Meny Stäng

Tändsticksmuseet i Jönköping – en engagerande historia

Annons

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om Ivar Kreugers fascinerande tändsticksimperium som erövrade världen innan det kraschade. Om du besöker Jönköping – missa inte det fängslande tändsticksmuseet!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar inte bara om tillverkningsprocessen, utan framför allt om människorna. Här får man följa barnen och kvinnorna som förgiftades och ofta dog i svåra plågor, men också bröderna som uppförde fabriken, finansmannen Ivar Kreuger som slutligen hittades död med en pistol bredvid kroppen och många andra.

Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet ligger på Tändsticks­området, väster om järnvägsstationen i Jönköping, strax intill Vätterns södra strand.

Ett farligt arbete – som gjordes av kvinnor och barn

I Jönköping började man tillverka tändstickor på 1840-talet. För att förtjänsten skulle bli så stor som möjligt ville man hålla nere produktionskostnaderna. Allra billigast var det att anställa barn, och därför jobbade många barn i fabriken. Barnen jobbade tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Tändsticksaskar kunde tillverkas i hemmen, av både kvinnor och barn. Tändstickorna gjorde man däremot i fabriken. Till en början doppades stickorna i fosfor. Kvinnorna och barnen, som dagarna i ända satt böjda över giftet, drabbades ofta av fosfornekros. Denna hemska sjukdom började med tandvärk och inflammationer. Senare föll tänderna ur, käkbenen lossnade och många dog. Andra överlevde men blev vanställda för livet.

Tändsticksmuseet i Jönköping

Mekanisering och tändsticksimperium

Med tiden mekaniserades produktionen alltmer. Man utvecklade en “säkerhetständsticka” (som inte utan förvarning antändes i byxfickan) och man började erövra världen.

Tändstickskungen Ivar Kreuger – uppgång och fall

Ivar Kreuger, som med tiden kom att kallas “Tändstickskungen”, byggde ett internationellt tändsticksimperium med monopol på fabriker över hela världen. Runt 1930 kontrollerade STAB (Svenska Tändsticksaktiebolaget) 60-70 procent av världens tändsticksproduktion.

Tändsticksmuseet i Jönköping

Kreuger var på sin tid en beundrad och aktad finansman, som fick enorma krediter och investerade stort på den internationella scenen. Det mest synliga beviset på framgången är det så kallade “Tändstickspalatset” i Stockholm, som uppfördes 1926-1928.

Tändstickspalatset i Stockholm

Efter börskraschen i New York 1929, och den efterföljande depressionen, förändrades allt. Kreuger hittades död den 12 mars 1932 i sin lägenhet i Paris, med ett skjutvapen intill sig.

Den officiella förklaringen var att han begått självmord, och det är ju mycket möjligt att den pressade ekonomiska situationen lett honom till detta drastiska beslut. Det har dock inte kunnat bevisas att det verkligen var ett självmord, och en alternativ förklaring skulle kunna vara att han blivit mördad av någon av sina fiender inom finansvärlden.

Den så kallade “Kreugerkraschen” skakade världens finanser och tändsticksarbetarna drabbades av uppsägningar eller sänkta löner.

Tändsticksetiketter – och begreppet “Made in Sweden”

Den gula “originaletiketten” från Tändsticksfabriken i Jönköping är en av världens mest kända plagierade varumärken. Runt om i världen användes uttryck som “tända endast mot lådans plån” (fast det blev “tanda endast mot ladans plan”) och “Made in Sweden”. I Columbia döpte en företagare sin fabrik till “Sweden” så att han med gott samvete kunde skriva “Made in Sweden” på etiketterna. Med tiden gjordes också många nya och olika etiketter, för försäljning runt om i världen.

Tändsticksmuseet i Jönköping

Att besöka Tändsticksmuseet i Jököping

Vi tyckte att besöket på Tändsticksmuseet var mycket intressant. Vi blev framför allt berörda av den hemska arbetssituation som många hade i Sverige för inte alltför länge sedan. Det är så lätt att ondgöra sig över länder där det förekommer barnarbete och dåliga arbetsförhållanden idag, men det är inte alltför längesedan vi var i samma situation i Sverige.

Peter på Tändsticksmuseet

Tändsticksområdet

Tändsticksmuseet ligger på det så kallade Tändsticksområdet. Här ligger en hel rad byggnader som en gång tillhörde det stora imperiet. Utanför museet hittar man en liten brevlåda där man kan hämta både en informationsbroschyr om området och en vandringskarta. En gång i tiden rymde byggnaderna sånt som fabriker, verkstäder, laboratorium och kontor. Idag hittar man istället restauranger och små butiker här.

Mer att se och göra i närheten av Tändsticksmuseet

I Jönköping kan du bland annat besöka den vackra Sofiakyrkan och den fina stadsparken med friluftsmuseum och djur. Det är också intressant att besöka Husqvarna museum i Huskvarna eller göra ett besök i Gränna, där du kan lära dig om tillverkning av polkagrisar och om Andréexpeditionen. Härifrån kan du också ta färja över till fina och mysiga Visingsö.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Tändsticksmuseet i Jönköping? Har du kanske fler tips på fina eller intressanta platser att uppleva i närheten?

Fakta om Tändsticksmuseet i Jönköping

 • Adress: Tändsticksgränd 27, Jönköping
 • Läge: Tändsticks­området, väster om järnvägsstationen i Jönköping.
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Utställningar: Bröderna Lundströms tändsticksfabrik, Lena – ett kvinnoöde, Handens arbete och tändsticksarbetarbostaden, Ingenjör Alexander Lagerman, Bernard Hay – en industriman, Tändstickstryckeriet, Satsmästare Wahlboms arbetsplats, Tändstickskungen Ivar Kreuger samt tillfälliga konstutställningar under samlingsnamnet “Made in Sweden”.
 • Visningar för grupper: Under normala omständigheter (ej under pandemin) kan visningar för grupper bokas.
 • Aktiviteter för barn: Uppgifter att lösa och testa på att göra egen tändstickskapsel.
 • Skolprogram: Lektioner kan arrangeras för skolklasser.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under sommaren håller museet öppet alla dagar (mån-fre 10-17 och lör-sön 10-15). Under resten av året håller museet öppet tis-sön 11-15 (2021). Observera att det är stängt på helgdagar och att öppettiderna kan avvika. Se museets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Vuxna 80 kronor och barn upp till 19 år fri entré.
 • Butik: Museibutik finns med presentartiklar.

Tillgänglighet

 • Inomhusmiljö: Museets entré är i markhöjd, med 3 cm hög tröskel. Övervåningen nås via trappa eller trapphiss (0,78 x 1,0 m) som kan belastas med upp till 200 kg. Extra rulstoll finns att låna om permobil är för stor.
 • Toaletter: Stor toalett finns på nedre våningen och mindre toaletter finns på ovanvåningen.
 • Ledarhund: Ledarhundar är tillåtna. (I övrigt är hundar ej tillåtna.)
 • Utomhusmiljö: Området är bilfritt. Ett hotellbygge pågår bredvid Tändsticksmuseet (2021) vilket kan medföra vissa begränsningar i framkomlighet.
 • Parkering: Vid Järnvägsstationen (1 timme) eller Juneparkeringen (långtid).

Tändsticksfabrikens historia

 • 1848-1849: Bröderna Carl och Frans Lundström lät uppföra den första tändsticksfabriken vid Vätterns strand.
 • 1863: Bernard Hay tillträdde som disponent, och ledde därefter företaget fram till 1898.
 • 1870: Ingenjören Alexander Lagerman anställdes, och produktionen började mekaniseras alltmer.
 • 1870-1880: Tändsticksfabriken upplevde sin storhetstid. Fabriksområdet utökades med det nedlagda Hospitalet.
 • 1873-1879: Man lät uppföra bostäder åt arbetarna på Väster.
 • 1890: Arbetarna vid Tändsticksfabriken gick ut i strejk.
 • 1903: Jönköping & Vulcans Tändsticksfabriker bildades genom sammanslagning.
 • 1917: Svenska Tändsticksbolaget STAB bildades, under ledning av “Tändstickskungen” Ivar Krueger, som försökte bilda ett globalt tändsticksmonopol.
 • 1932: Världsdepressionen och Kruegerkraschen drabbade hela tändsticksindustrin.
 • 1940: Jönköpingsfabriken upphörde att tillverka tändstickor.
 • 1975: Jönköpings kommun tog över Tändsticksområdet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev