Meny Stäng

Liberec i Tjeckien – 7 tips på saker att se och göra

Liberec i Tjeckien är den femte största staden i landet. Här möts du av vackra historiska byggnader, och i omgivningarna finns det gott om höga berg och dramatisk natur. Välkommen till en härlig tjeckisk stad!

Liberec i Tjeckien

Liberec i Tjeckien är en väldigt trevlig stad för besökare. Området bjuder på vacker natur, glaskonst och bryggerier. Du kan börja i staden och därefter söka dig utåt i området.

Göra i Liberec - Tjeckien
Göra i Liberec - Tjeckien

Liberec ligger i norra Tjeckien, cirka 11 mil norr om huvudstaden Prag,

Se och göra i Liberec

Vad kan man då se och göra i Liberec? Vi spenderade bara några dagar här, men vi hann ändå med både kultur- och naturupplevelser. Här är våra bästa tips!

1. Gå på stadsvandring

Att gå på stadsvandring är alltid ett bra sätt att upptäcka en stad. Vi gick tillsammans med en professionell guide, vilket förstås gör besöket extra intressant. Men även om du går runt på egen hand kan det vara mycket trevligt! Börja gärna på det centrala torget vid Stadshuset. Själva stadshuset är så spännande så det blir en egen punkt, men även torget är mycket vackert.

På torget hittar du bland annat Neptuns fontän, som 1826 ersatte en äldre träfontän. Fontänen flyttades och revs vid tillfälle, men efter protester och på grund av sitt historiska värde har den monterats ihop och satts upp på nytt.

Göra i Liberec - Tjeckien

På en stadsvandring i Liberec kan man se många olika byggnader, varav många är både gamla och vackra. På den lilla bilden till vänster nedanför ser du stadens äldsta stenhus och på den lilla bilden till höger ser du stadens allra äldsta hus. Valdshtein houses byggdes mellan 1678 och 1671.

Man kan också spana in den vackra operan (lilla bilden nedanför till vänster) och kvarteret där författaren Franz Kafka ibland hängde eftersom hans syster bodde här (stora bilden).

Man kan också se den moderna försoningsbyggnad, som uppförts där en tidigare synagoga bränts ner under kristallnatten 1938. Byggnaden rymmer idag både synagoga och ett stort offentligt bibliotek.

Göra i Liberec - Tjeckien

Ytterligare några spännande sevärdheter i Liberec inkluderade en biograf som ska vara den första i Europa efter Paris, en installation med stolar som ska påminna om expresidenten Václav Havel och en busshållplats smyckad av den kände skulptören David Černý.

Vi kikade också förbi The Church of the Holy Cross, som var stängd när vi var här men annars visar upp interiörer från 1700-talet. Vi kunde i alla fall se den stora kolumnen som byggdes för att påminna om pesten.

Göra i Liberec - Tjeckien

2. Besök stadshuset

Den kanske allra största sevärdheten i Liberic är stadshuset, en neorenässans-byggnad från 1888-1893, uppförd av arkitekten Franz Neumann från Wien. Byggnaden är otroligt pampig, och det är nästan omöjligt att inte stanna till för ett foto.

Göra i Liberec - Tjeckien

Vi fick en guidad tur i stadshuset, och det är fullt möjligt att boka för den som är intresserad. Vår guide visade oss först genom den pampiga entrén och trappan.

Vi kom senare in i den kanske mest pampiga salen, ”the ceremony hall”, som idag emellanåt används för bröllop.

Göra i Liberec - Tjeckien

I ett av rummen intill kunde vi också provsitta en stol där expresidenten Václav Havel en gång ska ha suttit.

Göra i Liberec - Tjeckien

På slutet av den guidade turen kan man kliva upp i stadshusets utsiktstorn. Jag (Helena) är höjdrädd och slipper gärna om jag inte måste, men Peter klev upp och tog två foton!

Göra i Liberec - Tjeckien
Göra i Liberec - Tjeckien

3. Ät (tjeckisk) mat på restaurang Balada

En sak att göra i Liberec är förstås att äta tjeckisk mat. Vi besökte restaurang Balada, som är en traditionell och trevlig restaurang. Här finns klassiska tjeckiska maträtter som till exempel knödel. Vi åt lax här, med potatiskaka och grönsaker, vilket för all del inte är speciellt tjeckiskt. Vi avslutade i alla fall tjeckiskt med spriten Slivovice.

4. Fika på Café Dok

Vi kan också rekommendera ett fik i Liberec, som heter Café Dok. Detta café har en mycket modern och nästan lite skandinavisk känsla, med rena enkla färger och stort fokus på lokalproducerade produkter. Dessutom har de goda bakverk!

5. Ta dig till toppen av berget Ještěd

Strax utanför Liberec ligger berget Ještěd, och hit är förstås intressant att göra en utflykt. Om man vill ha lite extra äventyr kan man välja att ta linbanan upp. Vi kom i fel tid för linbanan och valde istället att ta bil hela vägen upp, vilket också fungerade bra.

Högst upp möttes vi dock av … dimma! Det är ju vanligt med dimma på berg, så att det är dimmigt här uppe är ingen ovanlighet. Ibland har man däremot klar sikt med vidunderlig utsikt, och upplever du det har du tur!

På toppen av berget finns en restaurang där vi åt middag. Här valde vi båda kyckling med couscous och grillade grönsaker. Gott och trevligt!

Jested
Jested restaurant

6. Upplev naturen vid Prezidentska, Jizerbergen

Tjeckien har mycket natur att bjuda på, och så även här! Cirka 40 minuter med bil från Liberic ligger Samalova, där vi startade för en tur genom naturen och så småningom mot Prezidentska.

Prezidentska chalet

Den första delen av vandringen gick mot Kristianovs före detta glasbruk, och vandringen hit var mycket fin (cirka 35 minuter).

Kristianovs före detta lilla glasbruk ligger charmig i en glänta bland bergen. Det var här vinglastillverkaren Riedel startade sin produktion redan på 1700-talet. Tyskarnas intåg i Tjeckien gjorde att man valde att spränga fabriken för att den inte skulle hamna i tysk ägo, men idag kan man besöka detta lilla museum – och samtidigt få sig en stärkande öl!

Göra i Liberec - Tjeckien

Vi fortsatte sedan till Prezidentska, en tur som tar drygt en timme till fots, men lite snabbare om man har cykel. Här åt vi en rejäl (och väldigt sen!) lunch. Peter valde en mör köttbit med rotfrukter och jag (Helena) slog till på den klassiska tjeckiska vegetariska rätten – friterad ost med tartarsås. Absolut inte lätt, men gott!

Medan vi åt vår lunch på Prezidentska sjönk dimman runt om oss. Jag (Helena) gick först en promenad själv, och upplevde det som riktigt vackert. Därefter gick vi alla en promenad till ett utkikstorn strax intill. Fin promenad men svårt att se utsikt i dimman!

7. Gör en utflykt till Jablonec Nad Nisou

Om du besöker Liberec är det inte alltför långt till Jablonec Nad Nisou. Faktum är att avståndet inte är mer än 14 kilometer. Jablonec Nad Nisou är en stad med stort fokus på glas, och här kan du bland annat besöka Museum of Glass and Jewellery. I detta snygga museum kan du se massor av glas, glaskonst och smycken.

Göra i Liberec - Tjeckien - Jablonec Nad Nisou
Göra i Liberec - Tjeckien - Jablonec Nad Nisou

I Jablonec Nad Nisou finns också kristallföretaget Preciosa, med sitt showroom. Det är kanske inte här man handlar som privatkund, men läs gärna mer om företaget här.

Göra i Liberec - Tjeckien - Jablonec Nad Nisou

Mer att se och göra i Liberec

Det finns förstås mer att se och göra i Liberec än det vi tipsat om. När vi gick på den guidade turen fick vi bland annat höra om Liberec Zoo, där det finns åtminstone en vit tiger. Det finns också en botanisk trädgård, en dinosauriepark och ett tekniskt museum.

Göra i Liberec - Tjeckien

Var kan man bo i Liberec?

Om du reser med husbil finns camping Jarpslav Kahoutek Autokemp samt Ski Areal Jested. Vi har inte besökt något av ställena, eftersom vi denna gång flög och bodde på hotell. Vi bodde på Pytloun Grand Hotel Imperial in Liberec, vilket vi var mycket nöjda med. Hotellet ligger centralt och rummet var mycket fräscht.

Göra i Liberec - Tjeckien

En speciell sak i vårt rum var att det fanns en glasskiva mellan rummet och badrummet. Det kändes väldigt modernt, men det kräver ju också att man är bekväm med den man delar rum med …

Frukosten på hotellet var alldeles utmärkt. Vi hittade stekta ägg, grönsaker, yoghurt och olika sorters frukt … mycket nöjda!

Göra i Liberec - Tjeckien

Mer att se och göra i närheten

Liberec ligger i det som kallas Crystal Valley, vilket innebär att det finns mycket glas att se och upptäcka i omgivningarna. Området är också fyllt av vacker natur och en lång rad av ölbryggerier. Här hittar du fler reportage om områden i närheten:

Har du besökt staden Liberec i Tjeckien? Har du fler tips på vad man kan göra i staden och i omgivningarna?

Fakta om Liberec

  • Land: Tjeckien
  • Område: Bohemia / Böhmen
  • Region: Liberecky kraj (Liberec-regionen)
  • Namn: Staden heter Liberec på tjeckiska och det tyska namnet är Reichenburg,
  • Invånare: Cirka 104 000 (2018)
  • Industri och verksamhet: Textil- och maskinindustri, bland annat en av Škodas fabriker, samt en teknisk högskola.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev