Meny Stäng

Ronneby brunnspark – brunnsmiljö och fantastisk park

Annons

Ronneby brunnspark bjuder på en historisk miljö och en fantastiskt vacker park. En gång i tiden kom människor hit för att dricka brunn och göra hälsobad. Idag kan man njuta av den härliga parken, bo på spahotell, bada i pooler eller, kanske, äta mandeltårta.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ronneby brunnspark

Ronneby brunnspark blev 2003 ett kulturreservat och 2005 utsågs parken till Sveriges vackraste park. Och visst är det vackert! Här finns allt från rododendronbuskar och trävillor med sirliga torn till trollskogar och grönskande tematrädgårdar.

Ronneby brunnspark

Ronneby brunnspark ligger i Blekinge, i den södra änden av Ronneby. Parken ligger knappt 3 mil väster om Karlskrona.

Ronneby brunnspark – en gång Sveriges ledande kurort

I början på 1700-talet öppnades den första hälsobringande brunnen vid Ronnebyåns strand. I början var verksamheten begränsad – man var nämligen tvungen att ro tre kilometer från Ronneby för att komma till brunnen – men med tiden utvecklades verksamheten.

Ronneby brunnspark

År 1846 byggdes ”Brunnskällan”, som idag är parkens äldsta byggnad, och ett decennium senare besöktes kurorten av 1400 brunnsgäster på bara ett år. Ronneby blev snart landets ledande kurort, och 1907 hade antalet gäster ökat till 2774 på ett år.

Brunnen i Ronneby brunnspark
Gamla brunnskällan i Ronneby brunnspark

Brunnsvattnet kan fortfarande drickas, men från en pump strax intill den gamla brunnskällan. Om det smakar gott? Njä, det kan vi inte påstå. Men förr ansågs det mycket hälsosamt.

Det gäller att föreställa sig en tid då rika människor vallfärdade hit för att spendera ett antal veckor på ”retreat”. Ofta träffade man i början på säsongen en läkare som ordinerade frekvens av bad, drickande av brunnsvatten, gymnastik, diet och andra hälsofrämjande aktiviteter.

Ronneby brunnspark
Badhus No 1, avsett för första klassens brunnsgäster

Hotell, spa och bad idag

Det stora vackra brunnshotellet brann ner 1959. När man ser foton från den vackra byggnaden känns det sorgligt, men kanske tjänade man mer på det nya stora hotell som stod klart redan 1961.

Idag kan man boka in sig på Ronneby Brunn för konferens, spa och resort, och det är bland annat populärt att boka olika paket. Utanför finns stora fina pooler som kan användas både av hotellgäster och allmänhet (men denna säsong under begränsade former så att antalet besökare hålls nere).

Brunnsvillorna

I Ronneby brunnspark finns ett stort antal vackra trävillor, de så kallade brunnsvillorna, som påminner om den tid som flytt. Villorna är kulturminnesmärkta och varsamt renoverade, och idag hyser de olika verksamheter, som till exempel vandrarhem, caféer, butiker eller kontorslokaler.

Villa Vera i Ronneby brunnspark

Att promenera i Ronneby brunnspark

Det är fantastiskt fint att promenera runt i Ronneby brunnspark. Här hittar man flera olika promenader och områden.

I parken finns också naturområden som bjuder på vild ”trollskog”. Man kan välja att gå naturstigen (1,5 km), Trollsjöslingan (2 km) eller elljusspåret (2,5 km).

Trollskog i Ronneby brunnspark

I själva parkområdet finns många olika områden, inklusive ”Brunnshallarna” där det under somrarna brukar anordnas evenemang med musik och underhållning, eller loppmarknad.

Rododendron i Ronneby brunnspark

Det finns massor av stora rododendronbuskar i Ronneby brunnspark, och vi kom vid perfekt tidpunkt (i början av juni) för att se dem blomma. Helt fantastiskt! Buskarna är enormt stora och färggranna, och speglar sig dessutom vackert i vattnet.

Japanska trädgården och Doftträdgården

Vi promenerade också till den japanska trädgården, och till doftträdgården. Innan vi gick in i den japanska trädgården läste vi en informationsskylt om ”japansk trädgårdsfilosofi” och om vad som hindrar oss västerlänningar från att uppskatta värdet i en sådan trädgård. Intressant!

Vi hittade därefter till doftträdgården, som bjuder på en lång rad väldoftande växter.

Ronneby brunnspark

Naturum

När vi varit runt i parken kikade vi in i Naturum, som också ligger i parkområdet. Här kan man lära sig mer om natur och kultur i området. Vi pratade länge med en av männen som arbetade här, som hade mycket att berätta och många bra tips. Ett väldigt trevligt och intressant besök!

Naturum i Ronneby brunnspark

Naturum ligger inhyst i en byggnad som en gång i tiden fungerade som gymnastikhall. Här genomförde brunnsgästerna olika gymnastikprogram, som ingick i deras hälsoveckor.

Naturum Ronneby brunnspark

Café Mandeltårtan

Efter alla äventyr i Ronneby brunnspark bestämde vi oss för att besöka Café Mandeltårtan. Så fantastiskt charmigt och mysigt! Vi ville förstås beställa mandeltårta, men den var slut så det blev istället en cheesecake och en hallonmoussetårta. Båda var grymt goda!

En utflykt till Äggaboden

Cirka fem kilometer från Ronneby brunnspark, på Gärestad 16, ligger gårdsbutiken Äggaboden. Vi tog husbilen hit, när vi lämnade Ronneby. Väldigt trevligt om du vill handla med dig lite godsaker, eller kanske några presenter. Vi köpte med oss ägg, viltkorv och ett paket Ottoglass.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du vill bo på hotell i Ronneby kan du bo på Ronneby brunn eller något av alla mindre hotell på orten. För dig som reser med husbil finns flera ställplatser att välja bland. Vi stod på Ställplats Östra piren i Ronneby hamn. Vi tyckte att vi stod fantastiskt fint här, och dessutom finns ett servicehus med fräscha duschar och alla annan service man behöver. Priset inkl. el var 200 kr/dygn (2021).

Det finns också en ställplats vid Ronneby golfklubb, ännu närmare Ronneby brunnspark. Utöver detta finns ytterligare tre ställplatser eller parkeringar för husbilar i kommunen. Riktigt bra tycker vi! Vi stod i Ronneby två nätter, och vi var förvånade över hur få husbilar som stod på dessa platser. Väldigt fint!

Se mer i närheten

Missa inte att besöka Karlskrona med sitt intressanta Marinmuseum och alla härliga öar. Om du gillar god mat kan du också passa på att kika förbi Askunga dovvilt, med gårdsbutik och café. Det är också fint att besöka charmiga och historiska Kristianopel. Om du istället åker i sydvästlig riktning kan du upptäcka Karlshamn, Sölvesborg eller Kristianstad.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Har du varit i Ronneby Brunnspark?

Hur var din upplevelse? Har du kanske några ytterligare tips till Ronneby eller närområdet?

Fakta om Ronneby brunnspark

 • Kommun: Ronneby kommun
 • Län: Blekinge län
 • Landskap: Blekinge
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visits webbplats.

Historia vid Ronneby brunnspark

 • 1705: Den första brunnen öppnades vid Ronnebyåns strand.

1800-talet

 • 1846: Brunnskällan (Gamla källan) byggdes, vilket är parkens äldsta byggnad. På denna tid bodde brunnsgästerna i Ronneby stad och reste till brunnen för att ta hälsobad och dricka av det hälsobringande vattnet.
 • 1859: Sammanlagt 1400 brunnsgäster besökte Ronneby detta år.
 • 1873: En storsatsning inleddes och brunnsområdet utökades för att också innefatta park och skog. Man lät också bygga vackra trävillor, restauranger och badhus. Besökarna ökade och Ronneby brunn blev landets viktigaste kurort.
 • 1897: Det stora och imponerande Brunnshotellet stod klart. Vid den här tiden tillkom också Brunnshallen.

1900-talet

 • 1907: Detta år besöktes Ronneby brunn av sammanlagt 2774 brunnsgäster.
 • 1939: Den sista brunnssäsongen genomfördes. Ronneby brunn blev därefter en turist- och semesteranläggning.
 • 1959: Det stora brunnshotellet brann ner.
 • 1961: Ett nytt modernt hotell stod klart.
 • 1985-87: Ronneby brunnspark restaurerades, med hjälp av landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson.

2000-talet

 • 2003: Brunnsparken och Brunnsskogen blev kulturreservat.
 • 2005: Brunnsverksamheten firade 300 år. Ronneby brunnspark fick också utmärkelsen Sveriges vackraste park.
 • 2010: Det nya äventyrsbadet, Ronneby Brunnsbad, öppnade.
 • 2013: Parken utnämndes till Sveriges mest inspirerande park.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev