Meny Stäng

Tjeckisk mat – 20 maträtter och drycker från Tjeckien

Annons

Tjeckisk mat – hur är den? I somras besökte vi återigen Tjeckien, för kanske 20:e gången i ordningen. Tjeckien är ett av våra favoritländer i Europa och vi gillar också landets mat. Här hittar du tips på 20 maträtter, sötsaker och drycker som du kan testa under en resa i Tjeckien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är typiskt för tjeckisk mat?

Tjeckien är kanske allra mest känt för sin öl, vilket inte är konstigt med tanke på alla stora och små bryggerier som finns här. Men det finns också mycket god mat!

Tjeckisk mat kan vara ganska robust och rejäl, men är ofta vällagad med goda råvaror och fräscha grönsaker. Naturligtvis finns det också många moderna och kreativa restauranger, som på nya sätt kombinerar de inhemska råvarorna med influenser från världens alla hörn.

Tjeckisk mat

Men, vi börjar med att fokusera på typiska maträtter och drycker, som är intressanta att uppleva under en resa i Tjeckien.

1. Knödel

När man pratar om tjeckisk mat måste man först och främst nämna knödel (dumplings). Detta mättande tillbehör kan vara gjort på potatis eller vete, och är extremt vanligt på tallriken, tillsammans med allehanda maträtter.

Tjeckisk mat - knödel

2. Korv med senap eller grädde

Korv är en vanlig maträtt i Tjeckien, framför allt på enklare matställen, där man ofta kan beställa korv med bröd (vid sidan av korven) och senap. På restaurang Lokál i Prag lärde vi oss att grädde kan vara ett alternativ till senap som tillbehör.

restauranger i Prag - Lokál

3. Kallskuret och ostar

På många olika platser i Tjeckien har vi fått kallskuret eller ostar som förrätt, eller som tilltugg till en öl. Det kan vara skinka, korvar eller olika ostar, ibland tillsammans med tillbehör som saltgurka. På en restaurang i Prag serverades vi en gång även Pragskinka med pepparrotsgrädde.

4. Nakladany Hermelin (marinerad camembert)

En annan liten rätt som vi flera gånger fått som förrätt, eller som tilltugg till ölen, är nakladany hermelin, det vill säga marinerad camembert. Rätten kan serveras med paprika och syltlök, och eventuellt med en bit rågbröd och lite sylt.

Tjeckisk mat - nakladny hermelin

5. Svíčková na smetaně (biff i gräddsås)

Svíčková, eller svíčková na smetaně, är en tjeckisk kötträtt och en av de mest populära tjeckiska och slovakiska måltiderna. Rätten består av ryggbiff kryddad med peppar, lagerblad och timjan, kokad med grädde, och serveras vanligtvis tillsammans med knödel.

Tjeckisk mat - Svickova

6. Vepřo knedlo zelo (fläskkött med knödel)

Vepřo knedlo zelo är Tjeckiens nationalrätt och en av de allra mest typiska rätterna i det tjeckiska köket. Denna rätt består helt enkelt av fläskkött som serveras tillsammans med knödel och surkål.

Källa: Zacatecnik via Wikimedia Commons

7. Vepřové Koleno (fläsklägg)

Vepřové Koleno, det vill säga fläsklägg eller fläskknä, är en traditionell rätt med mycket mört kött som kan serveras med bröd, picklade grönsaker, rädisor och potatisknödel. Vi åt den här rätten i modern tappning, med gryn och grönsaker, på Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí. Mycket gott!

WIFI.se
Tjeckisk mat - fläsklägg

8. Gulasch

Tänker du på ungersk mat när du hör gulasch? Absolut, denna paprikakryddade köttgryta är Ungerns nationalrätt, men rätten är också populär i närliggande länder. I Tjeckien serveras gulasch ofta som gryta, snarare än som soppa. Varför inte med knödel som tillbehör?

Gulasch

9. Pecena kachna (ugnsbakad anka)

Ugnsbakad anka är en av våra absoluta favoriträtter i Tjeckien. Ankan, som brukar vara saftig och god, serveras ofta tillsammans med knödel och olika sorters kål, som till exempel rödkål.

Tjeckisk mat - ugnsbakad anka

10. Řízek (Schnitzel)

Schnitzel för kanske tankarna till Tyskland, men detta är en populär rätt också i Tjeckien, där den kallas řízek.

Schnitzel

11. Friterad ost med tartarsås

Är du vegetarian? Det finns förstås massor av alternativ för dig i Tjeckien, men om vi pratar om restauranger med klassisk tjeckisk mat kan utbudet vara begränsat. En rätt som du i alla fall ofta hittar på menyn är friterad ost med tartarsås. God och mättande tjeckisk mat!

Tjeckisk mat - friterad ost

12. Česnečka (vitlökssoppa)

Česnečka (vitlökssoppa) är en populär soppa i Tjeckien, som du ofta kan hitta som förrätt på restauranger. Soppan kan innehålla krutonger, och brukar kunna vara en god start på en måltid.

Tjeckisk mat - vitlökssoppa

13. Dumplings med fruktfyllning

Dumplings (knödel) är vanligtvis ett tillbehör som serveras tillsammans med kött och andra huvudrätter, men om man sockrar lite kan detta också bli en utsökt efterrätt. Dessertdumplings kan fyllas med blåbär eller andra bär och frukter. Passar som en mättande efterrätt eller en enklare lunch!

Tjeckisk mat - dumplings med fruktfyllning

14. Spa Wafers

Spa Wafers, eller ”spakex”, är en slags stora kex som säljs i spaorterna Karlovy Vary och Marianske Lazne. Att prova dessa när man besöker någon av spa-orterna är lite av ett måste.

Spa wafers

15. Trdelnik

Trdelník, eller trdlo, är ett bakverk som görs av rullad deg som lindas runt en pinne och grillas. Bakverket är vanligt på marknader, såsom julmarknader, och säljs också i stånd på turistgator. Traditionellt äts de ”naturell”, men i turistkvarteren är det också populärt att fylla dem med glass och andra toppings.

Trdelnik

16. Tjeckisk öl

Man ska naturligtvis dricka öl när man är i Tjeckien! Det finns både stora kända bryggerier och intressanta mikrobryggerier, och priserna är väldigt bra. Här är några exempel på tjeckiska öl och bryggerier:

  • Zatec, grundat 1801. Guidade turer ges på tjeckiska.
  • Radegast, grundat 1970 i Ostrava. Guidningar ges på engelska.
  • Pilsner Urquell, grundat 1842, världskänt från Plzen.
  • Staropramen, grundat 1869. Det näst största bryggeriet i Tjeckien, exporterar till 37 länder.
  • Starobrno grundat 1872 i Brno.
  • Budweiser Budvar, grundat 1895, Tjeckiens fjärde största bryggeri.
Tjeckisk öl

17. Vitt vin

Tjeckien är känt för sitt goda öl, men visste du att man också producerar mycket gott vitt vin? Vitvinsproduktionen sker främst i vindistrikten i den sydöstra delen av landet, bland annat i området Velke Bilovice. Här odlas bland annat druvor som Riesling, Pinot Blanc, Müller Thurgau och Sauvignon. I området runt Znojmo hittar du den lokala druvan Palava samt Grüner Veltliner.

Vitt vin

18. Burcák (delvis fermenterat vin)

Burcák är ett ungt delvis fermenterat vin från området Moravia (Mähren) i östra Tjeckien, som endast dricks en viss tid på året. Vi handlade i ”Vinotéka vinný sklep u kusaly” i Ostrava. Vinet måste drickas relativt snart efter att man köpt det, och man måste vara lite försiktig när man öppnar så det inte sprutar ut åt alla håll. Smaken är fruktigt och god, och påminner lite om cider.

Burcak

19. Becherovka (bitter)

Becherovka är en tjeckisk spritdryck av typen bitter som tillverkas i Karlovy Vary, där drycken också har ett eget museum. Historien började när företagaren Josef Vitus Becher (1769-1840), vid sidan av sitt jobb, började framställa sprit med olika örtsmaker. Verksamheten togs över av sonen Jan Becherov, som marknadsförde drycken som bra för magåkommor. Idag ägs märket av Pernod Ricard, men produktionen sker fortfarande i Karlovy Vary.

Becherovka

20. Slivovice och Višňovice (fruktbrännvin)

Slivovice är en populär spritdryck, som även finns i andra länder i Centraleuropa och på Balkan, under liknande namn. Višňovice är ännu en spritdryck, och vi har bland annat varit med om att slivovice erbjudits männen, medan kvinnorna vid samma tillfälle serverats višňovice.

Visnovice
Višňovice, serverad på ett glasbruk i norra Tjeckien

Tjeckisk mat på restauranger i Tjeckien

Vill du prova tjeckisk mat – både traditionell och modern sådan – finns det förstås massor av restauranger att välja på. Här är några restauranger som vi besökt och som vi gillade.

Restauranger i Prag

  • Eska är en modern restaurang, där traditionella råvaror mixas med nya influenser. Här finns också eget bageri. (Pernerova 49, Karlín)
  • Kro Kitchen är en modern bistro och bar där du kan beställa sånt som pulled chicken, sallader och mackor. (Sokolovská 79, Karlín)
  • Kuchyň är en trevlig restaurang vid Pragborgen, med fantastisk utsikt. Här serveras traditionella rätter med en modern touch. (Salmovský palác, Hradčanské nám. 186/1)
  • Lokal är en klassisk och populär ölhall med traditionell tjeckisk mat och skön stämning. (Dlohá 33)
  • Oblaca ligger högst upp i tv-tornet i Prag, med fantastisk utsikt och en lite mer exklusiv meny. (Mahlerovy sady 1)
teryakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum
Tonfisk med sötpotatismos och kokosnötsskum på restaurang Oblaca

Restauranger i norra Tjeckien

  • Balada är en traditionell restaurang i Liberec, där du sitter mysigt i en källare. (Moskevská 22, Liberec)
  • Dobrý Kanec – Hostinec är en enkel och avslappnad restaurang i Mělník, där vi åt kyckling respektive halloumi. (Palackého 125/27, Mělník)
  • Dvur Perlova Voda är ett hotell och spa på landet, där man också kan avnjuta en fantastiskt god middag. (Kostelec nad Ohří 13, Budyně nad Ohří)
  • Farma Steak & Fish Restaurant i Vrchlabí serverar traditionell och internationell mat med en spännande touch. (Krkonošská 186, Vrchlabí)
  • Prezidentska är en mysig lodge bland bergen, med traditionell tjeckisk mat. (Janov nad Nisou 524, Bedřichov)
  • Svijany är ett hotell i ett slott på landet, i Kristalldalen, med bryggeri och restaurang med god mat. (Svijany 25, Svijany)
Tjeckisk mat på restaurang
Middag på Dvur Perlova Voda

Restauranger i västra Tjeckien

  • Chadovar är ett bryggeri och ett ölspa, där du kan kombinera upplevelserna med middag i restaurangen. (Pivovarská 107, Chodová Planá)
  • Karel IV är ett bryggeri och en restaurang i Karlovy Vary, där du hittar traditionella tjeckiska maträtter. (Becherplatz, Karlovy Vary)
Ölspa på bryggeriet Chadovar utanför Marianske Lazne

Restauranger i östra Tjeckien

  • Entrée är en fantastisk restaurang i Olomouc, som bjuder på speciella matupplevelser, såsom spännande avsmakningsmenyer. Boka i god tid! (Ostravská 975, Olomouc)
  • Harenda Barborky ligger vid gruvmuseet Landek Park i Ostrava och serverar traditionell tjeckisk mat. (Pod Landekem 68, Ostrava)
  • Ski Resort Kopřivná ligger fint vid skidbackar, nära berget Praděd och serverar riktigt god internationell mat. (Malá Morávka 122, Malá Morávka)

Prova tjeckisk mat på en food tour

Sist men inte minst, om du är intresserad av tjeckisk mat, kan vi tipsa om att man i Prag kan boka en ”food tour”. Då går man en tur med guide, och under cirka fyra timmar hinner man med ungefär lika många restauranger, då man äter lite på varje. Turen kan eventuellt avslutas med ett besök på en bar. Vi gick en tur med företaget Taste of Prague, vilket var väldigt trevligt.

Bar

Har du provat tjeckisk mat?

Har du provat tjeckisk mat? Ha du provat några av rätterna i den här artikeln, eller kan du tipsa om andra maträtter eller specialiteter?

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev