Meny Stäng

Ölstaden Zatec i Tjeckien – besök på bryggeri

I samarbete med Czech Tourism

Nu har vi besökt ölstaden Zatec i Tjeckien, där vi bland annat har gått en rundtur på stadens bryggeri. Det där med att få gå en rundtur på bryggeriet var inte helt lätt, men skam den som ger sig!

Från Terezin till Zatec i Tjeckien

Efter det tunga besöket i koncentrationslägret i Terezin, fortsatte vi till det lite mer lättsamma resmålet Zatec, eller Žatec som staden stavas på tjeckiska. För dig som inte hängt med från början kan vi berätta att detta är destination nummer 10 på vår två månader långa husbilsresa, genom sju länder i Europa.

Ölstaden Zatec

Zatec ligger i den nordvästra delen av Tjeckien, cirka sju mil väster om Prag. Staden är kanske mest känd för sin humle och för sitt bryggeri, men här finns också flera fina byggnader såsom kyrkor och treenighetskolumner. Generellt kan vi säga att vi gillade den här trevliga staden! Det var kanske inte superlätt att hitta en parkering för husbilen, men det gick ändå bra att hitta en plats strax utanför centrum.

Öltunna Zatec
Det första man ser när man kommer in i staden är en öltunna
I bakgrunden syns "The Temple of the Assumption of the Virgin"
I bakgrunden syns ”The Temple of the Assumption of the Virgin”
Zatek Czech Republic
Fina hus med valvbågar framför entréerna

Bryggeriet i Zatec

Humle odlades i Zatec i Tjeckien för första gången redan år 1004! Bryggeriet Zatec byggdes 1801, och ligger fortfarande idag innanför stadens murar. Bryggeriet hade det tufft under kommunisttiden och ända fram till 2001, då Rolf Munding köpte upp det och började investera. Om vi förstår allt rätt kan man idag köpa ett av bryggeriets öl, den glutenfria Lagern Celia, på Systembolaget i Sverige.

Zatec bryggeri
Bryggeriet i Zatec i Tjeckien

Guidad tur i bryggeriet

Allt går om man är envis! Det fanns ingen öppen ingång, men vi slank in genom grinden till Zatec bryggeri när någon annan slank ut. Den äldre mannen bakom disken pratade inte ett ord engelska, men en ung man som passerade var snäll och översatte.

Nej, det gick inte att få se bryggeriet bara sådär. Eller förresten, de skulle visa det för en grupp på tio personer klockan 16:00. Vill vi hänga på? Ja, men så klart att vi ville (även om guidningen förstås var på tjeckiska)!

Bryggeri Zatec
Här bryggs ölen!

Guidningen började på det översta planet, bland mycket modern teknik och utrustning. Ju längre ner i domänerna vi kom, desto mer insåg vi att bryggeriet har gamla anor. Men något fel på ölen är det ju inte, tvärtom! Guiden serverade frikostigt Zatec öl från behållarna i källaren, och visst smakar det gott!

Zatec öl
Peter får prova öl från behållarna i bryggeriets källare

Vad kan man göra i Zatec?

Så, vad kan man göra i Zatec då? Det är uppenbarligen möjligt att gå på guidad tur i bryggeriet, men man får anstränga sig lite. Om man vill kan man nöja sig med att köpa bryggeriets öl, som säljs i en butik precis utanför.

Butik Zatec
Här säljs bryggeriets öl
Zatec
Peter botaniserar i butiken, i Zatec i Tjeckien

Om man går förbi turistbyrån kan man också få en liten broschyr, för att gå en tur runt stans mest kända byggnader – den korta, den mellanlånga eller den långa turen. Eller så kan man helt enkelt sätta sig på någon restaurang och ta en öl och en bit mat.

Nyhetsbrev
Restaurang Zatec
En öl och en pasta med kyckling, spenat och vitlök

Camping

Vi hittade ingen camping i Zatec så vi fortsatte till camping Pirana vid sjön (eller vattenreservoaren?) Nechranice. Detta var ärligt talat ingen speciellt fin camping (snarast ganska stökig), men vi stod ändå bra över natten och ganska fint vid vattnet. Nästa dag var det dags att rulla vidare mot Tjeckiens kanske allra mest kända kurort!

Tjeckien camping
Ingången till camping Pirana
Camping Tjeckien
FREEDOM står med utsikt över vattnet

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Czech Tourism. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev