Meny Stäng

Kronobergs slottsruin i Växjö – Vasa och Dackefejden

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och Dackefejden. Häng med på en spännande resa till 1500-talet!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin är fortfarande imponerande, trots att det enda som finns kvar är ruiner. Tänk hur det en gång såg ut, och vad som utspelade sig här!

Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, i Växjö kommun, i Småland.

Kronobergs slottsruin – från början en biskopsborg

På 1400-talet lät biskopen i Växjö anlägga en befästning på en holme i Helgasjön. Befästningen var kanske inte så stor från början, men den utvecklades med tiden till en borg av sten och trä. Befästningen förstördes år 1469 av danskarna, men biskoparna gav inte upp. Efter freden 1472 lät de bygga en ny borg.

kronobergs slottsruin

Gustav Vasa och Dackefejden

Under reformationen, på 1500-talet, drogs kyrkans egendomar in till kronan. Detta gällde åtminstone på de flesta ställen i landen. I Växjö fick biskopen sitta kvar på sina egendomar. Detta var inte för att Gustav Vasa var givmild, utan för att han såg att det i Småland var strategiskt att behålla biskopen på sin plats.

Gustav Vasa kunde dock inte skydda sig mot missnöje och uppror. Det största hotet kom från Nils Dacke, som år 1542 inledde Dackefejden. Bönderna var missnöjda med Vasas försök att stärka centralmakten och i Småland, där man varit relativt självständiga, var missnöjet extra stort. Undre fejden erövrade Dacke och hans mannar Kronobergs slott, varifrån de ledde upproret.

Dacke var stark, men Gustav Vasa var starkare. Dackeupproret slogs ner, och därefter lät herr Vasa bygga ut sin borg till en typisk Vasaborg med stora runda hörntorn.

Vasaborgen – och dess förfall

Kronobergs slott var nu en mäktig byggnad, men under tiderna som följde var man orolig för anfall från danskarna. Gustav Vasas äldste son, Hertig Erik, besökte Kronobergs slott vintern 1559. I januari föddes hans äldsta barn, dottern Virginia.

Kronobergs slottsruin

Erik och hans sällskap åt och drack mycket på slottet vintern 1959, och det finns en liten ”glugg” med små dockor som visar hur det kan ha sett ut.

Året 1612 var den sista gången borgen fungerade som gräns vid en dansk belägring. Efter freden i Brömsebo 1645 förföll slottet, och efter detta var det snart en ruin.

Att besöka Kronobergs slottsruin

Uppdatering 2023: Från årsskiftet 2022/2023 är slottsruinen permanent stängd för besök.

Det är väldigt trevligt och intressant att göra ett besök vid Kronobergs slottsruin. Vi är lite osäkra på om vi betalade 40 eller 50 kronor i inträde (minnet sviktar), men det var i alla fall en överkomlig summa. Vi fick en liten broschyr, och kunde sedan påbörja turen på egen hand.

Kronobergs slottsruin

Inne på borgens område kan man fritt ströva runt bland de olika murarna och ”rummen”. På vissa ställen kan man uppleva hur det kan ha känts inne i lokalerna.

Peter vid kronobergs slottsruin

Förutom de ”vanliga” informationsskyltarna kan det finnas särskilda utställningar på området. När vi var här fanns en utställning om Dacke och Dackefejden.

När man känner sig klar med Kronobergs slottsruin kan man, om man vill, äta mat eller ta en fika på Ryttmästaregården som ligger precis intill. Väldigt mysig miljö!

Var kan man stå med husbilen?

Strax intill Kronobergs slottsruin finns en parkering, och om man har husbil kan man stå kvar här över natten om man vill. Toalett finns, men ingen annan service. När vi var här stod vi tillsammans med två andra husbilar.

En lite rolig sak var att vi på kvällen fick uppleva underhållning av svenska ungdomar med ursprung från Eritrea (tror vi). De var uppklädda i vackra färgglada festkläder och dansade mot varandra (killar mot tjejer) på parkeringen till musik från en högtalare, någon timme på kvällen innan de körde vidare. Vi satt på första parkett och var fascinerade!

På parkeringen vid Kronobergs slottsruin

Om du hellre vill stå på camping kan du rulla till Evedals camping, där vi också stod en natt. Detta är en trevlig camping vid Helgasjön, och här fick vi mycket bra bemötande av den trevliga personalen i receptionen.

Se mer i närheten av Kronobergs slottsruin

Om du vill se mer i närheten kan du besöka Växjö, där du bland annat kan se Växjö domkyrka, Smålands museum och Teleborgs slott. I trakterna är det också intressant att besöka Huseby bruk och de fina gamla kyrkorna Granhults kyrka och Dädesjö gamla kyrka.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Kronobergs slottsruin? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på saker att se och göra i området?

Fakta om Kronobergs slottruin

  • Kommun: Växjö
  • Län: Kronobergs län
  • Landskap: Småland
  • Läge:  På en holme i Helgasjön cirka fem kilometer norr om Växjö.
  • Byggherre: Lars Michelson
  • Ägare: Riksantikvarieämbetet
  • Stil: Medeltida borg
  • Material: Sten
  • Läs mer: Du hittar mer information på Kulturparken Småland

Service och praktisk info

  • Öppettider: Maj – augusti
  • Priser: 50 kronor för vuxna
  • Parkering: Parkering finns strax intill ruinen. Husbilar kan stå kvar över natten.
  • Toaletter: Toaletter finns.
  • Matservering: Strax intill slottsruinen finns Ryttmästaregården, som serverar varmrätter, sallader, smörgåsar och fika.

Historia på kronobergs slott

  • 1400-talet: Biskopen i Växjö lät anlägga en befästning på holmen i Helgasjön, nära hans gård i Kronoberg. Befästningen utvecklades med tiden till en borg av sten och trä.
  • 1469: Befästningen förstördes av danskarna.
  • 1472: Efter freden byggdes befästningen upp på nytt.

1500-talet

  • 1527: Reformationen inleddes och egendomar drogs in från kyrkan till kronan. Biskopen i Växjö fick sitta kvar på sin plats, delvis som marionett, eftersom Gustav Vasa insåg att det var strategiskt.
  • 1542: Nils Dacke erövrade slottet under Dackefejden. Dacke ledde upproret mot Gustav Vasas regering härifrån.
  • 1500-talet: Efter att Dacke-upproret slagits ner lät Gustav Vasa bygga ut borgen ut till en typisk Vasaborg med stora runda hörntorn.

1600-talet till nutid

  • 1612: Vid en dansk belägring fungerade slottet för sista gången som gränsfäste.
  • 1645: Efter freden i Brömsebro förföll slottet. Redan på mitten av 1600-talet var det en ruin.
  • 1930-talet: Ruinen restaurerades.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev