Meny Stäng

Det hemlighetsfulla skogsslottet Konopiste i Tjeckien

Annons

Vi började leta efter skogsslottet Konopiste i Tjeckien. Det hade det redan börjat bli kväll, men ett stort slott kan ju inte vara så svårt att hitta. Eller? Efter ett tag förstod vi att slottet Konopiste kan kallas ”skogsslott” just för att det ligger mycket väl gömt i skogen … När vi väl hittade fram hade det börjat skymma, och vårt första möte med slottet kantades av hemlighetsfulla statyer och mystiska ljud.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skogsslottet Konopiste i Tjeckien

Skogsslottet Konopiste ligger fyra mil söder om Prag, och den närmaste större orten heter Benesov. Trots att vi hade den exakta adressen snurrade vi runt en bra stund innan vi hittade fram.

Vi trodde att ett stort slott skulle synas, men skogsslottet Konopiste syns inte. Det är väl gömt i skogen! Till slut hittade vi en parkeringsplats som såg ut att vara ämnad för slottsbesök …

Skogsslottet Konopiste
Överallt där vi körde såg vi denna täta vackra skog. Men inget slott!

Djur i Konopiste

När vi väl hittat fram fick vi bråttom att besöka slottet innan det mörknade. Var det dumt att komma såhär sent? Vi började gå uppför en grusväg och mötte snart en inhägnad med rådjur. Vi såg också ekorrar som vigt kastade sig mellan trädens grenar och när vi närmade oss slottet upptäckte vi att en björn bodde i vallgraven.

Höga ljud i Konopiste

Men inget av detta förklarade de konstiga ljuden! Samtidigt som mörkret föll blev de allt intensivare. Det lät som ett starkt ylande eller jamande. Vad fanns det för djur som kunde låta så? Och hörde vi inte något som rörde sig i buskarna? Förklaringen fick vi inte förrän nästa morgon …

Rådjur i Konopiste
En av slottets hjortar tittar undrande på oss

En park full av statyer

Runt slottet breder en stor park ut sig, och här kan man vandra runt bland slottets fantasifulla statyer. Vi promenerade runt bland hemlighetsfulla djur och figurer med två ansikten, allt medan mörkret föll och ”jamandet” ökade i intensitet.

Staty djur
Ett djur av något slag vaktar en av ingångarna till slottsparken
Staty med två huvuden i Konopiste
En staty med två huvuden …
Staty kvinna med rådjur
Framför slottet möter en staty med en kvinna och en hjort

Rosenträdgården och påfåglarna

Vi sov i vår husbil på parkeringen utanför slottet och först nästa dag, när det ljusnat och slottet öppnat upp för besökare, fick vi svar på gåtan från dagen innan. Det höga ylandet kom från alla påfåglar i slottets rosenträdgård! Har du någon gång hört hur en påfågel låter …?

Rosenträdgård i Konopiste
En påfågel i slottets rosenträdgård – de låter högt kan vi lova!
Påfågel
Kolla vilken vacker fjäderdräkt jag har!
Påfåglar och barn
Ibland föredrar vi att vända rumpan till …

Att besöka skogsslottet Konopiste

Bara att promenera runt i slottsträdgården och att beundra slottet från utsidan är en upplevelse. Det är också möjligt att få en guidad visning inne i slottet. Vi hoppade över det eftersom vi skulle få vänta så  många timmar på en engelsk guidning, men om man planerar sitt besök lite bättre går det alltså utmärkt. Du kan läsa mer på slottets hemsida.

Skogsslottet Konopiste i Tjeckien
Skogsslottet Konopiste i Tjeckien

Runt om slottet finns flera restauranger, snabbmatsserveringar, souvenirbutiker och museer. Den camping som en gång legat här såg dock ut att ha varit stängd i flera år. Missa nu inte att kolla in Peters film från slottet!

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev