Meny Stäng

Kristianopel i Blekinge – camping innanför ringmuren

Kristianopel var Nordens första renässansstad, en gång befäst med upp till nio meter höga murar. Platsen fungerade dock bara som stad under en begränsad period på 1600-talet. Idag är detta en lugn och tyst liten ort, med en fin camping innanför den gamla ringmuren.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kristianopel

Det första vi reagerade på när vi kom till Kristianopel var att det var så lugnt och tyst. En gång i tiden, när detta var en renässansstad fylld av militärer, var det säkert helt annorlunda.

Kristianopel i Blekinge

Kristianopel ligger vid kusten i Blekinge län, och tillhör Karlskrona kommun. Orten ligger cirka 3,6 kilometer nordost om Karlskrona.

Kristianopel – Nordens första renässansstad

Blekinge var i början på 1600-talet en del av Danmark. Den danska lilla staden Avaskär fungerade som gränsstad mot Sverige, men var svår att försvara. Den danske kungen Christian IV lät därför bygga en befäst stad med upp till nio meter höga murar, strax söder om Avaskär. Denna nya stad var utformad efter moderna principer och blev Nordens första renässansstad. Den fick namnet Christianopel.

Kristianopel

En kamp mellan svenskar och danskar

Bara några år senare, sommaren 1611, anfölls Christianopel av svenskarna. Danskarna hade strax innan anfallit Kalmar, tillsammans med garnisonen från Christianopel, och den svenske kungen Karl IX skickade sin 16-årige son Gustav Adolf på hämndexpedition för att förstöra Christianopel. Invånarna flydde till kyrkan i hopp om att bli skonade, men hela befolkningen utom prästen dödades. Både staden och kyrkan brändes ner.

Danskarna gav inte upp utan byggde upp en ny stad och en ny kyrka, som stod klar 1624. År 1658, vid freden i Roskilde, tillföll Blekinge Sverige och Kristianopel blev därmed svenskt. Staden beskattades hårt, och alla var inte nöjda med det svenska styret. När den danske kung Christian V invaderade södra Sverige sommaren 1676 fanns det därför de som stödde danskarna.

Kristianopel i Blekinge

Den danska flaggan hissades på nytt i Christianopel 1676, men staden belägrades snart av svenskar och blev åter svensk 1677. När kriget slutade 1679 bestämde sig svenskarna för att lägga ner staden, och invånarna fick flytta därifrån.

Kristianopel

Kristianopels kyrka

Kristianopels första kyrka förstördes helt av den svenska armén vid midsommar 1611. År 1618 påbörjade danskarna arbetet med att bygga en ny kyrka, som fick namnet Helig Trefaldighets kyrka. Kyrkan togs i bruk år 1624, även om den inte var helt klar. Kyrkan är idag den enda byggnad som finns från den tid då Kristianopel var stad.

Kristianopel kyrka

Inuti kyrkan kan man se predikstolen från 1621 och altaruppsatsen som kom upp några år senare. Här finns också en dopfunt i grön marmor, som skänktes av landshövdingen 1633. Den mest speciella sevärdheten i kyrkan är den snidade så kallade ”kungabänken” från 1635.

Kristianopel idag – butiker och restauranger

Kristianopel idag är något helt annat än den befästa renässansstad som fanns på 1600-talet. Idag är detta en mysig liten by med trävillor, camping, gästhamn och några små butiker och restauranger.

Kristianopel

Det är verkligen charmigt att promenera runt i gränderna, samtidigt som det är lite sorgligt att tänka på att nästan hela den forna staden är förstörd.

Det finns en handelsbod samt några små sommaröppna butiker som säljer presenter, design och smycken. Det finns också några matserveringar och caféer. Sommartid kan man till exempel äta fisk på Hamnkrogen i gästhamnen.

Kristianopel resort – camping, stugor och bad

Kristianopel Resort är en enkel men fin camping, som ligger omgiven av Kristianopels gamla ringmur. Här har man all service man behöver samtidigt som man har nära till strand och hav.

Kristianopel Resort

Priset varierar lite beroende på säsong, men när vi var här tidigare i juni betalade vi 265 kronor för en plats inklusive el.

Kristianopel camping

På campingen samsades husbilar och husvagnar och det finns även stugor för den som vill hyra. Vi fotade även en så kallad ”villa voyager”. Vi vet inte om den används, men det var lite roligt att se den eftersom det finns tre sådana i marinan där vi bor – och som där fungerar som flytande bostäder.

På bilden nedanför ser du mig (Helena) uppe på ringmuren. Lite längre bort ligger stranden, där det också finns brygga och badstege.

Kristianopel

Se mer i närheten

Om du vill se mer i närheten kan du förstås passa på att upptäcka Örlogsstaden Karlskrona, där du till exempel kan besöka det fina marinmuseet. Du kan också ta dig ut till Aspö och andra fina öar i Blekinge skärgård. Det är dessutom trevligt att fortsätta söderut mot Ronneby, eller istället resa norrut mot Kalmar.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Har du besökt Kristianopel?

Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på saker att se och göra i området?

Fakta om Kristianopel

  • Kommun: Karlskrona kommun
  • Län: Blekinge län
  • Landskap: Blekinge
  • Folkmängd: Cirka 1500 i socknen (2000)
  • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Karlskrona.

Service och praktisk info

  • Boende: Kristianopel Resort med stugor, Kristianopels Gästgiveri B&B samt gästhamn.
  • Matservering: Hamnkrogen i Kristianopel, restaurang Pålsgården, Kristianopels gästgiveri, Nisses café samt Café Sött & Salt.
  • Butiker: Kristianopels handelsbod, Marias presenter, Lilla butiken, Himmel & Jord och Sköna ting.
  • Toaletter: Toaletter för allmänheten finns vid hamnen bakom servicehuset. 
  • Parkering: Kostnadsfri parkering finns på anvisade platser.

Historia i kristianopel

  • Tidig historia: Man har gjort flintfynd på platsen, vilket indikerar att det funnits stenåldersboplatser här.
  • 1599: Staden Kristianopel (eller Christianopel på danska) anlades på order av Kristian IV av Danmark på ön Korsaskär, i närheten av den forna staden Avaskär.

1600-talet

  • 1606: Staden Kristianopel stod klar, omgiven av upp till nio meter höga murar.
  • 1611: Under Kalmarkriget gick kronprins Gustav Adolf in i Kristianopel. Staden förstördes och kyrkan revs.
  • 1618-1624: Den nya Heliga Trefaldighetskyrkan uppfördes.
  • 1622: Kristianopel fick stadsprivilegier (överförda från Avaskär och Lyckå).
  • 1658: Blekinge blev svenskt efter freden i Roskilde och Kristianopels betydelse som gränsbefästning minskande därmed.
  • 1676: Den danske kungen Christian V invaderade södra Sverige. En dansk flotta besatte Kristianopel under Barthild Valentin von Lützow.
  • 1677: I februari detta år belägrades staden av svenskarna, och danskarna tvingades slutligen kapitulera.
  • 1679: När kriget slutade bestämde sig svenskarna för att staden skulle läggas ner. Stadsprivilegierna drogs in och befolkningen fick flytta.
  • 1686: Kristianopel fick rättigheter som lydköping under Karlskrona stad.

1700-talet till nutid

  • 1862: Vid kommunreformen blev Kristianopel inte en egen köpingskommun utan ingick i Kristianopel landskommun. Orten fortsatte dock att kallas köping.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev