Meny Stäng

Dricka brunn – i Tjeckien lever traditionen

Annons
I samarbete med Czech Tourism

Dricka brunn var ju något man gjorde förr, både på svenska kurorter och på kurorter i Europa. Idag är det kanske vanligare att kurorterna förvandlats till moderna spa- och wellnessorter, men i Tjeckien kan man faktiskt fortfarande dricka brunn. Att promenera runt i dessa fantastiskt vackra och välbehållna kurorter är för övrigt en upplevelse.

Att dricka brunn

På 1500-talet och framåt blev det populärt i hela Europa att ”dricka brunn”. Man reste till kända kurorter, som Bath i England, Baden Baden i Tyskland eller Karlsbad (Karlovy Vary) eller Marienbad (Marianske Lazne) i Tjeckien.

Marienbad i Tjeckien
Marianske Lazne (Marienbad) i Tjeckien

I Sverige hade vi kurorter som Medevi, Loka brunn eller Ronneby brunn. Hit reste man för att dricka hälsosamt källvatten, vila upp sig och leva societetsliv med fester på kvällarna. Med tiden blev brunnsdrickandet omodernt, och de klassiska besöken i kurorterna ersattes av havsbad, hälsohem och sedemera även moderna spaanläggningar.

Dricka brunn

Dricka brunn i Tjeckien

Att resa till spatriangeln, eller kurortstriangeln, i Tjeckien är lite som att göra en tidsresa. Här är brunnsdrickandet fortfarande populärt, och när man promenerar runt i de vackra och välbehållna kurorterna får man nästan känslan av att leva societetsliv i ett helt annat sekel.

Dricka brunn i Karlovy Vary
Karlovy Vary (Karlsbad)
Marienske Lazne (Marienbad)

Spatriangeln i Tjeckien

Spatriangeln i Tjeckien utgörs av städerna Karlovy Vary (Karlsbad), Marianske Lazne (Marienbad) och Frantiskovy Lazne. Av dessa är Karlovy Vary den största och kanske mest livliga staden, där man också till exempel kan kolla in inspelningsplatser från James Bond-filmen Casino Royal, ta bergbana till utsiktstornet Diana eller kolla in sprit- och glasmuseer. Karlovy Vary har för övrigt Varberg i Sverige som vänort.

karlovy Vary
Karlovy Vary (Karlsbad)

De andra två städerna passar bättre för den som förutom spa vill uppleva stora gröna parker samt en stor dos lugn och ro. I alla tre orterna går det förstås utmärkt att dricka brunn!

Marienbad, dricka brunn
Marienske Lazne (Marienbad)

Kolonadas – pelargångar

På flera ställen i kurorterna finns vackra så kallade ”kolonadas” eller pelargångar. I dessa gångar finns brunnar, och här kan man strosa och dricka brunn, utan att behöva besväras av till exempel regn eller snö.

Kolonada i Karlovy Vary
Sadova Kolonada i Karlovy Vary
Dricka brunn i Tjeckien
Karolinaquelle Kolonada i Marianske Lazne
Dricka brunn i Marienbad
Lazenska Kolonada i Marienske Lazne

Dricka brunn – så går det till

I alla tre orterna i spatriangeln i Tjeckien finns gott om brunnar med mineralrikt vatten, som av vissa anses bra för hälsan. Man kan själv fylla vatten i en flaska eller – allra helst – en därför avsedd porslinskopp, och dricka direkt vid brunnen.

De som reser till Karlovy Vary för hälsans skull och träffar en läkare ordineras en viss mängd brunnsvatten per dag. Vattnet ska drickas före måltiderna, ofta tre gånger om dagen, och under en period av en eller flera veckor.

spakopp

Hälsobrunnar i Spatriangeln

I Karlovy Vary finns 15 kända brunnar som alla har olika namn, som till exempel Vridlo (The hot spring), Karla IV (Charles IV), Mlynsky pramen (Mill spring) och Pramen Svoboda (Freedom spring). I Marianske Lazne finns ungefär lika många brunnar, som självklart också har egna namn.

Dricka brunn
Prince Vaclav-brunnen utanför Mlynska Kolonada i Karlovy Vary

Spakoppar

Spakoppar finns i alla varianter och utföranden man kan tänka sig. Det finns små muggar, stora muggar, skira blommiga muggar, stilrena muggar och muggar formade som djur … Var man kan köpa dem? I vartenda gathörn!

Dricka brunn i Karlovy Vary
Spakoppar

I den lilla staden Loket, som ligger 14 kilometer från Karlovy Vary, tittade vi in på ett litet mikrobryggeri vid borgen, som också hade ett museum med spakoppar från olika tider i historien. Den äldsta spakoppen här var från år 1780. Fascinerande!

Kurorter i vacker miljö

De tre städerna i spatriangeln bjuder på en fantastiskt vacker miljö, och att det känns lite som att göra en tidsresa är kanske inte så konstigt med tanke på alla vackra gamla byggnader. Att många traditioner har behållits genom åren späder kanske på känslan ytterligare. Förutom moderna spa- och wellnessanläggningar finns här en del annorlunda och intressanta behandlingar. Vi berättar snart mer!

Har du varit på någon kurort någon gång?

Marianske Lazne
Spelande fontän
Fontän som spelar klassisk musik, i Marienske Lazne

Fakta om Spatriangeln i Tjeckien

  • Städer: Karlovy Vary (Karlsbad), Marianske Lazne (Marienbad) och Frantiskovy Lazne
  • Invånare: Karlovy Vary 49 000 (2016), Marianske Lazne 13 000 (2016) och Frantiskovy Lazne 5000 (2012).

Resa till Spatriangeln i Tjeckien

  • Flyg: Du kan flyga till Prag från till exempel Stockholm eller Köpenhamn. Från Prag är det enkelt att ta sig vidare till Karlovy Vary med buss. Läs mer i vårt inlägg om att resa till Karlovy Vary. Mellan Marianske Lazne och Prag finns förbindelse med tåg.
  • Bil: Att köra från till exempel Rostock i Tyskland till Karlovy Vary tar knappt 6 timmar. Körtiden från Prag är cirka 1 timme och 45 minuter.

Boende i Spatriangeln

  • Hotell i Karlovy Vary: Det finns massor av hotell att välja mellan, i olika prisklasser. Läs mer om 3 hotell i Karlovy Vary – kändistätt, spa eller boutiquehotell.
  • Hotell i Marienske Lazne: Danubius Hotels Group har flera klassiska spahotell.
  • Camping i Karlovy Vary: Camping Camp Varry – Vitkova Hora ligger på en höjd ovanför staden.
  • Ställplats i Marianske Lazne: Det finns en parkeringsplats (utan service) där man får övernatta med husbil, på adress Kollárova.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev