Panská skála är ett fascinerande naturfenomen i norra Tjeckien, som består av höga fem- eller sexkantiga basaltpelare. Formerna är så exakta att man nästan kan tro att detta är gjort av människan, men denna skapelse kom till genom vulkanisk aktivitet för många miljoner år sedan.
Innehållsförteckning
Panská skála
Panská skála är en spännande sevärdhet, som berättar om vår geologiska historia. Namnet kan översättas som ”Herrens klippa”, men stenformationen har ibland också kallats ”Varhany”, vilket på tjeckiska betyder orgel.

Panská skála ligger nära orten Kamenický Šenov i Liberec-regionen, i norra Bohemia (Böhmen). Detta är drygt 10 mil norr om Prag.
Vad är Panská skála?
Panská skála är ett naturfenomen som uppstod genom vulkanisk aktivitet under tertiärperioden, det vill säga för 65,5–2,6 miljoner år sedan. Enligt flera källor uppstod just detta naturfenomen för runt 30 miljoner år sedan.

Formationen består av fem- och sexkantiga systematiskt ordnade basaltpelare med en diameter på mellan 20 och 40 centimeter. Liknande strukturer finns på fler ställen i världen, bland annat vid Giant’s Causeway i Nordirland och Kirkjugólf på Island.

Stenformationen är cirka 30 meter hög, och toppen befinner sig 597 meter över havet. Redan på slutet av 1800-talet gjordes ansträngningar för att skydda platsen och 1914 stängde stenbrottet här, även om det dessvärre öppnade igen under kriget. År 1953 förklarades klippan som ett naturmonument, och idag är detta ett populärt besöksmål bland turister.

Att besöka Panská skála
Det enklaste sättet att ta sig till Panská skála är med egen bil. Att köra från Prag tar cirka 1 timme och 40 minuter. Från Liberec tar bilresan ungefär 40 minuter. Strax intill sevärdheten finns en parkeringsplats samt informationsskyltar om olika vandringsleder i området. Här har man nu också satt upp en liten installation med kristallkronor från olika tidsepoker.

Att gå från parkeringen till Panská skála är en mycket kort liten promenad. Det är också enkelt att ta sig runt stenformationen, för att se den från olika vinklar.

Upp till toppen
Om man inte har problem att gå kan man utan störra svårigheter ta sig upp till toppen. Längs vägen kan man fascineras av dessa unika stenformationer.



Väl uppe på toppen har man vy nedåt mot stenformationen, men också över landskapet runt omkring.



Det tjeckiska landskapet är grönt och frodigt och runt omkring reser sig höga vulkanformade bergstoppar.


Mer att se i närheten
Strax intill Pánska Skála ligger Novy Bor, där det finns en hel del att upptäcka för den som gillar glas och glaskonst. Över huvud taget finns det mycket att upptäcka i ”Crystal Valley” och på platser såsom Liberec och Jablonec Nad Nisou. Området Bohemian Paradise bjuder också på vacker natur. Dessutom kan det vara trevligt att göra ett besök i Litoměřice.

Har du hört talas om Panská Skála tidigare, eller har du kanske till och med besökt platsen? Känner du till någon plats i världen med liknande naturfenomen?
Fakta om Panská skála
- Land: Tjeckien
- Område: Bohemia (Böhmen)
- Region: Liberec (Liberecky kraj)
- Läge: Nära Kamenický Šenov, drygt 10 mil norr om Prag.
- Namn: Panská Skála betyder ”Herrens klippa” och kan på engelska kallas Mansion Rock eller Manor Rock. Berget kan på tjeckiska också kallas Varhany (orgel), på grund av sin form.
- Läs mer: Du hittar mer information på regionens webbplats.
Elisabeth säger:
En spännande nyhet. Naturen kan verkligen överraska!
03 oktober 2021 — 8:10
Helena säger:
Visst är det så! Det här stället är väldigt speciellt, precis som det liknande på Nordirland som vi också besökt.
03 oktober 2021 — 8:30
Lisa säger:
Nej aldrig hört talas om men låter lockande att besöka . Är nyfiken på Tjeckien som vi sett alldeles för lite av. Intressant att följa er resa.
03 oktober 2021 — 10:10
Helena säger:
Ett intressant och fint land att resa i verkligen!! 🙂
04 oktober 2021 — 18:24
Ladies Abroad säger:
Sååå fint och fascinerande. Jag var på ett liknade ställe i Georgien, nu känns det som jag behöver åka hit.
03 oktober 2021 — 10:23
Helena säger:
Är det sant!? Vad intressant!
04 oktober 2021 — 18:24
bmlarsreseblogg säger:
De här fenomenen har vi bara sett på bilder från Irland och Island, riktigt fascinerande natur!
03 oktober 2021 — 17:11
Helena säger:
Visst är det fascinerande! Naturen är speciell och överraskande!!
04 oktober 2021 — 18:25
BP säger:
Det var mäktiga formationer! Här gäller det att ha bra balans om man vill ta sig till toppen. Förstår att området också kallas för orgel, för formationen ser ju faktiskt ut som just en orgel.
03 oktober 2021 — 17:58
Helena säger:
Håller med, orgelnamnet är bra, berget påminner verkligen om ett sånt musikinstrument!!
04 oktober 2021 — 18:26
Lena - gott för själen säger:
Väldigt fascinerande! Helt otroligt vad naturen kan skapa! Nästan svårt att tro att det är naturligt. Ser ut att vara ett fint resmål.
Kram Lena
27 december 2021 — 17:49