöarna som du kan uppleva idag med båt M/S Bauer som tar 2 tim, 45 min.

Du kan också gå Bauerleden som är 50 km lång mellan Gränna och Huskvarna, uppleva Bauerskogen eller få veta lite mer på Jönköpings läns museum.

Göra i Småland

Lev vildavästernliv i High Chaparral

Släpp loss vilda västern i dig och ta dig till High Chaparral i Småland. Actionfyllda shower, bisonoxar, tågrån, hjulångare, guldvaskning. Lucky Luke som drar snabbare än sin egen skugga, Bröderna dalton eller Zorro på fäktningshumör. Det här är ett kul äventyr att göra för hela familjen.

Göra i Småland

Utbilda dig själv med ett besök på Smålands museum

Här hittar du allt om småland och historian bakom namnet. Förr fanns bara ortnamn som vi stöter på genom livet från de små länderna som Handbörd, Möre, Aspeland, Sevede, Ydre, Tjust, Vedbo, Vista, Tveta, Kinda, Njudung, Finnveden och Värend. Under medeltiden som var en osäker tid slogs alla ”små länder” ihop till landskapet Småland. Lär dig mer på museet är perfekt att göra i Småland för hela familjen.

Göra i Småland

Göra i Småland: Ta in gigantbygget Ölandsbron

Den mäktiga ölandsbron som var Europas längsta mellan 1972-1998. den är Sveriges längsta bro på svensk mark som är 6072 meter lång och en fri brobredd på 13 meter. Bron går mellan Kalmar i Småland och Färjestaden på Öland och här passerar nästan 20 000 fordom varje dag.

Göra i Småland

Se de idylliska kvarnarna i Röttle by vid gränna

Här är otroligt vackert och Röttle by ligger tre km söder om Gränna. Röttleån och Röttleåns ravin är dramatiskt vackert som på medeltiden hette rytlofors… den rytande forsen. I området hittar man också Jerusalems kvarn och Rasmus kvarn, som båda tillhör stiftelsen Grenna museum. Jerusalems kvarn härstammar från tidig medeltid och är därmed en av de älsta icke-religiösa byggnaderna i Sverige.

Göra i Småland

Lär dig mer om Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om Ivar Kreugers fascinerande tändsticksimperium som erövrade världen innan det kraschade. Om du besöker Jönköping – missa inte det fängslande tändsticksmuseet!

Göra i Småland

Besök häftiga Kalmar läns museum

Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län, med både profilutställningar (fasta utställningar) och tillfälliga utställningar. Detta är ett intressant och trevligt museum både för vuxna och barn!

Göra i Småland

Upptäck fina Sjöfartsmuseet i Kalmar

Sjöfartsmuseet i Kalmar på kvarnholmen och i detta museum kan man se samlingar av olika nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska föremål som tagits hem under resor till fjärran länder. Här fick vi också se en intressant film om den första svenska Antarktisexpeditionen, som genomfördes under ledning av Otto Nordenskjöld i början av 1900-talet.

Göra i Småland

Fiska i sjön Bolmen i småland

Sjön Bolmen är Smålands största egna sjö och med den största ön Bolmsö. Sjön är 36 meter djup med 24 fiskarter att fiska efter Lax, Öring, Gädda, Abborre, Gös och många fler. Tänk bara på att skaffa fiskekort.

Göra i Småland - IKEA i Älmhult
Göra i Småland

Göra i Småland: Spana in IKEA Museum i Älmhult

IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av den då blott 17-årige Ingvar Kamprad i Småland. Historien är fascinerande, så naturligtvis ville vi kika in i museet!

Vidinge gård

Bo på Vidinge gård

Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt för naturupplevelser och packraft, med läge mitt i de småländska skogarna. Vi rullade hit med husbilen, i samarbete med Glasriket, och fick uppleva både publiv och en härlig cykeltur längs Alsterån.

Göra i Småland

Göra i Småland: Cykla i Åsnen nationalpark

Åsnens nationalpark ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner i Kronobergs län. Här finns delar av naturreservaten Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens ö-värld med omkringliggande vatten, öar och skogar. Du kan elcyklar runt Åsnens nationalpark där du hyr en elcykel på en plats och lämnar den när du är klar på en annan. Det finns 7 olika stationer och ett bra sätt att uppleva nationalparken klimatsmart.

Göra i Småland
L.G.Foto via Wikimedia Commons

Öluffa runt härliga öar i Kalmarsund

Garpen är en liten ö och fyrplats som ligger cirka två kilometer ut från Bergkvara i Kalmarsund. Gör en dagsutflykt, övernatta i 2 eller 4-bäddsrum eller hyr hela ön. På Garpen fyrplats finns café och restaurang med fullständiga rättigheter. Bada och ha det mysigt och det tar dig 15 minuter med båten Gustav från Bergkvara småbåtshamn.

Åk till Hasselö där två båtar går från Västervik och en från Loftahammar till charmiga Hasselö i Tjust skärgård. Här kan du hyra stugor eller vandrarhem, gå på caféer eller restauranger med fullständiga rättigheter, hyra cykel, hyr kajak eller åk båt ut till vintern och upplev Småländskt julbord.

Göra i Småland

Gå runt i Store mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark är belägen i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommun i Småland. Med sina 78,5 kvadratkilometer räknas den som södra Sveriges största mosse.

Göra i Småland

Promenera i flera vackra Naturreservat

 • Horsö – Värsnäs naturreservat ligger i norra delen av Kalmar. Här finns skogsstigar, motionsspår och badplatser.
 • Svinö naturreservat ligger vid Ölandsbrons fäste. Här finns promenadstigar, badplatser och fina överraskningar som två stora minnesstenar, med inristningar när Gustav Vasa landsteg här år 1520, och Ludvig XVIII av Frankrike år 1804.
Göra i Småland

Ge dig ut på olika Vandringsleder

 • Kalmarsundsleden är en natur- och kulturstig som går från Slakmöre i norr till Bröms i söder.
 • Östra Sigfridsleden är en 30 km lång pilgrimsled som startar i Södermöres kustlandskap och slutar i Källebäcksmåla väster om Kalmar.
Göra i Småland

Stanna över på Ödevata gårdshotell och ställplats

I växthuset vid Ödevata gårdshotell driver man en akvaponisk odling. Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar konventionellt vattenbruk (odling av fisk, skaldjur eller alger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö.

Malin och Magnus brinner för att rädda världen, och en huvudingrediens för att lyckas med detta är biokol. Biokol har nämligen en fantastisk potential för ett klimatsmart och hållbart samhälle. ta in på hotellet eller stå på ställplatsen.

Göra i Småland

Campa på campingar eller ställplatser i Småland

Det blir naturnära och härliga minnen med campingar eller ställplatser där du kommer ut i naturen eller bara är mer ute än hemma.

 • Kustcamp Gamleby, Hammarsvägen 10, Gamleby
 • Tättö havsbad och camping, Tättövägen 50, Loftahammar
 • Skruvs vildmarkscamping, Gåsamåla 149, Skruv
 • Oskarshamns gästhamn, Oskarshamns hamn
 • Kattugglans ställplats, Ljungby
Göra i Småland

Göra i Småland: Bo på magiska Teleborgs slott i Växjö

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de fantastiska omgivningarna, eller varför inte äta lunch eller dinera i slottsrestaurangen? Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.

Göra i Småland

Res tillbaka i tiden i Kalmar slott

Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. Kalmar slott har en 800-årig historia på nacken är det välbevarat och fortfarande enastående vackert.

Göra i Småland

Göra i Småland: Upphöjs i Granhults träkyrka

Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde mot alla odds och är idag en fascinerande sevärdhet. Granhults kyrka ligger i Norrhult i Småland, cirka fyra mil nordost om Växjö.

Göra i Småland

Beundra vackra Bottnaryd kyrka

Precis som i Habo så byggdes den första kyrkan i Bottnaryd redan på medeltiden. På 1600-talet revs kyrkan och en ny uppfördes år 1667. Dopfunten i Bottnaryds kyrka det allra äldsta föremålet. Dopfunten är från 1200-talet och användes redan i den medeltida kyrkan. Den fantastiska altaruppsatsen är förmodligen ett nordtyskt arbete. Här finns bland annat en skulptur som visar nattvardens instiftande.

Göra i Småland

Ta en selfie vid Kalmar domkyrka

Kalmar domkyrka, som invigdes 1682, är ett av barockens främsta byggnadsverk i Sverige, ritat av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Domkyrkor är kopplat till stift, men så är det inte i fallet med Kalmar domkyrka.

Riksdagen ville begränsa kostnaderna och man ville därför slå ihop Kalmar och Växjö stift. Man beslöt 1901 att den biskop som levde längst fick leda stiftet, och biskopen i Växjö ”vann”.

Göra i Småland
L.G. foto via Wikimedia commons

Ta en båttur till nationalparken Blå Jungfrun i Kalmarsundet

Mellan Öland och Sveriges fastland ligger ön Blå Jungfrun som är en Nationalpark i Småland. Du kan ta dig dit via båtturer från Byxelkrok från Öland eller från Oskarshamn. Det går att stanna över på ön på sommaren och följa med båten hem de närmsta dagarna. En fantastisk möjlighet att göra i Småland.

Göra i Småland

Inspireras av Kosta Art Gallery i glasriket

Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av olika kända formgivare. Man behöver inte ha ett specifikt intresse för glas eller konst för att uppskatta detta. Vi blev helt fascinerade!

Göra i Småland

Göra i Småland: Ta del av Klapphuset i Kalmar

Ett klapphus är en byggnad som förr användes för att tvätta kläder och andra textilier. På Kvarnholmen i Kalmar finns ett bevarat klapphus, som troligen är det enda bevarade klapphuset i Skandinavien. Huset är från början av 1900-talet, och innan dess stod ett äldre klapphus här.

Göra i Småland

Våga gå in på konstmuseum (konsthall) i Kalmar

Museet visar upp svensk och internationell samtidskonst. När vi var här hade utställningarna tema ”Havet”. När du kommer hit kan det självklart vara andra utställningar som är aktuella.

Göra i Småland

Kliv in i Astrid lindgrens värld

I Vimmerby där sagorna lever och där du möter Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, saltkråkan och alla de andra härliga karaktärerna efter böcker från Astrid Lindgren. Det här ska varje barnfamilj uppleva och att få vara i rätt miljö som det såg ut på riktigt.

Shower, gator och varför inte ta dig till Katthult och Bullerbyn när du är på plats. Sov över i Vimmerby som jag gjorde med hela familjen och hinn med en dag extra. Glöm ej att ta en selfie vid Astrid lindgrens staty i Vimmerby.

Göra i Småland

Göra i Småland: Testa glasblåsning

Vi har varit runt och träffat glasblåsarna i hytterna och sett de fantastisk hantverken. I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin egen kreation i glas under handledning. Vi provade att blåsa varsin produkt (en skål och en vas) och berättar om våra erfarenheter och alla övriga hytter i Småland.

Göra i Småland

Gör ditt eget papper på Lessebo handpappersbruk

Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man tillverkar papper på traditionellt vis med holländare, kyp och formeringsramar. Idag är man även välkommen som turist för guidade visningar – eller kanske för att själv prova att göra papper.

Göra i Småland

Åk med i Europas längsta Zipline

Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är det fascinerande!? Vi åkte till Sweden Zipline, Little Rock Lake med husbilen, och Peter gav sig ut på äventyr ovan trädtopparna. Vilken häftig upplevelse!

Göra i Småland
Foto: Boberger via Wikimedia commons

Göra i Småland: Passera genom Smålands kulturreservat

 • Åsens by Haurida I Aneby kommun i Sålands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här kan du ströva runt på egen hand eller delta i olika aktiviteter.
 • Högarps by I Vetlanda kommun i landskapet småland med gårdsmiljö och odlingslandskap. Med anor från 1400-talet består byn av fem gårdar
 • Linnés Råshult i Älmhults kommun i Smålands Landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Carl von Linné föddes den 23 maj 1707, och här kan du uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet.
 • Stensjö by är Kalmar läns första kulturreservat. Här får du en levande bild av hur man levde i en skogsby i Småland kring sekelskiftet 1900.
Göra i Småland
Göra i Småland

Shoppa unikt i småland

 • Kosta delikatess: Botanisera bland utvalda produkter i Kosta Delikatess som är både butik och restaurang på samma gång. I restaurangen kan man beställa rätter med råvaror från skog, mark och hav.
 • Margarethas dockskåp: Den lilla butiken Margarethas dockskåp ligger i Kosta och bjuder in till en härlig sagovärld med nallar och dockor av högsta kvalitet. Butiken lockar såväl barn som samlare, och alla med barnasinner i behåll.
 • BSweden belysningsbolaget: Mitt ute i de småländska skogarna hittar man företaget BSweden och dess Factory Outlet. Företaget grundades 1993 av Gunnel Svensson, och har idag vuxit till ett namn som står för kvalitet och som tilldelats många olika utmärkelser. Exempelvis hittar man en specialtillverkad lampa från företaget Harrod’s i London. I fabriksbutiken säljs andrasortering till förmånligt pris.
 • Kosta outlet: Om du vill handla glas under din resa i Glasriket finns det många alternativ. All glashyttor har butiker, och i Kosta Outlet hittar du dessutom 20 000 kvadratmeter shopping. Här kan du fynda glas, men också till exempel kläder och inredning.
Göra i Småland

Ha kafferep på småländska retrokafÉer

 • Konditori Fenix: Vill du drömma dig tillbaka till svunna tider för en stund? Då ska du absolut ta en kaffe och ett bakverk på konditori Fenix i Emmaboda. På detta nostalgicafé kan man välja att sätta sig i 50-, 60- eller 70-talsavdelningen. När vi var här blev det snabbt att vi började prata med de andra gästerna, och alla föll in i samtal om vilka föremål de kände igen och hade minnen till …!
 • Tadah kafferosteri: Ett annat kafe i nostalgifrån de småländska skogarna är Tadah kafferosteri i Lenhovda och är ett litet småländskt kafferosteri som erbjuder nyrostat specialkaffe. Man kan köpa med sig bönor eller avnjuta kaffet på plats, i det nostalgiskt inredda caféet. I ett angränsande rum finns till och med ett litet nostalgimuseum som det såg ut på 50-talet.
Göra i Småland

Prova gindrink i Smålands största ginbar

Vid Kosta Delikatess hittar du också en ginbar med Smålands största utbud av gin med idag över 100 olika sorter. Ambitionen är dock att växa och man har siktet inställt på att ha Sveriges största utbud. 2021 blev också Kostas egna öl klart från sitt bryggeri.

Göra i Småland

Göra i Småland: Upplev hönsalottas luffarmuseum

Hönsalottas Luffarmuseum, som ligger vid The Glass Factory i Boda, berättar om luffare som Hönsalotta, Smålands-Pelle, Stolla-Hedda och Långe målaren. Museet har fått utmärkelse som ett av Sveriges roligaste museer, och har för närvarande endast öppet för förbokade grupper.

Göra i Småland

ät hyttsill och småländska rätter i någon av glashytterna

Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket. När glasblåsarna var klara med dagens arbete kunde ugnarna användas för matlagning, och man grillade salt sill och potatis i askhögarna. Fortfarande idag serveras hyttsill i en hytta, och förutom sill serveras sådant som isterband, saltfläsk och ostkaka. Fråga glasblåsarna på plats om hyttsillen.

Göra i Småland

Ta dig runt i Jönköping stadspark

Jönköpings stadspark är en park som överraskar. Här finns stora grönområden men också friluftsmuseum, lekpark, kvinnostigar (stigar som dedikerats till olika kvinnor), café, minigolfbana, fågelmuseum, djur samt fotbollsarenan Stadsparksvallen. När vi kom hit uppträdde en grupp barn med fioler, väldigt fint!

Göra i Småland

Sola och bada på Kosta lodge

Kosta Lodge erbjuder boende i form av stugor, rum i huvudbyggnaden samt ställplatser för husbilar. Här kan man också njuta av poolområdet, där det finns pooler, jacuzzi, vedeldade badtunnor och vedeldad bastu. Kosta Lodge är också känd för sina räkmackor.

Göra i Småland

spana in och upplev älgsafari i Småland

Skogens konung som i vuxet tillstånd är 2 meter hög och väger ca 400 kg finns det många av i de småländska skogarna, och man räknar med ca 30 000 älgar som strövar fritt. För att man ska kunna se dessa ensamma djur så har man skapat flera älgparker. Flera av parkerna har man dessutom tagit in flera häftiga djur som visenter, Mufflonfår, dovhjort, vildsvin och kronhjort. Här kommer några häftiga parker i Småland

 • Skullaryd Älgpark.
 • Smålandet Markaryd Älgsafari
 • Virum Älgpark
 • Glasrikets älgpark Nybro
 • Målilla älgpark
 • Elinge Älgpark
 • Laganland älgpark
 • Grönåsens älg & lantbrukspark
 • Kosta safaripark
Göra i Småland

Vandra i Norra Kvill Nationalpark i Småland

Urskogen i Småland som har varit helt oberörd sedan 150 år tillbaka. I den trolska skogen hittar du mossklädda stenblock Trollsjöar med näckrosor och högsta punkten i nationalparken som heter Idhöjden.

I Norra Kvill hittar du även Sveriges äldsta ek, Kvilleken som är mellan 800-1000 år gammal över 13 meter i omkrets.

Göra i Småland
Wikimedia Commons by Mats Samuelsson

Njut av en tur i båten Ångaren Thor i Växjö

Ångaren Thor, från 1887, är Sveriges äldsta vedäldade ångbåt som under somrarna gör turer på Helgasjön. Åk med till Sveriges sydligaste sluss i Åby och Turerna avgår från Kronobergs slottsruin.

Göra i Småland

Hyr stuga på Västervik resort

Västervik Resort Lysingsbadet är en femstjärnig campingplats och badplats söder om Västervik. Anläggning är i skärgårdsmiljö som är en av Nordens största campinganläggningar. Hyr Stuga, villavagn eller studiolägenhet och det finns 166 stycken att välja mellan i 20 olika kategorier.

Göra i Småland

Spela golf

Golfklubbar i Småland har en anrik historia från tidiga 1900-talet och här kommer några tips.

 • Hooks herrgårds golfbana i Hok med en parkbana och en skogsbana
 • Alvesta golfklubb med mixad park och skogsbana
 • Sand golf klubb i Mullsjö är en av Sveriges bästa
 • Möre golfklubb i Söderåkra med en av södra Sveriges bästa greens
Göra i Småland

Bli rädd på Dinosaurieparken i Småland

A world of Dinosaurs är Europas största dinosauriemuseum där du möter 200 olika dinos, skelett, ljud, fossiler, leksaker och skoj

Cykla dressin i Småland

Cykla dressin kan man göra med utgångspunkt i Åseda. Rutten är upp till 54 km tur och retur. Ta med matsäck och njut med hela familjen

Handla tavlor på Emmaboda konst i Småland

I Emmaboda hittar du konstbutiken som kanske har Sveriges allra största utbud av tavlor. Här finns runt 3500 tavlor, målade av 400 olika konstnärer. Vi pratade med ägaren Göran Björkqvist, som berättade att han bland annat har stort fokus på unga svenska konstnärer, som är på väg uppåt i sin karriär.

Låt barnen springa vilda i filmstaden i Mariannelund

i filmstaden i Småland har man skapat ett interaktivt museum 2017 om sagorna från Astrid Lingren och här kan barnen själv delta i sagorna. Sjunga låtarna från filmerna i bås och få med sig filmen hem, handla i gamla affären, vara emil för en dag, eller sitta på pippis häst.

Här hittar du också 7 lätta vandringsleder där sagorna tar vid på riktigt och alla utgår från Filmstaden. Här finns också upplevelseskogen med lekar som luftslottet och parkourbanan.

Spana in häftiga slottruiner i Småland

Av samtliga 21 coola slottsruiner som finns i Sverige finner du hela 8 stycken i Småland. Mystiken och historian i slottsruinerna gör sevärdheten spännande.

 • Brahehus slottsruin längs E4 innan Jönköping
 • Visingsborgs Slottsruin på Visingsö i Vättern
 • Näs slottsruin på Visingsö i Vättern
 • Jönköpings slottsruin i Jönköping
 • Hultaby slottsruin i norrasjön udde i Vetlanda
 • Bergkvara Slottsruin i Växjö
 • Eksjöhovsgårds slottsruin i Sävsjö
 • Kronobergs slottsruin i Växjö

Njut av söta alpackor för hela familjen i Småland

Alpackagården i Kråkshult i Småland är för hela familjen och här hittar du 50-talet alpackor stora som små samt Gårdsbutik och cafe.

Smålands stadsvapen på 1600-talet – Suecia verket

Fakta om Småland

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Hallands län, Östergötlands län
 • Stift: Växjö stift, Lindköpings stift och Skara stift
 • Residensstad: Kalmar
 • Största sjö: Bolmen, Vättern
 • Största ö: Bolmsö
 • Högsta punkt: Tomtabacken – 377 m ö.h.
 • Yta: 29 400 km 2
 • Folkmängd: 774 177 (2019)
 • Titulär: Hertigdöme
 • Grundämne: Kalium
 • Insekt: Bålgeting
 • Landskapsfisk: Mal
 • Landskapsmossa: Lysmossa
 • Landskapssten: Röd Växjögranit
 • Landskapssång: Röd lyser stugan, Smålandssången
 • Landskapsblomma: Linnea
 • Landskapsdjur: Utter
 • Landskapssvamp: Koralltaggsvamp
 • Landskapsäpple: Hornsberg
 • Stjärnbild: Skorpionen
 • Stjärna: Antares
 • Största vattendrag: Emån

smålands landsvapen

I gyllene fält ett rött lejon med blå beväring, därest sådan skall förekomma, och hållande i tassarna ett uppåtvänt rött armborst med pilspets av silver samt båge och strängar svarta.

Största städerna

Jönköping, Växjö, Kalmar, Västervik, Värnamo

Landskapsrätt

Ostgratinerad gösfilé med potatismos eller småländsk ostkaka, Honungsglaserad vildsvinsstek, Isterband. Ostkaka. Mer om svensk mat mat här.

Största sevärdheterna

Största sevärdheterna: Kalmar slott, Visingsö, Gränna, Ön Garpen i Kalmarsund, Store mosse nationalpark, Ångaren Thor, Hasselö, Eksjö, Teleborgs slott

Kända personer

 • Författaren Astrid Lindgren
 • Sångerkan Lena PH
 • Entreprenören Ingvar Kamprad (IKEA)
 • Konstnären John Bauer
 • Entreprenören Amalia Eriksson
 • Botanikern Carl von Linné
 • tecknaren Jenny Nyström
 • Sångerskan Agneta Fältskog
 • Författaren Vilhelm Moberg
 • Tecknaren Albert Engström

sägner

För att skydda sig mot ”det onda ögat” går det enligt ett gammalt småländskt recept att använda sig av sju sorters blommor plockade på midsommarnatten, i hopkok med vådeldskol, nio önskningar skrivna med stulet bläck, talg från julljuset i kyrkan samt dödas ben.

Det har uppenbarligen existerat äldre idéer om att djur kunde få talförmåga under midsommarnatten. I Bäckaby i Småland kunde befolkningen smyga sig in i en lämplig ladugård och lägga sig för att lyssna till djuren som också var synska. Vad djuren sa skulle nämligen hända under resten av året.

gamla Småland

På järnåldern fanns flera små land i skogarna där idag Småland ligger. Alla små land tog man sig till via ridstigar, och alla kunde ha olika dialekter eller olika regler i sina byar, för de flesta var bönder. Det fanns också de mäktiga med pampiga byggnader, och mycket mark och idag har man hittat väldigt vackra föremål från det fina folket. Runt sjön Bolmen finns flera vapengravar med pärlor, guldföremål i. I Småland hittar vi också gravhögen Inglinge hög i Ingelstad som visar på de rikas leverne.

Göra i Norrland

Göra i Svealand

Göra i Götaland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev