Vad kan man göra i Småland – vad kan man se och uppleva? ! Huskvarna med Husqvarna museum, Gränna med polkagrisarna och vackra Västanå naturreservat och Rottle by, upplev Andréexpeditionen i Gränna museum. Visingsö är fantastiskt lantligt och vackert med ruinerna Visingsborgs och Näs slottsruiner och Jönköping med det fantastiska tändsticksmuseet. Stanna till vid Brahe hus längs E4:an och spana in utsikten.

Västervik Resort, Kalmar länssmuseum Kalmar slottsborg eller Kalmar konstmuseum, Häng med!

Se och göra i Småland

Göra i Småland

Småland är ett landskap i södra Sverige som i norr gränsar till Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland och Västergötland. Från Småland tar du dig vidare till Öland via Kalmar.

Göra i Småland

Göra i Gränna – 9 tips till polkagrisstaden vid vättern

Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara “äta polkagrisar” och det är ju sant, men det finns också mer att uppleva. Här kan du till exempel lära dig om Andrées polarexpedition, vandra i härlig natur eller ta båten till Visingsö.

Visingsö

Göra på Visingsö – 12 tips till Vätterns största ö

Visingsö skapades enligt legenden av jätten Vist, när han kastade ut en tuva i sjön åt sin fru, som varit på fest i Västergötland och skulle ta sig hem till Småland. Det här är 100 % svenskt lantligt och mycket vackert med slottsruinerna Näs och Visingsborg, Brahekyrkan, Ryssgravar och forntidsgravar med nostalgimuseum och tempelgård. Häng med!

Göra i Småland

Bottnaryd kyrka

Precis som i Habo så byggdes den första kyrkan i Bottnaryd redan på medeltiden. På 1600-talet revs kyrkan och en ny uppfördes år 1667. Dopfunten i Bottnaryds kyrka det allra äldsta föremålet. Dopfunten är från 1200-talet och användes redan i den medeltida kyrkan. Den fantastiska altaruppsatsen är förmodligen ett nordtyskt arbete. Här finns bland annat en skulptur som visar nattvardens instiftande.

Göra i Småland

Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna

Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet och idag är världsledande inom bland annat skogs- och trädgårdsprodukter. I närheten kan du passa på att besöka charmiga Smedbyn eller se utsikten från Huskvarnaberget.

Göra i Småland

Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om Ivar Kreugers fascinerande tändsticksimperium som erövrade världen innan det kraschade. Om du besöker Jönköping – missa inte det fängslande tändsticksmuseet!

Göra i Småland

Göra i Jönköping – 10 tips till tändsticksstaden

Jönköping är en intressant och fin stad vid Vätterns strand, och inom kommunen hittar du också Huskvarna och Gränna. Jönköping ligger vid Vätterns södra strand, i landskapet Småland. Staden ligger cirka 15 mil öster om Göteborg. Här hittar du den väldigt vackra Sofiakyrkan, Stadsparksvallen och idylliska friluftsbyn. Cykla längs med munksjön och mycket mer. Häng på!

Göra i Småland

Lysingsbadets camping – Västerviks Resort i Västervik

Det här är en helt enorm camping med 900 campingplatser, stugor, restauranger, pool, gym och jag vet inte allt. Carina och Stefan, som vi pratat med genom bloggen, hade som tur var kommit hit tidigare och tipsat om fina platser vid vattnet. Så för oss var det bara att rulla ner och ställa oss bredvid dem.

Göra i Småland

Granhults kyrka i Småland – Sveriges äldsta träkyrka

Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde mot alla odds och är idag en fascinerande sevärdhet. Granhults kyrka ligger i Norrhult i Småland, cirka fyra mil nordost om Växjö.

Göra i Småland

Kronobergs slottruin i Växjö – Vasa och dackefejden

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och Dackefejden. Häng med på en spännande resa till 1500-talet! Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, i Växjö kommun, i Småland.

Göra i Småland

Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i småland

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de fantastiska omgivningarna, eller varför inte äta lunch eller dinera i slottsrestaurangen? Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.

Göra i Småland

Huseby bruk i Småland – en välbevarad tidsbubbla

Huseby bruk fungerade under lång tid som järnbruk och var också platsen för “Husebyaffären”. Idag är det Kronobergs läns mest besökta turistmål, med cirka 150 000 besökare per år. Huseby bruk ligger i Småland, cirka 22 kilometer söder om Växjö.

Göra i Småland

Kalmar läns museum – om regalskeppet kronan

Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län, med både profilutställningar (fasta utställningar) och tillfälliga utställningar. Detta är ett intressant och trevligt museum både för vuxna och barn!

Göra i Småland

Kalmar slott – 800år av krig, fest och maktspel

Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. Kanske är det inte så konstigt att slottets webbplats marknadsför det som “ett riktigt slott”. Trots att Kalmar slott har en 800-årig historia på nacken är det välbevarat och fortfarande enastående vackert.

Kalmar slott ligger på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg.

Göra i Småland

Göra i Kalmar – 16 tips på upplevelser och sevärdheter

Vad kan man göra i Kalmar? Jo, det ska vi tipsa om! Kalmar är en stad vi verkligen blivit förtjusta i. Här kan man njuta av semesterkänsla vid kusten, besöka Kalmar slott eller strosa i charmiga historiska kvarter.

Kalmar är en stad med lång historia. Redan på 1100-talet byggde man ett kastal (ett försvarstorn) intill staden och på 1200-talet växte Kalmar slott fram. Men staden har inte alltid legat där den ligger idag! 

Göra i Småland - IKEA i Älmhult
Göra i Småland

IKEA Museum i Älmhult – fasinerande om ett varuhus

IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av den då blott 17-årige Ingvar Kamprad i Småland. Historien är fascinerande, så naturligtvis ville vi kika in i museet!

Hitta hit: IKEA Museum ligger i centrala Älmhult i Småland, drygt 6 mil sydväst om Växjö.

Göra i Småland
Göra i Småland

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Upphovsmannen till bilkyrkogården är Åke Danielsson, eller Åke på myren som han kallades. Åke föddes i Tröjemåla 1914 och efter skolgång och konfirmation väntade jobb som dräng runtom i Skåne och Småland.

Efter andra världskriget blev bilar alltmer vanliga i var mans garage, och när bilen gjort sitt hände det att man övergav den på någon öde skogsväg. Åke såg snabbt en möjlighet och började samla in dessa gamla övergivna bilar. Han plockade loss och sålde reservdelar, och kvar blev … de ofta hjullösa karosserna.

Smålands stadsvapen på 1600-talet – Suecia verket

Se och göra i Småland – fakta

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Hallands län, Östergötlands län
 • Stift: Växjö stift, Lindköpings stift och Skara stift
 • Residensstad: Kalmar
 • Största sjö: Bolmen, Vättern
 • Största ö: Bolmsö
 • Högsta punkt: Tomtabacken – 377 m ö.h.
 • Yta: 29 400 km 2
 • Folkmängd: 774 177 (2019)
 • Titulär: Hertigdöme
 • Grundämne: Kalium
 • Insekt: Bålgeting
 • Landskapsfisk: Mal
 • Landskapsmossa: Lysmossa
 • Landskapssten: Röd Växjögranit
 • Landskapssång: Röd lyser stugan, Smålandssången
 • Landskapsblomma: Linnea
 • Landskapsdjur: Utter
 • Landskapssvamp: Koralltaggsvamp
 • Landskapsäpple: Hornsberg
 • Stjärnbild: Skorpionen
 • Stjärna: Antares
 • Vapen: I gyllene fält ett rött lejon med blå beväring, därest sådan skall förekomma, och hållande i tassarna ett uppåtvänt rött armborst med pilspets av silver samt båge och strängar svarta.
 • Nationalpark: Norra Kvill nationalpark, Klippön Blå Jungfrun Nationalpark, Åsnen nationalpark, Store Mosse nationalpark
 • Kulturreservat: Åsens by Haurida I Aneby kommun i Sålands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här kan du ströva runt på egen hand eller delta i olika aktiviteter. Du får uppleva 1900 med jordbruk, hästkraft, arbetet med djuren, brödbak och stortvätt i brygghuset.
 • Högarps by I Vetlanda kommun i landskapet småland med gårdsmiljö och odlingslandskap. Med anor från 1400-talet består byn av fem gårdar, varav en är i aktivt bru, gamla åkrar med stenblock, odlingsterrasser och rösen kantas av stenmurar och gärdesgårdar.
 • Linnés Råshult i Älmhults kommun i Smålands Landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Råshult Södregård är komministergården mellan Diö och Älmhult, där Carl von Linné föddes den 23 maj 1707, och här kan du uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet.
 • Största orterna: Jönköping, Växjö, Kalmar, Västervik, Värnamo.
 • Största vattendrag: Emån
 • Landskapsrätt: Ostgratinerad gösfilé med potatismos
 • Småländsk ostkaka, Honungsglaserad vildsvinsstek, Isterband. Ostkaka. Mer om svensk mat mat här.
 • Största sevärdheterna: Kalmar slott, Visingsö, Gränna, Ön Garpen i Kalmarsund, Store mosse nationalpark, Ångaren Thor, Hasselö, Eksjö, Teleborgs slott,
 • Kända personer: Författaren Astrid Lindgren, Sångerkan Lena PH, Entreprenören Ingvar Kamprad (IKEA), Konstnären John Bauer, Entreprenören Amalia Eriksson, Botanikern Carl von Linné, tecknaren Jenny Nyström, Sångaren Agneta Fältskog, Författaren Vilhelm Moberg, Tecknare Albert Engström,
 • Onödigt vetande: För att skydda sig mot ”det onda ögat” går det enligt ett gammalt småländskt recept att använda sig av sju sorters blommor plockade på midsommarnatten, i hopkok med vådeldskol, nio önskningar skrivna med stulet bläck, talg från julljuset i kyrkan samt dödas ben.
 • Det har uppenbarligen existerat äldre idéer om att djur kunde få talförmåga under midsommarnatten. I Bäckaby i Småland kunde befolkningen smyga sig in i en lämplig ladugård och lägga sig för att lyssna till djuren som också var synska. Vad djuren sa skulle nämligen hända under resten av året.

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare