Meny Stäng

Aspö utanför Karlskrona – i härliga Blekinge skärgård

Aspö ligger strax utanför Karlskrona och är en av alla öar i Blekinge skärgård. Hit kan man ta sig med bilfärja från Karlskrona och vi valde att ta oss över med våra elcyklar för en dagsutflykt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Aspö – en fin skärgårdsö

Aspö är en vacker och lugn liten skärgårdsö, där den största sevärdheten är Drottningskärs kastell. Här kan man också sola och bada, njuta av lugnet eller kanske bo en natt i det charmiga Lotstornet.

Aspö

Aspö ligger strax utanför Karlskrona och man tar sig enkelt hit med bilfärja. På sommaren kan man också ta sig hit med turer med skärgårdsbåt.

Med färja till Aspö

Mellan Karlskrona och Aspå går Aspöleden, som trafikeras av en kostnadsfri bilfärja. När vi var här, i början av juni, gick färjan ungefär en gång i timmen. Färjan vi åkte med heter Yxlan, vilket vi reagerade på eftersom vi ofta passerar ön Yxlan i Roslagen på väg till Blidö. Intill låg också Aspö II eller III.

Färja till Aspö

Färjeturen tar 25 minuter, och vi kunde stå och se på när färjan lämnade Karlskrona och marinmuseet. En trevlig tur i den friska havsluften!

Fästningstornet Godnatt

Vi passerade befästningstornet Godnatt, som är ett så kallat kärntorn från åren 1857-63. Redan under byggtiden blev tornet omordernt, eftersom murverket inte kunde stå emot den nya tidens kanoner, och man fullföljde aldrig planen med flera liknande torn.

Tornet har istället använts som fyr, och här bodde flera generationer fyrvaktare ensamma på havet. Idag arrangeras ibland guidade turer till tornet. Vi nöjde oss med att vinka och fortsätta turen!

Cykeltur på Aspö

Aspö passar verkligen fint att cykla runt på. På ön finns matbutik och några ställen som serverar mat, men om det inte är öppet eller om man föredrar att sitta i det gröna, så går det ju också bra att ta med matsäck.

Drottningskärs kastell – en del av världsarvet

Den viktigaste sevärdheten på Aspö är utan tvekan Drottningskärs kastell. Örlogsstaden Karlskrona skrevs in på Unescos världsarvslista 1998 och kastellet är en del av det världsarvet. Fästningsverket höll tyvärr stängt när vi var här, eftersom det ännu inte öppnat efter pandemin, men det var ändå intressant att se.

Kastellet uppfördes på 1600-talet och visar upp ett komplett och välbevarat försvarsverk från stormaktstiden. Här finns en stor så kallad donjon (logementsbyggnad) och fyra bastioner med drottningnamn: Maria, Christina, Hedvig och Ulrica.

Drottningskär kastell på slutet av 1600-talet – från Sueciaverket

Under kastellets historia har det två gånger angripits av fientliga flottor, men ingen har lyckats ta sig förbi. Första gången, på 1700-talet, var det Rysslands tsarinna Katarina II som attackerade och andra gången, i början på 1800-talet, var det Englands Lord Nelson.

Fram till 1811 var kastellet rustat för krig och här fanns som mest 250 man. År 1895 upphörde Drottningskär att räknas som aktiv befästningsanläggning. Idag är det en sevärdhet för turister, och ibland har man även kunnat boka guidningar.

Lotstornet Aspö – ett charmigt hotell

När vi cyklade vidare på ön kom vi efter ett tag till Lotstornet. Det här tornet byggdes i slutet av andra världskriget och invigdes 1945. Men vad fanns i tornet nu? Vi cyklade fram och möttes av de supertrevliga nya ägarna som engagerat visade oss runt. Lotstornet fungerar idag som hotell, vandrarhem och restaurang.

Lotstornet Aspö

Vi fick kika in i ett av de nyrenoverade hotellrummen och det var verkligen fräscht och mysigt. Dessutom är ju utsikten helt grym! Tornet har fem våningar, med ett rum på varje våning. Vandrarhem och restaurang finns i husen intill.

Lotstornet Aspö

Tornet är cirka 20 meter högt och när man står högst upp, på utsiktsplatsen, befinner man sig 33 meter över havet.

Lotstornet Aspö
Lotstornet Aspö

Mer att se och göra på Aspö

Aspö är en ganska liten ö, men det finns ändå lite att roa sig med och upptäcka. Om du vill kan du kolla in Aspö kyrka, som är en tegelkyrka från 1891. På ön finns också “Museum för rörligt kustartilleri”. Du kan naturligtvis också sola och bada, till exempel vid Aspö havsbad.

Peter på Aspö

Var kan man stå med husbilen?

Vid Aspö Folkets hus finns under sommaren en obemannad campingplats med el och service, för husbil, husvagn eller tält. Vi tog dock inte med oss husbilen utan lät den stå kvar på ställplatsen i Karlskrona hamn. Där finns ett stort antal platser precis vid havet, med all service man behöver.

Karlskrona ställplats
På ställplatsen i Karlskrona hamn

Mer att se i närheten

Sugen på att se mer i närheten? Det finns många andra öar och naturområden i Blekinge skärgård. Missa heller inte att besöka Karlskrona med sitt intressanta Marinmuseum. Det är också fint att besöka charmiga och historiska Kristianopel eller vackra Ronneby brunnspark.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Har du besökt Aspö eller några andra öar?

Hur var din upplevelse? Vilka är dina bästa tips till området?

Fakta om Aspö

  • Kommun: Karlskrona
  • Län: Blekinge län
  • Landskap: Blekinge
  • Läge: Utanför Karlskrona, i Blekinge skärgård
  • Storlek: Knappt 8 kvadratkilometer
  • Orter: Drottningskär samt byarna Ryd, Bäck och Kroken
  • Sevärdheter: Drottningskärs kastell, Aspö kyrka, Lotstornet och Museum för rörligt kustartilleri.
  • Boende: Lotstornet, Drottningskärs vandrarhem, camping vid Aspö Folkets hus eller gästhamnen Lökanabben (om du kommer med båt).
  • Ta sig hit: Bilfärja går från Karlskrona. På sommaren kan man också ta skärgårdsfärjan M/F Flaggskär.
  • Läs mer: Du hittar mer information hos Visit Blekinge
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev