Meny Stäng

Wämöparken i Karlskrona – Blekinges ”Skansen”

Wämöparken i Karlskrona är en friluftspark och ett populärt utflyktsmål. Ibland kallas parken för ”Blekinges Skansen” och så kan den förstås beskrivas, om än mindre.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wämöparken i Karlskrona

Wämöparken i Karlskrona är ännu en friluftspark med bevarade gamla byggnader. Vi är fascinerade över hur många liknande parker det finns i Sverige. Det är verkligen fantastiskt att vi valt att bevara vårt kulturarv på detta sätt!

Wämöparken är kanske inte lika imponerande som en del andra friluftsmuseer vi sett, men det är en trevlig park att strosa runt i, med historiska stugor, djur och natur.

Helena i Wämöparken i Karlskrona

Wämöparken ligger i Karlskrona, cirka 3 kilometer norr om centrum.

Äreporten och Stadsporten

Man kan gå in i Wämöparken genom två olika portar. Vi promenerade in genom Äreporten och ut genom Stadsporten.

Wämöparken

Stadsporten restes vid Wämöparken 1922 för att fira Svenska Hushållningssällskapets 100-årsjubileum. Förebilden för den nya porten var Landbroporten, en stadsbro som restes inför ett kungabesök på 1700-talet och rivdes runt 1860.

Wämöparken

Historiska stugor och torp

I Wämöparken finns en rad historiska byggnader, främst i form av stugor och torp. Här hittar man till exempel Vega-Svens stuga, Pantarholmsstugan, OW:s stuga, ett båtsmanstorp från Svansjömåla, Lars Petterstugan och Ryssatorpet.

Ryssatorpet (den lilla bilden till höger) är verkligen litet som ett dockskåp. På 1680-talet bestämdes att Blekinge skulle förse flottan med 1500 man. Bönderna gick samman i rotar och upplät ett litet torp med tillhörande jordplätt till en båtsman, mot att de själva slapp krigstjänst och fick lägre skatt.

Mor Minas kvarn

Fram till 1916, då den flyttades till parken, stod Mor Minas kvarn på Kvarnberget bakom skjutsstationen i Jämjö. Kvarnen är en stolpkvarn, eller stubbkvarn, vilket innebär att den kan vridas för att hamna rätt i vinden.

Djur i Wämöparken – möt Freja och Valborg

Wämöparken är ett trevligt område för den som vill uppleva djur och natur. För de allra minsta invånarna finns hotell Kryp-In. Här bor man säkert finfint om man är en insekt!

Insektshotell Wämöparken

Det finns också Gotlandskaniner, Skånska blommehönor, Hedemorahöns, Blekingeankor, Linderödsgrisar och andra lantrasdjur. På bilden ser du Freja eller Valborg (nej, ingen aning om vem av dem …).

WIFI.se
Gris Wämöparken

Wämöleden och Vilsestigen

Genom Wämöparken går den 1o kilometer långa Wämöleden, som sträcker sig runt hela Wämö, genom både skog och stad. Leden är märkt med orange markering på träd och stolpar.

Skog

Det finns också en ”Vilsestig”, där barn kan lära sig hur de ska göra om de går vilse i skogen. Detta är ju en väldigt synpatisk idé, men med tanke på att vi förra gången vi gick en vilsestig faktiskt gick vilse (!), så var det väl bäst att hoppa över denna den här gången.

Vilsestigen Wämöparken

Wärdshuset Kaffestugan

I Wämöparken finns också ett café i form av Wärdshuset Kaffestugan, där man kan stanna för en fika.

Vi spenderade några trevliga och avslappnade timmar i Wämöparken och måste säga att vi var väldigt nöjda med vårt besök.

Se mer i närheten

Det finns förstås mycket mer att se runt om i Örlogsstaden Karlskrona, som till exempel det fina marinmuseet. Du kan också uppleva Aspö och andra fina öar i Blekinge skärgård. Det är dessutom trevligt att göra utflykter till Kristianopel och Ronneby brunnspark.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Har du besökt Wämöparken?

Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips till Karlskrona och Blekinge?

Fakta om Wämöparken

 • Adress: Hästövägen 1, Karlskrona
 • Kommun: Karlskrona
 • Län: Blekinge län
 • Landskap: Blekinge
 • Invigning: 1910
 • Läs mer: Du hittar mer information på Karlskronas kommuns webbplats.

Aktiviteter i Wämöparken

 • För barn: Mini-zoo, lekplats, labyrint, Vilsestigen, sommarlovsbussen med barnaktiviteter med mera.
 • För vuxna: Kulturbyggnader, Wämöleden med mera.
 • För hundar: Hundrastgården med agilitybanan är tillgänglig för alla hundar, hussar och mattar hela säsongen och behöver inte bokas.
 • Event på sommaren: Musik, teater, opera, eldshow, akvarellmålning, musikquiz, Blekinge mat- och trädgårdsmässa, Pumpa-festival, loppisar  med mera.
 • Boka parken: Wämöparken, eller delar av parken, kan bokas för olika aktiviteter och evenemang. På festplatsen finns dansbana, scen, några kiosker och en paviljong.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Parkens historiska torp och stugor kan besökas från mitten av maj och så länge säsongen tillåter, mellan 10-15. Kaffestugans öppettider kan variera.
 • Matservering: Wärdshuset Kaffestugan samt Pressbyråkiosken med glass, kaffe och våfflor. Man kan också ta med egen matsäck. Grillplatser finns.
 • Tillgänglighet: Wämöleden är tillgänglig för barnvagn, rollator och elrullstol.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev