Meny Stäng

Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i Småland

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de fantastiska omgivningarna, eller varför inte äta lunch eller dinera i slottsrestaurangen? Följ med oss upp för trapporna …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Teleborgs slott

Teleborgs slott är ett sagolikt, vackert och inbjudande slott. Hit är man välkommen för att bo på hotellet, äta på restaurangen eller caféet, eller för att bara ströva i parken.

selfie vif Teleborgs slott

Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.

”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull?”

Greven Fredrik Bonde af Björnö lät uppföra Teleborgs slott i slutet av 1800-talet, och den imponerande byggnaden stod klar år 1900. Slottet var en morgongåva till den unga hustrun Anna Koskull, och greven hade inte sparat på krutet.

Teleborgs slott

Två skånska arkitekter, Harald Boklund och August Lindvall, hade anlitats för att göra verklighet av grevens dröm. Man hade också anlitat landets skickligaste stuckatörer och dekorationsmålare, beställt kakelugnar från Göteborg och importerat smidesarbeten från Danmark. Slutnotan landade på en ansenlig summa, men ”Vad gör en Bonde inte för sin Koskull?” som Växjöborna sa när det begav sig.

Teleborgs slott

När slottet stod klart flyttade greven och hans Anna in, men lyckan blev relativt kort. Bara nio år senare avled greven, och Anna levde ytterligare åtta år. Eftersom paret inte hade några barn blev det grevens brorson Christer som fick ärva slottet.

Christer Bonde drev under en period Teleborgs slott som flickpension och slottspenisonat, men flyttade så småningom själv in i slottet. På 1960-talet sålde ätten Bonde slottet till Växjö kommun, och idag ägs det av ett företag och drivs som hotell och restaurang, samt för konferensverksamhet.

Teleborgs slott

Lunch på Teleborgs slott

Vi kom till Teleborgs slott vid lunchtid, och när vi såg att de serverade dagens lunch passade vi på. Vi promenerade de mäktiga trapporna upp till slottets entré.

Man kunde äta lunch inne i slottets vackra lokaler, men dessa bord var bokade så vi satte oss istället utomhus. Inte fel i det fina vädret!

Restaurang på Teleborgs slott

Vid lunchdags serveras ”dagens lunch”, i form av kött, fisk eller vegetariskt. Om man vill kan man även beställa förrätt och efterrätt. Vi nöjde oss med varmrätt, vilket för Peter blev strömming med potatismos och för Helena kikärtsbiff.

Före varmrätten serverades en liten sallad med bröd och efteråt ingick kaffe med chokladbit. Det var nästan så att det kändes som en trerätters även om det inte var det. Mycket gott och vällagat!

WIFI.se

Rundvisning på slottet

Vissa av slottets rum kan du se bara genom att äta på restaurangen, eftersom denna ligger mitt i slottet. Om du bor på slottets hotell kan du förstås se ännu mer. Ibland ges även visningar på slottet, och om man är en grupp går det bra att höra av sig och boka.

Vi berättade att vi har en blogg och frågade om det fanns en chans att se lite mer av slottet? Jodå, trots att de var stressade gav de oss en snabb rundtur. Och vi kan bara konstatera, slottet är fantastiskt fint med vackra möbler, målningar och dekorerade tak.

Vi fick kika in i några rum där det för närvarande inte fanns gäster. Vi trivs förvisso i vår husbil, men nog skulle vi kunna tänka oss en natt eller en weekend på ett sånt här ställe. vackra rum!

Rum på Teleborgs slott
Teleborgs slott

Slottspark och café Brygghuset

Runt om Teleborgs slott finns en slottspark, och just nu blommade rododendronbuskarna vackert.

Park vid Teleborgs slott

Vid sjön Trummen ligger slottets café Brygghuset, där man kan äta enklare maträtter eller bakverk.

Café vid Teleborgs slott

På vår promenad runt området gick vi också förbi Slottstallarna, som idag verkar fungera som studentpub för Växjös studentkår.

Slottstallarna

Naturreservat

Teleborg är inte bara ett slott utan också ett naturreservat med öppna fält, blommade hagar, löv- och barrskog. Vid Skirviken finns också ett våtmarksområde som är fågelskyddsområde, och där det finns två fågeltorn.

Naturreservat
Sjön Tummen

Se mer i närheten

Om du vill se mer i närheten kan du besöka Växjö, där du bland annat kan se Växjö domkyrka, Smålands museum och Kronobergs slottsruin. I trakterna är det också intressant att besöka Huseby bruk och de fina gamla kyrkorna Granhults kyrka och Dädesjö gamla kyrka.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Teleborg slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på saker att se och göra i området?

fakta om Teleborgs slott

 • Adress: Slottsallén, Växjö
 • Kommun: Växjö
 • Län: Kronobergs län
 • Landskap: Småland
 • Byggherre: Greve Fredrik Bonde
 • Arkitekt: Lindvall & Boklund
 • Byggstart: 1897
 • Färdigställande: 1900
 • Ägare: Videum AB
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Service och praktisk info

 • Boende: Det finns flera olika rum att välja på inklusive svit och hundrum.
 • Matservering: Teleborgs slotts restaurang serverar dagens lunch och á la Carte. Slottets café Brygghuset serverar enklare maträtter och bakverk. Slottet erbjuder även vinprovning, catering och kan arrangera minnesstund.
 • Slottspaket: Det finns flera olika slottspaket att välja mellan, såsom Lilla Slottspaketet, Stora Slottspaketet och Hjärtepaketet.
 • Konferens: På slottet kan man anordna konferens, med eller utan logi.
 • Bröllop och fest: På slottet kan man till exempel anordna bröllop, födelsedagsfest och studentfest.

Historia på Teleborgs slott

 • 1819: Storgården Tuvan uppfördes i Växjö av en garvare Björklund, och bytte därefter ägare flera gånger.
 • 1840-talet: Gårdarna i byn Telestad, söder om Växjö, lades under storgården Tuvan genom godsägaren J. Aspelin.
 • 1890-talet: Gården köptes av greve Gustav Fredrik Bonde af Björnö, som uppförde slottet som bröllopsgåva till sin andra hustru Anna Koskull. Arkitektfirma var Lindvall & Boklund, och inspiration kom från Rhendalens riddarborgar.

1900-talet till nutid

 • 1900: Teleborgs slott stod färdigt.
 • 1909: Fredrik Bonde avled, och åtta år senare avled hans hustru. Teleborg tillföll då grevens brorson Christer Bonde af Björnö, som under några år drev slottet som flickpension och pensionat.
 • 1931: Christer Bonde flyttade in i slottet, och anlade en slottspark.
 • 1956: Christer Bondes son, ambassadrådet i Rom greve Fredrik Ulf Bonde, ärvde slottet.
 • 1964: Slottet såldes till Växjö stad.
 • Nutid: Idag ägs slottet av Videum AB och arranderas av Runosson & Co.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev