Meny Stäng

Panská skála – ett naturfenomen i Tjeckien

Panská skála är ett fascinerande naturfenomen i norra Tjeckien, som består av höga fem- eller sexkantiga basaltpelare. Formerna är så exakta att man nästan kan tro att detta är gjort av människan, men denna skapelse kom till genom vulkanisk aktivitet för många miljoner år sedan.

Panská skála

Panská skála är en spännande sevärdhet, som berättar om vår geologiska historia. Namnet kan översättas som ”Herrens klippa”, men stenformationen har ibland också kallats ”Varhany”, vilket på tjeckiska betyder orgel.

Panská skála

Panská skála ligger nära orten Kamenický Šenov i Liberec-regionen, i norra Bohemia (Böhmen). Detta är drygt 10 mil norr om Prag.

Vad är Panská skála?

Panská skála är ett naturfenomen som uppstod genom vulkanisk aktivitet under tertiärperioden, det vill säga för 65,5–2,6 miljoner år sedan. Enligt flera källor uppstod just detta naturfenomen för runt 30 miljoner år sedan.

Panská skála

Formationen består av fem- och sexkantiga systematiskt ordnade basaltpelare med en diameter på mellan 20 och 40 centimeter. Liknande strukturer finns på fler ställen i världen, bland annat vid Giant’s Causeway i Nordirland och Kirkjugólf på Island.

Panská skála

Stenformationen är cirka 30 meter hög, och toppen befinner sig 597 meter över havet. Redan på slutet av 1800-talet gjordes ansträngningar för att skydda platsen och 1914 stängde stenbrottet här, även om det dessvärre öppnade igen under kriget. År 1953 förklarades klippan som ett naturmonument, och idag är detta ett populärt besöksmål bland turister.

Panská skála

Att besöka Panská skála

Det enklaste sättet att ta sig till Panská skála är med egen bil. Att köra från Prag tar cirka 1 timme och 40 minuter. Från Liberec tar bilresan ungefär 40 minuter. Strax intill sevärdheten finns en parkeringsplats samt informationsskyltar om olika vandringsleder i området. Här har man nu också satt upp en liten installation med kristallkronor från olika tidsepoker.

Kristallkronor

Att gå från parkeringen till Panská skála är en mycket kort liten promenad. Det är också enkelt att ta sig runt stenformationen, för att se den från olika vinklar.

Panská skála

Upp till toppen

Om man inte har problem att gå kan man utan störra svårigheter ta sig upp till toppen. Längs vägen kan man fascineras av dessa unika stenformationer.

Nyhetsbrev
Panská skála

Väl uppe på toppen har man vy nedåt mot stenformationen, men också över landskapet runt omkring.

Panská skála
Panská skála

Det tjeckiska landskapet är grönt och frodigt och runt omkring reser sig höga vulkanformade bergstoppar.

Panská skála
Panská skála

Mer att se i närheten

Strax intill Pánska Skála ligger Novy Bor, där det finns en hel del att upptäcka för den som gillar glas och glaskonst. Över huvud taget finns det mycket att upptäcka i ”Crystal Valley” och på platser såsom Liberec och Jablonec Nad Nisou. Området Bohemian Paradise bjuder också på vacker natur. Dessutom kan det vara trevligt att göra ett besök i Litoměřice.

Bohemian Switzerland
Hruba Skála i Tjeckien

Har du hört talas om Panská Skála tidigare, eller har du kanske till och med besökt platsen? Känner du till någon plats i världen med liknande naturfenomen?

Fakta om Panská skála

  • Land: Tjeckien
  • Område: Bohemia (Böhmen)
  • Region: Liberec (Liberecky kraj)
  • Läge: Nära Kamenický Šenov, drygt 10 mil norr om Prag.
  • Namn: Panská Skála betyder ”Herrens klippa” och kan på engelska kallas Mansion Rock eller Manor Rock. Berget kan på tjeckiska också kallas Varhany (orgel), på grund av sin form.
  • Läs mer: Du hittar mer information på regionens webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev